Το λάθος και το πάθος

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού και τα ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά στο ρόστερ, τα λάθη που έγιναν και τον πειραματισμό με τον Αλβέρτη, ενώ σχολιάζει και τη πολυεπίπεδη συμβολή του Γιαννακόπουλου στον τίτλο.

Το λάθος και το πάθος
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός είχε μία δεύτερη επιτυχημένη χρονιά και δεν θα μάθει ποτέ αν θα είχε την ευκαιρία να πετύχει τα πάντα. Το εκρηκτικό φινάλε, το πρωτάθλημα με ανατροπή στο ΣΕΦ, δίνει μία δεύτερη ευκαιρία να διορθωθούν δύο θερινά λάθη που κόστισαν στην Ευρώπη και παραλίγο να κοστίσουν στην Ελλάδα.

Όταν ξεκινούσε η χρονιά, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει μία απόφαση για το πώς θα διαχειριστεί τον Διαμαντίδη. Συμφωνήθηκε να βρεθεί ένας έμπειρος κοινοτικός (Αμερικανός με κοινοτικό διαβατήριο) γκαρντ που θα βοηθήσει. Αυτό δεν έγινε και ο Παναθηναϊκός το βρήκε μπροστά του όλη την χρονιά. Ο Ράιτ είχε καλές και κακές στιγμές, βοήθησε μεν, ήταν όμως προσθήκη.

Λάθος νούμερο ένα

Η αποχώρηση του "Σόφο", ήταν μία απόφαση του Πεδουλάκη, υπολογίζοντας πάντως ότι θα καταφέρει να βρει έναν νεαρό Αμερικανό ψηλό για να βοηθήσει. Ο Μπατίστ ζήτησε να επιστρέψει θέλοντας να κλείσει την καριέρα του και ίσως να διορθώσει το σφάλμα της αποχώρησης το καλοκαίρι του 2012. Σε μία κίνηση συναισθηματισμού, γυρνάει και ξαφνικά οι "πράσινοι" μένουν από εναλλακτικές λύσεις στην ρακέτα.

Λάθος νούμερο δύο

Είναι τεράστια επιτυχία του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα του ιδιοκτήτη του, ότι κατάφεραν παρά τα δύο λάθη, η σεζόν να τελειώσει με πανηγυρισμούς. Οι πρωταθλητές πάντως, τα είχαν κάνει όλα σωστά, καταφέρνοντας να διατηρήσουν την ομάδα του 2013, κρατώντας τους ξένους και ξεκινώντας τη δημιουργία μίας βάσης. Τι θα γινόταν αν απλά υλοποιούσαν τον αρχικό σχεδιασμό τους; Θα το μάθουν φέτος.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, ακόμα και αν αλλάξει ο προπονητής. ΟΚ, αυτό είναι το βασικό θέμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συγκλονιστικές αλλαγές, ακόμα και αν έρθει ο Ιβάνοβιτς, όπως λέγεται. Το ρόστερ είναι συγκεκριμένο, έχει φέρει επιτυχίες, όλο το βάρος θα πέσει σε δύο ή τρεις γκαρντ που θα καλύψουν Ούκιτς, Κάρι, Ράιτ.

Αλβέρτης με Μανωλόπουλο - Πρίφτη ή Σέρβος;

Γιατί δεν συζητάμε το θέμα κόουτς; Διότι το πείραμα που ήταν βιαστικό, ίσως και σε λάθος τάιμινγκ, τελικά λειτούργησε. Η προσωπικότητα του Αλβέρτη και οι προπονητικές γνώσεις Μανωλόπουλου - Πρίφτη, διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου. Το σχήμα απέδωσε εξαιρετικά, αλλά παράλληλα δεν αποτρέπει τον Γιαννακόπουλο από το να φέρει όποιον προπονητή κρίνει καλύτερο για το μέλλον της ομάδας του.

Αυτός ο προπονητής έχει το καθήκον να βρει τον παρτενέρ του Διαμαντίδη για την επόμενη διετία και ουσιαστικά οι επιλογές του στους τρεις-τέσσερις παίκτες που θα αναζητήσει ο Παναθηναϊκός θα κρίνουν όχι μόνο το 2014-2015 αλλά πιθανώς την προσεχή τριετία.

Οι... φευγάτοι και τα ερωτηματικά

Ο σύλλογος, πάντως, έχει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες αφορούν σε Ούκιτς, Κάρι, Μπατίστ, παίκτες που λογικά δεν θα συνεχίσουν. Ο προπονητής θα κρίνει το μέλλον του Μαυροκεφαλίδη και του Παππά, ενώ σε 10 ημέρες θα πρέπει να πάρει απάντηση ο Ματσιούλις αν συνεχίζει.

Ουσιαστικά, αν υπάρξει αλλαγή προπονητή, αυτή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις και να ξεκινήσει η αναζήτηση των μεταγραφών.

Στο πλάνο της ελληνοποίησης, ο Παναθηναϊκός βάζει κατά πρώτο λόγο νέους παίκτες, το οποίο όμως παραμένει αρκετά ομιχλώδες σε ό,τι αφορά σε πιο έμπειρους αθλητές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ΝΒΑ, οι παράγοντες φρόντισαν να έχουν πάντα πάνω από το κεφάλι τους έναν άνθρωπο που να διοικεί και να τους... συμμαζεύει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος από την διατήρηση του Παναθηναϊκού στην κορυφή ανήκει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, στο πάθος του και στις προσωπικές ενέργειες, όταν παράτησε την ομάδα πολύς κι ευνοημένος κόσμος. Έβαλε ήδη την σφραγίδα σε δύο χρονιές που θα ήταν μεταβατικές και αυτό δεν μπορεί να του το αφαιρέσουμε.

Οι δηλώσεις και οι πράξεις του, όμως, κατά τους φετινούς τελικούς, είναι ακόμα χειρότερες από τις περσινές και από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία λίγκα για να επιβάλει κανονικές ποινές, αποτελεί υποχρέωσή του να μην επαναληφθεί. Καλοί οι τίτλοι, τα γεμάτα γήπεδα σε πέμπτους τελικούς, αλλά η εικόνα του ΟΑΚΑ που δεν γέμιζε κατά τις δύο πρώτες αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, δεν οφείλεται μόνο στο κακό μπασκετικό θέαμα.

Είδαμε πόσο κόστισε στην ομάδα του ό,τι συνέβη πριν την έναρξη του τρίτου τελικού. Συχνά η πολύ αγάπη... στραγγαλίζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK