Το θέμα δεν είναι ο Φορτούνης, αλλά η άμυνα

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την γκρίνια που ακολούθησε μετά τη φιλική ήττα του Ολυμπιακού από τον Ατρόμητο, καταγράφει τα ερωτηματικά ενόψει Χάποελ και καταπιάνεται με την περίπτωση του Φορτούνη.

Το θέμα δεν είναι ο Φορτούνης, αλλά η άμυνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν καταπληκτικό από κάθε άποψη. Για ήττα σε φιλικό έχει γίνει ξανά χαμός. Ο Κετσπάγια ακόμα θα θυμάται εκείνο το Εργοτέλης-Ολυμπιακός 5-0, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει διώξει τον Μπερέτα πριν καν δώσει επίσημο παιχνίδι. Πανικό, όμως, για ήττα σε φιλικό που δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση δεν είχαμε ζήσει μέχρι να έρθει αυτό το Ατρόμητος-Ολυμπιακός 3-1.

Που πάμε μ’αυτούς τους στόπερ. Γιατί ο Βίκτορ παίζει 4-3-3. Γιατί ο Φορτούνης παίζει αριστερά. Γιατί στον άξονα παίζουν Μιλιβόγεβιτς-Μπουχαλάκης-Μανιάτης. Που πάμε με τον Ιντέγε. Τι τρύπα είναι αυτός ο Φιγκέιρας.

Ο Τζόρτζεβιτς που ήταν στο γήπεδο να κάνει δηλώσεις στο ΦΩΣ πως "αυτό που γίνεται με τον Φορτούνη δεν έχει λογική, πως ο παίκτης ήταν απογοητευμένος(;) και χωρίς όρεξη". Ταυτόχρονα ο μεγάλος Τζόλε να κρίνει αρνητικά την παρουσία 5-6 άμυντικογενών παικτών σε παιχνίδι που ο Ολυμπιακός δεν έχει έρθει 0-0, αλλά έχει φάει τρία γκολ.

Όλα αυτά για ένα φιλικό παιχνίδι. Ο γνωστός παραλογισμός του ποδοσφαίρου μας σε νέες, συναρπαστικές περιπέτειες.

Φιλικά είναι, επιτρέπονται δοκιμές

Αυτό που βγάζουν όλοι έξω απ’την εξίσωση είναι πως όχι μόνο μιλάμε για φιλικό παιχνίδι, εκεί που οι προπονητές μπορούν να δοκιμάζουν διάφορα, αλλά για φιλικό παιχνίδι προπονητή που έχει αναλάβει την ομάδα πριν από έναν μήνα. Τόσο καιρό βρίσκεται ο Βίκτορ στον Ολυμπιακό, στις 23 Ιουνίου ανακοινώθηκε η παραίτηση Σίλβα και η πρόσληψη του Ισπανού.

Φιλικό είναι, μπορεί να δοκιμάζει διατάξεις, παίκτες σε διάφορες θέσεις. Μπορεί να βάλει τον Φορτούνη αριστερά, μπορεί να θέλει να δει ως οκτάρια μαζί τον Μανιάτη και τον Μπουχαλάκη. Μπορεί επίσης να θέλει να δει πως ανταποκρίνεται η γραμμή της άμυνάς του όταν βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο, τις "πισωπεταλιές" των στόπερ, τις επιστροφές των ακραίων.

ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

Μπορεί όχι μόνο ως πιθανότητα, αλλά ως δικαίωμα. Ένας απ’τους λόγους των φιλικών είναι και αυτός, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για προπονητή μερικών εβδομάδων, που ακόμα μαθαίνει τους παίκτες του. Τους μαθαίνει πως θέλει να παίζουν, αλλά τους μαθαίνει ο ίδιος ως ποδοσφαιριστές, αρχίζει να αποκτά άποψη για τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στο γήπεδο.

Με αυτά δεν λέω πως οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ενόψει των πρώτων αγώνων με την Χάποελ. Έχουν και παραέχουν. Μπορούν να ανησυχούν γιατί ο Ολυμπιακός έχει ξεχάσει τη διαδικασία των προκριματικών και γιατί τα νοκ-άουτ γενικώς δεν είναι το φόρτε των ερυθρόλευκων.

O Βίκτορ είναι... tabula rasa

Για να πάμε και στον Βίκτορ, το αν η διάταξη θα είναι 4-2-3-1 ή 4-3-3, η θέση του Φορτούνη και οι μέσοι που θα επιλεγούν είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Το βασικό ενόψει του πρώτου επίσημου αγώνα της σεζόν είναι η γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας.

Ο Βίκτορ είναι σχεδόν tabula rasa. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι ομάδα θα φτιάξει, πως θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός του. Στην Ντέπορ έπαιζε για ένα εξάμηνο στην κόντρα, μετά προσπάθησε να γίνει πιο επιθετικός. Ο,τι κι αν συνέβη, ένα τόσο μικρό δείγμα σε μια ομάδα τόσο διαφορετικών απαιτήσεων απ’αυτές του Ολυμπιακού δεν προσφέρει ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα δούμε στο λιμάνι.

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Όμως, αυτά είναι ακόμα μακριά μας. Μακριά γιατί είναι ακόμα νωρίς, μακριά γιατί το ρόστερ δεν έχει “κλειδώσει”. Μακριά κυρίως γιατί τα νοκ-άουτ των προκριματικών του Champions League δεν είναι παιχνίδια για να δούμε ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Είναι παιχνίδια που το μοναδικό ζητούμενο είναι η πρόκριση. Και στα νοκ-άουτ οι οδυνηροί αποκλεισμοί σπάνια έρχονται επειδή ο τάδε έπαιξε εκεί και όχι εκεί ή επειδή η ομάδα δεν κάνει γκολ τις ευκαιρίες της. Οι αποκλεισμοί έρχονται κυρίως λόγω προβλημάτων στην αμυντική λειτουργία, με γκολ που στοιχίζουν και πληγώνουν.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΠΟΕΛ

Αφήστε λοιπόν το 4-3-3, το 4-2-3-1 και τον Φορτούνη. Είναι δευτερεύοντα. Το πρώτο είναι το πως θα προσεγγίσει ο Βίκτορ τον πρώτο αγώνα. Θα πάρει την μπάλα και θα ανέβει ψηλά για να επιτεθεί; Θα πάρει την μπάλα, αλλά χωρίς ρίσκα, για να ελέγξει τον αγώνα και να ψάξει με ηρεμία τις λίγες φάσεις; Θα κρατήσει την άμυνα χαμηλά και θα ψάξει διαστήματα που οι Ισραηλινοί θα έχουν την μπάλα για να τους χτυπήσει στην κόντρα;

Αυτά θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο απ’τη διάταξη και τα πρόσωπα. Κυρίως γιατί όπου κι αν πάει ο Φορτούνης, όποιοι κι αν είναι οι μέσοι ή οι εξτρέμ, ο Ολυμπιακός δεν παύει να είναι μια ομάδα που: πέρσι χτίστηκε με reactive λογική και όλοι γνωρίζουν πως είχε στόπερ που δεν βολεύονται όταν πρέπει να βγουν ψηλά στο γήπεδο. Οι μνήμες απ’τον αγώνα στο Φάληρο με την Άντερλεχτ και τον τελικό του Κυπέλλου είναι νομίζω αρκετές.

Οι στόπερ θα είναι οι ίδιοι. Ο νέος αριστερός μπακ κι αυτός δεν έχει τη φήμη παίκτη που προσφέρει αμυντική ασφάλεια. Πίσω τους δεν θα είναι ο άγιος Ρομπέρτο, που ήταν εκεί πάμπολλες φορές πέρσι και πρόπερσι για να γλιτώνει το πρώτο γκολ του αντιπάλου πριν έρθει άλλη μία νίκη για τον Ολυμπιακό στη Super League.

ΤΑ ΕΙΔΕ, ΤΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΒΙΚΤΟΡ, ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ

Αυτά δεν αλλάζουν απ’τη διάταξη. Κι αυτά ο Βίκτορ προφανώς και τα είδε σε όλο τους το μεγαλείο στο Περιστέρι. Και αυτά (πρέπει να) είναι τα βασικά ερωτήματα ενόψει του πρώτου αγώνα. Μπορεί ο Ισπανός προπονητής να θέλει φέτος έναν Ολυμπιακό που θα παίρνει την μπάλα, θα παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και θα ανεβαίνει όλος ψηλά στο γήπεδο. Μπορεί να μην νοιάζεται για το αν οι στόπερ του είναι 100% κατάλληλοι για κάτι τέτοιο. Μπορεί να έρθει ένας νέος στόπερ με χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσει σ’αυτόν τον τομέα.

Μέχρι τότε, δεν μου φαντάζει φρόνιμο να δούμε μια τέτοια λογική στον πρώτο αγώνα της σεζόν την Τετάρτη. Γιατί είναι νωρίς ακόμα ώστε ο Βίκτορ να έχει προλάβει να φτιάξει ομάδα που παίζει όπως θέλει, γιατί τα νοκ-άουτ δεν είναι αγώνες σαν όλους τους άλλους, γιατί οι στόπερ είναι πάντα επικίνδυνοι και εδώ τα γκολ πληρώνονται.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ

Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε που θα παίξει τελικά ο Φορτούνης (που μάλλον θα επανέλθει στον άξονα), ποια θα είναι η διάταξη, αν θα ξεκινήσουν ο Κασάμι ή ο Μπουχαλάκης. Μέχρι τότε, το βασικό είναι να σκεφτεί ο Βίκτορ πως ο αγώνας με τη Χάποελ δεν προσφέρεται για να δείξει πως σκέφτεται τον Ολυμπιακό, αλλά είναι ματς πρόκρισης που θέλει μεγάλη προσοχή, πόσω μάλλον όταν οι ερυθρόλευκοι έχουν γνωστά, διαπιστωμένα θέματα όταν βρίσκονται ψηλά στο γήπεδο.

Γι' αυτά τα θέματα, για το κέντρο της άμυνας, για τη φυγή Ρομπέρτο, για τον Φιγκέιρας ο Βίκτορ δεν έχει καμία ευθύνη. Θα έχει ευθύνη αν δεν τα υπολογίσει όλα αυτά στους αγώνες νοκ-άουτ που έχει μπροστά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζόρτζεβιτς: "Ανησυχώ για τον αγώνα με Χαποέλ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK