Πάμε για μπάνια;

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το πώς έχουν χάσει το νόημά τους στα πλέι οφ μετά από την αποδυνάμωση του ελληνικού μπάσκετ, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι δύο "αιώνιοι".

Πάμε για μπάνια;
INTIME SPORTS

Το κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων σε όλο τον κόσμο, πλην της Ελλάδας. Έτσι και μόνο στη χώρα μας, την τελευταία οκταετία, τα πλέι οφ δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον.

Το βράδυ που αποκλείστηκαν στην Ευρωλίγκα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μιλάγαμε για το πόσο ψηλά έχει φτάσει το ελληνικό μπάσκετ με τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά. Μόνο που έρχονται τα πλέι οφ να μας θυμίσουν ότι κανένα ελληνικό μπάσκετ δεν πάει πουθενά. Το πρωτάθλημα μίας χώρας είναι η βιτρίνα της κι εμείς από το 2004 δεν έχουμε ούτε βιτρίνα, κυρίως όμως ούτε μαγαζί.

Ό,τι έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, πρώτα ήταν αποκλειστικό δημιούργημα της οικογένειας Γιαννακόπουλου και μετά της οικογένειας Αγγελόπουλου. Με Έλληνες παίκτες; Βεβαίως, από την στιγμή που δεν έμεινε καμία μεγάλη ομάδα να ακολουθεί, οι γηγενείς παίκτες (που δεν παίζουν στο ΝΒΑ όπως πολλοί Ισπανοί για παράδειγμα) έμειναν εντός των συνόρων και σε μεγάλο βαθμό... συνωστίζονταν και συνωστίζονται σε αυτές τις ομάδες.

Κάποτε στα πλέι οφ

Δεν γίνεται να λήγει 74-44 το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη και ο Παναθηναϊκός να μην κάνει ούτε προπόνηση απέναντι στον Απόλλωνα. Για τους νεώτερους, ο Απόλλωνας το 1997 είχε αποκλείσει στο φάιναλ φορ έναν Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης. Τα ίδια θα γίνουν και στα ημιτελικά με περιπάτους στα όρια του χασμουρητού.

Όσο ο Άρης έχει μόνο έναν ξένο, όσο ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να συντηρηθεί με νέα παιδιά, όσο η ΑΕΚ δεν θα βρίσκεται στην Α1, όσο ο Πανιώνιος κάθε χρόνο θα διώχνει και περισσότερους παίκτες, αυτό δεν θα είναι πρωτάθλημα.

Πρόβλημα ο... τρίτος

Δεν είναι πρόβλημα των αιωνίων η έλλειψη διοικήσεων στους υπολοίπους. Ευθύνη τους είναι που τόσα χρόνια δεν επεδίωξαν ένα πραγματικό πρωτάθλημα που κυρίως θα τους έφερνε έσοδα, όπως έγινε το 1987 όταν πιέστηκε ο Βασιλακόπουλος να περάσει τον ένα ξένο ή στις αρχές των 90ς, με την δημιουργία του ΕΣΑΚΕ. Άρης και ΠΑΟΚ μέσα από την κόντρα τους, ανέβασαν το πρωτάθλημα και άνοιξαν το δρόμο για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Ηρακλής ήταν ισχυρός όπως στα 90ς, δεν θα άφηνε ποτέ τον Διαμαντίδη να φύγει ενώ η ΑΕΚ μπορεί το 2006 να ολοκλήρωνε την συμφωνία με τον Βασίλη Σπανούλη, οπότε η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά.

Γι' αυτό το λόγο πιθανώς οι αιώνιοι να μην δρουν με ζέση ώστε να αποκτήσουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα και πραγματικά πλέι οφ, φοβούμενοι ότι από την στιγμή που θα μπει στους δύο, τρίτος, τα πράγματα ζορίζουν.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αθροιστικά έχουν μεγάλο μέρος του φιλάθλου κοινού το οποίο ικανοποιείται από τα ντέρμπι αλλά δεν γνωρίζει πότε ξεκίνησαν τα πλέι οφ. Το ελληνικό μπάσκετ δεν κερδίζει πραγματικά από την κόντρα των δύο χωρίς να υπάρχει τρίτος ή τέταρτος. Άλλωστε οι περισσότεροι αρνούνται να παίξουν στην Ευρώπη διότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο ακριβά από το ίδιο το ρόστερ.

Ας δηλώνει λοιπόν όποιος θέλει συμμετοχή στην Ευρώπη, ας πηγαίνουμε κατευθείαν στους τελικούς, για να ξεκινάμε και πιο γρήγορα τα μπάνια.

Διαβάστε ακόμη

Α1 πλέι οφ: Μία απόλυτα βαρετή διαδικασία

News 24/7

24MEDIA NETWORK