Γιάννη Αλαφούζο, ας τελειώσει το μαρτύριο εδώ

Ο Τσάρλυ προβληματίζεται και αναρωτιέται πως γίνεται ο Γιάννης Αλαφούζος να χάριζε τις μετοχές του στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, βάζοντας και από την τσέπη του 20.000.000€, και τώρα να ζητά χρήματα για να πουλήσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Ταϊλανδό επιχειρηματία. Κινήσεις που σε βάζουν σε... μαύρες σκέψεις.

Γιάννη Αλαφούζο, ας τελειώσει το μαρτύριο εδώ
alafouzos EUROKINISSI

Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ο τρόπος που διοίκησε την ομάδα ο Γιάννης Αλαφούζος έχουν φτάσει τον σύλλογο στον υποβιβασμό. Με τα όσα ισχύουν σήμερα η ομάδα είναι υποβιβασμένη. Πλέον κανένας δεν κρύβει πως ο φάκελος για την αδειοδότηση δεν είναι επαρκής, κανένας δεν κρύβει πως το μπλοκ του ΠΑΟΚ είναι ισχυρό και δεν μπορούν να βρεθούν οι 12 ψήφοι στην Λίγκα, οπότε σημαίνει πως μοναδικός τρόπος παραμονής είναι να τροποποιήσει μόνη της η ΕΠΟ τον κανονισμό.

Αν δεν συμβεί κάτι φανερά χατιρικό ο Παναθηναϊκός θα πέσει. Κινδυνεύει να υποβιβαστεί επίσης αν δεν καταφέρει να τακτοποιήσει μία από τις πολλές υποθέσεις πρώην ποδοσφαιριστών του, που τον τρέχουν στα δικαστήρια. Μετά το -3 για τον Βέμερ, έσκασε και το -9 για Τοτσέ, Εσιέν, Λέτο. Το πλάνο της διοίκησης είναι φανερό. Σήμερα υπάρχουν δύο κίνδυνοι, δύο διαφορετικοί τρόποι για να πέσει η ομάδα. Είτε να επικυρωθούν τρεις αφαιρέσεις βαθμών ή να πέσει από την αδειοδότηση.

Στο πρώτο σκέλος περιμένει η κάθε υπόθεση να φτάσει στο τελευταίο της επίπεδο. Εκεί που δεν υπάρχει γυρισμός για να πληρώσει, κάτι που συνέβη χθες και γλίτωσε το -9. Επίσης περιμένει την ΕΠΟ, να τροποποιήσει τον κανονισμό, καθώς δεν μαζεύονται οι ομάδες. Καταλαβαίνετε πως μπορεί η χθεσινές πληρωμές σε Εσιέν, Τοτσέ, Λέτο κάπως να ηρέμησαν την κατάσταση, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα βρεθεί σύντομα ο Παναθηναϊκός μπρος τον γκρεμό. Σήμερα μοιάζει μονόδρομος η προοπτική της πρόταση, από τον Ταϊλανδό επιχειρηματία.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Όλο αυτό το διάστημα το μοναδικό άλλοθι που μπορούσε να επικαλεστεί η πλευρά Αλαφούζου και ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού είναι πως δεν υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται πραγματικά. Υπήρχε η προοπτική του Athens Alive, αλλά οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι πολλές και χρονοβόρες. Στην πραγματικότητα είχαμε ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι λογικό να είναι ενοχλημένος που δεν του απάντησε ο Γιάννης Αλαφούζος, όμως η πρόταση του ήταν δεσμευτική και ο Παναθηναϊκός χρειάζεται άμεσες λύσεις. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι απόλυτο λογικό να δώσει προτεραιότητα σε μία πρόταση, χωρίς άλλα. Μία άμεση πρόταση που είναι ικανή να τον απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος.

Ο Παναθηναϊκός είναι στην δύσκολη θέση να εξαρτάται η παραμονή του στην πρώτη κατηγορία από τον άνθρωπο που η πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρεί υπεύθυνο για το που έχει βρεθεί σήμερα η ομάδα. Ένα αφήγημα που χρησιμοποιούσαν οι συνεργάτες του, είναι το μεγάλο ποσό που έχει βάλει στον Παναθηναϊκό από την προσωπική του περιουσία και πως όλοι τον βρίζουν, αλλά είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται και πληρώνει. Μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης που δέχτηκε από τον επιχειρηματία Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, όλη αυτή η ρητορική πάει στα σκουπίδια. Σήμερα υπάρχει σοβαρή πρόταση, που δεν γίνεται να απορριφτεί.

ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ OFF THE RECORD

Με τα στοιχεία που έχουν βγει στην επιφάνεια, με τον Πιεμπονγκσάντ να δίνει 13 εκατομμύρια ευρώ στον Αλαφούζο για να διευθετήσει κάποια άμεσα χρέη του συλλόγου και να δέχεται να βαρύνουν τον νέο ιδιοκτήτη τα χρέη σε τρίτους, δεν είναι δυνατόν να μην κλείσει η συμφωνία.

Εδώ είναι και τα σημαντικά. Μέχρι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας οι επαφές και το ενδιαφέρον ήταν κρυφές, οι δύο πλευρές μίλαγαν μεταξύ τους off the record. Δεν είναι τυχαίο που βγήκε στην δημοσιότητα. Έβλεπαν πως υπήρχε μία παράξενη στασιμότητα και με την δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος ήθελαν να πιέσουν τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον δημοσιοποιήθηκε την ημέρα του -9, ούτε που την άμεσος επόμενη το πρόβλημα διευθετήθηκε από την ΠΑΕ με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτή η παρόδια θα έχει συνέχεια. Δεν γίνεται να μην είσαι σε θέση να εξασφαλίσεις την παραμονή του Παναθηναϊκού, να έχεις μία πρόταση που εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα του συλλόγου και να μην την δέχεσαι.

Κατανοώ πως έχει χάσει λεφτά στον Παναθηναϊκό και θέλει αν μπορεί να μειώσει την ζημιά. Όμως σοβαρή διαπραγμάτευση θα μπορούσε να κάνει, αν ο Παναθηναϊκός ήταν σε ήρεμα νερά. Τώρα που είναι στον γκρεμό και κάθε μέρα δίνεται μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο.

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΕΔΩ

Ο Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό πλήρωσε ότι άλλαξε το επιτυχημένο πλάνο της σαιζόν 2013-14. Έχασε λεφτά, αλλά πλήρωσε τις δικές του επιλογές. Δική του επιλογή ήταν να αλλάξει πλάνο, δική του επιλογή ήταν να πληρώσει τον "σακάτη" Εσιέν και να κάνει συμβόλαιο στον Ταυλαρίδη στα 37 του χρόνια. Να βλέπει τον Κουτρουμπή να το παίζει δύσκολος στην ανανέωση και να επιμένει μην χάσει το κελεπούρι. Δική του επιλογή να πάρει όλο το συμβόλαιο του σαν αποζημίωση ο Αναστασίου, να κάνει όλα τα χατίρια του Στραματσόνι, να γεμίσει το ρόστερ με τις επιλογές ενός αποτυχημένου όπου και αν εργάστηκε προπονητή.

Ο ίδιος αποφάσισε να αλλάξει εύκολα τους συνεργάτες του και να κάνει στον επόμενο όλα τα χατίρια. Υπήρχε πλάνο βιωσιμότητας, που ο κόσμος του Παναθηναϊκού το σεβάστηκε, έδειξε κατανόηση και υπομονή. Ο κύριος Αλαφούζος το πέταξε και έκανε μεγάλα συμβόλαια σε μετριότητες, όπως στον Βέμερ. Όταν έγραφα πως δεν γίνεται να δίνονται τόσα λεφτά για μπακ που βάσει στατιστικών οι μισές πάσες του είναι λανθασμένες ήμουν ο κακός. Σήμερα όμως ο Βέμερ τρέχει τον Παναθηναϊκό στα δικαστήρια, για λεφτά που βάσει της ποδοσφαιρικής του αξίας, δεν δικαιούταν να πάρει, αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος υπόγραψε να του τα δώσει.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που σήμερα ταλαιπωρούν τον Παναθηναϊκό και στην πλειοψηφία είναι υποχρεώσεις που δημιούργησε χωρίς να υπάρχει λόγος ο Αλαφούζος. Υποχρεώσεις που κινδυνεύουν να υποβιβάσουν ένα τόσο μεγάλο σύλλογο και την περασμένη Δεύτερα μάθαμε πως υπάρχει διέξοδος. Μία πρόταση που μπορεί να προσφέρει σωτηρία στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμο. Αρκετό κακό έκανε στον Παναθηναϊκό και στον εαυτό του, ήρθε η ώρα να τελειώσει εδώ και ο Παναθηναϊκός να ξαναβρεί ξανά τον δρόμο του.

ΠΛΑΝΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Η πρόταση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ προσφέρει ένα πλάνο το όποιο είναι ακριβώς σήμερα αυτό που χρειάζεται ο σύλλογος. Πλάνο που αρχικά εξασφαλίζει την σωτηρία του και την παραμονή του στην πρώτη κατηγορία και για τα επόμενα 5 χρόνια μπαίνει σε μία λογική να εξυγιανθεί οικονομικά μέσα από μία κανονικότητα. Δημιουργία ομάδας με ένα μπάτζετ το οποίο θα επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να είναι ανταγωνιστικός, προσπάθεια για να έρθουν νέοι ποδοσφαιριστές στον σύλλογο που θα φτιάξουν το όνομα τους και στην συνέχεια θα πουληθούν.

Το έχω γράψει πολλές φορές. τΑ χρήματα τα οποία χρωστάει ο Παναθηναϊκός δεν είναι πολλά για να καταστρέψουν μία τόσο μεγάλη ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σε ένα χώρο που βρέχει λεφτά και όποιος ποδοσφαιριστής εμφανίζεται με την πρώτη καλή ενέργεια αποκτά και μεγάλη οικονομική αξία, δεν γίνεται να είναι απαγορευτικά για επένδυση, χρέη στα 30 με 40 εκατομμύρια.

Τον Παναθηναϊκό τον θέλει ένας επιχειρηματίας που στο χώρο του ποδοσφαίρου δραστηριοποιείται ακριβώς εκεί που τον έχει ανάγκη ο σύλλογος. Έχει σκοπό να πάρει τον Παναθηναϊκό, να τον εξυγιάνει, να τον κάνει ελκυστικό και στην συνέχεια είτε θα επωφεληθεί από την πώληση του, είτε θα αποφασίσει να συνεχίσει να τρέχει τον σύλλογο. Ένα πλάνο 5ετίας που αρχικά θα σώσει τον Παναθηναϊκό και στην συνέχεια θα τον αλλάξει επίπεδο.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ

Είναι αστείο και στα όρια του εξωφρενικού, ο Αλαφούζος που έχει την ομάδα με το ενάμιση πόδι στην Β Εθνική να αρνείται αυτό το DEAL. Ας μπει εδώ ένα τέλος στο μαρτύριο του συλλόγου, στον κόσμου του Παναθηναϊκού και στην οικονομική αιμορραγία του ίδιου.

Αν ο Γιάννης Αλαφούζος είχε εξασφαλίσει την σωτηρία του Παναθηναϊκού, ναι θα είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί και να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Σήμερα τον Παναθηναϊκό τον σέρνει όποιος έχει περάσει από την ομάδα στα δικαστήρια, τον έχει καταντήσει να παρακαλά παράγοντες μικρών ομάδων για να εξασφαλίσει την παραμονή του χωρίς να καταφέρνει. Δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο, ας κοιτάξει λοιπόν να βάλει ο ίδιος σε όλα αυτά ένα τέλος. Μετά από αρκετά χρόνια που ο Παναθηναϊκός έψαχνε επενδυτή, αυτός βρέθηκε και έχει κάνει μία σοβαρή πρόταση.

Φοβάμαι πως αν ο Γιάννης Αλαφούζος δεν την δεχτεί. Σε περίπτωση που γίνει το κακό και ο Παναθηναϊκός πέσει, είναι δύσκολο να αποδείξει πως δεν εξυπηρετούσε κάποιο σχέδιο. Δεν γίνεται από εκεί που έδινε δωρεάν τις μετοχές και σε συζητήσεις με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είχε δεσμευτεί να βάλει και 20 εκατομμύρια, να αρνείται πρόταση που στην πραγματικότητα τον απελευθερώνει, σε μία εποχή που έχει τον σύλλογο με το ένα πόδι στην δεύτερη κατηγορία.

Ελπίζω η περιπέτεια του συλλόγου να τελειώσει εδώ, επενδυτής βρέθηκε ας τελειώσει και το μαρτύριο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK