Αφήστε τον Μανόλο ήρεμο να δουλέψει!

Είναι ο Μανόλο Χιμένεθ... σούπερ προπονητής; Όχι. Ο Ισπανός όμως κέρδισε -και με το παραπάνω- το δικαίωμα να σεβαστούμε τη δουλειά του, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει όπως διαπιστώσαμε μετά τα ματς με Αστέρα και Ξάνθη. Ο Τσάρλυ γράφει για την κακόβουλη κριτική και το άριστο πλάνο κόντρα στην Μίλαν.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
manolo jimenes EUROKINISSI

Ο Μανολο Χιμένεθ την έχει βελτιώσει πολύ την ΑΕΚ. Την έχει φέρει σε ένα πολύ πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού απ' ότι του την παρέδωσαν. Αυτό το στοιχειό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το αγνοούμε. Μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη μου έγινε κατανοητό πόσο αλλοιώνει την κρίση το αποτέλεσμα.

ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Η ΑΕΚ πράγματι δεν διαχειρίστηκε καλά την ειδική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο τελευταίο εικοσάλεπτο, όταν είχε δύο παίκτες παραπάνω, όμως στα προηγούμενα 72 λεπτά είχε κάνει μία πολύ γεμάτη εμφάνιση. Είχε ταχύτητα, πάθος, ένταση, προσπάθησε να επιτεθεί με την μπάλα κάτω, ανάγκασε τον αντίπαλο της να επιστρατεύσει ένα υπερβολικά βίαιο παιχνίδι, όμως κανείς δεν στάθηκε στην εικόνα που έβγαλε η ομάδα.

Λες και δεν υπάρχει και αντίπαλος. Στήθηκε μια υπερβολική κριτική σε σημείο να διαβάζουμε για έναν προπονητή που είναι πολύ πιθανόν την Δευτέρα να είναι ξανά πρώτος, πως στην επόμενη γκέλα κινδυνεύει και η θέση του.

Η ΑΕΚ όμως φέτος δεν έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά άλματα. Έχει πετύχει με τον Χιμένεθ σημαντικά πράγματα και μετά από πάρα πολλά χρόνια και περιπέτειες επιστρέφει στο επίπεδο που πρέπει να ανήκει. Πέρασε την Μπρυζ, σε διπλά παιχνίδια, έχει μείνει αήττητη σε τρία παιχνίδια ομίλου, έκανε διπλό στην Κροάτια, έπαιξε μονότερμα την Αούστρια Βιέννης, πήγε και πήρε 0-0 στο Μιλάνο. Ταυτόχρονα κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα.

Σε ένα πρωτάθλημα που είναι φανερό πως θα πάει σε πολλές γκέλες, η ΑΕΚ δείχνει πως είναι ικανή να το διεκδικήσει. Όπλο της είναι πως είναι πιο γρήγορη από όλες τις ελληνικές ομάδες. Αν κρατήσει αυτή την ένταση στο παιχνίδι της, διατηρηθούν οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος σε αυτό το επίπεδο και πάρει μπρος ο Αραούχο, μπορεί να φτάσει ως το τέλος.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΕΣΗ

Ο Χιμένεθ όπως και όλοι όσοι δουλεύουν κάνει λάθη. Πήγε όντως σε υπερβολικό rotation στην Τρίπολη, πολλές φορές παρασύρεται από τον χαρακτήρα του και δεν κοουτσάρει με καθαρό μυαλό, όμως συνολικά την ΑΕΚ την έχει δουλέψει καλά. Το βασικό σχέδιο με δύο φορ και τους Χριστοδουλόπουλο, Μάνταλο σε ρόλο δημιουργών από τα άκρα βοηθά την ομάδα του να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο, ελευθερώνει τους δύο ποιοτικούς του ποδοσφαιριστές και κουμπώνει στα χαρακτηριστικά του Λιβάγια. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μάνταλος σε αυτόν τον ρόλο παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα της καριέρας του και λειτουργεί σαν ηγέτης.

Ενώ τόσο στα παιχνίδια με την Μπριζ, όσο και στην μεγάλη βραδιά στο Μιλάνο εφάρμοσε πετυχημένα διάταξη με 3 κεντρικούς αμυντικούς. Πράγματι ούτε η Μπριζ ήταν καλά, ούτε η Μίλαν έχει σχέση με το μέγεθος που την έχουμε συνηθίσει. Δεν παύει όμως για τις ελληνικές ομάδες να πρέπει να είναι σε πραγματικά πολύ κατάσταση για να μπορούν να εκμεταλλευτούν τέτοιες ευκαιρίες. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι αγαπάνε την ΑΕΚ, είναι πως η ομάδα είναι καλά και δεν χρειάζεται σε κάθε παιχνίδι να βρίσκεται σε πίεση, δεν γίνεται συνέχεια να περνά εξετάσεις.

Οι τοποθετήσεις απαξίωσης, κυρίως προς την ικανότητα του προπονητή, των φίλων της ΑΕΚ στα social media, αλλά και των ρεπόρτερ της ΑΕΚ μετά από τις δύο αποτυχίες με Αστέρα και Ξάνθη ήταν υπερβολική και ειδικά μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη εντελώς άτοπη και άδικη.

Η ΑΕΚ παλεύει για στόχους που είχε πολλά χρόνια να διεκδικήσει, η φετινή χρονιά θα είναι γεμάτη μετά από καιρό για τους οπαδούς της. Ας την χαρούν και στο τέλος να κάνουν το ταμείο τους. Δεν λέω πως ο Χιμένεθ είναι ο καλύτερος προπονητής που θα μπορούσε να έχει η ΑΕΚ, ούτε το ποδόσφαιρο που παίζει είναι εφάμιλλο με αυτό της εποχής του Σαβέφκι και των υπολοίπων, όμως αυτοί που στην αποτυχία κάνουν τόσο έντονη κριτική, ας θυμηθούν που ήταν η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια. Τι στόχους διεκδικούσε, σε τι επίπεδο μπορούσε να φανεί ανταγωνιστική. Επαναλαμβάνω, εδώ δεν μιλάμε για μία απλή βελτίωση έχουν γίνει άλματα.

ΑΝΤΕΞΕ 90 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ

Πήρε το 0-0 στο Μιλάνο, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως μπορούσε να αντέξει τον ρυθμό. Δεν έμεινε μόνο στο να παίξει άμυνα, δεν μπήκε για μεγάλα διαστήματα βαθιά, κράτησε με το σχέδιο της και τα τρεξίματα της την Μίλαν στα μέτρα που ήθελε.

Η ΑΕΚ βγάζει ένταση και τρεξίματα. Και σε συνδυασμό πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, αλλά ακόμα και οι Γκάλο, Λόπες, Λιβάγια που ξέρουν μπάλα και μπορούν να την κρατήσουν στην κατοχή τους, κατάφεραν να πάρουν 0-0 στο Μιλάνο και να κρατήσουν 40% κατοχή. Το σάιτ στατιστικής whoscored.com έδωσε ποσοστό κατοχής στην ΑΕΚ 39,7%. Για ελληνική ομάδα που έχει το αποτέλεσμα που θέλει απέναντι στην Μίλαν είναι τεράστιο ποσοστό.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Η ΑΕΚ πέτυχε πολλά. Το κυριότερο ήταν πως κράτησε ψηλά τις γραμμές της, δεν μπήκε βαθιά σαν κατώτερη ομάδα, προσπάθησε και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατάφερε να πάει με την Μίλαν σε ένα ακομπλεξάριστο παιχνίδι ίσων μέτρων. Ο Χιμένεθ είχε διαβάσει το παιχνίδι της Μίλαν και κατέβασε προετοιμασμένη την ομάδα του. Πίεσε την αρχική ανάπτυξη της με τρεις παίκτες, ο Μάνταλος έβγαινε πρώτος στο μαρκάρισμα και οι Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλος άνοιγαν στα πλάγια. Από την Μίλαν έλλειπε ο χαφ που θα πάει να πάρει την μπάλα από τους στόπερ και βλέπαμε συνέχεια την ιταλική ομάδα, σε αυτήν την πίεση των παικτών της ΑΕΚ, να αντιδρά με μεγάλες πάσες που έμοιαζαν σαν βούτυρο στο ψωμί των παικτών του Χιμενεθ.

Κέρδιζαν με αυτόν τον τρόπο κατοχή, διατηρούσαν τις γραμμές εκεί που έπρεπε και κρατούσαν την ισορροπία τους. Και όσο ο χρόνος πέρναγε και ο Ανέστης έπαιρνε ψυχολογία και ο Τζανετόπουλος ανέβαινε, ο μόνος τρόπος που έμοιαζε ικανός να επιτεθεί η Μίλαν δίχως να σηκώσει την μπάλα, ήταν να δημιουργήσει ο Σούσο ή ο Τσαλχανογλού ρήγμα ανάμεσα στον στόπερ και στον μπακ. Προσπάθησαν κάποιες φορές να το πετύχουν, αλλά το γεγονός πως σε αυτούς τους χώρους υπήρχαν οι Σιμόες, Λόπες, Μπακάκης στην πλευρά του Σούσο, οι Γιόχνασον, Γκάλο, Βράνιες στην πλευρά του Τσαλχάνογλου βοηθούσε στο να βγουν οι άμυνες. Ήταν καλά διαβασμένος ο Χιμένεθ, έχουν τρεξίματα οι παίκτες του και εφάρμοσε διάταξη που ταίριαζε στον αντίπαλο και ήταν σε θέση να εφαρμόσουν οι ποδοσφαιριστές του.

Ο ΜΠΑΚΑΚΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ

Έχω τονίσει πολλές φορές πως δεν είναι πείραμα στην τριάδα της άμυνας ο ένας από τους τρεις να είναι μπακ, αλλά υποχρέωση. Όταν παίζεις με τρεις δεν πρέπει να είναι και οι τρεις καθαροί στόπερ γίνεται βαριά, δυσκίνητη η τριάδα και δεν μπορεί να πάρει το πλάτος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Ο Μπακάκης επειδή είναι ελαφρύς είχε καλή συνεργασία με τον Λόπες και επέτρεψε στον Ισπανό να πάρει πολλές πρωτοβουλίες, καθώς κάλυπτε την πλάτη του, κάτι που καθαρός στόπερ δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά.

Ο Τζανετόπουλος χρησιμοποιήθηκε σε ένα προστατευμένο ρόλο, αλλά σε πολύ δύσκολο επίπεδο παιχνιδιού. Στην αρχή έδειξε πως ήταν σκουριασμένος, οι πρώτες του αντιδράσεις τρόμαξαν, όμως όσο πέρναγε η ώρα έγινε και στον ίδιο αντιληπτό πως το συνολικό πλάνο τον βοηθά και ο ρόλος του κεντρικού στόπερ ανάμεσα στους Μπακάκη, Βράνιες σε μία ομάδα που έχει και δύο αμυντικούς χαφ, του επιτρέπει αρχικά να σταθεί με αξιοπρέπεια. Στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε αυτοπεποίθηση και πήρε σημαντικές μάχες, δίνοντας ανάσες στην ομάδα του.

Τεράστιο αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί δεν ήρθε μέσα από μία ηρωική εμφάνιση. Η ΑΕΚ έπαιξε την Μίλαν έξυπνα, μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του αγώνα και μέχρι το τέλος κατάφερε να κρατήσει ψηλά τις γραμμές της και να έχει τα δικά της διαστήματα που κυνηγούσε το γκολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK