Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει μόνο από τον κακό εαυτό του

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Κώστα Σλούκα, για τον Παναθηναϊκό που δεν έχει άγχος και επισημαίνει πως όσο πιο γρήγορα καταλάβει ο Ολυμπιακός την ποιοτική ανωτερότητά του, τόσο πιο εύκολα θα "καθαρίσει" τη σειρά.

Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει μόνο από τον κακό εαυτό του
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός αν και ήταν αγχωμένος κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να εκμεταλλευτεί την ποιοτική διάφορα και το μεγαλύτερο βάθος πάγκου που έχει σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και έκανε το 1-0.

Η ομάδα των Μανωλόπουλου - Λυκογιάννη παρουσιάστηκε πολύ πιο σκληρή από ό,τι στα μεταξύ τους παιχνίδια για την κανονική περίοδο. Το νέο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού επέβαλε το σκεπτόμενο μπάσκετ στην επίθεση, αξιοποίησε καλύτερα τους Νέλσον, Μποχωρίδη, Μαυροκεφαλίδη, Φώτση και κατάφερε να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο.

Από τις πρώτες φάσεις, στις οποίες δεν κατάφεραν να τελειώσουν επίθεση, έγινε φανερός ο στόχος να ποστάρουν οι γκαρντ του Παναθηναϊκού, τους οποίους θα μαρκάρουν οι Μάντζαρης, Σπανούλης και να εκμεταλλευτούν την αλλαγή που κάνει η άμυνα του Ολυμπιακού στα πικ εν ρολ. Με αυτό το πλάνο και εκμεταλλευόμενος το αδικαιολόγητο άγχος του Σπανούλη, την αστοχία σε ελεύθερα σουτ και την αργή κυκλοφορία της μπάλας, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει ένα προβάδισμα 13 πόντων στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Ο Σλούκας και τα αργά πόδια του Παναθηναϊκού

Κάπου εκεί ο Σλούκας κατάλαβε πως πρέπει να πάρει αυτός τον Ολυμπιακό από το χεράκι, να πάρει τον ρόλο του ηγέτη από τον Σπανούλη. Έτσι κατάφερε να αλλάξει την ενέργεια του παιχνιδιού και καθόρισε το ποιος θα είναι ο νικητής. Ο Σλούκας με δύο γκολ φάουλ στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά και στη συνέχεια να οδηγήσει σε ένα σερί 15-0.

Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει μόνο από τον κακό εαυτό του
INTIME SPORTS

Πρακτικά, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία που έχει -απόντος του Γκιστ- ο Παναθηναϊκός, όταν χρειάζεται να βγει βοήθεια από ψηλό στην προσπάθεια ντράιβ του αντιπάλου περιφερειακού. Κάτι που περίμενα να εκμεταλλευτεί ο Σπανούλης και να οργιάσει, το εκμεταλλεύτηκε ο Σλούκας και ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που ο Ολυμπιακός κράτησε το πλεονέκτημα της έδρας.

Άφηναν προκλητικά το τρίποντο

Οι "ερυθρόλευκοι", πάντως, βρέθηκαν πίσω στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με 33-34. Ενώ το σκορ ήταν 30-27, το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού αποφάσισε να γυρίσει σε ζώνη, βλέποντας πως οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήταν απογοητευτικά άστοχοι στα ελεύθερα σουτ. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε με προβάδισμα ενός πόντου το ημίχρονο, όμως ήταν φανερό πως στο παιχνίδι τον κράταγε η πολύ κακή ημέρα του Σπανούλη και η απίστευτη αστοχία των γηπεδούχων στα ελεύθερα τρίποντα.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού άφηνε τόσο προκλητικά το τρίποντο, που φάνταζε αδύνατον να συνεχιστεί και στην επανάληψη το αφύσικο 0/13 που είχε ο Ολυμπιακός. Εκεί οι γηπεδούχοι σούταραν 6/12 τρίποντα και με το που μπήκαν τα δύο πρώτα από τους Μάντζαρη και Πρίντεζη, η διαφορά άνοιξε, όπως και η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Το άγχος του και τα φαντάσματα του παρελθόντος

Πρακτικά ο Ολυμπιακός κινδυνεύει από τον κακό εαυτό του. Ο Παναθηναϊκός έδειξε τον τρόπο που θα προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσει. Επειδή δεν έχει τους κατάλληλους ψηλούς για να πηγαίνουν σε αλλαγές στο πικ εν ρόλ, είναι αναγκασμένος να αφήσει προκλητικά τα μακρινά σουτ και να ελπίζει πως ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να είναι αγχωμένος και να σουτάρει με άσχημα ποσοστά.

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν στον Ολυμπιακό την ποιοτική ανωτερότητα τους, τόσο πιο εύκολα θα "καθαρίσουν" τη σειρά. Έβλεπα το παιχνίδι και ένιωθα πως τον Σπανούλη τον έπαιζε άμυνα το φάντασμα του Γκιστ και του Λάσμε. Το ίδιο συνέβαινε και με τους υπόλοιπους. Κάποιοι ξεμπλόκαραν όταν πήρε την μπάλα στη δεύτερη περίοδο ο Σλούκας και ανενόχλητος έκανε δύο ντραίβ, δείχνοντας πως στην ρακέτα του Παναθηναϊκού δεν υπάρχει, πλέον δράκος.

Έχει πλάνο, δεν έχει άγχος

Στον πρώτο τελικό ο Παναθηναϊκός έδειξε κάτι, πάνω στο οποίο θα στηρίξει όλες του τις ελπίδες: Δεν έχει άγχος. Οι πολλές και σημαντικές απουσίες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα δίκαιο άλλοθι σε περίπτωση που χαθεί ο τίτλος. Οι Μανωλόπουλος - Λυκογιάννης είναι φανερό πως έχουν βρει τρόπους για να αξιοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα το υπάρχον ρόστερ και να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούν από τους Διαμαντίδη, Νέλσον, Μαυροκεφαλίδη, Φώτση, Μποχωρίδη, Γιάνκοβιτς, αλλά και για να μπορέσουν να πολεμήσουν χρειάζονται τον Ολυμπιακό φοβισμένο.

Ο Σλούκας είναι ο άνθρωπός που πέτυχε το πρώτο γκολ, απλώς επειδή όταν επιχειρεί ντράιβ δεν υπάρχει κάποιος να τον σταματήσει. Είναι φορμαρισμένος την ιδανική περίοδο για έναν αθλητή, την κομβική εποχή που καλείται να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο. Έκανε ένα εκπληκτικό Final 4, πήρε τον ρόλο του ηγέτη στον πρώτο τελικό και στο τέλος θα περιμένει από τους Αγγελόπουλους να του δείξουν το χρήμα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Τάσου Μαγουλά: Οι φιλότιμοι και η ανάγκη του 3-0

Τελικοί: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 76-70

News 24/7

24MEDIA NETWORK