Αστείο να είναι αλλαγή στον ΠΑΟΚ ο Ουάρντα!

Έπαιξε άσχημα, δεν έκανε τα περισσότερα από όσα χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη της Μπενφίκα κι όμως πήρε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που έχει ανέβει επίπεδο ως ομάδα κι έχει ραντεβού με την ιστορία στις 29 Αυγούστου απέναντι στην καλύτερη, πιο γρήγορη, αλλά και εύθραυστη Μπενφίκα, καθώς και για τον αδικημένο ζογκλέρ Ουάρντα.

CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÅÍÖÉÊÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÅÍÖÉÊÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ πήρε ένα τεράστιο αποτέλεσμα στο Ντα Λουζ και την επόμενη Τετάρτη έχει ραντεβού με την ιστορία του. Ποτέ δεν έχει ξαναφθάσει τόσο κοντά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως θα βρεθεί το βράδυ στης 29 του μήνα στην Τούμπα.

ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο ΠΑΟΚ για να φθάσει σε αυτό το σημείο πέτυχε πολλά αυτό το καλοκαίρι, σημαντικές επιτυχίες, απέναντι σε κλαμπ με ευρωπαϊκή εμπειρία, δίχως να δείξει πως έχει πλησιάσει τα όρια του. Πέρασε εύκολα την Βασιλεία και διαχειρίστηκε τα δύο παιχνίδια λες και παίζει με πολύ κατώτερη ομάδα, γύρισε από 0-2 σε 3-2 το πρώτο παιχνίδι με την Σπαρτάκ, αναδεικνύοντας όλα τα αμυντικά της προβλήματα και κατάφερε να πάρει 1-1 στο Ντα Λουζ απέναντι στην Μπενφίκα, χωρίς να είναι πραγματικά καλός.

Το γεγονός πως έχει φθάσει ο ΠΑΟΚ στο σημείο να παίρνει ισοπαλία στο Ντα Λούζ δίχως να έχει κάνει τα περισσότερα από αυτά που χρειαζόταν το παιχνίδι, χωρίς να έχει παίξει όπως θα έπρεπε, δείχνει και το πόσο έχει ανέβει το επίπεδο του!

ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟ 1-0 ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Λουτσέσκου πήρε μία αρχική απόφαση που μοιάζει λογική αν σκεφτείς μόνο τον τρόπο που επιτίθεται η Μπενφίκα, αποδείχθηκε όμως προβληματική με βάση αυτό που χρειαζόταν να πετύχει ο ΠΑΟΚ. Κόντρα στα ρεπορτάζ, αλλά και στην εικόνα των αγώνων, αποφάσισε να μην ξεκινήσει τον Ουάρντα στο κενό του Ελ Καντουρί, αλλά να πάει με δύο καθαρούς εξτρέμ (Λημνιό, Ζαμπά). Πιθανότατα έχοντας σαν πρώτο στόχο να ακολουθούν τα ανεβάσματα των Αλμέιδα, Γκριμάλδο. Στην πράξη αυτό που συνέβη, ήταν να χάσει ο ΠΑΟΚ ένα σημαντικό πόλο δημιουργίας και έναν παίκτη με εγωισμό που θα μπορούσε να πάει σε ατομική ενέργεια και να φοβίσει την αντίπαλη άμυνα.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στο ημίχρονο με ένα πέναλτι που αν δεις προσεκτικά το ριπλέι δεν υπάρχει, ο Ζέλσον πέφτει απλά γιατί στο σουτ που επιχειρεί δεν βρίσκει την μπάλα κι όχι από σπρώξιμο του Μαουρίσιο. Όμως η αλήθεια είναι πως το 1-0 στο πρώτο 45λεπτό ήταν κολακευτικό.

ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΕΛΚΑΣ...

Ειδικά στο διάστημα 20-35' ήταν ένα μικρό θαύμα που είχε μείνει το 0-0. Όλα ξεκινούσαν από την τεράστια δυσκολία που είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ να κρατήσουν μπάλα, υστέρησε σημαντικά ο Μαουρίσιο, για ακόμα μία φορά έδειξε πως σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού δεν μπορεί να δώσει αυτά που απαιτεί η θέση και κάνει τη διαφορά με την ποιότητα του μόνο σε χαμηλό τέμπο.

Ο Κάνιας έτρεξε πολύ, πίεσε πολλές φορές και για τον Βραζιλιάνο, όμως δεν έχει την τεχνική κατάρτιση και την ευφυΐα στην πάσα για να ελευθερώσει την ομάδα του, ενώ δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα ο Πέλκας. Ο ΠΑΟΚ επιβίωσε έχοντας ένα απίστευτα προβληματικό κέντρο, παίρνοντας ελάχιστα πράγματα από τον Λημνιό και έχοντας στην επίθεση έναν φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ήθελε ο αγώνας.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ

Δεν κατάφερε να σταματήσει τα ανεβάσματα των Γκριμάλντο, Αλμέιδα, ούτε τα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή του Πίζι και στην πραγματικότητα δεν μπόρεσε ούτε να εκμεταλλευτεί το ρίσκο που παίζουν την θέση οι δύο μπακ της Μπενφίκα βγάζοντας επιθέσεις στην πλάτη τους.

Είναι πολλές φορές που οι τακτικές αναλύσεις είναι να τις κρατάς προσάναμμα για τον χειμώνα. Είναι απίστευτο το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ πήρε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα παρότι δεν κατάφερε να πετύχει τα περισσότερα από αυτά που τακτικά χρειαζόταν ώστε να είναι ανταγωνιστικός και να αντιμετωπίσει τον τρόπο παιχνιδιού της Μπενφίκα.

Δεν κατάφερε να σταματήσει τα ανεβάσματα των Γκριμάλδο, Αλμέιδα και δέχθηκε πολλές επιθέσεις από δικές τους παράλληλες πάσες. Απέτυχε να περιορίσει και να διαβάσει τις κινήσεις του Πίζι στην αντίπαλη περιοχή, τον άφησαν να κάνει το αγαπημένο του κάθετο κόψιμο και να είναι το μόνιμο όπλο της Μπενφίκα.

Έγιναν πολλά από όσα ήθελε ο Βιτόρια για να κερδίσει εύκολα η Μπενφίκα κι όμως ο ΠΑΟΚ έφυγε με το 1-1. Διάβασα τις δηλώσεις του Πίζι, που υποστήριξε πως "αν παίξουμε έτσι στην ρεβάνς θα περάσουμε". Είναι λογικό να το πιστεύει αυτό, ο ΠΑΟΚ είχε πολλή τύχη για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα...

ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΛΑ ΕΥΘΡΑΣΤΗ

Όμως πρέπει να θυμηθούμε πως αντιμετωπίζει μια ομάδα που προέρχεται από μία καταστροφική σεζόν, που πέρυσι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έμεινε χωρίς βαθμό σε όμιλο με Γιουνάιτεντ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Βασιλεία. Έπαιξε 4 παιχνίδια με ΤΣΣΚΑ και Βασιλεία και δεν πήρε βαθμό, ταπεινώθηκε. Η περσινή καταστροφική χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον σκληρό τρόπο του να χαθεί το πρωτάθλημα με ήττα στο τέλος στο κρίσιμο παιχνίδι με την Πόρτο στο Ντα Λούζ, σε αγώνα που της έκανε και η ισοπαλία.

Τα αναφέρω αυτά γιατί είναι φανερό πως από την Μπενφίκα λείπει το «φονικό ένστικτο». Η αυτοπεποίθηση που αποκτάς όταν συνηθίζεις να κερδίζεις. Είδαμε μια καλή ομάδα που παίζει σε φανερά πιο υψηλούς ρυθμούς από τον ΠΑΟΚ, ικανή να τον πιέσει ψηλά και να τον πνίξει. Μία ομάδα, όμως, που δεν φοβίζει πως θα σε σκοτώσει και στα διαστήματα που θα της πάρεις την μπάλα και θα βγάλεις τις δικές σου επιθέσεις, βλέπεις έναν τερματοφύλακα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Δύο μπακ που σκέφτονται περισσότερο την επίθεση και λειτουργούν σαν εξτρέμ, ως επιπλέον δημιουργοί, βάζοντας ρίσκο και ένα κεντρικό αμυντικό δίδυμο που έχει μεγάλο πρόβλημα όταν σηκώνεται η μπάλα.

ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Έλεγα στην εκπομπή στον "Sport24radio 103.3" την παραμονή του αγώνα πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει στα στημένα. Παρακολουθώντας τα παιχνίδια με την Φενέρ, διαπίστωσα πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να αντιμετωπίσει το κέντρο άμυνας της Μπενφικα το ψηλό παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο βρήκε γκολ ο ΠΑΟΚ, σε έναν αγώνα που έμοιαζε αδύνατον να το κυνηγήσει. Και ασφαλώς στην Τούμπα, θα πάρει περισσότερα στημένα κοντά στην περιοχή του Βλαχοδήμου.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ασφαλώς ο ΠΑΟΚ έχει και τους δικούς του ήρωες, ευτύχησε να κάνει ένα τεράστιο παιχνίδι ο Πασχαλάκης. Γρήγορος στις αντιδράσεις του, έκανε σπουδαίες επεμβάσεις και πρόλαβε αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Εντυπωσιακός ήταν ο Κρέσπο, ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ασφάλεια -δίπλα σε έναν στόπερ όπως ο Βαρέλα- με προσόντα που του ταιριάζουν σαν χημεία και συνεχώς βελτιώνεται.

Είδαμε τον Κρέσπο, να διορθώνει λάθη των χαφ με τις καίριες αντιδράσεις του και να καλύπτει άψογα στα ανεβάσματα του Αλμέιδα, εσωτερικά τον Βιεϊρίνια. Αυτός ήταν και ο λόγος, που ο ΠΑΟΚ δέχθηκε περισσότερες καθαρές ευκαιρίες από τον Γκριμάλδο, συγκριτικά με τον Αλμέιδα. Ο Κρέσπο κάλυψε πολλές φορές τον Βιεϊρίνια και σταμάτησε πολλές επιθέσεις.

Ασφαλώς δεν γίνεται να παραλείψουμε τον σκόρερ. Για τον Ουάρντα, έχω ακούσει πολλά. Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, ακόμα και πέρυσι όμως μάθαινα για δυσμένεια του Κάναντι και για διάφορες σκέψεις του Αυστριακού προπονητή που το γήπεδο δεν άφηνε να κάνει πράξη. Υπεύθυνα γράφω πως πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Σπάρτακ που μπήκε και έκανε τους Τσέχους "κουτούς", ήταν περισσότερες οι πιθανότητες να τον αφήσουν να φύγει παρά να τον κρατήσουν.

Βλέπουμε πως ακόμα ο Λουτσέσκου αρνείται να τον χρησιμοποιήσει βασικό. Καταλαβαίνω πως ο Ουάρντα είναι ένα πολύ δύσκολο παιδί, οι προπονητές όμως πρέπει να αντιλαμβάνονται πως μέρος της δουλειάς τους είναι αν αξίζει τον κόπο να διαχειρίζονται και δύσκολους χαρακτήρες. Καταλαβαίνω πως στην περίπτωση του Ουάρντα μιλάμε για πολύ δύσκολο άνθρωπο, αλλά ο χαρακτήρας του είναι κι ο λόγος που αγωνίζεται σε ένα τόσο κατώτερο επίπεδο από το ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει.

Είναι αστείο, να είναι αναπληρωματικός ο Ουάρντα, του Ελ Καντουρί, του Ζαμπά, και του Λημνιού. Από τον τρόπο που κάνει κοντρόλ με το που μπαίνει στο γήπεδο, ο μπακ της πλευράς του καταλαβαίνει πως τώρα κάτι αλλάζει και αναγκάζεται να λειτουργεί με περισσότερο φόβο. Ο Ουάρντα, μπήκε σε ένα σημείο του παιχνιδιού που ο ΠΑΟΚ είχε χάσει σημαντικές τακτικές μάχες και η είσοδος του άλλαξε την ροή του αγώνα.

ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΕΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ, ΘΑ ΧΑΛΟΥΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Προτείνω να σκεφτείτε, ο Ουάρντα να μην ήταν ένας προβληματικός σε χαρακτήρα Αιγύπτιος που τον είχε ο ΠΑΟΚ και τον έδωσε δανεικό στον Ατρόμητο, αλλά κάποιος που αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι με μεταγραφή, δηλαδή μια επένδυση του Σαββίδη που για να προσαρμοστεί μπαίνει σταδιακά για να ενσωματωθεί στην νέα του ομάδα. Ο καθένας καταλαβαίνει πως με βάση τη διαφορά που κάνει όταν μπαίνει στο γήπεδο θα γραφόντουσαν ύμνοι και θα ήταν λαϊκή απαίτηση να γίνει βασικός.

Τουλάχιστον η εικόνα σε αυτά τα παιχνίδια είναι τόσο δυνατή που μειώθηκαν οι πιθανότητες να γίνει ποδοσφαιρικό "έγκλημα" και να αφήσουν τον Ουάρντα να φύγει από τον ΠΑΟΚ στα τέλη Αυγούστου. Για να ολοκληρώσουμε, ο ΠΑΟΚ πήρε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα χωρίς να πιάσει καλή εμφάνιση. Το γεγονός αυτό έχει δύο αναγνώσεις, η μία είναι πως δεν γίνεται να είναι ξανά τόσο τυχερός και αν οι δύο ομάδες παρουσιάσουν το ίδιο πρόσωπο θα αποκλειστεί. Η δεύτερη ότι αποδείχτηκε πως είναι στο χέρι του να δώσει την μάχη του με την Μπενφίκα και ο ίδιος έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK