Η έξυπνη κίνηση, το στόπερ ξύλου και η ανάπτυξη

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τις μέχρι τώρα μεταγραφές του Παναθηναϊκού και την προσθήκη του Κατσουράνη στον Ατρόμητο και αναλύει πόσο μπορεί να βοηθήσει κάθε ένας από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί.

Η έξυπνη κίνηση, το στόπερ ξύλου και η ανάπτυξη

Ονόματα γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες. Ο Ατρόμητος ήδη έκλεισε τον Κατσουράνη, ο Παναθηναϊκός τον Ταυλαρίδη, τον Καλτσά για το καλοκαίρι, ενώ εδώ και καιρό ο Νίνης ανήκει στο δυναμικό του.

Ας δούμε που θα βοηθήσουν αυτοί που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Κατσουράνης: Καλή αρχική ανάπτυξη

Ξεκινώντας με τον Ατρόμητο, η μεταγραφή Κατσουράνη έχει σφραγίδα Σα Πίντο. Ο Πορτογάλος τεχνικός προσπαθεί να αλλάξει το DNA του Ατρόμητου και να μάθει σε ποδοσφαιριστές που τόσα χρόνια είχαν μάθει να παίζουν με βάθος και να νοιώθουν ασφάλεια από τα προσόντα των μεσοαμυντικών τους να παίζουν μπάλα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το πρέσινγκ από τους επιθετικούς είναι κανόνας και γι' αυτόν τον λόγο είναι βασικό οι αμυντικοί να ξέρουν μπάλα. Ο Κατσουράνης θα βοηθήσει πολύ τον Σα Πίντο να δουλέψει τους παίκτες του σε τρόπους ανάπτυξης με μπάλα. Είτε χρησιμοποιηθεί στο κέντρο της άμυνας είτε στην θέση 6 θα προσφέρει καλή αρχική ανάπτυξη.

Λείπει κίνηση στον κενό χώρο

Για να μάθει η ομάδα του Περιστερίου να ανοίγει πολυπρόσωπες άμυνες με τα νούμερα κατοχής που θέλει ο Πίντο θέλει κι άλλα υλικά. Λείπουν από τον Ατρόμητο ποδοσφαιριστές που να εκμεταλλεύονται τον κενό χώρο. Ο Ατρόμητος έχει παίκτες με καλές σκέψεις και ποιότητα με την μπάλα, όπως οι Ούμπιδες, Πίτου Γκαρσία και πλέον έχει και τον Κατσουράνη και στην επίθεση διαθέτει τρεις ποδοσφαιριστές που είναι φορ.

Οι Παπάζογλου, Καραμάνος είναι δυνατά βαριά κορμιά, ο Καραμάνος τραβιέται στο πλάι αλλά δεν θα μπορέσει να παίξει ποτέ σε υψηλό επίπεδο σε αυτόν τον χώρο και πλέον τα εξτρέμ πρέπει να έχουν δημιουργία και να μπορούν να τρέχουν με την μπάλα. Ο Ναπολεόνι είναι πιο ελαφρύς, ξέρει μπάλα αλλά είναι κλασικός δεύτερος επιθετικός που θέλει να παίζει με την μπάλα στα πόδια. Ο Ατρόμητος χρειάζεται παίκτες που να δίνουν πλάτος στην ανάπτυξη και να κινούνται στους κενούς χώρους, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και την ποιοτική τους μεταβίβαση οι δημιουργικοί ποδοσφαιριστές που διαθέτει. Όσους παίκτες που να ξέρουν μπάλα και να πάρεις, αν δεν υπάρχει κίνηση στα ελεύθερα μέτρα άμυνα δεν ανοίγεις.

Η έξυπνη κίνηση, το στόπερ ξύλου και η ανάπτυξη
INTIME SPORTS

Έξυπνη κίνηση ο Νίκος Καλτσάς

Τέτοιου στιλ ποδοσφαιριστή έκλεισε ο Παναθηναϊκός. Ο Αναστασίου για τους δικούς του λόγους δεν εμπιστεύεται τον Κλωναρίδη και ήθελε να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιριστή με ταχύτητα, που να μπορεί να κινείται με μπάλα και όχι καθαρό εξτρέμ. Ο Νίκος Καλτσάς αποκτήθηκε για το καλοκαίρι και είναι μία έξυπνη κίνηση. Από αυτές που απαιτείται να κάνεις όταν το μπάτζετ σου είναι περιορισμένο και δεν έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Στον ακραίο επιθετικό, τα στοιχεία που πρέπει να κοιτάς είναι το πόσο συμμετέχει στο παιχνίδι και το αν είναι αποτελεσματικός, δηλαδή αν έχουν ουσία οι προσπάθειες του.

Ο πρώτος κίνδυνος για τους εξτρέμ είναι να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, θέλοντας να δώσουν πλάτος, και η συμμετοχή τους να περιορίζεται μόνο όταν οι συμπαίκτες τους επιλέγουν να τους ακουμπήσουν την μπάλα. Ο δεύτερος που είναι και ο κύριος λόγος που βλέπουμε αρκετούς γρήγορους ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν σε μικρές ομάδες να μην μπορούν να σταθούν σε πιο υψηλό επίπεδο, είναι η αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση. Ο τρίτος είναι να μην μπορούν να δράσουν σε μικρό χώρο.

Τα φετινά στατιστικά λένε πως μπορεί

Ο Νίκος Καλτσάς, σε μία ομάδα που προσπαθεί να ελευθερώσει τους τέσσερις επιθετικούς που συνήθως χρησιμοποιεί, στηρίζεται φέτος στην γρήγορη ανάπτυξη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον κενό χώρο, παίρνοντας καλό βαθμό σε όλες τις σχετικές στατιστικές κατηγορίες.

Ποτέ δεν στηρίζω κείμενο στην στατιστική. Τους αριθμούς τους χρησιμοποιώ για επαλήθευση μίας εικόνας που έχω σχηματίσει για κάποιον ποδοσφαιριστή η για κριτική κάποιου γεγονότος. Δηλαδή να δω αν αυτό που έχω διαπιστώσει επαληθεύεται και από τα στατιστικά. Ο Νίκος Καλτσάς έχει τον σωματότυπο του παραδοσιακού παίκτη γραμμής. Το στοιχείο που του έδωσε την ώθηση να κάνει την μεταγραφή είναι πως συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι και έχει στο μυαλό του να βρίσκεται όπου και η μπάλα. Το γεγονός αυτό αντιλήφθηκε και ο Γκιγιέρμο και δεν τον χρησιμοποιεί σταθερά στα δεξιά, αλλά του δίνει ελευθερίες και συχνά τον βλέπουμε να κινείται περιφερειακά του φορ. Είναι σπάνιο για έναν καθαρό εξτρέμ και αποτελεί τεράστιο όπλο να είναι ο 1ος σε επαφές μπάλας στην ομάδα του.

Ο Νίκος Καλτσας είναι με διαφορά ο πρώτος σε όλες τις κατηγορίες που αναδεικνύουν το πόσο συμμετέχει ένας ποδοσφαιριστής στην ανάπτυξη. Με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο είναι ο πρώτος παίκτης της Βέροιας σε εύστοχες και λανθασμένες πάσες, στα γεμίσματα, στα σουτ εντός και εκτός περιοχής. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως είναι ο δεύτερος στα κλεψίματα, μόνο ο Αμαραντίδης τον περνάει.

Να μην γίνει Κουτσιανικούλης, Παππάς

Φέτος έχει την πιο παραγωγική σεζόν. Παίζει βέβαια σε μία ομάδα που με τον τρόπο που επιτίθεται βγάζει καθαρές ευκαιρίες. Με μία ντρίπλα, η με μία καλή συνεργασία μπορεί να πατήσει περιοχή και να έχει εύκολη εκτέλεση. Πέρυσι σε 2218 λεπτά είχε 2 γκολ και 7 ασίστ, το 12/13 σε 1041 λεπτά 4 γκολ 4 ασίστ, μέχρι σήμερα σε 1219 λεπτά μετρά 6 γκολ και 4 ασίστ. Σκοράρει 1 γκολ σε 6.5 τελικές.

Για να μην έχει την τύχη των Κουτσιανικούλη, Παππά, πρέπει να δουλέψει πολύ στον τρόπο που εκτελεί όταν δημιουργεί ρήγμα με την ταχύτητα του, αλλά και στον τρόπο που αποφασίζει όταν αντιμετωπίζει αντίπαλους με περισσότερο βάθος. Φυσικά είναι απαραίτητο να κρατήσει την συμμετοχή που έχει φέτος στην Βέροια και φυσικά να μάθει να δημιουργεί και να αποφασίζει σωστά σε μικρό χώρο.

Ο Καλτσάς αποκτήθηκε για το καλοκαίρι, αυτός που καλείται να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό άμεσα είναι ο Ταυλαρίδης.

Η έξυπνη κίνηση, το στόπερ ξύλου και η ανάπτυξη
INTIME SPORTS

Χρειαζόταν στόπερ να ρίχνει ξύλο

Ο Ταυλαρίδης στα 35 του χρόνια είναι πλέον γνωστός, δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε ούτε στον Πιέλ, ούτε στον Βενγκέρ. Έχει να δώσει άμεσα σκληράδα στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Σαν στόπερ έχει ελαττώματα, τα οποία ήταν εύκολο να αποκαλυφθούν στο Σαμπιονά. Αν τον βγάλεις ψηλά δεν μπορεί να ελέγξει τον χώρο πίσω του. Το Γαλλικό ποδόσφαιρο στηρίζεται στην ταχύτητα και ο Ταυλαρίδης παρότι έπαιξε βασικός για αρκετά χρόνια σε Λίλ και Σεντ Ετιέν, πολλές φορές έμοιαζε αχίλλειος πτέρνα. Στην Λιλ είχε σε 115 παιχνίδια, 40 κίτρινες και 4 κόκκινες και στην Σεντ Ετιεν σε 72 παιχνίδια, 30 κίτρινες, 2 κόκκινες. Το ελληνικό πρωτάθλημα του ταιριάζει περισσότερο, δεν υπάρχει ο ρυθμός του Σαμπιονα, ούτε η πληθώρα μαύρων ποδοσφαιριστών που να τρέχουν πάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας. Το ελληνικό πρωτάθλημα βοηθά τους στόπερ να πηγαίνουν σε προσωπική επαφή. Ο Ταυλαρίδης πάει δυνατά και επιθετικά στον αντίπαλο, φορ.

Αυτήν την εποχή είναι ο στόπερ που στην Super League ρίχνει το περισσότερο ποδοσφαιρικό ξύλο στον αντίπαλο φορ. Στοιχείο που έλειπε σε μεγάλο βαθμό από την άμυνα του Παναθηναϊκού. Στην Ξάνθη για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός έφαγε 4 γκολ, οι επιθετικοί του Λουτσέσκου έκαναν πλάκα, ο Κλέιτον τους έκανε τον Πελέ περπατώντας και οι στόπερ του Παναθηναϊκού δεν έκαναν ούτε φάουλ. Ο Ταυλαρίδης έρχεται για να δώσει το στοιχείο της δύναμης, της επιθετικότητας πάνω στον αντίπαλο φορ και της σωματική επαφής που λείπει από την άμυνα του Παναθηναϊκού. Οι Κουτρουμπής, Σίντελφελντ και Μέντες που καλύπτουν την θέση, δημιουργούν σοφτ δίδυμα και κανείς τους δεν βγαίνει δυνατά στην μπάλα, δεν επιδιώκει επαφή με τον στράικερ και δεν δρα αποτελεσματικά βαθιά στην περιοχή. Ο Ταυλαρίδης δεν είναι καλός μακριά από την περιοχή, τα προσόντα που λείπουν από την άμυνα του Παναθηναϊκού είναι τα δικά του όπλα.

Κινήθηκε στον σωστό χρόνο

Είναι πολύ σημαντικό που ο Παναθηναϊκός άμεσα μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο παίκτες που θα του λύνουν πρακτικά προβλήματα. Ενισχύθηκε με Νίνη, Ταυλαρίδη σε χώρους που πόναγε και θα μπορεί έχοντας πλέον πιο γεμάτο ρόστερ να αντιμετωπίσει τα παιχνίδια του Ιανουαρίου. Οι υπόλοιποι ακόμα δεν έχουν κινηθεί. Περιμένουν να περάσουν οι ημέρες για να ρίξουν οι μάνατζερ τις απαιτήσεις των πελατών τους. Δεν έχει νόημα όμως αν χαθούν οι 6 αγωνιστικές του Ιανουαρίου. Τι να την κάνει ο ΠΑΟΚ την ενίσχυσή αν ο Ολυμπιακός τον καβαλήσει στην βαθμολογία; Περίμενα πως οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν τις εορτές, όπως έκανε ο Παναθηναϊκός. Ειδικά στον ΠΑΟΚ που έχει φανεί πως χωρίς ενίσχυση θα έρθει η κατάρρευση, θα είναι καθοριστικό λάθος αν δεν αποκτήσει παίκτες εκεί που πονάει αυτήν την βδομάδα που τρέχουμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK