Ο Σκίμπε κάνει ξανά την Εθνική κλειστό κλαμπ

Ο Σκίμπε βάζει την Εθνική στο δρόμο που χάραξε ο Ρεχάγκελ. Στην Αυστραλία πείστηκε από τους διεθνείς μας να κάνει την Εθνική κλειστό κλαμπ, πάει την ομάδα στην ποιότητα των Φορτούνη, Μάνταλου και Μήτρογλου με επιστροφή στο ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων.

Ο Σκίμπε κάνει ξανά την Εθνική κλειστό κλαμπ

Είναι σημαντικό για την Εθνική το παιχνίδι της Δευτέρας στην Εσθονία. Η ομάδα του Σκίμπε, αν νικήσει κάνει το 3/3, αποκτά αυτοπεποίθηση, μένει στο κόλπο της πρόκρισης και έχει βάσιμες πιθανότητες να πάει στα μπαράζ.

Ο Σκίμπε έχει στα χέρια του ένα καλό διάστημα να δουλέψει και να φτιάξει το πλάνο του. Πήρε τη σωστή απόφαση να χτίσει την νέα προσπάθεια πάνω στους Φορτούνη - Μάνταλο, στην καλή ατομική κατάσταση του Μήτρογλου και στη βάση που μας προσφέρουν οι αξιόλογοι στόπερ και ο Τοροσίδης.

Τα πρώτα καλά μηνύματα ήρθαν στο φιλικό στην Ολλανδία. Η νίκη επί ενός τόσο μεγάλου ονόματος, μα πάνω από όλα το φρέσκο σχέδιο του Σκίμπε με την Ελλάδα να παρατάσσεται με σύγχρονο 4-4-2 στην αμυντική μορφή του έφεραν τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΕΙΣΤHΚΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ

Το σημείο αφετηρίας αυτής της προσπάθειας ήρθε στην Αυστραλία την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη όταν μαζεύτηκαν οι διεθνείς μας σ' ένα περιβάλλον χωρίς πίεση. Ήρθαν κοντά με τον Σκίμπε και με το επιτελείο του και συμφώνησαν σε κάποιες αρχές που σηματοδοτούν μία κοινή πορεία. Οι διεθνείς μας εξήγησαν στον Σκίμπε τα οφέλη του να ξαναγίνει η Εθνική κλειστό κλαμπ, το πόσο σημαντικό είναι να ξαναγίνει η κλήση ακριβή και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα ξαναγίνουμε ομάδα. Ο Γερμανός εκλέκτορας πείστηκε και συμφώνησε να πάει με το δόγμα, τη φιλοσοφία Ρεχάγκελ.

ΕΠΑΘΕ ΡΕΧΑΓΚΕΛ, ΑΔΙΚΗΣΕ ΣΙΩΠΗ

Ο Σκίμπε έκλεισε στο μυαλό του το πλάνο και πήρε τις αποφάσεις του για το που θα στηριχτεί την Εβδομάδα στην Αυστραλία, εκεί κλείδωσαν στο μυαλό του κάποιες θέσεις, όπως αυτή του Μανιάτη στον άξονα, την αναγκαιότητα να είναι ποδοσφαιριστές με τον χαρακτήρα του Τζιόλη στην Εθνική και κατάλαβε πως πρέπει να πάει την ομάδα στο ταλέντο των Φορτούνη- Μάνταλου. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να βάλει στη ναφθαλίνη τον Μανιάτη και ο ΠΑΟΚ τον Τζιόλη. Ο Σκίμπε είχε κάνει τα πλάνα του με δίδυμο στον άξονα τους Μανιάτη - Σάμαρη και τρίτο στις επιλογές αμυντικό χαφ τον Τζιόλη. Ο Σάμαρης είναι τραυματίας και ο Σκίμπε έπαθε... Ρεχάγκελ, αγνόησε την ετοιμότητα και πήγε με αυτούς που είχε στο πλάνο του.

Πιστεύω πως ο Σκίμπε αδίκησε τον Σιώπη. Το να πάρεις σε μία θέση που έχεις πρόβλημα τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή στη συγκεκριμένη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα σου, δεν σημαίνει πως φεύγεις από την λογική του κλειστού κλαμπ. Είναι ρίσκο που σε αυτά τα δύο κολλητά παιχνίδια, είμαστε άδειοι στις δύο θέσεις χαμηλά στον άξονα.

ΠΑΙΖΕΙ BΕΑCH VOLLEY ΚΑΙ BATTLE TENNIS

Στον αγώνα με τους Κύπριους εκεί είχαμε το μεγάλο πρόβλημα. Ο Σκίμπε χρησιμοποίησε τον Μανιάτη με τον Σταφυλλίδη. Ο Μανιάτης για μεγάλο διάστημα έμεινε εκτός προπονήσεων στον Ολυμπιακό, για να μείνει σε ένα επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης, να εκτονώσει νεύρα και ενέργεια, έπαιζε beach volley και battle tennis. Δεν το γράφω χιουμοριστικά είναι πραγματικότητα. Απόλυτα φυσιολογικά λοιπόν με τους Κύπριους προστάτευε τον εαυτό του, έπαιζε κοντά στα στόπερ, δεν μπορούσε να πρεσάρει ψηλά και να κρατήσει μπάλα στον άξονα.

Ταυτόχρονα, δεύτερος χαφ χαμηλά προτιμήθηκε ο Σταφυλλίδης λόγω των τρεξιμάτων του. Ο Σταφυλλίδης έτρεξε, πήγε σε μονομαχίες, όμως δεν κράτησε μπάλα, μοιραία λοιπόν, είχαμε μικρή κατοχή και οδηγηθήκαμε σε πλάνο με μεγάλες μπαλιές. Δεν υπήρχε κράτημα μπάλας στον άξονα και σωστή μεταφορά μπάλας από χαμηλά.

ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΟ ΤΗ ΝΙΚΗ

Τη νίκη επί της Κύπρου μας την έκαναν δώρο οι παίκτες του Χρηστάκη Χριστοφόρου. Οι Κύπριοι έπεσαν στην παγίδα να προσπαθήσουν να παίξουν ψηλά, χωρίς να έχουν ικανή αμυντική τετράδα για να υπηρετήσει τέτοιο είδους ποδοσφαίρου. Μας έδωσε λοιπόν το δικαίωμα ν' απομονώσουμε τους Φορτούνη, Μάνταλο και Μήτρογλου. Έμοιαζε και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε για να επιτεθούμε, να βρεθεί δηλαδή χώρος για να συνεργαστούν, οι δύο δημιουργοί και ο σέντερ φορ μας.

Τα δύο τέρματα και οι δύο καλές στιγμές που δημιουργήσαμε ήρθαν μετά από κλέψιμο και απόφαση των τριών ποδοσφαιριστών που αποτελούν και το όπλο στα πλάνα του Σκίμπε.

Κερδίσαμε εύκολα σε έναν αγώνα που ήμασταν κακοί, επειδή είχαμε τρεις ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ικανούς να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τα λάθη των Κυπρίων και τους χώρους που τους προσέφερε η τακτική τους.

ΒΓΑΛΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Τα στοιχεία που έβγαλε η Εθνική έφτασαν για να κερδίσουμε την Κύπρο, δεν φαίνονται όμως αρκετά για να μας πάνε στο Μουντιάλ. Βέβαια αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι το επόμενο παιχνίδι και να ελπίζουμε πως ο χρόνος θα φέρει λύση στο μεγάλο μας κενό που βρίσκεται στην πιο νευραλγική θέση, στο χώρο των αμυντικών χαφ.

Πέρα από τους λιγοστούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους ανάπτυξης, η Εθνική έβγαλε αδυναμίες, στα στημένα των Κύπριων. Οι παίκτες του Χριστοφόρου με μεγάλη ευκολία ελευθερωνόντουσαν σε επικίνδυνους χώρους, απλά λόγω δικών τους αδυναμιών δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Χάσαμε πολλές δυνάμεις και έμοιαζε ν' αδειάζει μετά το 70ο λεπτό και δεν είχε κράτημα μπάλας στον άξονα. Ενώ ο Μπακασέτας ήταν εκτός παιχνιδιού. Πρακτικά κερδίσαμε παίζοντας με 9,5 παίκτες, ο Μπακασέτας δεν υπήρχε και όσο άντεχαν τα πόδια του φιλότιμου Μανιάτη.

Στην επανάληψη, εκτός από τους παίκτες που καλούνται να κάνουν τη διαφορά βγήκε μπροστά και ο Παπασταθόπουλος καθάρισε φάσεις και γνωρίζοντας πως δεν μπορούν οι δύο αμυντικοί χαφ να πάρουν και να κρατήσουν την πρώτη μπάλα, πήρε ο ίδιος τον συγκεκριμένο ρόλο.

ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Μακάρι να κάνουν το ίδιο λάθος με τους Κύπριους και οι Εσθονοί, να βγουν μπροστά για να μας κερδίσουν και να προσφέρουν χώρους και μέτρα για τους Μάνταλο, Φορτούνη ΚΑΙ Μήτρογλου. Ο Σκίμπε θα πρέπει να σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τον Γιαννιώτα αντί του Μπακασέτα για να μην παίξουμε ξανά με παίκτη λιγότερο, αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσει τον Χολέμπας και πιθανότατα θα έχει στο μυαλό του και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο για τον άξονα.

Το σημαντικό αυτήν την εποχή είναι τα αποτελέσματα. Αν αρχίσουμε με 3 νίκες, θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε, να ψάχνουμε τους χώρους και να μην πάμε σε ποδοσφαιρικές λογικές που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε. Το κακό ξεκίνημα στην περασμένη εφιαλτική διοργάνωση μάς άγχωσε και μας οδήγησε στο να αλλάξουμε και λογική με γνωστά τα αποτελέσματα.

Κέρδος ότι η ομάδα επιστρέφει στις ρίζες που έβαλε ο Ρεχάγκελ και βασίζεται σε παιδιά με μέλλον και ποιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εθνική της παλιάς καλής εποχής

News 24/7

24MEDIA NETWORK