Παπανικολάου: Σπανούλης ή Αντετοκούνμπο;

Η καριέρα του Κώστα Παπανικολάου στους Ρόκετς βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ο Τάσος Μαγουλάς καταγράφει τα δεδομένα και τις δυσκολίες που έχει μπροστά του ο Ελληνας φόργουορντ για να πείσει τους ανθρώπους του Χιούστον να τον κρατήσουν και την επόμενη σεζόν.

Houston Rockets' Kostas Papanikolaou celebrates after hitting a 3-point shot in the first half during an NBA basketball game against the Utah Jazz, Wednesday, Oct. 29, 2014, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer)
Houston Rockets' Kostas Papanikolaou celebrates after hitting a 3-point shot in the first half during an NBA basketball game against the Utah Jazz, Wednesday, Oct. 29, 2014, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer) ASSOCIATED PRESS

Όλοι σε αυτή την δουλειά έχουμε ως επιβράβευση την επιβεβαίωση. Έρχονται εκείνες οι επιβεβαιώσεις που δεν τις…χρειάζεσαι και τελικά δεν σου προσφέρουν κάτι και θα ήθελες πολύ να μην ...έρχονταν. Το καλό με την περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου, είναι πως θα έχει τον χρόνο ως το τέλος της κανονικής διάρκειας της σεζόν, να αποδείξει πως τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο να πείσει τους Ρόκετς να τον κρατήσουν για μία ακόμα χρονιά και να μην τερματίσουν το συμβόλαιό του από τον Ιούνιο.

Στα πρώτα …χειροκροτήματα για τις καλές εμφανίσεις του Παπανικολάου στους αγώνες προετοιμασίας, είχαμε τονίσει πως : «Ο Παπανικολάου δεν έκανε άλμα πηγαίνοντας στο ΝΒΑ, αλλά αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη. Οι Ρόκετς του έδωσαν ένα σπουδαίο συμβόλαιο μεν, για ένα χρόνο δε, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει τέτοια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Έλληνας φόργουορντ πρέπει να γίνει και …γκαρντ προκειμένου να επιβιώσει στο ΝΒΑ και στην αρχή να επιβιώσει βρίσκοντας λεπτά συμμετοχής ερχόμενος ως αλλαγή».

Δεν αλλάζει κάτι όπως δεν άλλαζε ούτε όταν για ένα ημίχρονο ο Παπ …τρόμαζε τον Κόμπε.

Οι Ρόκετς ομάδα τίτλου

Οι Ρόκετς με το υψηλό συμβόλαιο του Παπανικολάου, αλλά με δική τους επιλογή αν θα το διατηρήσουν και του χρόνου, έκαναν ουσιαστικά μία από τις πολλές κινήσεις τακτικής θέλοντας να επιτύχουν την βελτίωσή τους άμεσα και από ομάδα πλέι οφ, να γίνουν ομάδα τίτλου.

Έτσι ήρθε ο καθαρόαιμος σούτιγκ γκαρντ Κόρεϊ Μπρούερ και κυρίως ως έκτος παίκτης, ο εκπληκτικός αθλητής που λέγεται Τζος Σμιθ. Ήδη από το καλοκαίρι ο Παπ είχε μπροστά του στο «3» τον Τρέβορ Αρίζα και στο «2» τον Τζέισον Τέρι. Άλλωστε εκεί θα προσπαθούσε να βρει χρόνο μεταξύ σμολ φόργουορντ και σούτιγκ γκαρντ.

Το περίεργο στην περίπτωσή του ήταν πως τελικά έπαιξε πολύ καλά ως πάουερ φόργουορντ όταν άδειασε η θέση εξαιτίας του τραυματισμούς του Τέρενς Τζόουνς. Οι Ρόκετς έδειχναν πως τον εμπιστεύονται αλλά στο ΝΒΑ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μόνο business.

Παπανικολάου: Σπανούλης ή Αντετοκούνμπο;

Ώρα για δουλειά

Η ομάδα τον έστειλε γρήγορα στο βάθος του πάγκου δίνοντάς του παράλληλα μία τεράστια ευκαιρία: να δουλέψει σκληρά και να την πείσει πως δεν είναι ένας ακόμα... Έλληνας. Άλλωστε στο Χιούστον γνωρίζουν άριστα την ελληνική ανυπομονησία, διότι μπορεί ο Σπανούλης να δούλεψε πάρα πολύ και να βελτίωσε πολλά στο παιχνίδι του, αλλά δεν... περίμενε, πιστεύοντας πως ο Τζεφ Βαν Γκάντι έχει προσωπικά.

Σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι δεν υπάρχουν προσωπικά. Μόνο η... δουλειά. Ο Παπανικολάου έχει δύο δρόμους: να περιμένει και να προοδεύσει, βελτιώνοντας την άμυνά του, την ντρίμπλα του, το σουτ του, κάτι που θα του απογειώσει την καριέρα. Αλλιώς, μπορεί να τρώει τα νύχια του και να ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο, για την Ευρώπη, συμβόλαιό του, πιθανώς κάπου στην Τουρκία.

Απλά πράγματα. Το ΝΒΑ είναι η γη της επαγγελίας για παιδιά όπως ο Αντετοκούνμπο που θα παλέψει μέχρι τέλους για να μείνει εκεί, θυσιάζοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια της Ευρώπης. Σύμφωνοι, δεν είναι είναι ίδιες οι περιπτώσεις διότι οι Μπακς απέκτησαν τον νεαρό από τον Φιλαθλητικό για να επενδύσουν πάνω του.

Από την άλλη, το ίδιο έκαναν με τον τρόπο τους και οι Ρόκετς, δίνοντας στον "Παπ", ένα απίστευτα υψηλό συμβόλαιο για Ευρωπαίο ρούκι. Οι ίδιοι θα ήθελαν να πετύχει, αλλά δεν θα τον περιμένουν. Η συμφωνία είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε η επιλογή για τα επόμενα δύο χρόνια, την οποία κρατά το Χιούστον.

Ο Κώστας δεν θα πρέπει να ξεχνάει πως η παρούσα ομάδα του είναι απλά ένας από τους 30 πιθανούς προορισμούς του, οπότε αν πείσει τους Αμερικανούς, είτε στο Τέξας είτε κάπου αλλού, θα βρει θέση. Από το πόσο πολύ το θέλει, εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK