Η Ρεάλ Μαδρίτης πετάει, η Γιουβέντους διαβάζει

Ο Τσάρλυ βλέπει πίσω από την πρόκριση των Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, βάζει στη ζυγαριά όλα τα δεδομένα που προκύπτουν και χρίζει φαβορί για τον τελικό του Champions League στο Κάρντιφ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πετάει, η Γιουβέντους διαβάζει

Ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο τελικό. Δύο "βαριά" χαρτιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δύο παραδοσιακές δυνάμεις θα συναντηθούν στο Κάνρτιφ για τη μεγαλύτερη διασυλλογική κούπα. Το πόσο σημαντική είναι η κατάκτηση του Champions League φαίνεται από το βαθμό δυσκολίας που έχει το να το πετύχεις.

Από τη στιγμή που το πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών μετατράπηκε σε Champions League ούτε μία ομάδα έχει πετύχει να κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο.

ΈΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ REPEAT

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέχει ένα παιχνίδι από το να μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης για ακόμα ένα επίτευγμα. Οδεύει για το 12ο, αλλά και να γίνει η πρώτη ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League δεύτερη χρονιά συνεχόμενη. Διεκδικεί το τρίτο σε 4 χρόνια, πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, δεν είναι απλό αυτό που θα προσπαθήσει να πετύχει η Ρεάλ στο Κάρντιφ.

Ο Ζιντάν πέτυχε να ξαναδώσει σε αυτή την ομάδα ζωή. Να της ξαναδώσει κίνητρο, να μεγαλώσει το ρόστερ της, να εμφανίσει νέους πρωταγωνιστές και να κρατήσει σε καλή κατάσταση τα αστέρια που βρήκε.

ΙΣΚΟ - ΜΠΕΝΖΕΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Με αυτήν τη λογική προχώρα η Ρεάλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στη διεκδίκηση του Champions League. Στα δύσκολα του "Καλδερόν" είχε πρωταγωνιστές τους Ίσκο και Μπενζεμά. Ο πρώτος ευεργετημένος από το άνοιγμα του ρόστερ, ο δεύτερος από το φρεσκάρισμα που κάνει στους βασικούς ο Ζιντάν. Και οι δύο έκαναν μεγάλο παιχνίδι στην έδρα της Ατλέτικο. Ο Γάλλος έκανε μία ενέργεια που θα μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης, μία πολύ δύσκολη ντρίπλα πάνω στη γραμμή με παίκτες της Ατλέτικο και πάσα για να εκτελέσει άμεσα ο Κρος.

ΜΕ 33 ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ

Ο Ίσκο εκτός του ότι τελείωσε τη φάση και επέτρεψε στον Μπενζεμά να δημιουργήσει το highlight της καριέρας με τη συγκεκριμένη ενέργεια, λειτούργησε ηγετικά σε δύσκολα διαστήματα για τη Ρεάλ. Είναι απίστευτο, πρόκειται για πολύ μεγάλο νούμερο το γεγονός πως η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε ότι η Ρεάλ έκανε 33 ντρίμπλες στο ματς. Δείγμα πως οι παίκτες του Ζιντάν πετούν και αυτοί του Σιμεόνε δεν έχουν εφέτος τη σκληράδα χωρίς την μπάλα, στοιχείο που καθιέρωσε την ομάδα τους στο πιο υψηλό επίπεδο.

Για όποιον θέλει νούμερα για να καταλάβει πόσο απίστευτα ψηλός είναι ο αριθμός αυτός πρώτη σε μέσο όρο στο Champions League είναι η Μονακό με 14,1 ανά παιχνίδι. Η Ρεάλ μετρά 13,8. Ο Μπενζεμά έκανε μόνος του 7 ντρίπλες, σε αυτό το επίπεδο μπορεί να πρόκειται και για ρεκόρ καριέρας. Από 9 είχαν Μόντριτς και Ίσκο, νούμερα που αποδεικνύουν σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκονται ατομικά οι παίκτες του Ζιντάν. Αυτό είναι το όπλο τους, τους έχει φρέσκους. Ποτέ, με κανέναν προπονητή δεν τελείωναν σε τόσο καλή κατάσταση τη σεζόν οι "μερένγκες".

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ

Στο "Καλδερόν" ήρθαν τα δύσκολα νωρίς. Μία αδυναμία της Ρέαλ είναι η αναποτελεσματικότητα στην προσπάθεια ν' αμυνθεί χαμηλά. Αν ο αντίπαλος βρει χρόνο που θα της ασκήσει πίεση, γκολ θα δεχτεί. Εκεί βρίσκεται το πλεονέκτημα της Γιουβέντους στον τελικό. Οι εταιρίες δίνουν ελαφρώς φαβορί τη Ρεάλ, στα δικά μου μάτια νομίζω πως σ' έναν τελικό ισορροπημένο αυτό το μικρό προβάδισμα το έχει η Γιουβέντους. Ότι κι αν συνέβαινε στο "Καλδερόν", όσο κι αν στράβωνε το παιχνίδι, ήταν δύσκολο με το 3-0 να αποκλειστεί η Ρεάλ, πολύ απλά γιατί δεν μπορείς να κρατήσεις την ομάδα του Ζιντάν στο μηδέν.

Για να το πετύχει θα πρέπει να κόψει όλα τα κεφάλια μίας σύγχρονης Λερναίας Ύδρα του ποδοσφαίρου μας.

ΧΤΥΠΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Το όπλο της Γιουβέντους είναι πως μπορεί να παίξει τα πάντα, να διαβάσει τον αντίπαλο και ανάλογα με τα δεδομένα του αγώνα να επιλέξει την τακτική της.

Επειδή έχει μία απίστευτη ισορροπία μεταξύ των γραμμών της είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του αντιπάλου με ηρεμία και αυτοπεποίθηση διαβάζοντας τις αδυναμίες του.

Τόσο με την Μπαρτσελόνα στο πρώτο παιχνίδι όσο και στους αγώνες με την Μονακό διάβασε τις αδυναμίες του αντιπάλου της και τις τιμώρησε.

ΕΤΣΙ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΝΡΙΚΕ

Στο Τορίνο με την "Μπάρτσα", έλειπε ο Μπόύσκετς και ο Ενρίκε έκανε το λάθος να παίξει τη Γιουβέντους του Κουαρδάδο χωρίς καθαρό μπακ στην πλευρά του. Η Γιουβέντους τού ακούμπησε την μπάλα και από δικά του ανεβάσματα, βρήκε τις καλές της στιγμές στο πρώτο ημίχρονο και το πρώτο τέρμα. Στο δεύτερο τέρμα εκμεταλλεύτηκε ξανά την επιλογή να παίξει με τριάδα στην άμυνα ο Ενρίκε, ακουμπώντας την μπάλα στον Μάντζουκιτς. Τα δύο πρώτα τέρματα ήρθαν με εκμετάλλευση του κενού χώρου που άφηνε η τακτική του Ενρίκε και εκτέλεση του Ντιμπάλα στο χώρο που έλειπε ο Μπούσκετς.

Στα δύο παιχνίδια με τη Μονακό η παρουσία επιθετικού δίδυμου στην επίθεση της Μονακό, έφερε αμυντική θωράκιση με παρουσία τριών στοπερ.

ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΖΑΡΝΤΙΜ

Στον δεύτερο ημιτελικό ο Ζαρντίμ άλλαξε τακτική, πήγε σε μία διάταξη με τριάδα στο κέντρο της άμυνας και πήρε την απόφαση να ξεκινήσει με τον αδύναμο για το επίπεδο του αγώνα Μουτίνιο αντί του Φαμπίνιο.

Ξανά η Γιουβέντους χτύπησε με υψηλή αποτελεσματικότητα σε αυτά που της προσέφερε το παιχνίδι του αντιπάλου. Από τη στιγμή που η τακτική του Ζαρντίμ από 4-4-2 πήγε σε 3-4-1-2 μειώθηκε το βάρος για τους ακραίους της Γιουβέντους.

Δεν υπήρχαν καθαρά εξτρέμ στην τακτική του αντιπάλου και ο Άλβες είχε τη δυνατότητα να πάει σε περισσότερα ανεβάσματα, ενώ ο Μάντζουκιτς ήταν απελευθερωμένος, καθώς ο Σιντιμπέ παίζοντας μόνος του στα δεξιά δεν χρειαζόταν διπλή κάλυψη, και μπορούσε να πατά την αντίπαλη περιοχή. Αποτέλεσμα της απόφασης του Ζαρντίμ να βγάλει παίκτες από τα άκρα και τον Φαμπίνιο από την ενδεκάδα ήταν να δει τον Άλβες να είναι ο καλύτερος παίκτης του αγώνα, τον Μάντζουκιτς να σκοράρει και να πατά με μεγάλη συχνότητα την περιοχή του και τη Γιουβέντους να βρίσκει κλεψίματα και χώρους ανάμεσα στα χαφ και στα στόπερ της Μονακό.

Η Γιουβέντους απέναντι στη Μονακό δέχτηκε το πρώτο γκολ στα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League, αλλά έκανε την πιο πειστική εμφάνιση της. Είχε μεγάλη επιθετικότητα και έδειξε πως μπορεί να απειλεί με πολλούς τρόπους.

Ο ΑΛΒΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Για να πας μέχρι τέλους και να κατακτήσεις το Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός από τα όπλα που έχεις δημιουργήσει μέσα στην πάροδο των χρόνων και είσαι σε θέση να τα παρουσιάσεις σε υψηλό επίπεδο τη χρονιά που είσαι έτοιμος να φτάσεις στην κορυφή, χρειάζεσαι και να πάρεις την φόρμα κάποιων ποδοσφαιριστών από τον Ιανουάριο και έπειτα. Κάποιοι να σε σπρώξουν με την αγωνιστική άνοδό τους στο δεύτερο μισό.

Και η Γιουβέντους αυτό το έχει βρει. Ο Αλβες δεν άρχισε καλά και όσο περνά η σεζόν δείχνει όλο και περισσότερο πως πρόκειται για μία εκπληκτική επιλογή, η οποία υπερτονίζει το μεγάλο λάθος της Μπάρτσα που δεν τον κράτησε. Η άνοδος του Άλβες το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει επίπεδο την Γιουβέντους. Παράλληλα οι σταθερές αξίες Μπονούτσι- Κιελίνι είχαν προβλήματα τραυματισμών μέσα στη σεζόν και τώρα δείχνουν το καλό τους πρόσωπο, ο Πιάνιτς καθιερώθηκε το 2017 στη βασική ενδεκάδα και συνολικά η Γιουβέντους βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα σε κάθε παιχνίδι να εμφανίζεται όλο και πιο έτοιμη για τη μεγάλη κούπα.

AP Photo/Antonio Calanni, Francisco Seco

News 24/7

24MEDIA NETWORK