Αλμέιδα, το θωρηκτό που δεν ντριμπλάρει

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον ποδοσφαιριστή Ούγκο Αλμέιδα.

Αλμέιδα, το θωρηκτό που δεν ντριμπλάρει

Η απόκτηση του Ούγκο Αλμέιδα απ’την ΑΕΚ δημιουργεί το κλασικό ερώτημα που συνοδεύει τέτοια μεταγραφικά αποκτήματα: σε τι κατάσταση είναι; Και την ερώτηση πάντα την προκαλεί το γεγονός πως συνήθως τέτοιοι παίκτες έρχονται στην Ελλάδα αφού πρώτα κάτι έχει πάει στραβά στην καριέρα τους.

ΔΥΟ ΑΣΧΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ

Στην περίπτωση του Αλμέιδα είναι σαφές πως αυτό που πήγε στραβά ήταν οι μεταγραφικοί προορισμοί. Μετά την τετραετία στην Μπεσίκτας ο Αλμέιδα πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις υποβιβάστηκαν (Τσεζένα, Ανζί, Ανόβερο) και η τέταρτη (Κουμπάν) τη σκαπούλαρε στο τέλος.

Ο ίδιος ο Πορτογάλος θεωρεί τραγικό λάθος που πήγε στη Ρωσία και γενικώς όλη την πορεία που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια. Το σημαντικό όμως είναι πως η διετία της πτώσεις δεν είχε ως κομβικό σημείο έναν τραυματισμό. Δεν χτύπησε ο Αλμέιδα, δεν έμεινε καιρό έξω, δεν έπαθε κάποια ζημιά που να του άφησε κουσούρι. Απλώς ήταν κακός, σε κακές ομάδες.

TARGET MAN ΠΟΥ “ΕΚΤΕΛΕΙ” ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το θέμα είναι σε τι μπορεί να ελπίζει η ΑΕΚ που τον απέκτησε. Στο καλό σενάριο που ο Αλμέιδα είναι καλά, τι θα δούμε απ’αυτόν; Τον ορισμό του target man. Ένα βαρύ κορμί, ένα θωρηκτό με ύψος 1.91, που ξέρει τη θέση του φορ, που γεμίζει την περιοχή και είναι εκεί για να κερδίσει μονομαχίες στον αέρα και να τελειώσει φάσεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Δεν έχει νόημα να δει κανείς τους αριθμούς του αυτά τα δύο τελευταία χρόνια γιατί αυτός είναι ο Αλμέιδα που η ΑΕΚ δεν θέλει να δει. Δυστυχώς το πρωτάθλημα της Τουρκίας δεν είχε πλήρη στατιστική κάλυψη όταν ο Αλμέιδα έπαιζε στην Μπεσίκτας κι έτσι για να βρει κανείς λεπτομερείς αριθμούς θα πρέπει να γυρίσει στα τελευταία χρόνια του Πορτογάλου στη Βέρντερ.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΝΤΕΡ

Τη σεζόν 2009-10 ο Αλμέιδα είχε επτά γκολ σε 26 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα. Είχε 3.7 σουτ ανά 90 λεπτά και έβρισκε δίχτυα κάθε οκτώ τελικές προσπάθειες. Εννοείται πως και τα επτά γκολ είχαν έρθει μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Την επόμενη χρονιά έπαιξε λιγότερο αφού αποχώρησε τον Δεκέμβριο, αλλά σε 13 συμμετοχές είχε εννέα γκολ. Είχε 4.4 σουτ ανά 90 λεπτά και ήταν πολύ πιο εύστοχος, αφού σκόραρε κάθε τέσσερις τελικές προσπάθειες, ένα εξαιρετικό ποσοστό. Απ’τα εννέα γκολ, τα οκτώ είχαν έρθει μέσα στη μεγάλη περιοχή.

ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως απ’αυτά τα 16 γκολ των τελευταίων σεζόν του Αλμέιδα στην Μπουντεσλίγκα, τα 11 ήταν με το αριστερό πόδι, τα τέσσερα με το κεφάλι και μόλις ένα με το “κακό” του πόδι, το δεξί.

Ένας target man με ύψος 1.91, ένας φορ παλαιάς κοπής, βαρύ κορμί, που είναι εκεί για να δώσει μονομαχίες με πλάτη στο τέρμα και για να βρεθεί στην περιοχή να τελειώσει τις φάσεις. Όχι με ποσοστά που τρελαίνουν, αλλά πάντα με μια “λογική”, average αποτελεσματικότητα.

ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΙΜΠΛΑ Ή ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΣΕΣ

Αυτά είναι κατά βάση ο Αλμέιδα. Τι δεν είναι;

Δεν είναι ο παίκτης που θα φτιάξει φάσεις για τον εαυτό του, ποτέ δεν το έκανε. Δεν μπορεί να πάρει την μπάλα και παίξει με πρόσωπο, να περάσει αντίπαλο. Το 2010 δεν είχε ούτε μία πετυχημένη ντρίμπλα σε 1347 λεπτά στην Μπουντεσλίγκα. Το 2011 είχε 0.1 ανά αγώνα, το ίδιο ποσοστό είχε και στην Τσεζένα, στην Κούμπαν και στην Ανζί. Μια ντρίμπλα κάθε δέκα ματς, σεζόν χωρίς έστω μία πετυχημένη ντρίμπλα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ούτε θα περάσει αντίπαλο, ούτε θα γίνει ο παίκτης που θα προσφέρει πολλά στο κομμάτι της κατοχής. Την τελευταία γεμάτη του σεζόν στη Βέρντερ είχε μόλις 12.5 πάσες ανά παιχνίδι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010-11 είχε 17.7. Στην Τσεζένα είχε 23.1, στην Κούμπαν 18.2, στην Ανζί 20.8 και στο Ανόβερο 28, με όλα αυτά τα νούμερα της τελευταίας διετίας να προέρχονται από πολύ μικρό δείγμα αγώνων.

