Η Λεωφόρος δίνει τίτλο

Ο Τσάρλυ εξηγεί πώς και γιατί η έκβαση της σαββατιάτικης μάχης θα παίξει κομβικό ρόλο στο υπόλοιπο της σεζόν, συγκρίνει Παναθηναϊκό - Ολυμπιακό και φοβάται ένα... 0-0 με ελάχιστες φάσεις.

Η Λεωφόρος δίνει τίτλο
Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός EUROKINISSI

Το Σάββατο στη Λεωφόρο έχουμε το δικό μας clasico. Το τρέχον πρωτάθλημα είναι διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Οι 16 ομάδες έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους και οι διεκδικητές του τίτλου χάνουν με μεγάλη συχνότητα βαθμούς παρουσιάζοντας αδυναμίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το ντέρμπι του Σαββάτου, πέρα από το πρεστίζ που πάντα υπάρχει, είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι για τη μορφή που θα πάρει το πρωτάθλημα. Ο μόνιμος πρωταθλητής Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν γνώρισε δύο "κολλητές" ήττες από ΑΕΚ και Ατρόμητο.

Ο Λεμονής είχε να διαχειριστεί ένα σύνολο με πολλές αδυναμίες και μπροστά του ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με Πανιώνιο (εκτός) και ΠΑΟΚ (μέσα), το οποίο κλείνει στη Λεωφόρο.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως αν γίνει το "τρία στα τρία" αυτόματα γυρνάει το φύλλο. Γίνεται ξανά το απόλυτο φαβορί, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου ο δρόμος είναι πολύ βατός. Αν χάσει όμως στο ντέρμπι από τον προβληματικό Παναθηναϊκό, θ' αυξηθεί ξανά η διαφορά από τις πρώτες θέσεις και θα επιστρέψουμε σε συζητήσεις για τα πολλά προβλήματα που έχει το ρόστερ από τα λάθη του καλοκαιριού.

Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται από το διοικητικό αδιέξοδο. Δεν μιλάμε για απλά διοικητικά προβλήματα, είναι μία ομάδα που στην πράξη λειτουργεί δίχως διοίκηση. Η αποστολή όσων δουλεύουν για να μείνει ζωντανό το "τριφύλλι" είναι εξαιρετικά δύσκολη και μέσα από θετικά αποτελέσματα παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν. Μία νίκη στο ντέρμπι, θα κρατήσει σίγουρα "ζεστή" τη σχέση οπαδών με την ομάδα, αλλά και τη μεταξύ τους σχέση στ' αποδυτήρια. Θα δώσει κίνητρο για να συνεχίσουν όσο τους επιτρέπει η οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο σύλλογο να δουλεύουν.

Και βαθμολογικά όμως, αν νικήσει τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του Ουζουνίδη, θα παραμείνουν σε κοντινή απόσταση με τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Μέχρι να τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο Παναθηναϊκός εκτός από τον Ολυμπιακό έχει να αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιο. Αν νικήσει τον Ολυμπιακό κερδίζει ψυχολογία, αλλά θα διατηρήσει και υψηλό βαθμολογικό κίνητρο. Ήττα στο ντέρμπι μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες και να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΜΟΥΝΙΕ

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός, στα παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΛ και Λαμία έχει πάρει 7 βαθμούς δουλεύοντας με μία διαφορετική λογική. Ο Ουζουνίδης έχει μάθει καλύτερα το ρόστερ του και προστατεύει τον Χίλεμαρκ. Με τον ΠΑΣ πήγε σε καθαρό 4-3-3, τελικά φαίνεται να κατέληξε πως ένα καθαρό 4-2-3-1 με τον Χίλεμαρκ κοντά στον Μολίνς μπορεί να αποδειχτεί προτιμότερο.

Ο Παναθηναϊκός αναμένεται ν' αγωνιστεί στο ντέρμπι με τη λογική που άρχισε το δεύτερο ημίχρονο στη Λαμία, έχοντας ως σημαντικές προσθήκες τους Σιλά - Μολέδο. Δηλαδή θα ψάξει για περισσότερη ένταση και επιθετικότητα με την παρουσία του Μουνιέ στο ρόλο του Λουντ.

Ο Ουζουνίδης βλέπει τον ποιοτικό Γάλλο ν' ανεβαίνει. Έχει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που έγινε έντονα φανερό στο παιχνίδι με τη Λαμία. Πράγματι για να υπάρχει ισορροπία στις γραμμές και ασφάλεια όταν χάνεται η μπάλα είναι απαραίτητο να βρίσκονται δύο χαφ στην πλάτη του Χίλεμαρκ. Όμως είναι και φανερό πως δεν μπορεί ο Μόλινς να σταθεί παίζοντας μόνος στην επίθεση. Έχοντας ο Παναθηναϊκός τον Χίλεμαρκ που είναι δημιουργός σε ρόλο επιτελικού χαφ, τον επίσης δημιουργικό Βιγιαφάνες στα δεξιά και τον Λουντ που δεν πατάει συχνά περιοχή όντας περισσότερο κεντρικός χαφ από περιφερειακός επιθετικός ο Μόλινς μένει μόνος του στην επίθεση.

Ο Μουνιέ έχει έκρηξη και σαφώς μεγαλύτερη ικανότητα στο να κινείται χωρίς μπάλα πατώντας περιοχή. Φυσικά ακόμα βρίσκεται μακριά από τον καλό εαυτό του, ωστόσο το τεχνικό επιτελείο βλέπει μεγάλη βελτίωση στις προπονήσεις και το δεύτερο ημίχρονο στη Λαμία και ο αγώνας κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας έδειξαν ενθαρρυντικά δείγματα.

Ο Μουνιέ δείχνει πως έρχεται. Ο Ουζουνίδης, πιστεύω πως, δεν τον χρησιμοποίησε τυχαία στο επιθετικό δίδυμο του αγώνα στο κύπελλο. Καταλαβαίνω ότι με τον Μουνιέ έχει την δυνατότητα να παίξει με δύο πλάνα. Δηλαδή μέσα στο παιχνίδι ν' αλλάζει χώρους τον Μουνιέ με τον Χίλεμαρκ πηγαίνοντας τον Σουηδό ως δημιουργό από τα αριστερά, να γίνεται αυτός ο αντι- Εμποκού και ο Μουνιέ να παίρνει το ρόλο του δεύτερου επιθετικού.

Δεν είναι κάτι που σκέφτεται να το πράξει για ολόκληρο το παιχνίδι, αλλά για μία συνθήκη στη λογική να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο του και να δώσει μεγαλύτερη πίεση στο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΗ

Ο Τάκης Λεμονής θριάμβευσε στο πολύ κρίσιμο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ λειτουργώντας με ρεαλισμό. Θυσίασε κάθε επιθετικότητα από τα άκρα, αποφασίζοντας να δώσει αμυντικό ρόλο στους εξτρέμ του με σκοπό να μην επιτρέψουν (οι Πάρντο, Ανδρούτσος) να πάρουν οι Μάτος και Λέοβατς την μπάλα πάνω στο τρέξιμο τους. Και ο Παναθηναϊκός ειδικά στη Λεωφόρο στηρίζεται αρκετά στο επιθετικό κομμάτι του από τ' ανεβάσματα των Χουλτ - Κουλιμπαλι. Όταν οι δύο ακραίοι είναι καλά είναι πολύ πιο επικίνδυνος ο Παναθηναϊκός.

Σε μεγάλο βαθμό το τι παιχνίδι θα δούμε στη Λεωφόρο θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα πάρει ο Λεμονής για τις δικές του πλευρές. Αν πάει στην ίδια λογική που αποδείχθηκε σοφή για να νικήσει τον ΠΑΟΚ, δηλαδή με τους εξτρέμ να λειτουργούν περισσότερο για να "κλειδώσουν" και να κρατήσουν χαμηλά τα μπακ του αντιπάλου παρά να επιτεθούν, θα οδηγηθούμε σ' ένα ντέρμπι που θα έχει λίγες φάσεις. Και ουσιαστικά το 0-0 θα χαλάσει μόνο μέσα από στημένο ή αν εκμεταλλευτεί η μία ομάδα λάθος του αντιπάλου.

Στην περίπτωση που κρίνει ο τεχνικός του Ολυμπιακού πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει την ποιότητα του ΠΑΟΚ και προσπαθήσει να τον νικήσει παίζοντας με ανωτερότητα, τότε η επιλογή των ακραίων θα είναι οι Μάριν - Καρσελά. Σε αυτήν την περίπτωση θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι που θα έχει πολλά ανεβάσματα και επιθετικότητα και από τις δύο ομάδες.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΟΥΝ

Ο Ολυμπιακός παίζοντας με εξτρεμ περιορισμένους σε αμυντικό ρόλο, κατάφερε να κλειδώσει τις πλευρές του ΠΑΟΚ και είδε τους Οφόε - Φορτούνη να παίρνουν τη μάχη του κέντρου. Εκεί στηρίχτηκε και η κυριαρχία του από το 15' ως το 51', όταν και έγινε το 1-0. Είναι δεδομένο πως για να νικήσει οποιονδήποτε ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη να είναι σε καλή ημέρα οι Φορτούνης - Οφόε.

Για τον Λεμονή ο Νο1 κίνδυνος είναι οι ακραίοι μπακ του Παναθηναϊκού, αφού τα ανεβάσματα τους δίνουν ρυθμό και επιθετικότητα. Εδώ θέλω να σημειώσω πως και οι δύο είναι ποδοσφαιριστές έδρας και παίζουν πολύ καλύτερα στη Λεωφόρο απ' όσο εκτός. Για τον Ουζουνίδη είναι σημαντικό να μην βρουν ελεύθερα μέτρα και εύκολη κατοχή οι Οφόε - Φορτούνης.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ

Αυτές οι δύο είναι οι σημαντικές μάχες που θα κρίνουν για μένα την τύχη του ντέρμπι. Και οι δύο ομάδες δεν διαθέτουν κάποιον στράικερ υψηλού επιπέδου, ούτε τη δυνατότητα να πιέσουν πολύ το κέντρο άμυνας του αντιπάλου. Για να καλύψουν δομικά προβλήματα και να έχουν αμυντική ισορροπία πηγαίνουν σε συντηρητικό παιχνίδι και στερούνται επιθετικότητας.

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά στα χαρτιά και ο Μολίνς και ο Ανσαριφάντ μόνοι τους στην επίθεση αντιμετωπίζονται εύκολα από ένα αμυντικό δίδυμο.

Από την ανάλυση προκύπτει πως δεν υπάρχουν και πολλά δουλεμένα πράγματα σε ροή αγώνα και για τις δύο ομάδες αυτήν την εποχή. Για την ακρίβεια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έβγαλαν αδυναμίες, τις οποίες για να κρύψουν οι προπονητές τους, οδηγήθηκαν σε συντηρητικές επιλογές. Οπότε όταν φοβάσαι την ομάδα σου, ασχολείσαι περισσότερο με το πώς παίζει ο αντίπαλος, κοιτάς να σταματήσεις τα όπλα του και ψάχνεις το γκολ, μέσα από κάποιο λάθος και από στημένα.

Ο Ολυμπιακός έχει όπλο τα χτυπήματα του Φορτούνη αλλά και ο Χίλεμαρκ έχει καλές εκτελέσεις. Επίσης, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τεράστια θέματα στην αμυντική τετράδα τους, κάτι που μόνο ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ν' αναδείξει. Επίσης δεν έχει δέσει ακόμα στον Παναθηναϊκό το δίδυμο Κουρπέλης - Σιλά. Ο Κουρμπέλης δείχνει να μην βολεύεται από το γεγονός πως είναι άλλος ο σταθερός παίκτης μπροστά από την άμυνα, ενώ ο Σιλά κάνει εύκολα τα φάουλ και δείχνει επιρρεπής στις κάρτες.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK