Η ΑΕΚ που ξέρουμε και ο Ολυμπιακός που θα μάθουμε...

Η ΑΕΚ, η οποία νίκησε (την Ξάνθη) όπως ήθελε ο Μανόλο Χιμενεθ, και ο Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος θα πρέπει να κριθεί για τη φιλοσοφία του. Ο Τσάρλυ μπαίνει στο ζουμί των όσων άφησαν οι αγώνες της Κυριακής σε ΟΑΚΑ και "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Η ΑΕΚ που ξέρουμε και ο Ολυμπιακός που θα μάθουμε...

Σε πελάγη ευτυχίας οι φίλοι της ΑΕΚ. Η Ένωση πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία και τις μεγάλες νίκες του ποδοσφαιρικού τμήματος συμπλήρωσε η κατάκτηση του κυπέλλου από το σύνολο του Ντράγκαν Σάκοτα. Ο αγώνας με την Ξάνθη ήταν μία γιορτή, άρχισε με φιέστα και αποθέωση για τους θριαμβευτές του Ηρακλείου και συνεχίστηκε με ακόμα μία όμορφη παράσταση από τους ποδοσφαιριστές του Μανόλο Χιμένεθ.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ Ο ΤΡΟΠΟΣ

Εξ αρχής όπως αναμενόταν ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποίησε τους Αραούχο, Τσιγκρίνσκι, Χριστοδουλόπουλο, Χουλτ, Μοράν και Τσιντώτα, φρεσκάροντας την ομάδα του, και πέτυχε το στόχο που είχε βάλει. Να νικήσει η ΑΕΚ την Ξάνθη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η ομάδα του μπήκε φουριόζα με αιχμή του δόρατος ξανά τον Χριστοδουλόπουλο που αυτήν την εποχή δεν αντιμετωπίζεται. Μπαίνει μόνιμα πιο μέσα, κινείται ανάμεσα στον πλάγιο μπακ και στο αντίπαλο στόπερ, είναι επιθετικός στην κατοχή του και κόβεται μόνο με φάουλ.

Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο 5' και μέχρι εκείνο το σημείο είχε προλάβει να διαμαρτυρηθεί για δύο πέναλτι. Δεν την... έβλεπαν την Ξάνθη οι "κιτρινόμαυροι" και καθάρισαν το ματς εμφατικά.

Σ' αυτήν την πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται, ήταν σημαντικός ο τρόπος που κατάφερε να νικήσει η ΑΕΚ την Ξάνθη. Σ' αυτόν τον μαραθώνιο το παιχνίδι έπρεπε να κατακτηθεί χωρίς κόπο, δίχως να χαθούν δυνάμεις. Όπως κι έγινε. Στο δεύτερο μισό του αγώνα ο ρεπόρτερ της NOVA από τον αγωνιστικό χώρο μάς μετέφερε την εντολή του Μανόλο Χιμένεθ προκειμένου ο κάθε ποδοσφαιριστής να διαχειριστεί τις δυνάμεις του και οι Χριστοδουλόπουλος - Μπακασέτας να μείνουν χαμηλά, διαμορφώνοντας την τακτική του σε 4-4-1-1.

Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση να πάρει το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, κάτι που συνέβη πολύ νωρίτερα, για να μην χαθούν δυνάμεις στη συνέχεια. Το κέρδος ήταν διπλό και τώρα η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα μεγάλο ραντεβού.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΕΛΑ ΟΝΕΙΡΑ

Την περασμένη Πέμπτη έγινε φανερό πως δεν είναι κατώτερη από την Ντιναμό Κιέβου. Η σωστή δουλειά στην ενίσχυση του ρόστερ (και στην καθοδήγηση) από τον Μανόλο Χιμένεθ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που έχει ήδη πετύχει πολλά. Έχει ανεβάσει σε τεράστιο βαθμό το αγωνιστικό επίπεδο της Ένωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας παράλληλα όνειρα και προσδοκίες στους οπαδούς της.

Το διπλό στο "Καραϊσκάκη" έδωσε και μία πειστική απάντηση αναφορικά με το μέταλλο που διαθέτει αυτή η ομάδα, μέταλλο που έχει φανεί πολλές φορές σε παιχνίδια που έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο ανατρέποντας την κατάσταση.

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

Μετά την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού η ΑΕΚ έχει ως κυριότερο εμπόδιο τα συνεχόμενα παιχνίδια. Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο παιχνιδιών τα έχει καταφέρει υπέροχα και δείχνει πως ο προπονητής έχει τον τρόπο. Είναι φανερή προτεραιότητα το πρωτάθλημα. Απόδειξη; Το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε καλύτερη ενδεκάδα με την Ξάνθη παρά με την Ντιναμό Κιέβου. Το ρόστερ όμως είναι γεμάτο, υπάρχουν λύσεις. Φυσικά αυτό που έρχεται είναι ακόμα πιο δύσκολο. Η ΑΕΚ έχει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα μπροστά της, παίζει την Πέμπτη το βράδυ στο Κίεβο και τη Δευτέρα στο Περιστέρι. Ο Χιμένεθ μπορεί να είναι χαρούμενος από το γεγονός πως η ομάδα του μπαίνει στον "Γολγοθά" με ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και χωρίς να έχουν ξοδευτεί δυνάμεις ανάλογες με τα παιχνίδια που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα. Γίνεται rotation με πλάνο, υπάρχει και αγωνιστικό σχέδιο.

Η ΩΡΑ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ

Ο Ολυμπιακός μετά από πέντε παιχνίδια επέστρεψε στις νίκες. Να κρατήσουμε ως θετικό συμπέρασμα την προσπάθεια που έγινε για πίεση ψηλά. Υπήρχε μία θέληση από τον Ολυμπιακό να έχει ψηλά τις γραμμές του, να πιέσει στην αρχική ανάπτυξη του Πανιωνίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τους παίκτες του Γρηγορίου σε πολλά λάθη, τους δυσκόλεψε στο κράτημα της μπάλας, τους είχε σε παθητικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός είναι σε μία δύσκολη διαδικασία, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο 10ετίες έμεινε από τον Φεβρουαρίου εκτός στόχων και πλέον πρέπει να δει την επόμενη ημέρα. Να δοθούν ευκαιρίες για να κριθούν ποδοσφαιριστές που δεν έχουν πάρει πολύ χρόνο, αλλά και να παρουσιάσει ο Γκαρθία την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του για να κριθεί γι' αυτήν.

Ο Ισπανός δεν πρέπει να κριθεί για τη διαχείριση που μπορεί να κόστισε το πρωτάθλημα, καθώς δεν πρόλαβε να μάθει το ρόστερ του και ήταν φυσικό να οδηγηθεί σε λάθη. Πρέπει να κριθεί για τον Ολυμπιακό που θέλει να παρουσιάσει την επόμενη σεζόν. Στο παιχνίδι με μία πειραματική σύνθεση χαμηλών δυνατοτήτων από τον Πανιώνιο είδαμε μία λογική για πίεση σε ψηλά μέτρα, ανεβάσματα από τα μπακ και πολλά overlap απο τους ακραίους μπακ. Φυσικά υπήρχε και ένας αντίπαλος που όπως παρατάχθηκε λόγω απουσιών προσφερόταν, καθώς του ήταν αδύνατον να αναπτυχθεί.

ΠΙΕΣΕ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΣΙΩΠΗ-ΚΟΡΜΠΟΥ

Ο Πανιώνιος έπαιζε χωρίς τον κορμό του, είχε απουσίες που δεν γινόταν να διαχειριστεί και απέτυχε να σπάσει την πίεση του Ολυμπιακού. Είδαμε ένα παιχνίδι που κύλησε σε αργό ρυθμό, όλα γίνονταν πιο αργά απ' όσο έπρεπε και γι' αυτόν το λόγο, παρότι τα κλεψίματα ήταν πολλά, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να επικρατήσει με ένα σκορ ανάλογο της εικόνας του αγώνα.

Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τις κερδισμένες μπάλες, έλειπε η μεταφορά μπάλας απ' αυτόν που κέρδιζε την κατοχή και η ένταση από τους ποδοσφαιριστές που έκοβαν στο χώρο.

Στη λογική αξιολόγησης του πλάνου, το δείγμα ήταν θετικό σε σχέση με τις προθέσεις του Γκαρθία.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο όμως είναι δύσκολο για τον Ολυμπιακό να κάνει πολλά καλά πράγματα μαζί. Ας αρκεστούμε πως εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες των Σιώπη - Κόρμπου και ανέδειξε τη δυσκολία που έχει ο Πανιώνιος να κρατήσει μπάλα μήπως και αναπτυχθεί. Είναι και αυτό ένα δείγμα κρίνοντας με πολύ χαμηλωμένο τον πήχη των απαιτήσεων.

Η αλήθεια είναι πως αυτόν τον Πανιώνιο που παρατάχθηκε στο Φάληρο κανονικός Ολυμπιακός θα τον είχε διασύρει. Στην τωρινή κατάσταση όμως μπορούμε να σημειώσουμε ως κέρδος την νοοτροπία που έδειξε συνολικά η ομάδα και πως η νίκη ήρθε μέσα από απόλυτη κυριαρχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK