Ποιοι δεν ήθελαν τον Ζήση στον Ολυμπιακό

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει την ιστορία του Νίκου Ζήση και τον Ολυμπιακό. Γιατί δεν φόρεσε τα "ερυθρόλευκα" και ποιο μεγάλο "μπαμ" επιχείρησε η ΑΕΚ το 2006.

Ποιοι δεν ήθελαν τον Ζήση στον Ολυμπιακό

Εδώ και οκτώ χρόνια, ο Νίκος Ζήσης αποτελεί το πιο σύνηθες όνομα παίκτη για επιστροφή στην γενέτειρα. Δύο χρονιά μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, ο Έλληνας γκαρντ κάθε καλοκαίρι αποτελούσε βασικό στόχο για επαναπατρισμό και τελικά είναι ο μοναδικός που δεν έχει γυρίσει. Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περίπτωση που τελικά μοιάζει καταδικασμένη να ολοκληρώσει την διαδρομή της στο εξωτερικό.

Στο ξεκίνημα της σεζόν με τις δύο ομάδες, που βάσει ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην περιφέρεια δεν θα αξιολογήσουμε κατά πόσο θα βοηθούσε ο έμπειρος παίκτης όσο το γεγονός πως αντί για τα παρκέ της Α1, προτίμησε την ηρεμία του γερμανικού πρωταθλήματος και την...διασκέδαση μίας ελάχιστα αγχώδους παρουσίας στην Ευρωλίγκα. Ίσως τελικά εκεί να εντοπίζεται ο βασικός λόγος που θα κλείσει το πιο παραγωγικό κομμάτι της καριέρας του μακριά από την χώρα του.

Τον ήθελε ο Ολυμπιακός;

Το όνομά του είχε συνδεθεί, όπως στα περισσότερα καλοκαίρια, με τον Ολυμπιακό. Ιδιαίτερα φέτος με την αποχώρηση του Σλούκα, ήταν ο καλύτερος διαθέσιμος Έλληνας γκαρντ μετά τον Καλάθη. Παράλληλα ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη ενώ έκρινε πως οι καταστάσεις είναι ώριμες πια για να φορέσει τα ερυθρόλευκα παίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του στον ίδιο σύλλογο με τον καλύτερό του φίλο.

Βάσει όσων συζητώνται κατά καιρούς, ο Σπανούλης κάνοντας κουμάντο στον Ολυμπιακό, θα τον είχε ήδη βάλει στο αεροπλάνο της επιστροφής αλλά η πραγματικότητά είναι πως ο ηγέτης των πρωταθλητών, δεν παρεμβαίνει ποτέ σε αγωνιστικά ζητήματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα είχε και μεγάλη σημασία, διότι η διοίκηση του συλλόγου δεν ξεχνά τον τρόπο που απέρριπτε ο Ζήσης τον Ολυμπιακό στα χρόνια της ανοικοδόμησής του.

Το 2008 είχε επιστρατευτεί ακόμα και ο Μπουρούσης για να τον πείσει να παίξει στον Ολυμπιακό αλλά ο Ζήσης αρνείτο να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό όσο βρισκόταν στον πάγκο ο Γκέρσον. Οι απαντήσεις του ενόχλησαν την διοίκηση της ομάδας καθώς ήταν προφανές πως ο Έλληνας γκαρντ, στην κορύφωση της καριέρας του, δεν πίστευε στην ερυθρόλευκη αναγέννηση.

Από τότε όσες φορές προτάθηκε οι απαντήσεις ήταν αρνητικές αν και το 2014, υπήρξε μία πιο θερμή συζήτηση αλλά οι φιναλίστ της Ευρωλίγκας πρότειναν πολύ λίγα χρήματα κοστολογώντας τον ανάλογα. Φέτος που ήθελε η πλευρά του αθλητή, ο Ολυμπιακός δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά.

ΑΕΚ: Το σίγουρο...όχι

Η ΑΕΚ στην δική της προσπάθεια αναγέννησης, θεωρούσε βέβαιο πως θα είχε τον Νίκο Ζήση στο ρόστερ της. Όλοι θυμούνται το μοναδικό δέσιμο του παίκτη με τον σύλλογο και τα μεγάλα του παιχνίδι στην τελευταία μεγάλη παρουσία το 2005. Δεν υπολόγιζαν όμως τους δισταγμούς του 32χρονου παίκτη για τέτοια πρότζεκτ. Όπως το 2008, επτά χρόνια μετά σίγουρα με μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση, αρνήθηκε να γυρίσει για την ομάδα που τον ανέδειξε προτιμώντας να παίξει στην Μπάμπεργκ. Στα γραφεία του δικεφάλου έπεσε σαν κεραυνός η προτίμησή του που δεν ήταν η Φενέρ ή κάποια ρωσική ομάδα, αλλά η Μπάμπεργκ. Ευρωλίγκα οι Γερμανοί αλλά δεν τους επέλεξε γι αυτό αντί της ΑΕΚ.

Εδώ και χρόνια, ο Νίκος Ζήσης έχει χαράξει την πορεία του επιλέγοντας να βρίσκεται μακριά από την πίεση και σε ρόλους συμπληρωματικούς. Δεν έχει καμία πρόθεση να ηγηθεί κάποιου πρότζεκτ στην Ελλάδα όπου θα βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο και η αποτυχία θα χρεωθεί πάνω του. Παρά το γεγονός πως έκανε λάθος με τον Ολυμπιακό του 2008, δεν πιστεύει πως η ΑΕΚ είναι έτοιμη από φέτος για το άλμα και θέλει να περιμένει έναν χρόνο ακόμα για να δει την εξέλιξη της παλιάς του ομάδας.

Επέλεξε την 7η ομάδα του σε 10 χρόνια θεωρώντας πως το καλοκαίρι του 2016 είτε θα γυρίσει στον σύλλογο που υπηρέτησε είτε θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του περιήγηση, πιθανώς μένοντας στο ...χαλαρό γερμανικό πρωτάθλημα. Χαλαρό από πλευράς άγχους κι εξωτερικών πιέσεων.

Η Dream team του 2006

Μία ιστορία που δεν έχει συζητηθεί πολύ, αφορούσε σε μία μεγάλη ομάδα η οποία ήταν έτοιμη να δημιουργηθεί το 2005-2006 με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Ζήση. Η ΑΕΚ το 2005, έδωσε σκληρές μάχες με τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό και χάνοντας με 3-1, ήταν έτοιμη την επόμενη χρονιά να απαντήσει. Ο Ζήσης είχε μπει μπροστά να πείσει τον Βασίλη Σπανούλη να συμφωνήσει με τον δικέφαλο και ο Κατσικάρης σχεδίαζε την ΑΕΚ με Σπανούλη, Ζήση, Μπουρούση υπολογίζοντας πως αυτή η ομάδα μπορούσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2002. Ο Σπανούλης πριν το τέλος της σεζόν, είχε αποδεχθεί την τότε προσφορά της ΑΕΚ και όλα θα επισημοποιούνταν 15 ημέρες μετά το τέλος των πλέι οφ. Δεν έγινε ποτέ, καθώς ο δικέφαλος διαλύθηκε οικονομικά και όχι μόνο δεν ήρθε ο Σπανούλης αλλά έφυγε ο Κατσικάρης και ο Ζήσης για να ακολουθήσει μέσα στον χρόνο ο Μπουρούσης.

Το reunion του 2016

Ζήσης και Μπουρούσης είναι έτοιμοι το καλοκαίρι του 2016 να γυρίσουν(ούτε το reunion των Helloween τέτοιο σίριαλ) αν η ΑΕΚ παίξει Ευρωλίγκα και είναι πραγματικά έτοιμη να απειλήσει τους αιωνίους. Ιδιαίτερα αν στον πάγκο βρίσκεται κάποια προσωπικότητα που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν είτε στον δικέφαλο είτε στην εθνική, τότε το μόνο που θα χρειάζεται ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι δύο επιταγές κι έχει την ομάδα που ονειρεύεται. Ο Σπανούλης; Η δική του καριέρα είναι δεμένη πια με τον Ολυμπιακό οπότε η ομάδα του 2006 θα μείνει στην σελίδα A4 που είχε υποβάλει ο Φώτης Κατσικάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σωτήρης Γεωργίου: Η εξάρτηση από τον Σπανούλη και το κενό του Σλούκα

News 24/7

24MEDIA NETWORK