Το καθήκον, ο Σίνγκλετον και ο Τζεντίλε…

Η άνετη νίκη του Παναθηναϊκού στο Μιλάνο στο μικροσκόπιο του Μάκη Δρόσου. Πως οι πράσινοι το έκαναν να φαίνεται εύκολο, πως λύθηκε και παρουσιάζει το πραγματικό του εαυτό ο Σον Τζέιμς, γιατί αποτελεί ερωτηματικό η φροντ λάιν και γιατί πρέπει να τερματίσει ο Παναθηναϊκός στην πρώτη 4άδα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με το διπλό από το Μιλάνο. Μία νίκη η οποία δείχνει εύκολη, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μία αναμέτρηση με αρκετές παγίδες. Ένα από εκείνα τα ματς που οι ομάδες με βλέψεις αν γκελάρουν τότε τρέχουν και δεν φτάνουν στη συνέχεια να βρουν τη νίκη εκτός προγράμματος για να ρεφάρουν το στραβοπάτημα.

Αρχικά το Μιλάνο είχε φροντίσει να κάνει ένα «δώρο» στον Παναθηναϊκό, αφού περί «δώρου» πρόκειται το ό,τι η ιταλική ομάδα έθεσε εκτός ρόστερ της τον Τζεντίλε, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και από το νέο έτος θα ντεμπουτάρει με την πράσινη φανέλα, αρχής γενομένης στις 6 Ιανουαρίου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Βλέποντας το σύνολο του Ρέπεσα, απορεί κανείς πως μπορεί να ισχυρίστηκε κάποιος ότι ο Τζεντίλε αποδιοργάνωνε το Μιλάνο. Ένα Μιλάνο που κατά τα άλλα έχει κάτι παραπάνω από αυτό που λέμε ένα συμπαθητικό ρόστερ. Τις έχει τις μονάδες του. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει σύνολο και ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καθόλου ιταλικό στοιχείο. Δεν έχει μία βάση από 2-3 τουλάχιστον Ιταλούς παίκτες, που θα έκαναν και τον κόσμο πιο ανεκτικό και την ομάδα πιο συμπαγή.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ

Μέχρι την αναμέτρηση της Τετάρτης με τον Παναθηναϊκό οι Ιταλοί μετρούσαν 5 συνεχόμενες ήττες. Στο μπάσκετ νομοτελειακά τα σερί, είτε αρνητικά είτε θετικά, σπάνε κάποια στιγμή. Με μία ομάδα σαν το Μιλάνο, που πλέον είναι απίθανο σχεδόν να διεκδικήσει πρόκριση στον επόμενο γύρο, το ζητούμενο για τις ομάδες με κίνητρο, είναι να μην γίνουν αυτές που θα αποκτήσουν τη ρετσινιά του «θύματος».

Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε την Τετάρτη σε αυτόν το τομέα. Επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να φάνηκε εύκολο, αλλά δεν ήταν. Να πάμε λίγες εβδομάδες πίσω για να θυμηθούμε πως ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα η οποία γνώρισε την ήττα στη φετινή διοργάνωση από την Γαλατά. Αν οι πράσινοι δεν είχαν καταφέρει να βγάλουν ενέργεια και να πατήσουν γκάζι στη δεύτερη περίοδο, τότε το ενδεχόμενο να είχαν εγκλωβιστεί στο ρυθμό των Ιταλών του πρώτου δεκαλέπτου, δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

Ο Ρέπεσα και αρκετοί παίκτες του βρίσκονται υπό έντονη πίεση και έντονη αμφισβήτηση τελευταία. Κάποιοι μάλιστα ίσως να έδωσαν τις τελικές εξετάσεις τους και να κόπηκαν. Ίσως σύντομα να τους δούμε να αποχαιρετούν την ομάδα του ιταλικού Βορρά. Θέλει συγκέντρωση και αρκετή προετοιμασία και πειθαρχία για να αντιμετωπίσεις ομάδες και παίκτες που βρίσκονται σε τέτοια θέση. Ο Παναθηναϊκός πρωτίστως φάνηκε να είναι προετοιμασμένος και ψύχραιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ

Δεν θα συμφωνήσω ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Τζέιμς από την αναμέτρηση. Ήταν δεδομένο ότι ο Τζέιμς θα βρει ρυθμό. Δεν έκανε κάτι παραπάνω από αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Απλούστατα, λόγω του ατυχούς περιστατικού με τον τραυματισμό του, χρειάστηκε να περάσει ένα δίμηνο για να τον δει ο κόσμος της ομάδας του και να συνειδητοποιήσει τι μπορεί να προσφέρει στους πράσινους.

Τι είναι αυτό; Ταχύτητα πρωτίστως, εκτέλεση στη συνέχεια και το πιο σημαντικό από όλα να απεγκλωβίζει για σημαντικά χρονικά διαστήματα τον Παναθηναϊκό από το να «ξεζουμίζει» τον Καλάθη. Ο Τζέιμς είναι ένας παίκτης ο οποίος έχει ένα στοιχείο, που έχουν ελάχιστοι παίκτες του τριφυλλιού. Μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του, είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, είναι παίκτης που θα ξεσηκώσει και που κάνει ταχύτερη την ομάδα του. Πιο γρήγορη και απρόβλεπτη για την ακρίβεια.

Ο Τζέιμς δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Δεν έκανε αυτό που λέμε το παιχνίδι της ζωής του. Αυτά που έκανε στο Μιλάνο, μπορεί να τα κάνει σε κάθε παιχνίδι σχεδόν. Δεν θα είναι έκπληξη.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΦΡΟΝΤ ΛΑΪΝ

Με την προσθήκη του Τζεντίλε ο Παναθηναϊκός είναι πλέον πλήρης στην περιφέρεια και έχει πολυμορφία μπασκετικών χαρακτηριστικών, στυλ παιχνιδιού και τακτικής που μπορεί να εφαρμόσει ο Πασκουάλ. Με τον Ιταλό θα έχει και έναν εξαιρετικό σουτέρ και σκόρερ μεσαίας απόστασης. Ο Πασκουάλ μπορεί από το 1 έως το 3 να κάνει ουκ ολίγους συνδυασμούς, που ως επί το πλείστών θα δημιουργούν άλυτους γρίφους στον αντίπαλους προπονητές.

Ο φόβος για τους πράσινους είναι στην φροντ λάιν. Το κενό του Γκιστ δεν έχει καλυφθεί με τον Γκάμπριελ και δεν θα καλυφθεί. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο Σίνγκλετον έρχεται από μία γεμάτη σεζόν, δεν ξεκουράστηκε το καλοκαίρι. Στην άκρη του μυαλού μας, ίσως και όχι τόσο άκρη, θα πρέπει να έχουμε ότι πλησιάζει μία περίοδος ντεφορμαρίσματος ή μία περίοδος που δεν θα αποδίδει το μπάσκετ που έχει αποδώσει μέχρι στιγμής.

Ο Νίκολς με τον Τζεντίλε πλέον στο ρόστερ, αναγκαστικά και δίκαια θα πάρει περισσότερο χρόνο στο «4». Ο Αμερικάνος όμως δεν έχει πείσει για την διάρκεια του. Έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξει ο ρυθμιστής ενός παιχνιδιού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό με την Φενέρ, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξει και «άφαντος» σε μία αναμέτρηση και μάλιστα από αυτές που τον έχει ανάγκη η ομάδα του.

Ο Μπουρούσης το έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι ο περσινός Μπουρούσης. Πρώτα από όλα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, πράγμα που επηρεάζει σαφώς την αγωνιστική του εικόνα. Αν και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι είναι «νωχελικός». Τουναντίον.

Ο Φώτσης είναι ο τίμιος στρατιώτης των πρασίνων, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα δυο συγκεκριμένα πράγματα πολύ καλά μέσα στο παρκέ και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΕΤΡΑΔΑ

Θα το επαναλάβουμε. Ο Παναθηναϊκός θέλει τετράδα και να πάει με πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση. Κάτι τέτοιο φαντάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την προσθήκη του Τζεντίλε ότι μπορεί να επιτευχθεί. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι όταν έρθει το ντεφορμάρισμα του Σίνγκελντον, πόσο θα μπορέσει να το αντιπαρέλθει αναίμακτα.

Μέχρι την αναμέτρηση στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, πρέπει να κερδίσει την Μπασκόνια (για να την φέρει από κάτω του στην βαθμολογία), την Ούνιξ (από τα διπλά που πρέπει να κάνει αν θέλει πλεονέκτημα έδρας) και να πάει στο Φάληρο (με αντίπαλο έναν Ολυμπιακό ο οποίος θα είναι μείον τον Χάκετ και με ανέτοιμο τον Πρίντεζη πιθανότατα) για να ρεφάρει την ήττα που έκανε στο ΟΑΚΑ. Έτσι θα έχει βάλει τις βάσεις για το πλασάρισμα στην τετράδα. Ένας στόχος που μπορεί να μην μεταφέρεται προς τα έξω, αλλά είναι ο πρωταρχικός των πρασίνων και ορθώς, αν θέλει να παλέψει με αξιώσεις για να είναι φέτος στο Final - 4.

News 24/7

24MEDIA NETWORK