Το μπάσκετ εκπέμπει SOS

Το μπάσκετ εκπέμπει SOS

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τίτλου ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Γαλάτσι με την ομάδα του Παναθηναϊκού να κατακτά τον 7ο τα τελευταία 8 χρόνια τίτλο της στο μπάσκετ. Σε ένα άθλημα που η μια δυναστεία διαδέχεται την άλλη (Άρης, Ολυμπιακός και τώρα Παναθηναϊκός), ο Παναθηναϊκός απλά κατάφερε να επαληθεύσει όλους όσους ανέμεναν αυτή την επιτυχία του.

Άλλωστε με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος 2004-2005 είχαμε κάνει από αυτή εδώ την στήλη την πλέον σίγουρη πρόβλεψη, ότι ο Ομπράντοβιτς και οι παίχτες του θα πανηγυρίσουν στο τέλος τον τίτλο. Το ζητούμενο την επόμενη μέρα ενός τέτοιου θριάμβου είναι το τι μέλλει γενέσθαι. Και αν σε επίπεδο Παναθηναϊκού λίγο μας ανησυχεί (μια και η ομάδα βρίσκεται σε σίγουρα χέρια), σε επίπεδο ελληνικού μπάσκετ, η ανησυχία έχει πλέον γίνει αγωνία επιβίωσης του αθλήματος. Γιατί σε ένα υγιές πρωτάθλημα, δεν πρέπει να γνωρίζουμε τον πρωταθλητή από το καλοκαίρι.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πως έπεσαν οι αυτοκρατορίες του Άρη και του Ολυμπιακού θα ανησυχήσει ακόμα περισσότερο. Ο Άρης κατέρρευσε όταν έχασε τα αστέρια του (Γκάλη και Γιαννάκη), ενώ ο Ολυμπιακός όταν ο Κόκκαλης αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλο άθλημα. Κανένας όμως από τους παραπάνω λόγους δεν φαίνεται να ισχύει με τον Παναθηναϊκό. Οι Γιαννακόπουλοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ομάδα για άλλο άθλημα (όσο και αν το επιθυμούν αυτό οι περισσότεροι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού νομίζοντας ότι η αγάπη τους και τα λεφτά τους για την ομάδα θα μπορούσαν αυτόματα να μετατρέψουν τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό σε ομάδα επιπέδου μπασκετικού Παναθηναϊκού), ούτε έχουν στηρίξει την ομάδα σε 1-2 μεγάλα ονόματα που αν χαθούν θα καταστραφεί η ομάδα.

Άρα πως θα αλλάξει το σκηνικό; Μόνο με την ενδυνάμωση των αντιπάλων. Για να είμαστε βέβαια και πραγματιστές, μόνο με την ενδυνάμωση αντιπάλων που έχουν το ανάστημα να κοιτάξουν τον Παναθηναϊκό στα μάτια. Ποιοι είναι αυτοί; Βασικά και κύρια ο Ολυμπιακός, έπειτα η ΑΕΚ και τέλος Άρης και ΠΑΟΚ. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τους υπολοίπους, η λύση δύσκολα θα προέλθει από αυτούς. Ας δούμε όμως τις προοπτικές αυτών των ομάδων. Η ΑΕΚ έχει δείξει εδώ και κάμποσα χρόνια ότι στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε καλούς νεαρούς Έλληνες παίχτες, σε έναν αξιόλογο τεχνικό και σε ότι καλύτερο μπορεί να αγοράσει σε επίπεδο κοινοτικών και ξένων.

Ο Φιλίππου δεν νομίζω ότι θα ξανακάνει ότι παλαιότερα (να αυξήσει το μπάτζετ), οπότε η ΑΕΚ θα ισχυροποιηθεί μόνο αν ανέβει το συνολικό επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα και την παρασύρει μαζί της. Άρης και ΠΑΟΚ χρειάζονται ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και όχι μόνο αγάπη και ιστορία για να ξαναγίνουν όπως κάποτε που μας έκαναν να καθηλωνόμαστε όλοι μπροστά τις τηλεοράσεις μας για να παρακολουθούμε τα ντέρμπυ τους.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα και άρα ούτε και αυτοί οι δύο δείχνουν να μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση του θεάματος. Έτσι μένει η μόνη ομάδα που μπορεί – αν το θελήσει – να κάνει την υπέρβαση, ο Ολυμπιακός. Με έναν λαό πεινασμένο, με την δυναμική παρούσα, με έναν καλό προπονητή στον πάγκο και με ανθρώπους στην διοίκηση οικονομικά εύρωστους. Το ζητούμενο είναι ένα. Θα θελήσουν οι διοικούντες στον Ολυμπιακό να κάνουν αυτή την υπέρβαση; Νομίζω ότι όλοι – και όταν λέω όλοι εννοώ ακόμα και τους υγιώς σκεπτόμενους οπαδούς του Παναθηναϊκού – εύχονται να αποφασίσουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού να ξανακάνουν την ομάδα ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει το μπάσκετ να ξαναγίνει ανταγωνιστικό άθλημα.

Γιατί κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έφτασε να διεκδικεί την Ευρωλίγκα στην Μόσχα, αλλά δεν είναι πλέον η πανίσχυρη ευρωπαϊκή ομάδα που ήταν πριν από ελάχιστα χρόνια. Αν μάλιστα συνεχιστεί η με μεγάλη άνεση παντοκρατορία του στην Ελλάδα, τότε θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε τίτλο Ευρωλίγκας από ελληνική ομάδα. Έναν τίτλο που χρειαζόμαστε πολύ, γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι πριν από όσα ζήσαμε με την Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο στα πορτογαλικά γήπεδα, μόνο το μπάσκετ μας έκανε αθλητικά υπερήφανους στην Ευρώπη. Δεν αξίζει λοιπόν αυτό το άθλημα μια προσπάθεια από όλους μας τώρα που την χρειάζεται;

News 24/7

24MEDIA NETWORK