Ο Λιβάγια έσωσε τον Χιμένεθ

O Τσάρλυ αναλύει το ντέρμπι της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός που δεν άξιζε τη νίκη και δεν αξιοποίησε σωστά τους χώρους, ο Λιβάγια που εξελίσσεται στον άνθρωπο των ντέρμπι, ο Λάζαρος που την βελτίωσε, το φάντασμα του Κλωναρίδη και ο Δεκέμβρης που... φοβίζει.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / ΓΚΟΛ ΛΙΒΑΓΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / ΓΚΟΛ ΛΙΒΑΓΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στη Λεωφόρο είδαμε ένα πολύ χαμηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό αγώνα που θα ήταν άδικο να έχει κάποιον νικητή. Ο Παναθηναϊκός έφτασε μία ανάσα από μία νίκη που είχε πολύ ανάγκη, αλλά δεν άξιζε. Η ΑΕΚ από μία ήττα που άξιζε και θα δημιουργούσε θύελλα από κριτικές στον Ισπανό τεχνικό, ο Λιβάγια όμως στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφάρισε.

Στο φετινό πρωτάθλημα έχουμε δει αρκετά παιχνίδια χαμηλού επιπέδου, το παιχνίδι της Λεωφόρου μπαίνει εύκολα στην κατηγορία με τα χειρότερα ματς, ενός πρωταθλήματος που έχει αγωνία αλλά και χαμηλή ποιότητα ποδοσφαίρου.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε γρήγορα το σκορ, χάρη σε ένα γκολ που το έκανε δώρο η άμυνα της ΑΕΚ. Ο Ανέστης ήταν εντελώς εκτός φάσης, ο Λόπες πήδηξε σε λανθασμένο χρόνο και ο Λαμπρόπουλος σταμάτησε το τρέξιμο του, με αποτέλεσμα ο Μολέδο να πηδήξει εντελώς μόνος και να σκοράρει σε κενό τέρμα.

Παραδόξως όμως το γρήγορο τέρμα δεν έδωσε αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές του Ουζουνίδη. Η ένταση που έβγαζαν δεν είχε καμία σχέση με αυτή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του δεν ήταν σε θέση να βρουν οποιονδήποτε τρόπο να επιτεθούν μέσα από την δική τους κατοχή.

Είναι το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι που θυμάμαι επί Ουζουνίδη, που με διαθέσιμους τους Χουλτ, Κουλιμπαλί δεν υπήρχε επιθετικότητα από τις πλευρές. Ο Κουλιμπαλί έπαιζε συντηρητικά το ίδιο και ο Χουλτ, με τον Σουηδό να αποτελεί και ένα μόνιμο αμυντικό πρόβλημα.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ενεργά τα όπλα του στις πτέρυγες και δεν είχε τρόπο να επιτεθεί μέσα από την δική του κατοχή. Ακόμα κι έτσι θα μπορούσε στην επανάληψη, να καθαρίσει το παιχνίδι, καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ στην προσπάθεια να ισοφαρίσουν στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ανέβασαν τις γραμμές τους και όταν γινόταν λάθος πίσω δεν είχαν σωστή ισορροπία και οι μπακ τους ήταν ψηλά.

Στο τελευταίο 20λεπτό έβγαλε πολλά σημαντικά κλεψίματα, από τα οποία κέρδιζε κατοχή που έδινε προϋποθέσεις για αντεπίθεση. Όμως είτε η μπάλα κόλλαγε στα πόδια του πολύ αργού στις αποφάσεις Μόλινς και δεν ολοκληρωνόταν η επίθεση, είτε γινόταν κάποιο λάθος κοντρόλ η μία επιλογή χωρίς ποδοσφαιρική ποιότητα. Ο Μόλινς δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να παίζει μόνος του σε κάθε παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος δεν βοηθά στο να δημιουργηθούν συνεργασίες, καθώς όταν η μπάλα φθάνει σε αυτόν κολλάει στα πόδια του, δεν τροφοδοτεί σε σωστό χρόνο την κίνηση συμπαίκτη του και δεν έχει γρήγορο πέταγμα για να φύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

ΛΙΒΑΓΙΑ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ακόμα κι έτσι όμως χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός μία άμυνα για να πάρει το παιχνίδι. Ο Λιβάγια γίνεται ο άνθρωπος των ντέρμπι, είναι αυτός που έδωσε την πάσα στο τέλος στον Μάνταλο και έκανε το 3-2 με τον Ολυμπιακό, πέτυχε το νικητήριο τέρμα με τον ΠΑΟΚ και το γκολ της ισοφάρισης στην τελευταία φάση στην Λεωφόρο.

Έσωσε την ομάδα του σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν καλός, που παίζοντας σαν φορ, σε μία ομάδα που δεν είχε οργανωτή και οι κοντινοί του παίκτες Μπακασέτας, Κλωναρίδης ήταν εκτός παιχνιδιού δεν μπορούσε να ελευθερωθεί και έχασε πολλές μάχες. Είναι δεδομένο πως πρόκειται για ποιοτικό ποδοσφαιριστή που έχει καλό κοντρόλ, που ξέρει να παίρνει σωστές αποφάσεις και έχει τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπει όταν βρίσκεται σε θέση βολής να εκτελεί σωστά.

Το πρόβλημα του είναι πως είναι αργός και δεν έχει σώμα στράικερ. Στην πράξη δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Δεν είναι στράικερ, εξτρέμ, ούτε δεκάρι. Όμως όταν υπάρχει φορ να παίρνει τα στόπερ και η τακτική της ομάδας του επιτρέπει να μένει ψηλά σε ένα αργό ποδόσφαιρο όπως το ελληνικό μπορεί να κάνει την διαφορά.

Στο τέρμα της ισοφάρισης το γεγονός πως στο γήπεδο βρίσκεται φορ ο Γιαουμάκης του επιτρέπει κάνοντας κίνηση δεξιά να εκμεταλλευτεί την λανθασμένη τοποθέτηση του Χούλτ, να βρει γωνία και να εκτελέσει. Τον ευνόησε και η κόντρα στον Χούλτ και έσωσε τον προπονητή του.

ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΧΙΜΕΝΕΘ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Αν δεν ερχόταν το τέρμα της ισοφάρισης ο Χιμένεθ θα δεχόταν έντονη και δικαιολογημένη κριτική. Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους παίκτες του με την επιλογή του να μην ξεκινήσει τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο.

Δεν είχε λογική η συγκεκριμένη απόφαση καθώς, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι το πιο δύσκολο στον κύκλο αγόνων που ανοίγει μέχρι την διακοπή των εορτών. Σε ένα χρονικό διάστημα που η ΑΕΚ καλείται να μάθει να παίζει χωρίς τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον, σε έναν αγώνα που είχε και τιμωρημένο τον Αραούχο, ο Χιμένεθ αποφάσισε να στερήσει από την ανάπτυξη της ομάδας του και τον μοναδικό παίκτη που είναι ικανός να δημιουργήσει με την μπάλα, τον μοναδικό που του έχει μείνει με ικανότητα να πάρει την μπάλα και να κάνει την διαφορά.

ΦΑΝΤΑΣΜΑ Ο ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την άσχημη αγωνιστική κατάσταση που βρέθηκε ο Παναθηναϊκός. Παρότι ο αντίπαλος δεν μπορούσε να δημιουργήσει, έχει μεγάλο και γνωστό πρόβλημα όταν πρέπει να αμυνθεί χαμηλά και χρειάστηκε να αγωνιστεί και νωρίς χωρίς τον μοναδικό που ξέρει να λειτουργεί σωστά στο ψηλό παιχνίδι Μολέδο, η ΑΕΚ δεν είχε τρόπο να απειλήσει.

Καταλαβαίνω την ανάγκη που υπάρχει να πάρουν παιχνίδια και να βοηθήσουν ο Μπακασέτας και ο Κλωναρίδης. Ο Κλωναρίδης έβγαλε ακόμα ένα εντελώς άδειο παιχνίδι και ο Μπακασέτας δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει σε ρόλο δημιουργού. Η απόφαση Χιμένεθ να στηρίξει ένα σύστημα που οι 7 ποδοσφαιριστές ήταν μπακ στόπερ και αμυντικοί χαφ με δημιουργό τον Μπακασέτα ήταν ατυχής .Ο Χιμένεθ ξεκίνησε να παίξει με το κλασικό σύστημα με τρείς στόπερ, βάζοντας τον Μπακάκη στο συνηθισμένο πλέων ρόλο κάλυψης του Λόπες, αμυντικούς χαφ τους Γαλανόπουλο, Σιμόες μπροστά τους τον Μπακασέτα και επιθετικό δίδυμο τους Λιβάγια, Κλωναρίδη.

ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

Το γρήγορο προβάδισμα του Παναθηναϊκού οδήγησε τον τεχνικό της ΑΕΚ στην απόφαση να χρησιμοποιήσει μία διάταξη κοντινή στο 4-2-3-1 με μπακ τον Μπακάκη, εξτρέμ τον Λόπες, αλλά χωρίς να υπάρχει καθαρός στράικερ και δημιουργός. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός όμως κράταγε το 1-0 εύκολα στο πρώτο ημίχρονο και απειλήθηκε μία φορά με το κόψιμο του Γαλανόπουλου σε χώρο που δεν κάλυψε ξανά σωστά ο Χουλτ.

Στην επανάληψη ο Χιμένεθ έβαλε στο 54ολεπτό τον Χριστοδουλόπουλο και στο 71ολεπτό τον Γιακουμάκη για να έχει για το τελευταίο 20λεπτό καθαρό φορ περιοχής. Παρότι υπήρξε μία διόρθωση και ειδικά ο Λάζαρος έφερε μία επιθετικότητα στην ανάπτυξη, δεν υπήρχε τρόπος να μπει η μπάλα μέσα στην περιοχή και η ΑΕΚ έψαχνε να βρει τέρμα είτε με κάποιο μακρινό σουτ όπως συνηθίζει, είτε με στυμμένο.

Αν κατάφερνε να παίξει μία άμυνα ο Παναθηναϊκός θα γνώριζε μία ήττα σε ντέρμπι από έναν αντίπαλο που στην πραγματικότητα έκανε ελάχιστα πράγματα στο γήπεδο. Στην τελευταία φάση με ένα σουτ που έμοιαζε μεbuzzerbeaterγλίτωσε από μία σκληρή ήττα η ΑΕΚ, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μόνο με τις απουσίες που υπήρχαν, όμως θα οφειλόταν και σε λανθασμένη διαχείριση του παιχνιδιού από τον προπονητή της.

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΦΟΒΙΖΕΙ

Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η εικόνα στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που υπήρχε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Το γεγονός πως δεν βγαίνουν θετικές ειδήσεις έχει κουράσει τους πάντες και αυτό βγήκε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Για μια άμυνα πάντως χάθηκε μία νίκη που θα ήταν πολύτιμη για την συνέχεια και θα μπορούσε να δώσει έξτρα βενζίνη.

Με την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει, τον χρόνο που κυλά χωρίς να βγαίνουν θετικές ειδήσεις και προτάσεις, ο Δεκέμβριος που πλησιάζει φαντάζει δύσκολος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK