Ντιντιέ Ντιγκάρ: Τίμιο, εργατικό 6άρι με ταβάνι

Ο Τσάρλυ ακτινογραφεί τα υπέρ και τα κατά του Ντιντιέ Ντιγκάρ, ο οποίος θα κάνει ό,τι του πει ο προπονητής του, θα είναι σταθερός στην απόδοση, αλλά θα πρέπει να πάρει τη θέση του Εντινγκά, αφού μόνο εκεί μπορεί να αγωνιστεί.

Ντιντιέ Ντιγκάρ: Τίμιο, εργατικό 6άρι με ταβάνι

Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Γεωργακόπουλου στο Contra.gr, έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ντιντιέ Ντιγκάρ. Το ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή το είχα διαβάσει εδώ και καιρό, μου προκαλεί εντύπωση η απόφαση του συλλόγου να ασχοληθεί με τον χαφ της Νις, γιατί δεν αγωνίζεται σε θέσεις που "πονάει".

Ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος στον χώρο που καλύπτει ο Ντιγκάρ. Με τον τρόπο, βέβαια, που λειτουργεί ο σύλλογος δεν είναι απίθανο σύντομα να προκύψει κάποιο νεότερο που να δικαιολογεί την επιλογή του Γάλλου αμυντικού χαφ.

Θα πάρει τον ρόλο του Εντιγκά

Ο Ντιγκάρ είναι ένα κλασικό εξάρι. Δεν αγωνίζεται σε καμία άλλη θέση. Πρακτικά, ακυρώνει τον Εντιγκά. Στο ρόστερ του Ολυμπιακού θα πάρει τον χώρο και τον χρόνο του Εντιγκά. Ο κύριος λόγος, όμως, που δεν πίστευα πως θα αποκτηθεί ο Ντιγκάρ είναι ο Μιλιβόγεβιτς. Δηλαδή διαθέτει ήδη έναν αμυντικό μέσο που παίζει σε κοντινή απόσταση από τους στόπερ, αφήνει ικανοποιημένο τον προπονητή του για τον τρόπο που τακτικά λειτουργεί και παίζει χωρίς ρίσκο.

Ακριβώς τέτοιου τύπου είναι ο Ντιγκάρ, με τη διαφορά πως έχει καλά δυνατά πόδια και δοκιμάζει συχνά το σουτ του. Δεν μου φαίνεται εύκολο να φανταστώ τον Ολυμπιακό να δημιουργεί κορμό και να παίζει σε συνεχόμενα παιχνίδια με δίδυμο τους Μιλιβόγεβιτς-Ντιγκάρ. Να πω την αλήθεια, κάτι μου έχει μείνει κενό. Περιμένω και κάποια άλλη κίνηση. Κάποιος θα φύγει ή κάποιος θα χάσει εντελώς τον ρόλο του στον Ολυμπιακό.

Το αποτυχημένο σχέδιο του Λε Γκουέν

Ο Ντιγκάρ είχε 49 συμμετοχές στις μικρές εθνικές Γαλλίας και το γεγονός αυτό έκανε την Παρί να δώσει 2.500.000 ευρώ στη Χάβρη όταν ήταν 21 ετών. Τη σεζόν 2007-2008, ο Ντιγκάρ ήταν παίκτης κλειδί στα αρχικά πλάνα του Λε Γκουέν. Ο φιλόδοξος τεχνικός είχε πάει με τεράστιες περγαμηνές στο Παρίσι, μετά από το έργο του στη Λιόν, και είχε αποφασίσει να εφαρμόσει ένα 4-4-2 για να εκμεταλλευτεί τον Ροτέν και να έχει στη βασική ενδεκάδα ταυτόχρονα τους Παουλέτα - Λουγιντουλά. Σε αυτό το σχέδιο, ο Ντιγκάρ ήταν βασικό γρανάζι γιατί χρειαζόταν οι δύο χαφ να μην χάνουν τη θέση τους και να μην αφήνουν αποστάσεις από τους στόπερ.

Ο Γάλλος ήταν βασικός στα 10 πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, σε ένα 4-4-2 με δύο καθαρούς αμυντικούς μέσους, μαζί με τον Ζερεμί Κλεμάν που πλέον παίζει στη Σεντ Ετιέν. Το ξεκίνημα της Παρί ήταν τραγικό. Ο Λε Γκουέν έτρεξε ένα ρεκόρ 2-5-3 στις 10 πρώτες αγωνιστικές με το αρχικό πλάνο του. Μετά από την εντός έδρας ήττα με 1-3 από τη Ρεν ο Λε Γκουέν άλλαξε τα σχέδιά του και ο Ντιγκάρ πλήρωσε το μάρμαρο, αφού έχασε τη θέση του στην Παρί. Μετά από τον αγώνα με την Ρεν, αρχές Οκτώμβρη, έπαιξε βασικός σε ακόμα 3 παιχνίδια και άλλες 3 φορές μπήκε σε κάτι ολιγόλεπτές αλλαγές.

Ο Ντιγκάρ μπορεί να μην βγήκε στον Λε Γκουέν, η Παρί όμως δεν ζημιώθηκε. Ίσα ίσα που το καλοκαίρι του 2008 πήρε τα διπλά χρήματα, 5.000.000 από τη Μίντλεσμπρο, για να τον κάνει δικό της. Ο Ντιγκάρ είναι συνεπής τακτικά και βρήκε την θέση του ξανά σε 4-4-2, έχοντας σαν παρτενέρ του πιο απείθαρχους ποδοσφαιριστές, όπως τον Αργεντινό Άρσε και τον Ο' Νιλ. Η Μίντλεσμπρο υποβιβάστηκε με τον Ντιγκάρ να αγωνίζεται συνολικά 1.303 λεπτά. Ακολούθησε την "Μπόρο" αρχικά στην Championship, αλλά η ομάδα δεν πήγαινε για άνοδο και τον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε στο Σαμπιονά, για χάρη της Νις, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Στη Νίκαια βρήκε το λιμάνι του

Στη Νις για 3,5 σεζόν έπαιξε το ποδόσφαιρο που του ταιριάζει στο επίπεδο που μπορεί να ανταποκριθεί. Ένας χαφ που κρατά μόνιμα κοντινή απόσταση από τα στόπερ με καλό πόδι, που του αρέσει να μην κρατά πολύ την μπάλα, να παίζει με τη μία και να μην την κουβαλά, ταιριάζει γάντι στη θέση 6 μίας ομάδας που ακολουθεί μόνιμα διάφορες παραλλαγές του 4-3-3. Η Νις κάθε χρόνο σαν αρχικό στόχο έχει να μην πέσει, υπήρξαν χρονιές, όπως η περσινή, που παρασυρμένη από τον οίστρο του Τσβίτανιτς κυνήγησε την υπέρβαση.

Εδώ να κάνω μία παρένθεση και να δώσω ένα tip. Το συμβόλαιο του παικταρά Τσβίτανιτς λήγει το καλοκαίρι και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να φύγει από την Νίκαια. Αφού ο Ολυμπιακός ψάχνει στη Γαλλία, καλό θα είναι να του ρίξει μία ματιά.

Να επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας. Μακριά από την πίεση, παίζοντας σε συμπαγή σχήματα σαν καθαρό εξάρι, ο Ντιγκάρ έφτιαξε στη Νις την καριέρα του σύμφωνα με τα στάνταρ που μπορούσε να ακολουθήσει το επίπεδο του. Έπαιξε με αξιοπρέπεια σε 156 παιχνίδια, συνολικά 12.528 λεπτά, σκόραρε 5 φορές, έδωσε 9 ασίστ και πήρε 19 κάρτες.

Φέτος, άρχισε η αντίστροφή μέτρηση. Παρότι το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2016, ο Πιελ έδειξε πως δεν τον υπολογίζει στα πλάνα του από το ξεκίνημα της σεζόν. Έδωσε τον ρόλο του 6αριού στον Μεντί και ο Ντιγκάρ πήρε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στην 8η αγωνιστική, στο "διπλό" επι της Μονακό, όταν μπήκε στο 76' για να κρατήσει το προβάδισμα. Από εκεί και πέρα έχει παίξει 3 παιχνίδια βασικού και συνολικά 332 λεπτά. Ως εκ τούτου, ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει.

Θα παίξει με συνέπεια αυτό που μπορεί

Ο Ντιγκάρ, όπως καταλάβατε, είναι ένας ποδοσφαιριστής που παίζει τη θέση "6". Δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τα απαραίτητα, έχει περιορισμένο ταβάνι, αλλά είναι γερό παιδί, κινείται κάθετα και αυτό που μπορεί να προσφέρει, θα το δώσει στον προπονητή του. Είναι κάτι ανάμεσα σε Εντιγκά-Μιλιβόγεβιτς.

Αν αποκτηθεί, δεν θα κοστίσει στον Ολυμπιακό η απουσία του Εντιγκά στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, δεν θα χρειαστεί, όμως, τον Κονγκολέζο ούτε στη συνέχεια. Δεν υπάρχει ορθόδοξο σχήμα που να χωρά και τους δύο.

Δεν πιστεύω ακόμα πως στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός την ταυτόχρονη συμμετοχή του Ντιγκάρ και του Μιλιβόγεβιτς. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, θα τους δούμε μαζί, αλλά ο Ολύμπιακός θα στερηθεί επιθετικότητα στην ανάπτυξη. Ωραίο ορθολογικό δίδυμο θα έκανε με τον Κασάμι. Ο Ντιγκάρ είναι σίγουρο πως δεν θα ενθουσιάσει την εξέδρα, όμως θα είναι σταθερός και αυτό που θα του ζητήσει ο προπονητής του θα το κάνει. Απλά είναι συγκεκριμένα τα κομμάτια του παιχνιδιού που μπορεί να προσφέρει.

Διαβάστε ακόμη

Τελειώνει με Ντιγκάρ o Ολυμπιακός, παλεύει για Ροσίτσκι και Μπεν Αρφά

Προπονήθηκε με την ομάδα ο Αφελάι

Πλήγμα με Φουστέρ στον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK