Ο Φορτούνης, η δουλειά και... Καμαρά!

Ο Ολυμπιακός που επέβαλε με ασφάλεια το ρυθμό που ήθελε απέναντι στην Μπέρνλι, ο Μαρτίνς και το μυστικό του για να πάει καλά στην αρχή της σεζόν, ο Φορτούνης που επέστρεψε και τα είπε όλα και τα προσόντα του Καμαρά που τον κάνουν αναγκαίο για τους Πειραιώτες. Γράφει ο Τσάρλυ.

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΡΝΛΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΡΝΛΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπέρνλι συνεχίζει η επέλαση των τριών εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ολυμπιακός μετρά 3 νίκες, ο ΠΑΟΚ 3 νίκες και 2 ισοπαλίες και η ΑΕΚ 2 νίκες και 1 ισοπαλία. Ένας συνολικός αήττητος απολογισμός 11 παιχνιδιών με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες, που αποδεικνύει πως οι αυτές οι τρείς ομάδες δουλεύουν σωστά και προοδεύουν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο νέος Ολυμπιακός γοητεύει τον κόσμο του. Δοκιμάστηκε σε ένα πολύ πιο απαιτητικό παιχνίδι από αυτό με την Λουκέρνη και πήρε ξανά πολύ καλό βαθμό. Έβγαλε σε αγώνα με πολύ πιο υψηλό βαθμό δυσκολίας τα ίδια πλεονεκτήματα. Αγωνιστικό πλάνο, σοβαρότητα, νοοτροπία, τρεξίματα, φυσική κατάσταση, δημιουργία, υπομονή, απόλαυση του παιχνιδιού. Όλα αυτά είναι στοιχεία που φέρνουν την υπογραφή του Μαρτίνς και πιστοποιούν πως η διοίκηση των ερυθρολεύκων φέτος έβαλε σωστές προτεραιότητες.

ΕΠΕΒΑΛΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και δικαιούταν μία νίκη με καθαρό σκορ, δεν έβγαλε τις καθαρές ευκαιρίες που θα μπορούσε σε ροή αγώνα. Το όπλο του όμως που του έδωσε τελικά και την νίκη, ήταν η σίγουρη κατοχή που είχε. Είχε σε όλη την διάρκεια του αγώνα τον έλεγχο και επέβαλε με ασφάλεια τον ρυθμό που ήθελε να δώσει. Στα διαστήματα που ένιωθε πως μπορούσε να σκοτώσει την Μπέρνλι, όπως από το 1-0 μέχρι να χαλάσει το παιχνίδι ο διαιτητής και στο ξεκίνημα του ημιχρόνου ανέβαζε τέμπο, ενώ όταν θεώρησε πως είναι σοφότερο να προστατέψει το 3-1, κατέβασε ταχύτητα. Ήταν φανερό πως το τέμπο του παιχνιδιού άλλαζε ανάλογα με τα θέλω των παικτών του Ολυμπιακού, ήταν φανερό πως οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τον έλεγχο και έκαναν κουμάντο στο παιχνίδι. Και αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος που δίνει στον Ολυμπιακό η τριάδα Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε.

Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ

Σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια, φαίνεται πως η συνεργία των Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλου, ο συνδυασμός απλότητας και θάρρους του Ποντένσε, η ικανότητα στην δημιουργία που έχουν οι τρείς τους, οι χώροι που δημιουργούν για τους μπακ και οι συνεργασίες που βγάζουν μαζί τους είναι το δυνατό όπλο του φετινού Ολυμπιακού, μέχρι ασφαλώς να δούμε το ρόστερ ολοκληρωμένο για να μας παρουσιαστούν και τα υπόλοιπα.

Ο πρωταγωνιστής της νίκης ήταν ασφαλώς ο Κώστας Φορτούνης. Ασφαλώς και έκρινε το παιχνίδι με τα δύο φάουλ που εκτέλεσε, αυτές τις εκτελέσεις όμως θα μπορούσε θεωρητικά να τις κάνει και ο Φορτούνης των δύο προηγούμενων χρόνων, τα στοιχεία που σε κάνουν βέβαιο πως ο Φορτούνης επέστρεψε είναι τα τρεξίματα, τα πολλά μικρά σπριντ που έβγαλε και η διάθεση που συνολικά δείχνει.

Είναι φανερό πως έχει δουλέψει καλά σε ατομικό επίπεδο, έχει επανέλθει σε καλή ατομική κατάσταση και χαίρεται πολύ την νέα του ομάδα. Του ταιριάζει η παρουσία ποδοσφαιριστών που παίζουν κοντά του με τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπουν να βγάζει συνεργασίες και είναι φανερό πως νιώθει καλύτερα και με τον εαυτό του και με τον φετινό Ολυμπιακό.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς κανένα κείμενο για να καταλάβει τι έχει αλλάξει, τι είναι αυτό που έχει κάνει την διαφορά στον φετινό Ολυμπιακό, φθάνει μόνο η αναφορά των δηλώσεων του Φορτούνη.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

"Έχουμε δουλέψει γι' αυτά τα ματς. Έχει δουλέψει καλά την ομάδα ο προπονητής. Ξέραμε που να χτυπήσουμε τη Μπέρνλι. Βάλαμε τη μπάλα κάτω, είχαμε καλά στημένα και φτάσαμε στη νίκη. Δούλεψα πολύ το καλοκαίρι, έκανα καλή προετοιμασία και με πιστεύει ο προπονητής μου. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες φέτος και με βοηθάνε και εμένα. Μου αρέσει να παίζω πλέον σε αυτή την ομάδα και το απολαμβάνω.

Έχουμε το υπέρ μας σκορ, πρέπει να χτυπήσουμε στην κόντρα, πάμε στην Αγγλία σαν να είναι 0-0. Πάμε να νικήσουμε το παιχνίδι, τίποτα άλλο. Ήταν καταπληκτική η ατμόσφαιρα. Τους ευχαριστούμε, τους θέλουμε πάντα κοντά μας. Είμαστε δουλεμένη ομάδα και με αυτό τον κόσμο θα γινόμαστε καλύτεροι".

Η Μπέρνλι έπαιξε δυνατά, αλλά έχουμε 'δέσει' καλά ως ομάδα. Έχουμε μεγάλη θέληση για να μπούμε στους ομίλους. Το βγάλαμε στο γήπεδο, με την βοήθεια του κόσμου, ήμασταν πολύ ανώτεροι στο γήπεδο και θέλουμε να περάσουμε".

Μέσα σε λίγες λέξεις, μαρτύρησε το μυστικό, ο Φορτούνης χρησιμοποίησε 4 φορές την λέξη που φέτος κάνει την αλλαγή και την διαφορά στον Ολυμπιακό. "Δουλειά". Ο Μαρτίνς έχει δουλέψει καλά την ομάδα, το σύνολο έχει δέσει, αλλά και ο ίδιος ο Φορτούνης έχει δουλέψει καλά σε προσωπικό επίπεδο.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Είναι νωρίς, για να κριθεί ο Μαρτίνς φαίνεται όμως πως έχει κερδίσει τους παίκτες του, με την εργατικότητα του. Επίσης με την επιλογή του να πάει σε τρία επίσημα παιχνίδια με την ίδια ενδεκάδα, δείχνει πως σαν πρώτος του στόχος είναι να δημιουργήσει έναν κορμό, μία βασική ομάδα ποδοσφαιριστών που θα ξέρει καλά ο ένας τον άλλον και τι θέλει να παίξει ο προπονητής. Είναι βασικό το γεγονός πως προσπαθεί να δώσει αυτό το στοιχείο ο Μαρτίνς και δεν "ανοίγει" πολύ την ομάδα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσει το ντεζαβαντάζ που έχει, πως η φετινή σεζόν είναι μία καινούρια προσπάθεια και δεν αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε και εμπιστοσύνη σε αυτό που δουλεύει με την απόφαση του να πάει με τους 11 που έχουν βρει τα πατήματα τους και ξέρουν τι ζητά ο ίδιος από αυτούς και να μην βιαστεί να βάλει τα νέα αποκτήματα.

ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ

Βλέποντας όλο και περισσότερο τον Ολυμπιακό καταλαβαίνω πόσο θα έχει ανάγκη μέσα στην χρονιά τα προσόντα του Καμαρά. Θα πρέπει να αποδειχτεί πολύ καλός ο Γκιλιέρμε, για να αξίζει να του πάρει την θέση. Ο Καμαρά, μπορεί να είναι ακατέργαστος και άπειρος, κάτι που φάνηκε στην φάση του αυστηρού πέναλτι που του δόθηκε, όμως προσφέρει ένα στοιχείο, που δεν υπάρχει στους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακό από τη μέση και μπροστά. Πολλά ασταμάτητα τρεξίματα που του προσφέρουν την δυνατότητα να βρίσκεται εκεί που είναι η μπάλα και επιθετικότητα στο μαρκάρισμα, στοιχεία απαραίτητα για ένα σύνολο γεμάτο με δημιουργικούς μπαλάτους ποδοσφαιριστές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΟΥΝ

Ασφαλώς και η ρεβάνς είναι πονηρή και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Η Μπέρνλι μπορεί να μην έχει ποιότητα, ταλέντο σαν ομάδα, όμως έχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Θυμίζει παλιά κλασική Βρετανική ομάδα, με ψηλά δυνατά και αθλητικά παιδιά, που για να επιτεθούν σηκώνουν την μπάλα. Αν τους πάρεις την κατοχή και δεν τους δώσεις το δικαίωμα να κερδίσουν μέτρα, τους αποσυντονίζεις και έχεις τον έλεγχο, κάτι που είδαμε στο Καραϊσκάκης, στην πίεση τους όμως είναι επικίνδυνοι.

Φέρνουν την μπάλα στα άκρα, γεμίζουν την περιοχή και προσπαθούν να φέρουν την μπάλα όσο γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα, σηκώνοντας την με κάθε ευκαιρία. Το ποδόσφαιρο τους είναι άναρχο, αντιτουριστικό, όμως αν τους αφήσεις να κερδίσουν μέτρα και να σου πάρουν τις μονομαχίες και την ενεργεία του παιχνιδιού, γίνεται και αποτελεσματικό.

Η Μπέρνλι δεν έχει την ποιότητα για να τερματίσει στην πρώτη 7άδα της Πρέμιερ, μπορεί να μην έχει την ποιότητα για να βρίσκεται στην Πρέμιερ, υπηρετεί όμως ένα παλιομοδίτικο ποδόσφαιρο, το υπηρετεί πιστά, το έχει μάθει καλά και αν σε παρασύρει στο δικό της κόσμο θα σε πληγώσει.

Άλλωστε από την συνέντευξη τύπου του Σον Ντάις στο Καραϊσκάκης φάνηκε πως έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα "παράξενα βιβλία" ο Ολυμπιακός. Η Μπέρνλι δεν παραδίδεται και θα δώσει μάχη με τον δικό της τρόπο, οπότε με τίποτα δεν πρέπει να εφησυχάσουν στον Ολυμπιακό λόγω της σαφής ανωτερότητας που έδειξαν στο πρώτο παιχνίδι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK