Κάντε... μπάλα, όχι πόλεμο στην Super League

Ο Τσάρλυ βλέπει τις αλλαγές στη διεξαγωγή της Super League με διαφορετικό μάτι και επιμένει. Αν οι "μεγάλοι" της Λίγκας δεν αποδεχθούν την ήττα ως φυσιολογικό κομμάτι του παιχνιδιού και δεν... παρκάρουν οριστικά τους "στρατούς" τους, τότε δεν θα δούμε ποδόσφαιρο, αλλά πόλεμο.

Κάντε... μπάλα, όχι πόλεμο στην Super League
paok panathinaikos olympiakos aek

Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος αποφάσισε το Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ. Ακριβώς πριν ένα χρόνο στις 25 Μαρτίου, είχα γράψει ένα κείμενο στο contra.gr αναλύοντας το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος και η ανάγκη που υπάρχει να γίνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν.

Είναι υποχρεωτικό να αξιολογηθεί τι πρωτάθλημα μπορούμε να έχουμε. Πόσες μπορεί να είναι οι ανταγωνιστικές ομάδες στην πρώτη κατηγορία; Αν μπορεί αυτές να είναι πολλές τότε ανάγκη πλέι οφ δεν υπάρχει. Αν όχι ,χρειάζεται εξέταση.

Με την οικονομική συγκυρία που υπάρχει στη χώρα είναι αδύνατον να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα 16 ομάδων. Επίσης είναι αδύνατον να έχουμε 8 δυνατά παιχνίδια κάθε αγωνιστική. Η μείωση είναι υποχρεωτική. Η δική μου πρόταση με το κείμενο που κατέθεσα πριν ένα χρόνο ήταν α) 10 ομάδες με 4 γύρους, β) 12 με διεξαγωγή πλεί οφ και πλεί άουτ.

MONO ME 14

Στην πράξη κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να συμβεί, γιατί ήταν αδύνατον να βρεθεί πλειοψηφία σε μία πρόταση που θα δυσκόλευε πολύ τις πιθανότητες πολλών ομάδων να βρεθούν σε αυτό το πρωτάθλημα. Το να συναινέσουν στο να γίνουν 14 οι ομάδες αποδείχθηκε πιο ρεαλιστικό σαν σενάριο. Το να πάνε σε πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών χωρίς πλεί οφ, έχει ξανασυμβεί δεν τράβηξε γιατί πάμε σε πολύ μικρό πρωτάθλημα και είναι ασύμφορο για την συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και για τις ομάδες που θα δώσουν πολύ λίγα παιχνίδια.

Το θετικό από την αναδιάρθρωση είναι πως πήγε στη λογική του να έχουμε ένα πακέτο αγώνων με πολλά δυνατά παιχνίδια.

24 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

Καλός η κακώς δεν πουλάνε τα παιχνίδια των μικρών ομάδων που δεν έχουν φιλάθλους. Το Πλατανιάς- Καλλονή δεν είναι ελκυστικό. Ήταν αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα που θα κρίνεται σε όσο δυνατόν περισσότερα μεγάλα παιχνίδια. Δεν μπορείς να έχεις περισσότερα παιχνίδια μεταξύ μη εμπορικών ομάδων.

Σε αυτό το κομμάτι πίεσε πολύ η NOVA, που ήθελε να πληρώνει για να έχει στα χέρια της ένα πρωτάθλημα που θα μπορεί να δείχνει δυνατά παιχνίδια. Από την στιγμή που έχασε και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, χρειάζονταν κάτι δυνατό να έχει στα χέρια της. Και πλέον αυτό υπάρχει. Είναι μεγάλη δύναμη να έχεις να δείξεις 24 παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ το χρόνο. Αυτόματα μεγαλώνεις την αίγλη του πρωταθλήματος και δημιουργείς κάτι πιο ελκυστικό.

Aυτά τα παιχνίδια έχει να πουλήσει το ποδόσφαιρο μας εκεί έπρεπε να έχει πάει το πρωτάθλημα μας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Φυσικά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να εγγυηθούν οι σύλλογοι, αλλά και αυτοί που διοργανώνουν την Λίγκα, για να δούμε μπάλα και όχι πόλεμο. Έχοντας τόσα ντέρμπι, 24 παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων ομάδων και πολλά από αυτά θα κρίνουν τίτλους, θα πρέπει να διαφυλαχτεί ο τρόπος διεξαγωγής τους. Μην το γρουσουζέψω, αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μέχρι στιγμής δεν έχουμε επεισόδια. Είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Είναι ένα θέμα, αν μπορούν οι σύλλογοι, να χάσουν πρωτάθλημα στο γήπεδο τους και να εγγυηθούν πως όλα θα κυλήσουν κανονικά. Πάμε σε μία διοργάνωση που το πρωτάθλημα θα κρίνεται μέσα από συνεχόμενα μεγάλα παιχνίδια, οπότε χρειάζεται και συνολική αλλαγή νοοτροπίας, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη της αλλαγής, ώστε να αποτελέσει δώρο για τους ποδοσφαιρόφιλούς και όσους συνολικά βρίσκονται κοντά στο ποδόσφαιρο αυτό το έξτρα πρωτάθλημα και όχι μαρτύριο.

Με τα μυαλά που έχουν σήμερα οι διοικήσεις των ομάδων και κυρίως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που προβάλουν τις θέσεις τους, φαντάζει αυτοκτονικό να έχουμε μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα σειρά από ντέρμπι που θα κρίνουν το ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Δεν είναι μακρινή η περσινή σαιζόν.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ

Πολλοί βλέπουν πως φέτος δεν υπάρχουν επεισόδια και αξιολογούν αυτή την αλλαγή στο διαφορετικό τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές. Δεν παύει όμως ο πρωταθλητής να παραμείνει ίδιος και αυτοί που χάνουν το πρωτάθλημα φέτος να πιστεύουν πως δεν αδικούνται, αν αλλάξει αυτό; Το πρόβλημα λοιπόν είναι η νοοτροπία, αυτή πρέπει να αλλάξει. Πλέoν στις ομάδες βρίσκονται δυνατοί παράγοντες. Κανείς δεν παίζει μόνος του και όπως ανέφερα εδώ και χρόνια, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να έρθει μία αλλαγή στο ποδόσφαιρο μας. Να μην παλεύει δηλαδή μόνο ένας για το πρωτάθλημα, αλλά πολλοί.

Αυτό έχει συμβεί. Tώρα πρέπει να καθίσουν κάτω και πάνω από όλα να μάθουν να δέχονται την ήττα. Να αλλάξουν συνολική στρατηγική και να ηρεμήσουν τους στρατούς τους.

Σήμερα κανείς δεν δέχεται την ήττα, μέχρι και για το πρόσφατο ντέρμπι στην Λεωφόρο, που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να έχει την παραμικρή αντίσταση βγήκε εφημερίδα και βρήκε ένα σωρό σημεία που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό συνέβαινε από την ανάποδη πλευρά και όχι πάντα δικαιολογημένα.

Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί μία ισονομία, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει ένα βήμα, αλλά ακόμα υπάρχει αυτή η παράξενη ιστορία με τους βοηθούς, με λάθη που γίνονται σε μεγάλη συχνότητα και δεν μπορεί να δικαιολογηθούν. Αυτά συμβαίνουν τώρα και δεν συμβαίνει τίποτα, που όλοι ξέρουν ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και το τελευταίο διάστημα χάνει δίχως να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες.

Για φανταστείτε σε μία διαδικασία πλέι οφ που το ένα ντέρμπι διαδέχεται το άλλο, οι άνθρωποι που είναι γύρω από το ποδόσφαιρο να συνεχίσουν την ίδια λογική. Αντί για πλέι οφ θα έχουμε πόλεμο.

ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οπότε, είναι βασικό να γίνει εκπαίδευση των διαιτητών να φαίνεται σε όλες τις αποφάσεις, ακόμα και στις εκθέσεις των παρατηρητών και στις ποινές των διαιτητών μετά από λάθη, πως συνολική βούληση είναι η ισονομία και οι διοικήσεις να καθίσουν κάτω και να συναποφασίσουν πως θα παρκάρουν τον στρατό τους και θα αλλάξουν επικοινωνιακή πολιτική.

Αν συμβούν αυτά, το ποδόσφαιρο το ελληνικό μέσα από τις αλλαγές θα βελτιωθεί γιατί θα γίνει ανταγωνιστικό και θα έχει πολλά δυνατά παιχνίδια που θα κρατάνε τον κόσμο. Και με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγεμίσουν τα Ελληνικά γήπεδα, γιατί και η μείωση των ομάδων σημαίνει πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και η αύξηση των δυνατών παιχνιδιών θα φέρει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Στα ντέρμπι ο κόσμος πάει, οπότε έρχονται και έσοδα.

Αν πρυτανεύσει η λογική από του χρόνου θα έχουμε πρωτάθλημα, αν όχι πάμε για πόλεμο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK