Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει θέση σε αυτό το επίπεδο

Ο Τσάρλυ είδε τα παιχνίδια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα και γράφει για τους μικρούς του "τριφυλλιού" που κλήθηκαν να κολυμπήσουν νωρίς σε βαθιά νερά, τους εξαρτημένους από τον Σπανούλη "ερυθρόλευκους" και το δίλημμα του Σφαιρόπουλου.

Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει θέση σε αυτό το επίπεδο

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Δεν έχει τους κατάλληλους παίκτες για να βγουν τα μαρκαρίσματα και απλά επέλεξε να δώσει χρόνο στον Χαραλαμπόπουλο και στον Λούντζη. Αν πλέον οι στόχοι του συλλόγου περιορίζονται στο να εξελιχθούν αυτά τα παιδιά, τότε το ταξίδι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο. Κέρδος μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός πως ο Παπαγιάννης δεν παρακολούθησε το παιχνίδι από την τηλεόραση, αλλά από το γήπεδο.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η επιλογή της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας να βγάλει τόσο πρόωρα αυτά τα παιδιά μπροστά. Μιλάμε για αθλητές που δεν έχουν καν συμπληρώσει τον 17ο χρόνο της ηλικίας τους. Είναι σαν να βλέπουμε δωδεκάχρονους ηθοποιούς και να ποντάρουμε ότι στα σαράντα τους θα σαρώσουν τα Όσκαρ επειδή γελάσαμε με μια ατάκα τους. Από τη μορφή που πήραν τα παιχνίδια στη Μόσχα θα ήταν προτιμότερο η Άλμπα να είχε κερδίσει τη Μακάμπι ή η Ρεάλ να είχε πάρει στα σοβαρά το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Ο εφετινός Παναθηναϊκός δεν έχει θέση σε αυτό το επίπεδο.

Οι ελπίδες να δοθεί μάχη στα πλέι οφ είχαν περιοριστεί από την αρχή στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου στον πρώτο αγώνα πέτυχε μόνο το ένα από τα πολλά ζητούμενα που υπήρχαν στον αγώνα. Κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό. Πήγε σε αργές επιθέσεις και έδειξε πως μπορεί να κρατήσει το σκορ στα επίπεδα που θα μπορούσε να ακολουθήσει, αν του έβγαινε το παιχνίδι. Αυτή είναι και η διαφορά σε σχέση με τη φιλοσοφία του Ιβάνοβιτς που εξ αρχής έκανε τη σειρά του Ολυμπιακού να φαντάζει πιο ανταγωνιστική.

Εξαρτημένος από τον Σπανούλη

Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει θέση σε αυτό το επίπεδο
INTIME SPORTS

Στην πράξη βέβαια, ούτε ο Ολυμπιακός κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός στο πρώτο παιχνίδι. Το πρώτο πρόβλημα, το οποίο και θα πρέπει να διαχειριστεί ή να ξεπεράσει, είναι η κατάσταση του Σπανούλη. Οι ελληνικές ομάδες έχουν ρίξει το μπάτζετ και δεν είναι σε θέση να έχουν πολλούς παίκτες υψηλού επιπέδου. Όπως τόνισε και ο Στέφανος Τριαντάφυλλος στην εκπομπή που κάναμε μαζί την Τετάρτη (15/4), καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά στο συμβόλαιο του καλύτερου της παίκτη, από τον δεύτερο, όπως έχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Αντιλαμβάνεστε πως αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα. Θυμάμαι τον Ιτούδη μετά τη νίκη της ΤΣΣΚΑ επί του Ολυμπιακού να τονίζει πως η ομάδα του ολόκληρη τη σεζόν παίζει με απουσίες απλά είναι θέμα φιλοσοφίας. Για την ακρίβεια είναι θέμα μπάτζετ και απόφασης. Στον Ολυμπιακό αποφάσισαν τα λεφτά να τα δώσουν στον Σπανούλη και να χτίσουν την ομάδα γύρω του. Οι μεταγραφές ήταν αθλητές ικανοί να πάρουν ρόλους συμπληρωματικούς και όχι πρωταγωνιστικούς. Η ομάδα "πέταγε", καθώς ο Σπανούλης έδειξε να νιώθει καλύτερα με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο και έκανε μία εκπληκτική σεζόν.

Απλά εντυπωσιακός

Σίγουρα υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα στο άθλημα, αλλά αυτό που έβλεπα φέτος από τον Σπανούλη ήταν εντυπωσιακό. Πέρναγε για πλάκα τον παίκτη του και τα υπόλοιπα ήταν απλά για τους συμπαίκτες του. Είτε εκτελούσε είτε έδινε ασίστ είτε χρειαζόταν ακόμα μία έξτρα πάσα. Όλα ξεκινούσαν από την ευκολία με την οποία ο Σπανούλης δημιουργούσε ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα περνώντας τον αντίπαλο του. Από τη στιγμή που γινόταν αυτό, όλα τα υπόλοιπα ήταν απλά για τους συμπαίκτες του, που είχαν έναν ρόλο που μπορούσαν να διαχειριστούν.

Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι το παιχνίδι με τη Φενέρ, ο μοναδικός αγώνας που έχασε ο Ολυμπιακός στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης ήταν στην έδρα της Έφές, όταν ο "Ντούντα" δεν επέτρεψε στον Σπανούλη, παίζοντας διαφορετική άμυνα και εκμεταλλευόμενος τον Λάσμε στις βοήθειες, να χαλάει την ισορροπία στην άμυνα του.

Με λίγα λόγια φαντάζει δύσκολο, με τον τρόπο που έχει δομηθεί και δουλέψει ο Ολυμπιακός, να μάθει να είναι ανταγωνιστικός στο υψηλό επίπεδο χωρίς τον Σπανούλη.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τι θα επιλέξει ο Σφαιρόπουλος, αλλά η λογική λέει πως όλοι θα έχουν πέσει πάνω στον Βασίλη.

Το δίλημμα του Σφαιρόπουλου

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς δεν πρόκειται για κάποιον που παίζει με το σώμα του ή μόνο με το σουτ του. Ο Σπανούλης στηρίζεται στην έκρηξη, στον γρήγορο πέταγμα και όσο νοιώθει πόνο είναι νεκρός. Η δυσκολία για τον Σφαιρόπουλο είναι μεγάλη, καθώς πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Αν θα συνεχίσει να στηρίζεται στον Σπανούλη, γνωρίζοντας πως όσο πονάει ή φοβάται γίνεται κάποιος άλλος ή αν θα πρέπει να ψάξει το θαύμα και να κερδίσει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι χωρίς αυτόν.

Πέρα από το πρόβλημα που υπάρχει στην επίθεση από τον ανέτοιμο Σπανούλη, πρέπει να βελτιωθούν κάποια πράγματα στο δεύτερο παιχνίδι.

Η ομορφιά των σειρών σε υψηλό επίπεδο είναι πως τις ημέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στα παιχνίδια δουλεύει πολύ το σκάουτινκ και το σταφ που κάνει τις ανατροπές είναι αυτό που συνήθως καταφέρνει να αιφνιδιάζει. Αν καταφέρει ο Ολυμπιακός να πάει το παιχνίδι στη λεπτομέρεια, μία αλλαγή, μία σκέψη, μία απόφαση μπορεί να φέρει το μπρέικ.

Ζητείται αμυντικό πλάνο αιφνιδιασμού

Στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην αλλάξει την άμυνα του. Ο Σφαιρόπουλος, με την αυτοπεποίθηση που του έδιναν οι αριθμοί και η πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά της ομάδα, στην φετινή Ευρωλίγκα δεν προσάρμοσε το σχέδιο του στην Μπαρτσελόνα. Έπαιξε επιθετική άμυνα, αλλαγές στα σκριν, αλλά το μειονέκτημα όταν έπεφταν οι κοντοί των "ερυθρολεύκων" με τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα ήταν τεράστιο. Έφερε εύκολους πόντους και πολλά επιθετικά ριμπάουντ που στοίχισαν στον Ολυμπιακό.

Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει θέση σε αυτό το επίπεδο
INTIME SPORTS

Η λογική λέει πως την κενή ημέρα μεταξύ του πρώτου και δευτέρου παιχνιδιού το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό αμυντικό πλάνο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει στο να χτυπήσει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι. Το πρώτο παιχνίδι έδειξε πάντως ξεκάθαρα πως ο τρόπος που αμύνεται συνήθως ο Ολυμπιακός ταιριάζει στην Μπάρτσα και χρειάζεται κάποιο τρικ. Θυμίζω πως το 2011 που ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση κόντρα στους "μπλαουγκράνα"... σπάζοντας στο δεύτερο παιχνίδι την έδρα, ο Ομπράντοβιτς είχε επιλέξει να αφήσει μόνο του τον Σάδα, ώστε να κλειστούν οι υπόλοιποι στην ρακέτα. Δεν δίστασε να βγει η άμυνα του να παίξει μέχρι και ζώνη 4-1, βάζοντας τον Καλάθη πάνω στον Ναβάρο.

Σήμερα τόσο κακός σουτέρ στην Μπαρτσελόνα όπως ο Σάδα δεν υπάρχει, αλλά με αυτό το παράδειγμα θέλω να δείξω πως όταν καταλαβαίνεις πως το πλάνο σου δεν βγαίνει χρειάζεσαι ένα τρικ. Και η μαγεία αυτών των σειρών είναι πως μεταξύ των αγώνων μπορείς με σωστό διάβασμα να αλλάξεις ένα πλάνο για λίγα λεπτά. Και αν σου βγει μπορείς να αλλάξεις και την ιστορία.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός 100-80 (VIDEO)

Σχόλιο Νίκου Γιαννόπουλου: Απογαλακτιστείτε από τον Σπανούλη!

Σχόλιο Γιάννη Ζωιτού: Ο Ολυμπιακός έχασε από την άμυνά του

News 24/7

24MEDIA NETWORK