Κέρδισε πολλά περισσότερα από τον τελικό

O Παναθηναϊκός κέρδισε πίστη στη δουλειά που γίνεται, ο κόσμος και η διοίκηση πλέον θα έχουν μεγαλύτερη υπομονή αλλά και όρεξη να δουν το έργο του Πασκουάλ, αλλά και οι παίκτες πιστεύουν ακόμα περισσότερο στον προπονητή τους. Ο Τσάρλυ αναλύει τα κέρδη του Παναθηναϊκού από το διπλό στο ΣΕΦ.

Κέρδισε πολλά περισσότερα από τον τελικό
EUROKINISSI SPORTS

Για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με σχετική άνεση συνέβησαν πολλά πράγματα. Η ομάδα του Πασκουάλ κυριάρχησε ολοκληρωτικά και σχεδόν σε όλους τους τομείς των "ερυθρολεύκων" και κατάφερε να έχει πλεονέκτημα σε πολλούς παραμέτρους του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με τον Πασκουάλ έκανε το τέλειο παιχνίδι, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν κακός. Κάπως έτσι πρέπει να γίνει αν θες να κερδίσεις έναν αντίπαλο που έχει πάρει το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

ΤΑ ΣΕΡΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ

Βέβαια τα σερί ο καθένας τα μετράει όπως τον συμφέρει. Στον Παναθηναϊκό βάζουν τις 6 συνεχόμενες επικρατήσεις σε κύπελλα και έβαλαν στο τραπέζι τον όρο των νοκ άουτ παιχνιδιών. Πως όταν αντιμετωπίζουν σε μονό παιχνίδι τον Ολυμπιακό τον κερδίζουν, κάτι που φυσικά συμβαίνει μόνο στο κύπελλο Ελλάδος και όποτε οι δύο ομάδες συναντιόνται σε F4 (κάτι που έχει να συμβεί από το Βερολίνο).

Στον Ολυμπιακό το σερί το ξεκινάνε από το περσινό πρώτο μπρέικ στο ΟΑΚΑ και την ισοφάριση σε 1-1, οπότε και αυτοί είχαν 6 σερί νίκες. Στην πράξη αυτά ήταν τα συνεχόμενα παιχνίδια. Οι ερυθρόλευκοι είχαν πάρει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα και έδειχναν πως πλέον στο τέλος ξέρουν τι να κάνουν για να κερδίσουν. Έχουν σαν πλεονέκτημα πως είναι μία ομάδα με βάσεις, που έχουν μπει εδώ και μία πενταετία.

Με συγκεκριμένες αρχές και ρόλους που όποιος μπαίνει είναι υποχρεωμένος να τους υπηρετήσει αλλά και η ομάδα το κάνει εύκολο να πειθαρχήσει σε αυτούς. Στον Παναθηναϊκό ακόμα ψάχνονται και είναι φυσιολογικό. Ο Πασκουάλ διαχειρίζεται μία ομάδα που την δημιούργησε ο Πεδουλάκης, που το καλοκαίρι έχασε τον ηγέτη της και συνέχεια προσθέτει παίκτες.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Μέσα από τα παιχνίδια προσπαθεί να βρει πρωταγωνιστές και να αποκτηθούν ρόλοι. Μέχρι να συμβεί αυτό θα υπάρχουν κενά διαστήματα και θα χαθούν παιχνίδια μέσα σε αυτά. Στο πρόσφατο παιχνίδι στο ΣΕΦ για παράδειγμα, προσπάθησε να πάρει πράγματα από το ποστάρισμα του Τζεντίλε, κάτι που στον Παναθηναϊκό δεν βγήκε.

Η συμμετοχή του στην 5άδα ήταν μία έκπληξη για το αντίπαλο προπονητικό επιτελείο όπως και οι μπάλες που πήρε. Ο αιφνιδιασμός όμως δεν λειτούργησε. Στο χθεσινό παιχνίδι ο Πασκουάλ εκτός των άλλων έπαιξε και το χαρτί Γκάμπριελ. Τελευταία στιγμή ο Αμερικάνος που αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Γκιστ έμαθε πως θα πάρει την θέση του Νίκολς στην αποστολή.

Ήταν καταλυτικός για το καλό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού και είχε εντυπωσιακή παρουσία σε άμυνα και επίθεση. Θυμίζω πως μία εβδομάδα πίσω ο Γκάμπριελ θεωρούταν από όλους μία αποτυχημένη μεταγραφή και πολλοί τον θεωρούσαν έτοιμο να τα μαζέψει και να φύγει. Ο ίδιος είχε διαφορετική γνώμη και μα δύο πολύ καλά παιχνίδια του με Εφές και Ολυμπιακό κέρδισε χρόνο και ρόλο. Έδειξε πως δεν είναι για πέταμα και έχει πράγματα να προσφέρει.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ο ΤΖΕΝΤΙΛΕ

Μέσα από τα παιχνίδια ο Πασκουάλ ψάχνει να βρει τους ρόλους και το πόσο μπορεί να στηριχτεί σε κάθε παίκτη. Αθλητές με προσωπικότητα που μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή και θέλουν την μπάλα στα χέρια τους μπήκαν μέσα στην σεζόν στην ομάδα.

Ο Τζέιμς είναι ξεκάθαρα ο παίκτης που εμπιστεύεται στις τελευταίες επιθέσεις λόγω της δυνατότητας του να τρέχει γρήγορα το γήπεδο, να βάζει μεγάλα καλάθια σταματώντας το τρέξιμο του και εκτελώντας και φυσικά λόγω της ικανότητας να περνά τον αντίπαλο του.

Ο Τζεντιλε με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο με την Εφές δείχνει ευνουχισμένος και να μην έχει βρει ρόλο να του ταιριάζει. Είναι φανερό πως ο Πασκουάλ του δίνει λιγότερες μπάλες από ότι έχει συνηθίσει, του ζητάει να εκμεταλλευτεί το σώμα του και να ποστάρει και χρειάζεται χρόνο.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στον Παναθηναϊκό που είναι ευμετάβλητοι και ακόμα χρίζουν βελτίωσης. Είναι δεδομένο πως από την στιγμή που το ρόστερ κατέληξε, πλέον η πρόοδος θα έρθει μέσα από απόκτηση ρόλων και ατομικής βελτίωσης του κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Ένα μεγάλο συν για τον Παναθηναϊκό στα τελευταία δύο παιχνίδι με Εφές και Ολυμπιακό ήταν πως δεν είχε πρόβλημα στην άμυνα όταν μπήκε ο Μπουρούσης, αντίθετα υπήρχε βελτίωση. Ο Μπουρούσης ήταν και ο μόνος που είχε διασωθεί από το ναυάγιο στο τέλος στο Καζάν οπότε εδώ έχουμε ένα δείγμα 3 παιχνιδιών με τον σέντερ του Παναθηναϊκού να δείχνει πως σιγά σιγά πλησιάζει βρίσκει μέρος του καλού του εαυτού.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

Συνολικά ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με πολλά προσόντα. Στο καλό του διάστημα, επειδή βγάζει πολύ ενέργεια στην άμυνα έχει παίκτες με γρήγορα πόδια, την δυνατότητα να πιέζουν πάνω στην μπάλα και πολλούς πρωταγωνιστές στην επίθεση να αναδείξει, τον βλέπεις και είναι τρομακτικός. Υπάρχουν όμως κενά διαστήματα τα οποία τα πληρώνει ακριβά.

Το μπάσκετ πλέον έχει αλλάξει, έχει γίνει γρήγορο έχει πολλές αλλαγές και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις μέσα στο παιχνίδι. Από τις ομάδες όμως που διεκδικούν να μπουν στην τετράδα της Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που δεν μπορεί να διαχειριστεί το κακό της διάστημα.

Για την ακρίβεια το πληρώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, μοιάζει η ομάδα να φεύγει από τον έλεγχο του προπονητή της. Κάτι που επαναλαμβάνω έχει και εξήγηση στο ότι συνεχώς μπαίνουν νέα πράγματα στο ρόστερ και πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία.

ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ, ΕΤΡΕΞΕ ΣΩΣΤΑ

Πρακτικά στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός πρώτα από όλα νίκησε τον δικό του εαυτό. Κατάφερε να μην έχει αυξομειώσεις. Να τρέξει όσο χρειάζεται, να έχει υπομονή και να είναι γρήγορος όχι βιαστικός. Το σημειώνω αυτό γιατί υπάρχουν βραδιές, όπως στο Καζάν αλλά και με την Εφές που το όπλο του έγινε μειονέκτημα. Το γεγονός πως έχει παίκτες με ενέργεια και με την δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις σε ένταση, μπέρδεψε την ισορροπία της ίδιας της ομάδας και όχι του αντιπάλου.

Το όπλο με λίγα λόγια γινόταν αδυναμία. Κάτι που δεν συνέβη στο ΣΕΦ. Ο Παναθηναϊκός έτρεξε μόνο όποτε ήταν σίγουρος πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Είχε πολύ μεγάλη υπομονή στις επιθέσεις του, κάτι που το μαρτυρούν τα διπλάσια δίποντα που εκτέλεσε (44) από τρίποντα (22). Για να καταλάβετε πόσο πιο πειθαρχημένος ήταν πέρα από την εικόνα που μιλά από μόνη της και ρίχνοντας μία ματιά στην στατιστική, ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα εκτελεί μέσο όρο 38,11 δίποντα και 25,5 τρίποντα.

Ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του Πασκουάλ να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στα σκριν που κάνει ο Ολυμπιακός και να βγάλει πολύ παιχνίδι στο ποστ. Επίσης να εξαντλεί ο Παναθηναϊκός τις επιθέσεις του και να ψάχνει την καλύτερη επιλογή. Στο τέλος βγήκαν και μεγάλα σουτ, όμως αυτό συνέβη σε ένα διάστημα που ο Ρίβερς ήταν καυτός και οι Γκάμπριελ, Καλάθης είχαν με το μέρος τους τη ψυχολογία του αγώνα.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ

Φυσικά το να παίξει ο Παναθηναϊκός το τέλειο παιχνίδι δεν έφτανε από μόνο του, ούτε μπορούσε να συμβεί αν ο Ολυμπιακός ήταν καλός. Άλλωστε κάπως έτσι συμβαίνουν αυτά. Όταν κερδίζει έναν αντίπαλο που τρέχει απέναντι σου ένα σερί και έχει πάρει το ψυχολογικό πλεονέκτημα πρέπει να συμβούν πολλά μαζί. Και η αλήθεια είναι πως συνέβησαν.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να άλλαξε την άμυνα στον Σπανούλη, να βγήκε πιο επιθετικά πάνω του, αλλά για να λειτουργήσει αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης, έπαιξε ρόλο πως δεν ήταν καλά και ο ίδιος. Ο Σπανούλης δεν έπαιξε στην Βαρκελώνη και ήταν φανερό πως δεν ήταν έτοιμος. Ο Ολυμπιακός πρακτικά δεν είχε τον ηγέτη του, ούτε στο 50% και όλοι γνωρίζουμε πόσο ρόλο παίζει ο Σπανούλης στο να μένουν ζεστοί όλοι οι παίκτες στην επίθεση του Ολυμπιακού.

ΜΙΑ ΑΣΙΣΤ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΡΤΣ

Υπάρχουν δύο νούμερα που δείχνουν πως το παιχνίδι δεν προσφέρεται και για πραγματικά συμπεράσματα. Καταγράφει βέβαια μία νέα πραγματικότητα, όμως ο Ολυμπιακός ήταν και κρυμμένος. Δεν υπάρχει άλλωστε τρόπος να σταματήσεις τον Σπανούλη στην μία ασίστ.

Να μην σκοράρει πολύ γίνεται, για να έχει μία ασίστ μόνο, θα πρέπει ο ίδιος ο Σπανούλης να μην είναι καλά. Και η μία ασιστ του Σπανούλη έβγαλε πολλούς παίκτες έξω από τα νερά τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το Μπιρτς που δεν πήρε επίθεση.

Ο Καναδός έχει μάθει στον Ολυμπιακό να συνεργάζεται στο πικ ν ρολ με τον Σπανούλη και να τελειώνει φάσεις που το καλάθι στην ουσία είναι του Σπανούλη, δεν έφευγε το κομπιούτερ καλά, δεν έβγαινε το πικ εν ρολ και συνολικά κόλλαγε όλη η ομάδα και ο Μπίρτς έμεινε εκτός αγώνα.

Επαναλαμβάνω κάπως έτσι γίνονται αυτά. Φάνηκε και στο τέλος, όταν το παιχνίδι έμοιαζε τελειωμένο πως ο Ολυμπιακός είχε το ψυχολογικό αβαντάζ, πως πλέον έχει μάθει να κερδίζει τον Παναθηναϊκό. Για να κερδίσουν οι παίκτες του Πασκουάλ για πρώτη φορά φέτος, έπρεπε να μην πάει το παιχνίδι στην τελευταία επίθεση. Να κριθεί 4,5 κατοχές πριν όπως και συνέβη.

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Από εκεί και πέρα είναι σίγουρα πολύ σημαντική αυτή η νίκη για την συνέχεια του Παναθηναϊκού. Τα παιχνίδια αυτών των δύο και η εξέλιξη τους επηρεάζουν το κλίμα που επικρατεί συνολικά. Και ο Παναθηναϊκός φέτος έχοντας με διαφορά το καλύτερο ρόστερ από την εποχή που ανέλαβε την ομάδα ο Δημήτρης Γιανακόπουλος, χρειαζόταν για να δουλέψει με μεγαλύτερη πίστη, ηρεμία και αυτοπεποίθηση μία νίκη επί του Ολυμπιακού.

Ακόμα έχει πολύ έδαφος να καλύψει καθώς πρέπει να αποκτήσει ξεκάθαρους ρόλους και αρχές. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να έχει το πλεονέκτημα πως είναι πιο ομάδα, όμως ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολύ περισσότερα από την συμμετοχή του στον τελικό και την πιθανή κατάκτηση ενός τίτλου.

Κέρδισε πίστη στην δουλειά που γίνεται, ο κόσμος πλέον θα έχει μεγαλύτερη υπομονή αλλά και όρεξη να δει την δουλειά του Πασκουάλ να προοδεύει, το ίδιο ισχύει και για την διοίκηση, αλλά και οι παίκτες που βλέποντας να κερδίζουν μέσα στο ΣΕΦ ένα παιχνίδι ακριβώς με το αρχικό πλάνο που τους ανέλυσε ο Πασκουάλ, πιστεύουν ακόμα περισσότερο στον προπονητή τους. Πάνω από όλα ήταν νίκη του Πασκουάλ η χθεσινή και δημιουργεί εμπιστοσύνη στην δουλειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Σπανούλης, η αλαζονεία κι η μέθοδος Πασκουάλ
Ο Πασκουάλ έριξε τα θεμέλια, ώρα για χτίσιμο!
Νίκη ζωής για τον Παναθηναϊκό, προσγείωση για τον Ολυμπιακό
Ο αιφνιδιασμός Πασκουάλ και ο... λάκκος
Ο Ρίβερς πήρε τη μεγάλη ρεβάνς για τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ

News 24/7

24MEDIA NETWORK