Με τις αρχές από την σχολή της Πόρτο

Ο Τσάρλυ αναλύει την πιστή μεταφορά στον Ολυμπιακό του σχήματος και της φιλοσοφίας που εφάρμοσε στην Πόρτο ο Βίτορ Περέιρα, με 4-3-3 και τον Ντομίνγκες σε θέση Γκονσάλες και τον Μήτρογλου σε θέση Χουλκ.

Με τις αρχές από την σχολή της Πόρτο

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, νίκησε εύκολα στο ντεμπούτο του Περέιρα και κατάφερε να τερματίσει πρωταθλητής χειμώνα. Στο ντεμπούτο του Πορτογάλου, δεν βρήκε αντίσταση, η Ξάνθη ήταν απογοητευτική και δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που διέσυρε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Από το πρώτο παιχνίδι, ο Περέιρα έδειξε τις διαθέσεις του. Θέλει να βάλει τον Ολυμπιακό στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Πόρτο. Είδαμε εφαρμογή του καθαρού 4-3-3 με εξάρι, δύο εσωτερικούς χαφ, ταυτόχρονη συμμετοχή δύο καθαρών εξτρέμ και συχνό άγγιγμα μπάλας στον σέντερ φορ. Αλλαγή ρόλου υπήρξε σε Μανιάτη, Τσόρι και χρησιμοποίηση του Κασάμι σε ρόλο box to box που του ταιριάζει.

Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα "θέλω" του Περέιρα, τι έχει στο μυαλό του, τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει ο Πορτογάλος προπονητής, μαθητεύοντας στη σχολή της Πόρτο.

Η Πόρτο ακολουθεί το καθαρό 4-3-3 με τις εξής αδιαπραγμάτευτες αρχές:

Α) Αμυντική ασφάλεια από χρησιμοποίηση καθαρού 6αριού. Στα χρόνια του Περέιρα έπαιζαν οι Φερνάντο, Ντεφούρ

B) Ανεβάσματα και λειτουργία ως επιπλέον χαφ των δύο ακραίων μπακ. Στην Πόρτο συνεργάστηκε με τους Φουσίλε, Περέιρα, Μαϊκόν, Σαπουνάρου

Γ) Χρησιμοποίηση δύο εσωτερικών μέσων. Έναν να λειτουργεί σαν δημιουργός από τον άξονα και του δεύτερου να έχει περισσότερο ρόλο box to box. Τα δύο χρόνια Περέιρα στην Πόρτο τους συγκεκριμένους ρόλους κατείχαν οι Μουτίνιο, Μπελούτσι, Λούτσο

Δ) Παιχνίδι από τα άκρα, με άγγιγμα μπάλας στις πλευρές και εντολή στους δύο ακραίους να λειτουργούν σαν δεύτεροι φορ. Στην Πόρτο του Φερέιρα οι Χουλκ, Ροντρίγκες, Βαρέλα έπαιζαν στις πτέρυγες

Ε) Μεγάλη συμμετοχή του σέντερ φορ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Στα δύο χρόνια στην Πόρτο, ο Περέιρα δούλεψε αρχικά με τον Κλέμπερ και στη συνέχεια με τον Μαρτίνες

Από την αρχική σύνθεση έγινε αντιληπτό πως ο Περέιρα θέλει να φέρει στον Ολυμπιακό τους ποδοσφαιρικούς κανόνες της Πόρτο.

Ο Τσόρι σε ρόλο Λούτσο και ο Κασάμι box to box

Είδαμε τον Τσόρι χαμηλά στον άξονα σε ρόλο Λούτσο Γκονσάλες. Ο Τσόρι πήρε τον ρόλο του δημιουργού, χαμηλά. Με τον Περέιρα στον πάγκο, θα κινείται περισσότερο στους χώρους που οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν συνηθίσει τον Ιμπαγάσα. Ο Τσόρι ξέρει μπάλα και θα δώσει ποιότητα στην ανάπτυξη σε παιχνίδια όπως το χθεσινό με την Ξάνθη που ο αντίπαλος δεν θα πιέσει τον άξονα του Ολυμπιακού και οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν εύκολη κατοχή. Πρόβλημα θα υπάρχει όταν θα ανεβαίνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του αντιπάλου και θα απαιτείται μάχη στον άξονα για να κερδηθεί η κατοχή.

Ωφελημένος από την άφιξη Περέιρα θα είναι σίγουρα ο Κασάμι. Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι είχε συμβεί με τον Μίτσελ, αλλά ο Ελβετός διεθνής ήταν αδικημένος από τον προπονητή του. Για να βγει το 4-3-3 του Περέιρα είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός καθαρού box to box χαφ, για να μην μένει άδεια η αντίπαλη περιοχή και ο στράικερ να μην παίρνει βοήθεια μόνο από τα εξτρέμ. Ο Κασάμι θα πρέπει να... προσπαθήσει για να βγει από την ενδεκάδα, καθώς στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστή τέτοιου τύπου.

Πάντα με δύο επιθετικόγενείς εξτρέμ

Στα άκρα ήδη οι Αφελάι, Ντοσεβί και Ντουρμάζ κατάλαβαν πως θα έχουν περισσότερο χώρο με τον νέο προπονητή. Στην Ξάνθη πήγαν καλά οι Αφελάι, Ντοσεβί, είχαν και συνεργασία στη φάση του δεύτερου γκολ, όμως έχω την αίσθηση πως για να βγει η συγκεκριμένη τακτική, στα άκρα χρειάζονται ποδοσφαιριστές να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, η Πόρτο δεν πάει ποτέ σε συντηρητικές λύσεις στα άκρα της επίθεσης για να βγει το αμυντικό πλάνο, όπως έκανε κάποιες φορές ο Μίτσελ με τους Κασάμι και Μανιάτη. Πάντοτε οι δύο ακραίοι στην επίθεση, είναι επιθετικογενείς.

Επιπλέον, ο Αφελάι έχει ποιότητα, αλλά οι τραυματισμοί του τον έχουν επηρεάσει και σπάνια παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται με την μπάλα, ενώ ο Ντοσεβί είναι παίκτης με συγκεκριμένες δυνατότητες και το μεγάλο ελάττωμά του είναι πως χάνεται στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στο παιχνίδι από τα άκρα του Περέιρα μεγάλη συμμετοχή με τα ανέβασμα τους θα έχουν οι Μαζουάκου και ο Ομαρ. Οι δύο ακραίοι μπακ του Ολυμπιακού είχαν και με τον Μίτσελ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη, σε υπερβολικό βαθμό, μάλιστα. Η διαφορά είναι πως για να πάρει ανεβάσματα, ο Ισπανός τεχνικός τράβαγε μέσα τα χαφ, στο ποδόσφαιρο της Πόρτο, όμως, υπάρχουν καθαροί εξτρέμ και τα ανεβάσματα των μπακ δημιουργούν overlap και συνεργασίες μεταξύ των δύο ακραίων.

Διαρκή συμμετοχή από τον στράικερ

Όλη η λειτουργία της Πόρτο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση του στράικερ. Έχουν γίνει πολύ καλές επιλογές την τελευταία δεκαετία στη θέση του φορ από τη διοίκηση της Πόρτο, αλλά σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η συνολική αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας για να πάρουν ώθηση οι Λισάντρο Λόπες, Χουλκ (την πρώτη χρονιά στην Πόρτο έπαιξε στράικερ), Τζάκσον Μαρτίνες, που έκαναν όργια παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης της Πόρτο.

Το καθαρό 4-3-3 χρειάζεται ανεβάσματα χωρίς μπάλα, τουλάχιστον από τον έναν εσωτερικό χαφ, αλλά και κινήσεις προς τα πίσω και παιχνίδι με πλάτη από τον στράικερ, για να λειτουργήσει ορθόδοξα και να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση των χαφ από τον στράικερ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος καθαρός δημιουργός σε κοντινή ακτίνα, επιβάλλεται ο σέντερ φορ να έχει επιστροφές με πλάτη και να σπάει με μία την μπάλα στις κινήσεις των συμπαικτών του στα άκρα. Όταν αυτό συμβαίνει με συχνότητα, ο σέντερ φορ είναι διαρκώς ενεργός και αποκτά τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Ο Μήτρογλου με την Ξάνθη έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του. Στην πρεμιέρα του Περέιρα βγήκαν αρκετά από τα "θέλω" του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά η αλήθεια είναι πως η Ξάνθη δεν κατάφερε να βγάλει υψηλή αντίσταση. Η εικόνα του Ολυμπιακού, πάντως, ήταν βελτιωμένη και ο Πορτογάλος προπονητής έδειξε αποφασισμένος από το πρώτο παιχνίδι να βάλει το στίγμα του. Έδειξε αποφασισμένος να χτίσει τον δικό του Ολυμπιακό, πάνω στη συνταγή που ο ίδιος γνωρίζει, στα πρότυπα της Πόρτο.

Διαβάστε ακόμη

Θέμης Καίσαρης: Οι καμικάζι κι ο Κασάμι

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Θρύλος πολεμιστής με υπογραφή Περέιρα!

Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3 (VIDEOS)

Περέιρα: "Ο Μίτσελ άφησε μια πολύ καλή ομάδα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK