Τα 4 πράγματα που πρέπει να διορθώσει ο Αναστασίου

Ο Τσάρλυ γράφει για τα πεπραγμένα του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα και εντοπίζει τα λάθη του Αναστασίου που δεν επιτρέπουν στην ομάδα να πετύχει ακόμη περισσότερα.

Τα 4 πράγματα που πρέπει να διορθώσει ο Αναστασίου
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός χάρη στο τυχερό γκολ του Καρέλη που ήρθε στο τελευταίο λεπτό ενός ημιχρόνου που έπαιζε άθλια, κατάφερε να κερδίσει εύκολα την Κέρκυρα και να κλείσει σε μία θέση που βαθμολογικά τον κολακεύει το 2014. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα με βάση τις επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι και το ρόστερ που δημιουργήθηκε πως ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται αυτήν την εποχή σε πολύ χειρότερη βαθμολογική θέση.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα εγκλήματα που έγιναν το καλοκαίρι. Δημιουργήθηκε ένα ρόστερ γεμάτο κενά και το γεγονός πως βρίσκεται στο τέλος του 2014 μόλις 5 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και 4 πίσω από τον Ολυμπιακό αποτελεί επιτυχία. Ο Αναστασίου έχει κάνει λάθη.

Λάθη τα οποία έχουν να κάνουν με επιλογές ποδοσφαιριστών, τόσο που στελεχώνουν το ρόστερ όσο και σε ποιους τελικά επιλέγει να δίνει ευκαιρίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ο άνθρωπος δεν δουλεύει. Η κριτική που γίνεται και από εμένα είναι έντονη, γιατί σαν προπονητής του Παναθηναϊκού οφείλει την δεύτερη χρονιά να βάλει στόχους και αυτός δεν το έκανε. Επίσης έδειξε πως δεν έχει αντίληψη του μεγέθους του συλλόγου στην Ευρώπη. Μου δείχνει έναν άνθρωπό που θέλει να δουλεύει και να προπονεί μία ομάδα μικρών απαιτήσεων και το κακό είναι πως, τόσο η διοίκηση όσο και οι οργανωμένοι, μένουν ευχαριστημένοι που δεν προσπαθεί να βάλει μέσα στην ομάδα την κατάλληλη νοοτροπία για να κυνηγηθούν πιο υψηλοί στόχοι. Επειδή η διαφορά δεν είναι μεγάλη και δεν έχει να συναγωνιστεί την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ, αλλά έναν ΠΑΟΚ με πολύ μικρό ρόστερ και τον χειρότερο Ολυμπιακό όλων των εποχών οφείλει να κοιτάξει με σοβαρότητα και με γνώση την ευκαιρία που του παρουσιάζεται τον Ιανουάριο να σουλουπωθεί.

Τα 4 κενά που πρέπει να καλυφθούν

Το καλοκαίρι τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού άφησαν τα εξής κενά.

Α)Στα δεξιά της άμυνας μετά την απαράδεκτη επιλογή Μπούρμπου.

Β) Στο κέντρο της άμυνας καθώς οι Σίντεφελντ, Κουτρουμπής έχουν παρόμοιες αδυναμίες και δεν πάνε επιθετικά στην μπάλα και στον αντίπαλο.

Γ) Στην θέση του αριστερού εσωτερικού μέσου που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο μαρκάρισμα, καθώς ο Πράνιτς παίζει άμυνα με τα μάτια.

Δ) Στην δημιουργία. Από την στιγμή που κόπηκε ο Αλφάρο στα ιατρικά, ο Αναστασίου έκοψε όλους τους παίκτες που του προτάθηκαν, τόσο από μάνατζερ όσο και από τον Νταμπίζα.

Σήμερα το τελευταίο πρόβλημα έχει λυθεί. Ο Νίνης από το πρώτο κοντρόλ θα δείξει την διαφορά που μπορεί να κάνει στην κομβική θέση του δημιουργού στον ρόμβο. Ο ίδιος εχει δουλέψει σε πολύ καλό επίπεδο και ο μόνος τρόπος για να δυσκολευτεί η προσαρμογή του και να μην κάνει άμεσα την διαφορά είναι ο Αναστασίου να τον χρησιμοποιήσει στην τριάδα του άξονα. Μαθαίνω όμως, εκτός ότι τον κοιτάνε οι συμπαίκτες του με ανοιχτό στόμα στις προπονήσεις πως τον σκέφτεται ορθά για δεκάρι στον ρόμβο και στα δεξιά στο 4-3-3. Η παρουσία του δεδομένα θα δώσει ώθηση στον Μπεργκ και φυσικά θα κάνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Δεν φταίνε οι στόπερ

Μέχρι να κάνει την καλή εμφάνιση ο Πέτριτς με τον Πανθρακικό ακούγαμε πως ο Παναθηναϊκός θέλει επιθετικό. Κωμικό, καθώς στην επίθεση είναι γεμάτος με πολλές και διαφορετικού τύπου και στιλ λύσεις, ενώ σε άλλες θέσεις είναι γυμνός. Μετά την τεσσάρα στην Ξάνθη είχα την πληροφόρηση πως ψάχνει για δύο στόπερ. Και εδώ φαίνεται πως δεν υπάρχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Καταρχάς στην Ξάνθη ο Αναστασίου έκανε το ατόπημα να πάει με στόπερ τον Μέντες. Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν οι Κουτρουμπής, Σίντεφελντ που παίζουν την θέση με τον ίδιο τρόπο και δύο ταλαντούχα παιδιά ο Ρισβάνης και ο Τριανταφυλλόπουλος. Είναι δεδομένο πως δύναμη και νεύρο μόνο από τον Τριανταφυλλόπουλο μπορεί να πάρει στο κέντρο της άμυνας. Ο νεαρός όμως με εξαίρεση κάποια επιλεγμένα παιχνίδια, όπως αυτό με την Κέρκυρα, υπολογίζεται για δεξιά. Μία μεταγραφή δεξιού μπακ θα ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί θα έδινε την δυνατότητα σε ένα νέο παιδί που αυτήν την στιγμή δείχνει πως μπορεί να κάνει μία θέση δικιά του στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού για τα επόμενα χρόνια, το δικαίωμα να παίξει στην θέση που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί. Είναι αναγκαίο ο Τριανταφυλλόπουλος να μάθει να σκέφτεται και να ενεργεί σαν στόπερ.

Στον Παναθηναϊκό την έχουν πατήσει από την ποσότητα των λύσεων. Ο λόγος που μαθαίνω πως δεν κοιτάνε για μπακ είναι πως έχουν ήδη τον Μπούρμπο, υπολογίζει ο Αναστασίου τον Τριανταφυλλόπουλο, υπάρχει ο Σπυρόπουλος και γυρνάει ο Μαρινάκης από την διαλυμένη Νίκη Βόλου. Την πατάνε γιατί δεν γίνεται αντιληπτό πως είναι προτιμότερο να έχει 1 και καλό μπακ να σου κλειδώνει την θέση όπως γίνεται στα αριστερά με τον Νάνο, από 4 χαμηλού επιπέδου.

Επίσης δεν γίνεται αντιληπτό πως το αμυντικό πρόβλημα δεν ξεκινά από τα στόπερ. Ξεκινά στα δεξιά στα περισσότερα παιχνίδια και από τον χώρο που καλύπτει ο Πράνιτς και καταλήγει στα στόπερ. Στην Ξάνθη για παράδειγμα στον χώρο που υπήρχε ο Μπουρμπος και ο Πράνιτς ο αντίπαλος έκανε ότι ήθελε. Έπαιρνε μέτρα και έφτανε πάνω στα στόπερ. Σύμφωνοι οι Σίντεφελντ, Μέντες λειτούργησαν παθητικά, το πραγματικό αμυντικό πρόβλημα όμως στον Παναθηναϊκού αρχίζει σε αυτούς τους δύο χώρους. Αναμφισβήτητα θα ήταν μεγάλη βοήθεια για τον Σίντεφελντ να έχει δίπλα του έναν στόπερ που θα μπαίνει δυνατά στις φάσεις και θα μπορεί να μαρκάρει ψηλά και επιθετικά. Αλλά για την συνολική λειτουργία της ομάδας ο Παναθηναϊκός θέλει έναν σκληρό αριστερό εσωτερικό χαφ να δέσει το κέντρο με τον Ζεκά και έναν δεξί μπακ.

Χουχούμης

Στο παιχνίδι με την Κέρκυρα πρωταγωνιστής ήταν ο Χουχούμης. Ξέρω πως θα δεχτεί πολλά επαινετικά σχόλια, η αλήθεια όμως είναι πως σαν αριστερό μπακ δεν θα κάνει ποτέ καριέρα. Ο Αναστασίου δεν τον βοηθά στην εξέλιξη του. Το παιδί αμυντικά την θέση του αριστερού μπακ δεν την έχει, δεν είναι μπακ. Ξέρει μπάλα, έχει καλά χτυπήματα, γλυκιά σέντρα και στημένα, όμως δεν μπορεί να μαρκάρει αριστερό εξτρέμ στο ένας με έναν, δεν ξέρει πώς να παίρνει κίνηση που γίνεται στην πλάτη του. Είναι αμαρτία που το παιδί σπαταλάει χρόνο χωρίς να έχει δουλέψει σε θέσεις που θα μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά σε παιχνίδι με μπάλα και χωρίς μπάλα, γεγονός απαραίτητο για να αγωνιστεί ένας ποδοσφαιριστής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σαν αριστερό μπακ, θα μένει μόνο σε συμμετοχές σε παιχνίδια ξεκούρασης για τον Νάνο, όταν δεν θα υπάρχει μεγάλος φόβος να χάσει ο Παναθηναϊκός από τον αντίπαλο αριστερό εξτρέμ. Είναι αμαρτία γιατί είδαμε και με την Κέρκυρα πως το παιδί έχει την ποιότητα να κάνει όμορφα πράγματα αλλά δεν του έχουν βρει ακόμα τον ρόλο του. Η λογική λέει πως αμυντικά δεν θα είναι χειρότερος στην θέση του αριστερού εσωτερικού μέσου από τον Πράνιτς. Είναι απαράδεκτο να παίρνει σε αυτόν τον χώρο χρόνο ο Μπούι και όχι ο Χουχούμης. Αν πάντως συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν σαν μπακ θα τον καταστρέψουν.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Κέρκυρα 2-0 (VIDEOS)

Οριστική συμφωνία με Μπεργκ

Αναστασίου: "Εχω κάνει τις εισηγήσεις μου για τις μεταγραφές"

News 24/7

24MEDIA NETWORK