Λίγες πάσες και ποτέ καλό ποσοστό στις μεταβιβάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ο Αλμέιδα στις σεζόν που υπάρχει στατιστική καταγραφή ήταν το 69% του 2010 στη Βέρντερ και το χαμηλότερο το 57% που είχε το τελευταίο εξάμηνο στο Ανόβερο.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να περιμένει απ’τον Αλμέιδα δημιουργία για τον εαυτό του ή για τους υπόλοιπους, μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη, ασίστ ή κάθετες, ντρίμπλες και παιχνίδι με μέτωπο στην εστία.

ΟΙ ΕΞΙ ΣΕΖΟΝ ΠΡΙΝ ΤΑ 30

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να επανέλθει ο Αλμέιδα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τα 30. Ο Πορτογάλος είχε απ’τα 24 μέχρι τα 30 έξι σερί σεζόν που πάντα τελείωνε με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Δεν πέρασε ποτέ τα 20, γιατί ποτέ δεν ήταν μεγάλος σκόρερ ή κλασάτος επιθετικός, αλλά δεν έπεσε ποτέ κάτω απ’τα 10 γιατί είχε πάντα τον τρόπο να βρίσκει δίχτυα και να χρησιμοποιεί το κορμί του και το πολύ δυνατό αριστερό του.

Το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι πολύ χαμηλό. Ο Λέτο γύρισε ως σκιά του παίκτη που μάγευε πριν τον τραυματισμό του και πρόλαβε σε έξι ματς να πετύχει δύο γκολ και να δώσει πέντε ασίστ. Μόνο που ο Λέτο μπορεί να έχει χάσει πέταγμα και ταχύτητα, αλλά την ποιότητα δεν την παίρνουν οι τραυματισμοί.

ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΕΙ

Ο Αλμέιδα δεν είχε τραυματισμό, αλλά δεν είχε και ποτέ κάποια μεγάλη ποιότητα. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να βρεθεί σε καλή κατάσταση, αλλιώς δεν γίνεται. Πάντα ήταν και θα είναι βαρύ κορμί, αλλά για να δώσει τα γκολ που περιμένει η Ένωση θα πρέπει ο Πορτογάλος να έρθει σε καλή κατάσταση, να είναι ελαφρύς και άνετος στην εκτέλεση και να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Η ΑΕΚ μπορεί να τον έχει ως στόχο σε μακρινές μεταβιβάσεις που θα σημαδεύουν το κεφάλι του, αλλά δεν μπορεί να βασίσει πάνω στον Αλμέιδα την ανάπτυξη και το passing game, ενώ όσο και να ανέβει δύσκολα τον φαντάζεται κανείς να παίζει στην κόντρα. Στα καλά του χρόνια, ο Πορτογάλος ήταν ένας φορ σαν τον Μάριο Γκόμες, σε χαμηλότερο επίπεδο. Λίγες επαφές, λίγες πάσες, πάντα στην περιοχή για να τελειώσει φάσεις.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΡΙΣΑΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΚΧΑΡΤ

Δεν μπορεί να ομορφύνει το παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά μπορεί να είναι εκεί στο τελευταίο κομμάτι των φάσεων, να γίνει η παρουσία στο τελείωμα που η Ένωση δεν είχε όταν έπρεπε να παίζουν οι Κρισάντους και οι Πέκχαρτ.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιους διαδέχεται ο Αλμέιδα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό ο Πορτογάλος να ελαφρύνει λίγο και η ΑΕΚ να τον χρησιμοποιήσει σωστά. Φορ σαν κι αυτόν δεν ομορφαίνουν τις ομάδες, αλλά όταν βρουν ρυθμό και επαφή με τα δίχτυα τις κάνουν να μοιάζουν πιο αποτελεσματικός, καλύτερες απ’ότι πραγματικά είναι.

ΜΠΛΑΝΚΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Τέτοιος ήταν, με διαφορετικό σωματότυπο βέβαια, και ο Μπλάνκο, που δεν έκανε πολλά καλά εκτός απ’το να εκτελεί και στέλνει την μπάλα μέσα. Αυτό είναι το καλό σενάριο για την ΑΕΚ, ένας Αλμέιδα σε καλή κατάσταση, που πάει πάνω στα στόπερ, ανοίγει με τον όγκο του χώρο για τους υπόλοιπους και είναι εκεί για να τελειώσει φάσεις στην περιοχή, να κάνει ξανά σεζόν με διψήφιο αριθμό γκολ.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑEK

Ευθύνη του παίκτη είναι να κάνει πραγματικότητα το “θα δουν” που απάντησε όταν του είπαν πως οι τελευταίες σεζόν του έχουν προβληματίσει αρκετούς, να ελαφρύνει και να παρουσιαστεί σε καλή κατάσταση. Ευθύνη της Ένωσης είναι να τον χρησιμοποιήσει σωστά, να του δώσει χρόνο να ανέβει ατομικά, να μην τον βάλει να κάνει πράγματα που δεν μπορεί και να φτιάξει πίσω του μια ομάδα που θα τον “ταϊζει” στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

To 33 του... Χριστού και κατευθείαν στα Σπάτα
Αλμέιδα: "Να πάρω το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK