Τέλος τα πειράματα, η ΑΕΚ θέλει προπονητή

Ο Μοράις που αποδείχτηκε πως δεν είναι ο κατάλληλος για να ανεβάσει επίπεδο την ΑΕΚ, ο προπονητής με οντότητα που χρειάζεται και η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορα στο πλάνο ανάπτυξης. Ο Τσάρλι αναλύει τα δεδομένα μετά το νέο χαστούκι της Ένωσης στην Τρίπολη.

Τέλος τα πειράματα, η ΑΕΚ θέλει προπονητή

Στην ΑΕΚ έρχονται άμεσα εξελίξεις. Ο Μοράις αποδείχθηκε πως δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα και περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις της διοικήσης. Έχει γίνει αντιληπτό πως κανένας Μοράις δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της ΆΕΚ. Βρισκόμαστε στην δεύτερη σεζόν της επιστροφής της και δεν έχει βρεθεί πλάνο εξέλιξης. Και σε αυτό ευθύνη έχει η διοίκηση.

ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Πολλοί την κατηγορούν για το χαμηλό μπάτζετ που έχει στην ομάδα, το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη πλάνου. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θα πρέπει να θυμηθεί πως στην πρώτη του θητεία πέτυχε στηριζόμενος σε ένα πλάνο που βασίστηκε στην ποδοσφαιρική εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού μοντέλου που πίστευε ένας ικανός για την εποχή προπονητής.

Η ΑΕΚ με τα τρία κολλητά πρωταθλήματα το 92,93,94, το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο εκείνης της περιόδου δεν το έπαιξε με κανέναν αμυντικογενή προπονητή τύπου Κετσπάγια και με στοιχήματα τύπου Μοράις. Είχε τον καλύτερο προπονητή εκείνη την εποχή στην Ελλάδα και μέσα από την εφαρμογή και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου του, γιγαντώθηκε. Άλλες σίγουρα εποχές, πλέον τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, όμως στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Για να πετύχεις χρειάζεται πλάνο και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το εφαρμόσουν.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΠΛΑΝΟ

Η νέα προσπάθεια της ΑΕΚ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013. Και τα πρώτα δύο χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένη. Όχι γιατί κατάφερε να ανέβει σε δύο σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Αυτό ήταν δεδομένο πως θα συμβεί. Το πλάνο πέτυχε γιατί υπήρξε ένας στόχος, ένα σχέδιο που βγήκε μπροστά ειδικά όταν η ΑΕΚ ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Πάρθηκε η σωστή απόφαση να δημιουργηθεί ένας ποδοσφαιρικός κορμός και ένα ποδοσφαιρικό στιλ ικανό να ακολουθήσει την ΆΕΚ στην επόμενη κατηγορία. Αυτό τη σεζόν 2014-15 η ΑΕΚ του Δέλλα το πέτυχε. Και για αυτό το λόγο κατάφερε η ΑΕΚ πέρυσι να είναι ανταγωνιστική, να σταθεί για πρώτη φορά σε ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο χωρίς να χρειαστεί η διοίκηση να πάει σε τεράστια αύξηση του μπάτζετ και σε μεγάλες αλλαγές. Ήταν τεράστια επιτυχία που η μετάβαση από την δεύτερη κατηγορία στην πρώτη ήρθε πολύ εύκολα, χωρίς να χρειαστούν πολλές αλλαγές και δίχως η απόσταση από το μέγεθος του συλλόγου να είναι χαοτική.

Σίγουρα χρειαζόταν κάποια εξέλιξη ώστε να μπορέσει η ΆΕΚ να διεκδικήσει πρωτάθλημα και να αποδώσει ποδόσφαιρο που να ικανοποιεί τον κόσμο της. Εξέλιξη η οποία η διοίκηση δεν φρόντισε να υπάρξει. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως η γρήγορη επιτυχία, είναι κακός σύμβουλος. Σε ξεγελά, σε κάνει να πιστεύεις πως όλα είναι εύκολα. Το είδαμε στον Παναθηναϊκό, στο πρότζεκτ Νταμπίζα, Αναστασίου, που το κύπελλο και η πρόοδο της πρώτης χρονιάς δεν έφερε ανάλογη εξέλιξη, το ίδιο σκηνικό σε χειρότερη έκδοση το ζούμε και με την ΆΕΚ.

ΤΟ 2016 ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ

Το 2016 αποτελεί μία πολύ άσχημη χρονιά για την ΑΕΚ. Πρακτικά πετάχτηκε. Έγιναν μεγάλα λάθη τα οποία στοίχησαν στην εξέλιξη του πρότζεκτ. Δεν είναι εύκολο να βρεις προπονητή να δουλέψει πάνω στο στοιχείο που χρειάζεσαι. Η ΑΕΚ έπρεπε πέρυσι να γίνει πιο σκληρή, να μάθει να διαχειρίζεται μεγάλα παιχνίδια. Ο Πογιέτ, έδωσε κατευθείαν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα. Την έμαθε όχι μόνο να διαχειρίζεται τα ντέρμπι, αλλά και να τα κερδίζει, την έμαθε να κρατά το υπερ της σκορ και να κάνει διπλά. Έλειπε η διάρκεια και το καλό ποδόσφαιρο. Θα ήταν ευχής έργον το καλοκαίρι να ερχόταν ενίσχυση του ρόστερ και βάζοντας στην ομάδα ποιότητα, μέσα από δουλειά με τον Πογιέτ, να ερχόταν και η βελτίωση της εικόνας της ομάδας και αποτελέσματα σε διάρκεια, ώστε να επιτρέψουν στην ΑΕΚ να διεκδικήσει πρωτάθλημα.

ΞΕΠΕΤΑ ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Μην κολλάμε όμως, ας μην μένουμε πίσω. Ο Πογιέτ έφυγε, η ΑΕΚ το καλοκαίρι έπρεπε να δει σε τι κατεύθυνση θα κινηθεί. Και ενώ ο κόσμος της έχει συνδυάσει την αγάπη του με την ομάδα, μέσα από μνήμες με καλό ποδόσφαιρο έγινε μία πρόχειρη, βιαστική και αδικαιολόγητη επιλογή. Ερχόμαστε στην εύκολη επιτυχία που χαλάει το μυαλό. Όταν από την πρώτη χρονιά κερδίζεις τρία ντέρμπι στην σειρά, όταν παίρνεις κύπελλο με Μανωλά νομίζεις ότι όλα είναι εύκολα. Στην ΆΕΚ ξεκίνησαν να πάρουν προπονητή, μίλησαν με καλά ονόματα έφεραν στην Ελλάδα τον Μοντανιέ, όταν όμως κατάλαβαν πως έχει απαιτήσεις πήγαν στην ξεπέτα Κετσπάγια. Είναι περίεργο, αλλά ενώ το καλοκαίρι ήταν δεδομένα τα θέλω της ΑΕΚ και η ομάδα είχε ανάγκη έναν προπονητή που θα φέρει πλάνο εξέλιξης, που θα δώσει την δυνατότητα στην ΑΕΚ μέσα από πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο να φέρει ποσοστό νικών που θα την κάνει ανταγωνιστική στην μάχη του πρωταθλήματος, έφεραν προπονητή που ήταν γνωστός για την συντηρητική του νοοτροπία. Επιλογή σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τα θέλω της ομάδας.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΜΟΡΑΙΣ

Ο Κετσπάγια έδειξε γρήγορα πως είναι ακατάλληλος, αλλά και η επιλογή Μοράις ήταν ένα πείραμα. Προπονητής που δεν είχε δώσει πουθενά στίγμα σαν πρώτος, με καριέρα σαν βοηθός σε καλά κλάμπ. Δεν υπήρχε μία πετυχημένη δουλειά του Πορτογάλου σαν πρώτος προπονητής να την πάρεις σαν βάση και να ξέρεις τι να περιμένεις. Συμφώνησαν μαζί του και περιμέναμε όλη να δούμε τι σόι προπονητής είναι και σε τι ποδόσφαιρο πιστεύει. Ο Μοράις, αποδείχθηκε πως ψαχνόταν και ο ίδιος. Στην ΑΕΚ δοκίμασε όλα τα σχήματα, χωρίς να βρει άκρη να στηριχτεί κάπου και δίχως να καταφέρει να κάνει ξεκάθαρο ποια είναι η φιλοσοφία του. Αυτή ήταν και η μεγάλη του αποτυχία. Νομίζω πως ο Μοράις φεύγει από την ΑΕΚ και για αυτόν δεν μάθαμε τίποτα. Ούτε σε πια τακτική πιστεύει, ούτε αν είναι προπονητής που θέλει οι ομάδες του να παίζουν με μπάλα στην αντεπίθεση. Δεν άφησε κανένα στίγμα και έγινε φανερό πως δεν έχει ούτε ο ίδιος κάποιο πλάνο στο μυαλό του γα να ανεβάσει το επίπεδο της ΆΕΚ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Πιστεύω πως πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος. Η ΑΕΚ χρειάζεται προπονητή με οντότητα. Προσωπικότητα ισχυρή που να μπορεί να εμπνεύσει και φυσικά που να έχει πίσω του μία δουλειά που να κάνει γνωστό το ποδόσφαιρο στο οποίο πιστεύει. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Η ΑΕΚ χρειάζεται προπονητή που αυτή την εποχή να είναι πάνω από το επίπεδο που βρίσκεται τώρα η ΆΕΚ. Κάτι που ίσχυε με τον Πογιέτ, όχι με τους Κετσπάγια, Μοράις και να του δοθεί η δυνατότητα να ετοιμάσει την ΆΕΚ που είτε την επόμενη, είτε την μεθεπόμενη σεζόν θα διεκδικήσει πρωτάθλημα. Δεν έχει αυτή την χρονική στιγμή η διοίκηση το δικαίωμα για ακόμα μία ελαφριά επιπόλαιη επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θέλει τον Μελισσανίδη αλλά και τα λεφτά του!!

News 24/7

24MEDIA NETWORK