Το διπλό μήνυμα του κόσμου…
Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τα άδεια καθίσματα και τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο "Γ. Καραϊσκάκης", στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης.
Ο Ολυμπιακός στο πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι στο πρωτάθλημα (με αντίπαλο τον Λεβαδειακό) «έκοψε» λιγότερα από 19.000 εισιτήρια (για την ακρίβεια, 18.751). Στον δεύτερο αγώνα του στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη Super League (εναντίον του Πανθρακικού), τα εισιτήρια ήταν λιγότερα από 14.500 (συγκεκριμένα, 14.244). Την Κυριακή το βράδυ κόντρα σε μία καλή ομάδα, όπως ο Αστέρας Τρίπολης, κι ενώ είχε προηγηθεί η καλή απόδοση των Πειραιωτών στο Λονδίνο με αντίπαλο την Άρσεναλ, «κόπηκαν» λιγότερα από 19.000 εισιτήρια (17.890). Και όλα αυτά σε ένα γήπεδο 33.334 θέσεων και με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν κάνει το «6 στα 6» στη διοργάνωση, βαδίζοντας ολοταχώς για το 40ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.
Ο απαιτητικός κόσμος…
Το μήνυμα του (απαιτητικού) κόσμου του Ολυμπιακού είναι σαφές. Θέλει να βλέπει την ομάδα του να κερδίζει, να κατακτά τίτλους, αλλά επιθυμεί παράλληλα αυτό να γίνεται με πειστικό τρόπο, παρουσιάζοντας όμορφο θέαμα. Πόσο μάλλον, όταν βλέπει ότι, με βάση το ρόστερ που διαθέτει η ομάδα και η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιποι σύλλογοι, η «ψαλίδα» έχει μεγαλώσει.
Ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν γεμίζει –προς το παρόν- το «Γ. Καραϊσκάκης» (με εξαίρεση τον αγώνα με τη Σάλκε, αλλά εκεί μιλάμε για πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Champions League), διότι προφανώς δεν «γεμίζει» με την απόδοσή του τους οπαδούς του.
Ναι, η οικονομική κρίση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εικόνα με τα πολλά άδεια καθίσματα, όχι μόνο στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Όμως, και πέρυσι υπήρχε κρίση (σίγουρα είναι πιο έντονη πια και την νιώθουμε όλοι για τα καλά στο πετσί μας, αλλά) δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες.
Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός «έκοψε» 21.203 εισιτήρια στο ματς με τον Παναιτωλικό στο Νέο Φάληρο, 20.915 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, 20.811 με τον ΟΦΗ και 19.978 στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Ξάνθη. Γενικά, είχε μέσο όρο 21.529 εισιτήρια στο πρωτάθλημα στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη σεζόν 2011-12. Την τρέχουσα περίοδο, όμως, έχει -για την ώρα- μέσο όρο μόλις 16.961 εισιτήρια!
Να βελτιώνεται και να εξελίσσεται…
Ο πήχης τοποθετήθηκε αρκετά ψηλά την περασμένη περίοδο και ο κόσμος λογικό είναι να θέλει να δει αυτό που παρακολούθησε την περασμένη σεζόν, να βελτιώνεται και να εξελίσσεται. Θα πείτε, βέβαια, πως σε άλλα «υλικά» στηρίχτηκε η περυσινή ομάδα και σε άλλα η τωρινή. Σωστό. Όμως, ακόμη κι έτσι το ρόστερ και η ποιότητα των παικτών του Ολυμπιακού είναι τέτοια που μπορεί να βγάλει περισσότερα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο από αυτά που βλέπουμε τις πρώτες έξι αγωνιστικές στο πρωτάθλημα.
Διότι, μέχρι σήμερα έχουμε δει τον Ολυμπιακό να βελτιώνει την ανασταλτική του λειτουργία και να παρουσιάζεται αρκετά δυνατός (επιθετικά) στις στημένες φάσεις, από τις οποίες προήλθαν, για παράδειγμα, τα τέρματα στους αγώνες με τον Ατρόμητο Αθηνών και τον Αστέρα Τρίπολης. Ωστόσο στο επιθετικό κομμάτι δεν έχουμε δει εξέλιξη. Λείπουν οι αυτοματισμοί, η ανάπτυξη από τα άκρα αλλά και τον άξονα, όπως επίσης και ένα εναλλακτικό σχέδιο για τις κλειστές άμυνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Τα γκολ έχουν έρθει κυρίως από τις ατομικές ενέργειες του Τζεμπούρ, του Μήτρογλου, του Φουστέρ, ή από στημένες φάσεις όπως η γκολάρα του Χολέμπας κόντρα στην ομάδα της Αρκαδίας.
Δεν έχει αγωνιστική ταυτότητα…
Τα σφυρίγματα, η γκρίνια και οι έντονες αποδοκιμασίες των φίλων του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Αστέρα, έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν να κάνουν μόνο με αυτό καθαυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά με το ότι έχουμε μπει στον Οκτώβριο και η ομάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα αγωνιστική ταυτότητα. Δεν πείθει με την απόδοσή της, δεν υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφορία της μπάλας, ενώ φαίνεται μάλιστα πως χρειάζεται δουλειά και στον τομέα της φυσικής κατάστασης.
Ο Ζαρντίμ είναι φανερό πως νιώθει έντονα την πίεση για τη νίκη και γίνεται αντιληπτό, τόσο από τις επιλογές του (βασικοί στο πρωτάθλημα οι έμπειροι Ιμπαγάσα, Μοντέστο, Κάρολ, στον πάγκο όμως στα ματς του Champions League), όσο και από τις δηλώσεις του. «Πρώτα δουλεύουμε για να κερδίζουμε και μετά για να παρουσιάσουμε καλό θέαμα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το παιχνίδι με τους Αρκάδες.
Όσο για την κόπωση, επηρέασε την εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά έως ένα βαθμό. Δεν ήταν όμως αυτή η κύρια αιτία. Ο Μοντέστο, για παράδειγμα, δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Άρσεναλ, ούτε ο Τζεμπούρ, ενώ ο Ιμπαγάσα και ο Αμπντούν έπαιξαν στο Λονδίνο 20 και 25 λεπτά, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο Χολέμπας, ο Μανωλάς και ο Σιόβας που ήταν βασικοί στο Emirates και έβγαλαν το 90λεπτο (με τον τελευταίο να έχει πολύ καλή απόδοση) ήταν και εκείνοι που στάθηκαν καλύτερα (μαζί με τον Κάρολ) στον αγώνα με τον Αστέρα.