Τα "κλειδιά" της νίκης των Λουτσέσκου - Γκαρθία

Ο Τσάρλυ αναλύει για το Contra.gr τα δυνατά και αδύναμα σημεία των δύο μονομάχων της Τούμπας. Διαβάστε γιατί ο Γκαρθία πρέπει να επενδύσει στον ντεφορμέ Μιραλάς, και πώς ο Λουτσέσκου οφείλει να προσέξει την επιθετική διάθεση της ομάδας του μέσω... Βιεϊρίνια.

Τα "κλειδιά" της νίκης των Λουτσέσκου - Γκαρθία

Η 23η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ Σουρωτή θα κρίνει πολλά στη "μάχη" του εφετινού τίτλου. Απόψε (25/2, 19:30) στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό, και την Δευτέρα (26/2) στο Περιστέρι ο Ατρόμητος την ΑΕΚ.

Με νίκη του ΠΑΟΚ, η ομάδα του Λουτσέσκου εξασφαλίζει πως θα μείνει στην πρώτη θέση και θα περιμένει τον αγώνα στο Περιστέρι με την ελπίδα να ανοίξει σημαντικά το προβάδισμα του, αν δεν τα καταφέρει την Δευτέρα οι παίκτες του Χιμένεθ θα έχουν την ευκαιρία να πατήσουν κορυφή!

Ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί, και μόνο με "διπλό" θα έχει την ελπίδα να κρατήσει τις πιθανότητες του για πρωτάθλημα. Σε κάθε περίπτωση το να καταφέρει αυτήν την εποχή να μην χάσει στην Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει πολύ την ψυχολογία της ομάδας και θα δώσει πόντους που έχει ανάγκη να πάρει ο Γκαρθία.

Ας ρίξουμε μία πρώτη ματιά, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε αυτό το μεγάλο ματς.

ΠΕΛΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο Λουτσέκου έχει οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε 10 συνεχόμενες νίκες, επιτυχία που τον έχει φέρει στην κορυφή και έχει μετατρέψει την ομάδα του σε πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει πολλά από την απίστευτη σεζόν που κάνει ο Πέλκας. Η δυνατότητά του να πλησιάζει τον συμπαίκτη του και να παίζει μαζί του, δημιουργεί συνεργασίες και η ικανότητα του να πατάει περιοχή έχει δώσει πολλές σημαντικές λύσεις.

Τα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή είναι και το μεγάλο επιθετικό "όπλο" του ΠΑΟΚ, που δημιούργησαν αυτό το σερί. Είδαμε στα συνεχόμενα "διπλά" σε Ξάνθη, Πλατανιά, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Λαμία, τον ΠΑΟΚ να έχει τη δυνατότητα να κρατά πολλούς ποδοσφαιριστές του (τέσσερις και πάνω) μέσα στην αντίπαλη περιοχή για μεγάλα διαστήματα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Το να μπορείς να κρατάς σε ψηλά μέτρα την ομάδα σου και να έχεις συχνά και πολλά πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, είναι δείγμα ανωτερότητας. Για να μπορέσεις να επιβάλεις αυτά τα μέτρα πρέπει να είσαι καλά γυμνασμένος, αλλά και πολύ ανώτερος από τους αντιπάλους σου.

Από εδώ και μπρος το πρόγραμμα δυσκολεύει και περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει άλλος τρόπος να κερδίσει ο ΠΑΟΚ ή αν έχει φτάσει στο επίπεδο να επικρατήσει με τόσο επιθετική προσέγγιση και στα τέσσερα πιο απαιτητικά παιχνίδια που έχει μπροστά του.

Η λογική λέει πως θα χρειαστεί να απειλήσει με πιο συντηρητική προσέγγιση και να μπορεί να επιτεθεί δίχως να είναι απαραίτητο τα μπακ να πάρουν μεγάλο ρίσκο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μία πρόοδος που λέγεται Μπίσεσβαρ στα αριστερά, που όμως δεν είναι σίγουρο το αν θα ξεκινήσει με τον Ολυμπιακό.

Τόνιζαν συνεχώς πως από το πλάνο του Λουτσέσκου λείπει η απειλή από τους δύο εξτρέμ.

Δεν μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα με ακραίους επιθετικούς τους Λημνιό, Κάμπος. Ο Μπίσεσβαρ με τις εμφανίσεις του ανάγκασε τον Ρουμάνο τεχνικό να του δώσει φανέλα βασικού και η εικόνα του Πέλκα να πάει τον Ολλανδό στα αριστερά.

Στην πράξη ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις δημιουργούς. Από χαμηλά τον Μαουρίτσιο, τον Πέλκα που έχει την τάση να πλησιάζει αυτόν που έχει τη μπάλα και να δουλεύει συνεργασία μαζί του, και τον Μπίσεσβαρ με τον Βιειρίνια από αριστερά.

Έτσι όπως είναι δομημένο το σχήμα του ΠΑΟΚ είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μία φάση από τα αριστερά και να αξιοποιηθεί, από κάθετη κίνηση από τον άξονα, είτε από την απέναντι πλευρά.

Από τη στιγμή που ο Βιεϊρίνια δεν κουνιέται από τα μπακ, η καλή επιθετική τετράδα του ΠΑΟΚ είναι Πέλκας, Μακ, Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.

Αυτή δηλαδή που αγωνίστηκε με την Λαμία και περιμένουμε να δούμε αν θα την κρατήσει απέναντι στον Ολυμπιακό ή θα επιστρέψει τον Κάμπος στο βασικό σχήμα.

Η αντιμετώπιση της τετράδας που είδαμε στη Λαμία μοιάζει πολύ δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που μπορεί να ενισχύεται από το κάθετο κόψιμο του Μαουρίτσιο, τα ανεβάσματα του απίστευτα αποτελεσματικού στην αντίπαλη περιοχή Μάτος και την δημιουργία του Βιεϊρίνια.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Εδώ είναι και ο κίνδυνος του ΠΑΟΚ, βλέπουμε πράγματι ένα πλάνο πολύ επιθετικό από τον Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός ήρθε στους "ασπρόμαυρους" με τον τίτλο του αμυντικογενή προπονητή, αλλά σταδιακά δημιούργησε μία ομάδα που όσο περνούσε ο χρόνος δούλευε πιο επιθετικά. Υπάρχει, όμως, μία λεπτομέρεια, που από τον Ολυμπιακό θα εξαρτηθεί αν θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο ΠΑΟΚ φέτος δεν είχε Ευρώπη και μετά από τον κύκλο των ντέρμπι που δεν βγήκε με επιτυχία, κατάφερε να βρει ένα σχέδιο που έφερε ένα σημαντικό σερί νικών, που δεν αποκλείεται να έχει κομβικό ρόλο στο ποιός θα κατακτήσει τον τίτλο.

Αυτό, βέβαια, συνέβη σε ένα σύνολο παιχνιδιών με αντιπάλους κατώτερους. Για μία ομάδα στην Ελλάδα που κάνει πρωταθλητισμό υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι παιχνιδιών που οι αντίπαλοι λειτουργούν καθαρά παθητικά. Σου επιτρέπουν, λοιπόν, χωρίς κόστος να παίζεις με δίδυμο στον άξονα που δεν έχουν τρεξίματα, δεν είναι ικανοί στην αναχαίτιση, όμως έχουν καλή πάσα που βοηθά στο να ανοίξεις πιο εύκολα άμυνες. Μπορείς επίσης να βάλεις μπακ που δεν μαρκάρουν, αλλά απειλούν να παίξουν ψηλά και να... πνίξουν τον αντίπαλο. Όμως, αυτά είναι στοιχειά που λειτουργούν μόνο όταν παίζεις με κατώτερους.

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είτε ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να αναδείξει πως αυτήν την εποχή έχει μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του και το σχέδιο του θα είναι αρκετό για να τον κερδίσει, είτε οι παίκτες του Γκαρθία θα βγάλουν αντίδραση και θα χτυπήσουν την επιθετικότητα των γηπεδούχων, είτε θα χρειαστεί ο Λουτσέσκου διαφορετικό τρόπο.

Δεν αποκλείω να δουλεύει και κάτι άλλο ο Ρουμάνος το οποίο δεν το εμφάνισε πολύ απλά γιατί τα παιχνίδια που είχε ο ΠΑΟΚ να δώσει χρειαζόντουσαν καθαρά επιθετική προσέγγιση. Σε αυτό το κομμάτι οφείλει να χτυπήσει ο Οσκαρ Γκαρθία. Είναι δεδομένο και δεν χρειάζεται ανάλυση, πως αγωνιστικά ο Ολυμπιακός έκανε πολλά βήματα πίσω με την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας. Ο Γκαρθία ανέλαβε μία ομάδα που δεν γνώριζε καθόλου και διαχειρίστηκε ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο πρόγραμμα πειραματικά.

ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΜΙΡΑΛΑΣ

Είδαμε σε 5 συνεχόμενα παιχνίδια, διαφορετικές διατάξεις και διαφορετικές επιλογές, που δεν βγήκαν. Ο Ολυμπιακός είναι σε μία περίοδο που δουλεύει με έναν προπονητή που ψάχνεται, που εκφράζει παράπονα για τον βαθμό ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών του και δεν έχει κάτι έτοιμο.

Δεν υπάρχει ένα πλάνο στο οποίο μπορεί να πατήσει και να επιβληθεί με το παιχνίδι του. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι να χτυπήσει σε αδυναμίες και σε κενά που θα αφήσει το πλάνο του ΠΑΟΚ.

Δεδομένα ο Γκαρθία πρέπει να χτυπήσει την πλάτη του Βιεϊρίνια ή πάνω σε αυτόν. Να δει προσεκτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο Πορτογάλος παίζοντας μπακ και να εκμεταλλευτεί πώς στην πραγματικότητα δεν είναι αμυντικός. Δεν μπορεί να διακριθεί μαρκάροντας αποτελεσματικά έναν ποιοτικό εξτρεμ. Η προσφορά του βασίζεται μόνο στη δημιουργία.

Είναι υποχρεωμένος ο Ισπανός τεχνικός να παίξει το χαρτί του Μιραλάς. Να ρίξει τον ποιοτικό του ποδοσφαιριστή στην πλάτη του Πορτογάλου, να ζητήσει από τους συμπαίκτες του άμεση τροφοδότηση, κόντρα σ' έναν παίκτη που δεν σκέφτεται μόνιμα πως θα μαρκάρει τον αντίπαλο.

Ο Λουτσέσκου κρατώντας στα μεγάλα παιχνίδια μπακ τον Βιεϊρίνια παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Σε αυτό, σίγουρα οι "ερυθρόλευκοι" θα χρειαστεί να επενδύσουν.

Ο Μιραλάς ήρθε με τυμπανοκρουσίες και δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά, είχε ένα καλό παιχνίδι στην Τρίπολη, στην συνέχεια έπεσε μαζί με την ομάδα. Σίγουρα, δεν τον έχει βοηθήσει η συνολική εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά και ο ίδιος δεν είναι σε καλό φεγγάρι.

Του δίνεται μία ευκαιρία να λυθεί, πρέπει πρώτα ο Γκαρθία να διαβάσει την "αχίλλειο πτέρνα" του ΠΑΟΚ, να ρίξει εκεί τον Μιραλάς και με την κατάλληλη τροφοδότηση να περιμένει το πρώτο μεγάλο παιχνίδι στην επιστροφή του.

ΚΑΝΙΑΣ Ή ΣΑΚΧΟΦ

Περιμένω να δω πως θα πράξει ο Λουτσέσκου στη θέση 6. Μετά την πώληση του Τσίμιροτ, ο Ρουμάνους τεχνικός δήλωσε πως η ομάδα του δεν χρειάζεται αμυντικό μέσο και ταιριάζει περισσότερο να παίζει με δύο εσωτερικούς.

Δοκίμασε ένα αρκετά βαρύ, αξιόπιστο ψηλά, επικίνδυνο στην αντίπαλη περιοχή και στο κάθετο παιχνίδι δίδυμο των Μαουρίτσιο, Σάκχοφ. Δίδυμο, όμως, ικανό να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε παιχνίδι που ο αντίπαλος δίνει μέτρα - χρόνο και δεν απειλεί.

Ο Ολυμπιακός μπορεί σε αυτόν τον χώρο να έχει τον Φορτούνη, να φέρνει πιο κοντά τον Μάριν, όποτε είναι αναγκαστικό να υπάρχει κάποιος κεντρικός χαφ να μπορεί να κυνηγήσει. Η ποδοσφαιρική λογική λέει Κάνιας, αν δούμε δίδυμο Σάκχοφ, Μαουρίτσιο ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνιμα στα δύσκολα παιχνίδια ο Ολυμπιακός που παίζει με δύο εκ των Ρομαό, Ταχτσίδη, Ζιλέ.

Όταν οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τη μπάλα και παίζουν με χαμηλού επιπέδου παθητικό αντίπαλο, φαίνονται όλα καλά και ο Ταχτσίδης πολύτιμος με τις πάσες του όταν το επίπεδο των παιχνιδιών ανεβαίνει και ο αντίπαλος μπορεί να χτυπήσει κάθετα, τους πιέζει στην προσπάθεια αρχικής τους ανάπτυξης, είτε με τον τρόπο που αξιοποιεί την δική του κατοχή, αναδεικνύει τις αδυναμίες τους και σε αυτόν τον χώρο υπάρχει πρόβλημα.

Είναι κάτι που οι "ερυθρόλευκοι" το πλήρωσαν, υπάρχει στις αδυναμίες τους, αλλά το ίδιο ακριβώς μπορεί να αναδείξουν στο δίδυμο αμυντικών χαφ του ΠΑΟΚ, ειδικά αν είναι αυτό των Μαουρίτσιο, Σάκχοφ.

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ

Αν έχει μια ελπίδα ο Ολυμπιακός, αυτή είναι επειδή ο ΠΑΟΚ έχει καιρό να παίξει ντέρμπι. Προέρχεται από ένα σερί δέκα νικών σε αγώνες που το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κάνει επιθέσεις. Αν οι φιλοξενούμενοι πάνε στην Τούμπα φοβισμένοι και να παίξουν αμυντικά θα χάσουν εύκολα.

Ο Γκαρθία πρέπει να παρουσιάσει μία ομάδα, που θα πάρει τη μπάλα, θα επιτεθεί και θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ, που θα βρεθεί σε μία καινούρια συνθήκη.

Αν συμβεί αυτό, ο Ολυμπιακός θα γίνει πολύ επικίνδυνος και θα έχει τύχη, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κι άλλος δρόμος που να δίνει ελπίδα στους "ερυθρόλευκους", από το να παίξουν επιθετικά και να ψάξουν τις αδυναμίες.

Δεν έχουν άλλωστε την κατάλληλη αμυντική λειτουργία για να αντιμετωπίσουν σε χαμηλά μέτρα τον ΠΑΟΚ, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν στο Περιστέρι την τριάδα των Βασιλακάκη, Ντάουντα, Ντικινί, όταν η μπάλα ήταν στα πόδια του Ουάρντα, πόσο μάλλον σε μια Τούμπα που θα φλέγεται, που στην περιοχή του θα είναι ο Πρίγιοβιτς και ο ΠΑΟΚ επενδύει να την γεμίζει με πολλούς παίκτες. Ο Γκαρθία, θα πρέπει να φροντίσει το παιχνίδι να μην παιχτεί σε αυτά τα μέτρα και όταν ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να τα επιβάλει, να τον τιμωρήσει στοχεύοντας σε κάθε κατοχή στην πλάτη του Βιεϊρίνια.

Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι το πρώτο από μία σειρά αγώνων που θα κρίνουν αν θα πάει μετά από 33 χρόνια το πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη, περιμένω με ενδιαφέρον να δω την προσέγγιση του Λουτσέσκου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK