Η σίγουρη λύση Ουσέρο και το ανέκδοτο με τον Μπενίτες

Ο Τσάρλυ σχολιάζει όσα είδε σε Τούμπα και "Γ. Καραϊσκάκης" το Σαββατοκύριακο και καταγράφει αυτά που χρειάζονται ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για να διορθώσουν τις αδυναμίες τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η σίγουρη λύση Ουσέρο και το ανέκδοτο με τον Μπενίτες

Ο Αρετόπουλος ταλαιπώρησε τις ομάδες, όσους βρέθηκαν στους Ζωσιμάδες και όσους αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα από το σπίτι τους. Με καθυστέρηση 1,5 ώρας διέκοψε το παιχνίδι στους Ζωσιμάδες. Αποδείχθηκε πως η διοίκηση του συλλόγου έπραξε με σοβαρότητα, όταν έστειλε έγκαιρα επιστολή στη Super League, ζητώντας αλλαγή ώρας. Στην πράξη, εξέθεσε τη διοίκηση που απέρριψε με ευκολία το αίτημα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Αγωνιστικά, τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είχαν ακριβώς την ίδια εικόνα και εξέλιξη. Και οι δύο διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος κουβάλησαν τις παθογένειες που είχαν ολόκληρο το 2014. Δέχτηκαν πολλές επιθέσεις, είδαν τους αντιπάλους τους να βγάζουν μεγαλύτερη ποιότητα στην ανάπτυξη τους. Ακολούθησαν ανορθόδοξα σχήματα και στο τέλος χρειάστηκε να έχουν σύμμαχο την τύχη για να πάρουν τα παιχνίδια τους. Ό,τι ισχύει για τον ΠΑΟΚ, ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Οι αδυναμίες γνωστές και χιλιοειπωμένες.

Είναι ξεκάθαρο πως το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει η ομάδα που θα επιτύχει να λύσει τις περισσότερες αδυναμίες που έχει το ρόστερ της.

Η σίγουρη λύση Ουσέρο και το ανέκδοτο με τον Μπενίτες
INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται:

Α) Στόπερ καλό στο ψηλό παιχνίδι, να βγαίνει επιθετικά πάνω στον αντίπαλο στράικερ, για να κάνει δίδυμο με τον Βίτορ

Β) Έναν κεντρικό χαφ, να περνάει κάθετες πάσες από χαμηλά, ώστε να βελτιώσει την αρχική ανάπτυξη

Γ) Δεξί εξτρέμ που να ξέρει μπάλα και να μπορεί να λειτουργεί σαν δημιουργός, ώστε να κρυφτεί η απουσία επιτελικού χαφ και να βγει από τη βασική ενδεκάδα ο Σάλπιγγίδης

Δ) Δημιουργικός χαφ που να μπορεί να παίξει πίσω από τον φορ, να τροφοδοτεί στην κίνηση στον χώρο τους συμπαίκτες του και να πατάει περιοχή, όταν βγαίνει η μπάλα στα πλάγια.

Σίγουρη λύση

Δεν περιμένει κανείς να γίνουν στις 4 Ιανουαρίου πρωτοκλασάτες μεταγραφές, όσες όμως κλείσουν, θα πρέπει με την ανακοίνωση του ονόματος να λύνουν απευθείας ένα πρόβλημα. Σε αυτήν την λογική, ο ΠΑΟΚ έπραξε σωστά με τη μεταγραφή του Ουσέρο. Κλείνοντας τον Ουσέρο, αμέσως λύνει το δεύτερο κενό από τα 4 που σημειώσαμε και υπάρχουν στο ρόστερ του.

Ο Ισπανός χαφ ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και τον γνωρίζουμε και εμείς. Είναι ο ποδοσφαιριστής του 6-7, που πάντοτε θα κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο του. Δεν έχει μεγάλες αυξομειώσεις το παιχνίδι του, κρατά τη θέση του, δεν είναι ο πιο σκληρός παίκτης, αλλά είναι συνεπής στα αμυντικά καθήκοντα του, δεν πουλά την μπάλα στον άξονα, έχει σίγουρη πρώτη πάσα χαμηλά, κινείται κάθετα και μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στον αντίπαλο τρέχοντας με την μπάλα, τόσο με επιλογή πάσας, όσο και με τα καλά πόδια του που συχνά δοκιμάζει.

Πού θα παίξει

Τη θέση 6 θα την καλύψει σε συνθήκες που η ομάδα του θα χρειάζεται να πάει σε παιχνίδι με υψηλή κατοχή μπάλας, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει ποιότητα στην επιλογή και στη σκέψη από χαμηλά.

Ο Αναστασιάδης αλλάζει συχνά σχήματα, αλλά περισσότερο χρησιμοποιεί το 4-3-3 με 6άρι τον Τζιόλη και εσωτερικούς μέσους τους Κάτσε - Τζανδάρη.

Σε αυτόν τον σχηματισμό, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα και έρχεται να λύσει ο Ουσέρο ήταν πως δεν υπήρχαν επιλογές ποιότητας από τον άξονα. Το δίδυμο Κάτσε - Τζανδάρης έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία του ΠΑΟΚ. Επειδή καλύπτουν χώρους και πηγαίνουν δυνατά στη μονομαχία, έχουν βοηθήσει στο να δέσει σαν ομάδα ο ΠΑΟΚ. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΠΑΟΚ κέρδιζε βγάζοντας σκληράδα από τον άξονα και αποτελεσματική ανάπτυξη από τα άκρα.

Κάπου, όμως, τον έμαθαν, έπαιξαν ρόλο και οι τραυματισμοί, καθώς έχουν πολύ καιρό να εμφανιστούν ταυτόχρονα στη βασική ενδεκάδα οι Σκόνδρας σαν μπακ, Ρατς και Μακ και η ομάδα άρχισε να χρειάζεται περισσότερο παιχνίδι από τον άξονα. Όταν αυτό συνέβη, άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα της καλής πάσας από τον άξονα. Ο ΠΑΟΚ από τους κεντρικούς του χαφ έχει πάρει συνολικά 3 ασίστ. Τζιόλης, Κάτσε, Τζανδάρης έχουν δώσει από μία, ενώ από τα 3 ακραία του μπακ έχει πάρει 8, αν βάλουμε και τις 7 ασίστ που έχουν δώσει μαζί οι Μακ, Σαλπιγγίδης. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πολύ έχει στηριχτεί επιθετικά σε επιλογές των ακραίων και πόσο θα βοηθήσει η ενσωμάτωση ενός ποδοσφαιριστή με καλή κάθετη.

Η σίγουρη λύση Ουσέρο και το ανέκδοτο με τον Μπενίτες

Μεταγραφή ουσίας

Ο Αναστασιάδης πολλές φορές διαμαρτύρεται για εύκολα λάθη των παικτών του που δημιουργούν επιθέσεις των αντιπάλων. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο για ποδοσφαιριστές που δεν στηρίζονται στην τεχνική κατάρτιση, αλλά στην δύναμη, να παίξουν στις συνθήκες που καλείται να αγωνιστεί στα τελευταία παιχνίδια ο ΠΑΟΚ. Οι αντίπαλοι τον περιμένουν, του δίνουν χώρο και όταν κλέβουν την μπάλα τον χτυπάνε όταν βρίσκονται οι γραμμές του σε ανισορροπία. Ο Ουσέρο θα δώσει ηρεμία, κράτημα μπάλας, σίγουρες αποφάσεις και το απαραίτητο κάθετο ποδόσφαιρο, τόσο από το δικό του τρέξιμο όσο και με σωστές δικές του επιλογές.

Δεν είναι ο παίκτης που θα ξεσηκώσει την Τούμπα, θα κάνει, όμως, τη δουλειά που θέλει ο Αναστασιάδης. Μεταγραφή ουσίας, που μεγαλώνει τις επιλογές, καθώς πλέον θα μπορεί να έχει κάποια επιλογή στον πάγκο (για παράδειγμα τον Τζανδάρη), ικανή να δώσει ενέργεια, μπαίνοντας στη ροή του αγώνα.

Σίγουρα δεν φτάνει από μόνη της η μεταγραφή Ουσέρο. Ο ΠΑΟΚ φωνάζει πως αν δεν ενισχυθεί, θα έρθει η κατάρρευση. Πρέπει άμεσα να αποκτήσει στόπερ και να βάλει ακόμα μία ποιοτική επιλογή στα δεξιά της επίθεσης. Αν γίνουν αυτές οι δύο μεταγραφές, με την προσθήκη του Ουσέρο και την επιστροφή του Μακ, ο ΠΑΟΚ βελτιώνεται αισθητά. Διαφορετικά, θα πεταχτεί στη θάλασσα όλη η προσπάθεια του τεχνικού επιτελείου και των ποδοσφαιριστών.

Παρόμοια προβλήματα

Τεράστια προβλήματα -σε κάποια σημεία μοιάζουν να είναι παρόμοια- έχει και ο Ολυμπιακός. Ονόματα ακούμε βαριά, αλλά πλην των προχωρημένων επαφών με τον Ντιγκάρ, που αγωνίζεται στην μοναδική θέση που έχει πολλές λύσεις ο Ολυμπιακός, ακόμα δεν έχει έρθει κάποια ενίσχυση.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται

Α) Έναν κλασάτο στόπερ, ικανό να ανεβάσει και να στηρίξει όποιον αποφασίσει να χρίσει βασικό παρτενέρ του ο Μίτσελ

Β) Δύο εξτρέμ, να μπορούν να δημιουργήσουν ρήγμα και να περνάνε τον παίκτη που τους μαρκάρει

Γ) Σύγχρονο σέντερ φορ που να συμμετέχει στο παιχνίδι

Δ) Από τη στιγμή που δεν έχει καταλάβει ο Μίτσελ πως ο Κασάμι είναι μακράν ο καλύτερος box to box χαφ που διαθέτει, χρειάζεται μία μεταγραφή που θα αφήσει στον πάγκο τον ντεφορμέ Μανιάτη

Η σίγουρη λύση Ουσέρο και το ανέκδοτο με τον Μπενίτες
INTIME SPORTS

Ρόστερ χαμηλού επιπέδου και λάθη Μίτσελ

Ο Ολυμπιακός θέλει μεταγραφές, καθώς το επίπεδο του ρόστερ είναι εξαιρετικά χαμηλό και ο Μίτσελ πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποιες σκέψεις του. Στο παιχνίδι με τον Πλατανιά έπρεπε να ανταμείψει τον Μπενίτες για την καλή εμφάνισή του με την Καλλονή και τον έβαλε δεύτερο φορ, σαν παρτενέρ του Μήτρογλου. Ήθελε να αποδείξει πως έχει μεγάλο πρόβλημα στα εξτρέμ και ξεκίνησε χωρίς καθαρό ακραίο επιθετικό, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Ανασταλτικά, όταν χανόταν η μπάλα, οι αντιδράσεις και οι θέσεις των δύο ακραίων μπακ, των στόπερ αλλά και των Μανιάτη, Εντιγκά ήταν απαράδεκτές. Λάθη τα οποία έδειχναν έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και πολλά πίσω βήματα, τα οποία δείχνουν φόβο, έλλειψη δυνάμεων και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Ειδικά ο Μανιάτης, την αυτοπεποίθηση του τη δείχνει μόνο όποτε μιλάει στον διαιτητή για να τον οδηγήσει σε σφύριγμα υπέρ της ομάδας του.

Με δύο φορ, χωρίς εξτρέμ

Το πρόβλημα στην ανάπτυξη τεράστιο. Ο Μίτσελ ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις παθογένειες του ρόστερ του, με την ενδεκάδα που κατέβασε. Ο Ολυμπιακός δεν βλεπόταν, παίζοντας ένα περίεργο 4-4-2, με δύο φορ να μην μπορούν να ακουμπήσουν την μπάλα, με τον Φουρτούνη να χάνεται παίζοντας κάτι σαν μέσα αριστερά και στα δεξιά να κινείται πότε ο Τσόρι και πότε ο Μανιάτης.

Για να παίξεις με δύο φορ, πρέπει οι επιθετικοί σου να έχουν διαρκή συμμετοχή. Το κάνει ο Αναστασιάδης στον ΠΑΟΚ. Για να έχει αποτέλεσμα, όμως χρειάστηκε να δουλέψει πολύ ώστε να βελτιώσει στην υποδοχή μπάλας και στη συμμετοχή του στο παιχνίδι τον Αθανασιάδη και τον έχει βοηθήσει πολύ που ο Περέιρα ξέρει μπάλα. Ο Μήτρογλου έχει σταματήσει να έρχεται σε επαφή στην διάρκεια του παιχνιδιού και το να ζητήσεις από τον φανερά χαμηλών δυνατοτήτων Μπενίτες να παίξει δεύτερο φορ μοιάζει με ανέκδοτο.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι όταν ο Μίτσελ -παρότι έψαχνε το γκολ- αποφάσισε να παίξει με έναν φορ και πέταξε έξω τον Μπενίτες, βάζοντας τον Ντοσεβί και πηγαίνοντας σε ένα πιο ορθόδοξο 4-2-3-1.

Επαναλαμβάνω, πως από την αποτελεσματικότητα αλλά και την ποσότητα των μεταγραφών του Ιανουαρίου θα κριθεί το ποιος θα πάρει φέτος τον τίτλο.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός-Πλατανιάς 2-1 (VIDEOS)

Στον ΠΑΟΚ ο Ουσέρο: "Θέλω να έρθω το συντομότερο", δήλωσε στο Contra.gr

ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 3-2 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK