Βασιλιάς με... μείωση, πορεία στο...άγνωστο

Η απόφαση των Μπακς να επεκτείνουν το συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αντί ενός πολύ μεγάλου ποσού αποτυπώνει τη θέληση της ομάδας να χρίσει τον Ελληνα σταρ ηγέτη και επίσημα. Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την πορεία του Giannis στο μεγάλο...άγνωστο.

Βασιλιάς με... μείωση, πορεία στο...άγνωστο

Ειναι σπάνιο, πολυ πρόχειρα μονο οι Γκρίζλις το έκαναν να οικοδομήσουν απο μικρή ηλικία γύρω απο εναν Ευρωπαίο τον Πάου Γκασόλ, ένα 21 ετών παιδί να παίρνει επίσημα τον τίτλο του ηγέτη. Αυτό συνέβη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο το βράδυ της Δευτέρας οταν συμφώνησε στην επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς. Για τα επόμενα πέντε χρονια, το φετινό συν τέσσερα της επέκτασης, το Μιλγουόκι δένει το μέλλον του με τον πιο εξελίξιμο παίκτη της γενιάς του.

Η απόφαση δείχνει συγκεκριμένη βούληση να του δώσουν τα κλειδιά και να τον αφήσουν να τους οδηγήσει στο...μεγάλο άγνωστο. Το παραδέχονται ολοι στο ΝΒΑ πως ο Ελληνας φόργουορντ συνεχίζει να αποτελεί την απόλυτη πρόκληση για μία ομάδα με δυνατότητες οι οποίες κινούνται στην σφαίρα της μπασκετικής φαντασίας. Και αυτό το ταξίδι θέλουν να ζήσουν οι Μπακς. Θα γίνει ο νέος Μάτζικ; Ο νέος Ντουράντ αν βελτιώσει το σουτ του; Μήπως θα γράψει ιστορία ως ο πρώτος Αντετοκούνμπο; Ολα είναι ανοικτά, όλα στα τραπέζι, όλα μπορούν να γίνουν αλλα και μπορούν να μην γίνουν.

Πήρε...μείωση

Το κακό σενάριο δεν το πιστεύει κανείς γι αυτό και τα 100 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα και μόνο το αίσθημα ευθύνης του νεαρού, δικαιώνει την εμπιστοσύνη: Θα πάρει έξι εκατομύρια λιγότερα από όσα θα προέβλεπε ένα μάξιμουμ συμβόλαιο, και το έπραξε με σκοπό να μην χαθεί κανείς από τον κορμό της ομάδας. Ιδιαίτερα ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς.

Το Μιλγουόκι προχώρησε πέρυσι στην πρώτη μεγάλη του επένδυση με το σέντερ Γκρεγκ Μονρό. Ενέργεια που διέλυσε τις ισορροπίες ιδιαίτερα στα χέρια του άπειρου προπονητικά Τζέισον Κιντ. Ο Κιντ όμως πιστεύει πως το μυστικό για την πρώτη του προπονητική επιτυχία βρίσκεται στον Έλληνα παίκτη γι αυτό και του έδωσε την μπάλα, βοήθησε να πιστέψουν οι Μπακς πως αυτός είναι το μέλλον τους. Σε μία Ανατολή που αλλάζει φέτος, ο Αντετοκούνμπο θα πρέπει να τραβήξει τους συμπαίκτες του στα πλέι οφ. Άμεσα.

Ενα παιδί που χρειάστηκε να μεγαλώσει νωρίς, έδωσε ρεσιτάλ ωριμότητας και στο ΝΒΑ με τα πολλά ελαφρά μυαλά αυτό...πληρώνεται. Οσο κι αν έχει ανοίξει το σάλαρι καπ, το Μιλγουόκι δεν θα έπαιρνε ελαφρά μία τέτοια επιλογή χωρίς εκτίμηση ρίσκου. Ο Γιάννης και μόνο με την κίνηση να δεχθεί λιγότερα χρήματα, κατέδειξε πόσο πιο σοβαρός είναι από τους πιο πολλούς γι αυτό η ομαδα του γνωρίζει πως ακόμα κι αν δεν τελειοποιήσει το σουτ ή δεν γίνει πλέι μέικερ, θα είναι πάντα πολύτιμος κάνοντας τους συμπαίκτες του καλύτερους. Παίζοντας για την ομάδα.

Φάκελος εθνική

Τα τελευταία τρία καλοκαίρια, ο σταρ των ελαφιών, υπήρξε συνεπέστατος στο ραντεβού με την εθνική με κορύφωση την φετινή σεζόν. Ελάχιστοι θα τολμούσαν να παρατήσουν στη μέση συζητήσεις για επέκταση συμβολαίου για να παίξουν με την εθνική. Ιδιαίτερα με τόσα παραδείγματα αδιαφορίας για το εθνόσημο.

Από εδώ και πέρα; Ουσιαστικά το μοναδικό ερωτηματικό αφορά στο προσεχές Ευρωμπάσκετ καθώς μετά από αυτό οι υποχρεώσεις επιστρέφουν στα τελικά του Μουντομπάσκετ το 2019. Με δεδομένο πως οι αγώνες για την πρόκριση στην τελική φάση θα διεξάγονται μεσούσης της σεζόν, δεν θα τον δούμε παρά μόνο αν η εθνική μας προκρίνεται. Αυτό αποσείειτην πίεση να δίνει το παρών κάθε καλοκαίρι. Πάνω του όμως στηρίζεται το όποιο πλάνο εκπονείται για την τριετία 2019-2021 (Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακοί αγώνες, Ευρωμπάσκετ). Αν βρει τρόπο πάλι να προσφέρει το καλοκαίρι του 2017, τότε θα τον βλέπουμε όταν πρέπει με τη γαλανόλευκη.

Τώρα ξεκινά η πίεση

Από την άλλη, τώρα ξεκινά η τρομερή πίεση στο ΝΒΑ. Ο Αντετοκούνμπο έχει τέσσερα χρόνια για να γίνει σούπερ σταρ, να δικαιώσει όσους πίστεψαν σε αυτόν. Δεν θα υπάρχει περιθώριο για υπαναχωρήσεις ή χρόνος για να μην φτάσει το ταβάνι του.

Για το παλικάρι που έτρεχε να ξεφύγει από την αστυνομία όταν πουλούσε τσάντες στο μετρό, το να είναι πολυεκατομμυριούχος στα 21 του, με μοναδικό όπλο την θέληση, αυτό είναι το μάξιμουμ που παίρνουμε από την ιστορία του. Ο Γιάννης ίσως εξελιχθεί σε σούπερ σταρ, ίσως όχι. Πέτυχε και με το συμβόλαιό του κάτι μοναδικό: να γίνει έμπνευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μίδας ο Giannis με το νέο συμβόλαιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK