Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από την αμφισβήτηση στην αναγνώριση

Ένας άνθρωπος που έφυγε ως αποτυχημένος από τον Ολυμπιακό χωρίς να κάνει ήττα σε εγχώριο παιχνίδι, θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην Γαλλία για την τρέχουσα σεζόν. Ο Τσάρλυ γράφει για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και όσα έχει καταφέρει στην Μονακό που βρίσκεται πλέον στην 8άδα του Champions League.

Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από την αμφισβήτηση στην αναγνώριση

Σε πολλούς, ακόμη και στη Γαλλία, προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του Βασίλιεφ να δώσει το πόστο του προπονητή της Μονακό στον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Το καλοκαίρι υπήρχε έντονος σκεπτικισμός για το αν η φιλοσοφία του θα μπορέσει να "κουμπώσει" με την νοοτροπία ενός τόσο ελεγκάντ συλλόγου. Στην πράξη, οι συντηρητικές πρακτικές του αποδείχτηκε πως ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Μονακό για να ξεπεράσει το δικό της ταβάνι.

Η γενιά προπονητών που ωφελήθηκε από τον Μουρίνιο

Ο Ζαρντίμ ανήκει στην γενιά των Πορτογάλων προπονητών που ωφελήθηκαν από την τεράστια επιτυχία του Μουρίνιο. Εξαιτίας του Ζοζέ, τα σύνορα για τους Πορτογάλους τα τελευταία χρόνια είναι ανοιχτά κι έτσι αν κάνουν μια καλή δουλειά, είναι εύκολο να βρουν μία καλή οικονομική πρόταση στο εξωτερικό. Οι Πορτογάλοι προπονητές χωρίζονται σε δύο σχολές: υπάρχουν αυτοί που έχουν ακολουθήσει τη σχολή Πόρτο, η οποία έχει κάποια στοιχεία από το ποδόσφαιρο κατοχής της Μπάρτσα και υπάρχουν και οι κυνικοί προπονητές, που ακολουθούν τη σχολή Μουρίνιο, η οποία βασίζεται στο "πώς να πάρουμε τα αποτελέσματα".

Κρίθηκε από μία φωτογραφία

Ο Ζαρντίμ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Η φιλοσοφία του είναι συντηρητική, αλλά επειδή γνωρίζει ακριβώς τι θέλει, είναι και αποτελεσματική. Στη χώρα μας κρίθηκε κάπως... ρατσιστικά. Δίχως να είναι ο πιο άσχημος προπονητής που έχει περάσει από την Ελλάδα, έχω την αίσθηση πως το τέλος του ήταν προδιαγεγραμμένο από την πρώτη κιόλας φωτογραφία του που κυκλοφόρησε στα social media με το άσπρο πουκάμισο και τον παρουσίαζε σαν έναν τύπο που αναζητά εργασία ως σερβιτόρος.

Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από την αμφισβήτηση στην αναγνώριση
INTIME SPORTS

Σίγουρα έκανε και λάθη με μεγαλύτερο το ροτέισον στους τερματοφύλακες, αλλά ήταν ο πρώτος προπονητής που βίωσε την αλλαγή δεδομένων στον Ολυμπιακό και την απόφαση της διοίκησης κάθε καλοκαίρι να ανανεώνει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της ομάδας. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2012, ο Ολυμπιακός έχασε τον κορμό που είχε δημιουργήσει ο Βαλβέρδε. Οι Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μιραλάς ακόμα και ο Μακούν, αποτέλεσαν παρελθόν και ο Ζαρντίμ έπρεπε να σχεδιάσει μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης μια καινούρια ομάδα.

Έφυγε αήττητος στα τέλη του Ιανουαρίου

Η αλήθεια είναι πως στο DNA του Ολυμπιακού οπαδού δεν ταιριάζει ένας προπονητής που σκέφτεται αμυντικά το ποδόσφαιρο. Το ποτήρι για τον Ζαρντίμ ξεχείλισε στις 12 Ιανουαρίου 2013, στη Λιβαδειά. Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός το κέρδισε στο τέλος και ο Πορτογάλος τεχνικός είχε βοηθήσει με τις αλλαγές του, ο φίλαθλος δεν μπορούσε να του συγχωρέσει το γεγονός πως χρησιμοποίησε 4 κεντρικά χαφ στη βασική ενδεκάδα. Μοντεστό, Μανιάτης, Γκρέκο, Μασάδο μαζί απέναντι στον Λεβαδειακό ήταν κάτι βαρύ για τη νοοτροπία του Ολυμπιακού, άποψη που λίγες ημέρες αργότερα έδειξε να συμμερίζεται κι η διοίκηση. Η απόφαση να απομακρυνθεί από τον Πειραιά ένας προπονητής που ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα στα τέλη του Ιανουαρίου, προκάλεσε αίσθηση εκτός συνόρων.

Δούλεψε με το φυτώριο

Ο Ζαρντίμ πήρε τη δουλειά από τους Ριμπολόβλεφ και Βασίλιεφ και στην αρχή έγινε δεκτός με σκεπτικισμό. Ανέλαβε δύσκολη αποστολή, καθώς η διοίκηση πούλησε τον Χάμες και την τελευταία μέρα των μεταγραφών και τον Φαλκάο.

Η πώληση του Φαλκάο ήρθε σε ένα διάστημα που η Μονακό δεν πήγαινε καλά. Στο Σαμπιονά ξεκίνησε με 2 ήττες και συνολικά 4 βαθμούς στα πρώτα 5 παιχνίδια. Αν είχε γίνει καλύτερο ξεκίνημα, πιθανότατα σήμερα να ήταν φαβορί για τον τίτλο.

Το σίγουρο, όμως, είναι πως άπαντες σήμερα αναγνωρίζουν τη συμβολή του. Έκανε πολλά σπουδαία πράγματα ο Ζαρντίμ. Αξιοποίησε το πολύ καλό φυτώριο του συλλόγου -η Μονακό ρίχνει πολύ χρήμα στις ακαδημίες- και σήμερα, εξαιτίας του Πορτογάλου, έχει δύο ποδοσφαιριστές που θεωρούνται το μέλλον του συλλόγου.

Ο 19 ετών Μαρτιάλ, που η κανονική θέση του είναι φορ, αλλά για χάρη του αμυντικού σχεδίου, τον είδαμε αριστερό χαφ με την Άρσεναλ, και ο 18χρονος (δεξί μπακ) Τουρέ, που εντυπωσιασμένος ο Νίκος Αλέφαντός από το παιχνίδι που έκανε στο "Emirates", ρώταγε τον γιο του Καρατζαφέρη αν έχει συγγένεια με τον Γιάγια Τουρέ.

Για να λύσουμε και την απορία, ο συγκεκριμένος παίκτης δεν έχει σχέση με την οικογένεια Τουρέ, καθώς είναι από το Μάλι. Αυτός και ο Μαρτιάλ, πάντως, πιστώνονται στον Ζαρντίμ, καθώς αυτός τους πίστεψε και τους έκανε βασικούς.

Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από την αμφισβήτηση στην αναγνώριση
PHOTOGRAPH: EDDIE KEOGH/REUTERS

Δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές που έκανε. Η σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Αμπντενούρ. Είχε χρεωθεί τις δύο πρώτες ήττες και ο Ζαρντίμ τον είχε στη μεταγραφική λίστα. Το βασικό δίδυμο στόπερ από την 3η αγωνιστική ήταν ο Πορτογάλος Καρβάλιο και ο Ιταλός Ράτζι. Στον Αμπντενούρ δόθηκε ευκαιρία στη 12η αγωνιστική με την Καέν και από τότε δεν βγήκε από την ενδεκάδα και έγινε ο ηγέτης της άμυνας. Με αυτήν την αλλαγή άποψης, ο Ζαρντίμ έδειξε σε όλους πως είναι δίκαιος.

Τον στηρίζουν οι ποδοσφαιριστές του

Η Μονακό στον τρόπο παιχνιδιού θυμίζει αρκετά την Εθνική Ελλάδας. Πολυπρόσωπο αμυντικό σχέδιο, κοντά οι γραμμές, στόχος το μηδέν και παιχνίδι στην κόντρα. Είναι φυσιολογικό, μέχρι να έρθουν οι επιτυχίες, η αμυντική φιλοσοφία να φέρει μουρμούρα και κριτική από τον Τύπο. Από ένα σημείο και μετά, ο Ζαρντίμ κατάφερε να συσπειρώσει τους παίκτες του. Και οι ποδοσφαιριστές του με κάθε ευκαιρία απαντούν στους δημοσιογράφους γα την κριτική που είχε γίνει στο παρελθόν για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Πρόσφατα, ο Ντιράρ υπερασπίστηκε με θέρμη τον προπονητή του και το στιλ παιχνιδιού του. Ο Ντιράρ έχει και έναν λόγο παραπάνω, καθώς ανήκει από το 2012 στον σύλλογο, την εποχή που η Μονακό έπαιζε στη 2η κατηγορία. Το καλοκαίρι του 2013, μάλιστα, ήταν στη μεταγραφική λίστα και πιθανότατα προτάθηκε και σε κάποιους ελληνικούς συλλόγους. Είχε, λοιπόν, έναν λόγο παραπάνω να υπερασπιστεί τη δουλειά του Ζαρντίμ και να δηλώσει "παίζουμε ακριβώς αυτό που μας ταιριάζει και ο προπονητής μας, μας βοηθάει να βγάλουμε τις δυνατότητες μας".

Λίγες ημέρες πριν από τη ρεβάνς με την Άρσενάλ κι ενώ η Μονακό είχε κερδίσει με 3-0 την Μπαστιά με δύο τέρματα του Μαρτιάλ, ο νεαρός φορ γνώριζε πως ο Ζαρντιμ είχε δεχτεί κριτική που τον βάζει στη θέση του φορ, παρότι δεν σκοράρει με συχνότητα, και βρήκε μια καλή ευκαιρία να στηρίξει τις επιλογές του προπονητή του, αλλά και τον εαυτό του.

Απολαμβάνει την αναγνώριση

Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η Μονακό. Ο Βασίλιεφ, που είναι και ο άνθρωπος στον οποίο έχει δώσει τα "κλειδιά" της ομάδας ο Ριμπολόβλεφ, μετά από την πρόκριση επί της Άρσεναλ, δήλωσε: "Πάμε να το πάρουμε. Η ομάδα έχει φιλοδοξίες. Δεν θέλουμε να πέσουμε με την Παρί, ώστε να βρεθούν δύο γαλλικές ομάδες στους 4".

Δεν ξέρω αν μπορεί να προχωρήσει κι άλλο η Μονακό. Αν συμβεί, θα αποτελεί τεράστια έκπληξη. Ένας άνθρωπός, όμως, που λοιδορήθηκε στην Ελλάδα κι έφυγε αήττητος, σήμερα απολαμβάνει την αναγνώριση σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον και κατάφερε να περάσει μία φιλοσοφία που δεν του επέτρεψαν στον Ολυμπιακό, σε έναν πολύ πλούσιο σύλλογο, ο οποίος τώρα καρπώνεται τα αποτελέσματα.

ΥΓ: Και ο Ζαρντίμ έφερε το καλοκαίρι δανεικό στην Μονακό από την Β' ομάδα της Μπενφίκα. Τον 20χρονο σήμερα Μπερνάρντο Σίλβα. Η διαφορά είναι πως δεν έχει καμία σχέση με τον Χάρα. Ο άνθρωπός είναι παικταράς και στη Μονακό πίστεψαν στο μάτι του Πορτογάλου. Τον Ιανουάριο, η διοίκηση έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στην Μπενφίκα για να τον κάνει δικό της. Δεν γίνεται μόνο να πουλάς για να κάνεις ομάδα, χρειάζεται να αγοράζεις κιόλας και να κάνεις καλές επιλογές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK