Το αβαντάζ του Ολυμπιακού και το σχέδιο του Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τον Ολυμπιακό, που είναι ξανά στην κορυφή διεκδικώντας κάτι που ξέρει πώς να το κατακτήσει, και παράλληλα αναλύει το πλάνο για τον νέο Παναθηναϊκό με Βιγιαφάνες, Κουρμπέλη, παιδιά της ακαδημίας και φθηνούς Έλληνες.

Το αβαντάζ του Ολυμπιακού και το σχέδιο του Παναθηναϊκού
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός, αν και έχασε περισσότερους βαθμούς απ' όσους συνηθίζει, κατάφερε ν' αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα. Πλέον μάλιστα έχει το πλεονέκτημα να διεκδικεί κάτι που γνωρίζει πως να το κατακτά.

Μετά το χαμένο ντέρμπι στην Λεωφόρο, ο Τάκης Λεμονής έμεινε ήρεμος, εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό πρόγραμμα που είχε μπροστά του και μ' έξι συνεχόμενες νίκες έφερε πρώτο τον Ολυμπιακό. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του βρήκε πρωταγωνιστές, δημιούργησε αυτοματισμούς και έγινε πιο δημιουργική.

ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ ο Τάκης Λεμονής έκανε ένα λάθος που δυσκόλεψε την κατάσταση. Για την ακρίβεια δεν αξιολόγησε σωστά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Συνολικά υπερεκτιμήθηκε το δεύτερο μισό του. Σ' εκείνο το ματς και δη στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου οι "ερυθρόλευκοι" δημιουργούσαν -με μεγάλη συχνότητα- ευκαιρίες, αλλά η είσοδος του Οφόε στην θέση του Πάρντο τούς μπλόκαρε. Από το 45ο λεπτό μέχρι το 64ο όταν και ο Ανσαριφάρντ "χόρεψε" τον Μόρα, οι Πειραιώτες έμοιαζαν εγκλωβισμένοι και δεν είχαν δημιουργήσει ευκαιρία και οι τελικές ήρθαν μετά το 2-1, όταν και οι παίκτες του Χάβου είχαν προβληματική αμυντική συμπεριφορά.

Ο Λεμονής αποφάσισε με τον ΠΑΣ ν' αρχίσει με το σχήμα του δευτέρου ημιχρόνου στο Αγρίνιο, δηλαδή με τέσσερις καλούς δημιουργούς, που έψαχναν την πάσα, αλλά δεν είχαν κίνηση και πλάτος. Ο Πετράκης, παίζοντας με τρεις στόπερ, είχε εξουδετερώσει τον Ανσαριφάρντ, ο Μανθάτης είχε πάει εξαιρετικά στο πρώτο μέρος παίρνοντας τ' ανεβάσματα του Ομάρ και ο Ολυμπιακός είχε χώρο μόνο από την πλευρά του Κούτρη που δεν μπορούσε να τον εκμεταλλευτεί.

Αποτέλεσμα; Απείλησε μόνο με δύο στημένα και έκλεισε το ημίχρονο χωρίς ευκαιρία σε κανονική ροή. Την πρώτη του την έφτιαξε στο 54ο λεπτό. Δύο λεπτά αργότερα μπήκε ο Πάρντο, αποκτήθηκε πλάτος και ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ με σουτ εκτός περιοχής από τον Μάριν που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Το κέρδος του Ολυμπιακού ήταν πως βρήκε πρωταγωνιστές, ο Μάριν έχει ψυχολογία και η τάση του να πλησιάζει στον άξονα δημιουργεί όμορφες συνεργασίες. Ο Ολυμπιακός συνολικά πήγε καλύτερα όταν μπήκε ο Πάρντο και λειτούργησε με ένα ορθόδοξο 4-2-3-1, διότι απέκτησε πλάτος και ήταν πολύ πιο εύκολο να πλησιάσει ο Γερμανός τον Φορτούνη. Είναι λάθος να έχεις έστω και πιο κλειστά στη μία πλευρά τον Μάριν και στην απέναντι τον Φορτούνη, αφού λειτουργούν όλα καλύτερα όταν η τακτική τους επιτρέπει να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ

Ο Τάκης Λεμονής στο τέλος του παιχνιδιού δήλωσε πως το παιχνίδι δεν ήταν εύκολο και η νίκη ήρθε γιατί "δείξαμε υπομονή". Η γνώμη μου είναι πως ο Ολυμπιακός νίκησε γιατί για πρώτη φορά σε τέτοιου τύπου παιχνίδια αμύνθηκε καλά. Κράτησε το μηδέν στην άμυνα μετά από έξι συνεχόμενα, δεν επέτρεψε στον ΠΑΣ να βγάλει αντεπιθέσεις, ούτε να έχει εύκολη κατοχή, τον κράτησε μόνιμα σε θέση άμυνας, εξασφάλισε το μηδέν και έψαξε με ασφάλεια το γκολ.

Δεν ήταν καλός στην δημιουργία όμως, αφού ο Λεμονής παίζοντας με τέσσερις μπαλαντέρ στέρησε από την ομάδα του κίνηση χωρίς την μπάλα. Τουλάχιστον είδε να δουλεύει με συνέπεια το αμυντικό πλάνο.

Από τη στιγμή που τους έβαλε όλους από κάτω, φαίνεται πως και αυτός ό τίτλος είναι στο χέρι του.

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που το πρόγραμμα έφτιαξε, έχει βελτιωθεί πολύ και σε κάθε παιχνίδι δείχνει ένα διαφορετικό στοιχείο προόδου. Χωρίς να σημαίνει πως δεν έχει θέματα να λύσει και πολλή δουλειά να κάνει. Αφότου όμως έπιασε κορυφή, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της έλλειψης φόβου για τον πρωταθλητισμό. Διεκδικεί κάτι που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να το κατακτήσει.

ΑΞΙΖΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ο Παναθηναϊκός έκανε μετά από καιρό ένα καλό παιχνίδι, ήταν ομάδα στην Ξάνθη και αδικείται από το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν νίκησε μία ομάδα που στο γήπεδο ήταν πολύ κατώτερη του, επειδή έχει ξεχάσει πώς είναι να κερδίζεις εκτός. Στον ομαδικό αθλητισμό οι νίκες είναι και θέμα συνήθειας, μαθαίνεις και στον Παναθηναϊκό έχουν ξεχάσει πως είναι οι επιτυχίες μακριά από τη Λεωφόρο, πώς εκμεταλλεύεσαι την ανωτερότητα σου και πώς διαχειρίζεσαι ένα οριακό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η εικόνα μετά από πολύ καιρό ήταν ικανοποιητική. Ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ παραγωγικό πρώτο ημίχρονο, στο οποίο συνδύασε τρεξίματα με επιθετικότητα και στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού έβγαλε χαρακτήρα μετά την ισοφάριση και προσπάθησε να πάρει αυτό που άξιζε από την εικόνα του παιχνιδιού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Θεωρώ υποχρέωση μου να επαναλάβω πως στον Παναθηναϊκό που θα δημιουργηθεί τον Ιανουάριο με πολύ περιορισμένο μπάτζετ θα πρέπει να ισχύσει ένας κανόνας: όλοι είναι προς πώληση, εκτός του Βιγιαφάνες. Το είχα γράψει πριν από δύο εβδομάδες και μαθαίνω πως ανάλογα έχει σκοπό να κινηθεί και ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Φυσικά αυτή είναι η πρόθεση, γιατί έτσι όπως είναι τα πράματα όποιος θέλει να φύγει φεύγει. Ο Παναθηναϊκός, στην κατάσταση που βρίσκεται, είναι υποχρεωμένος να ψάξει για λεφτά, όποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να φέρει χρήματα, είναι λογικό να πωληθεί, όμως πάντοτε υπάρχει και το γήπεδο.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξέρει ότι για να δημιουργήσει μία ομάδα με πολλούς Έλληνες, δουλεύοντας σκληρά με νεαρά παιδιά που έχουν ταλέντο, χρειάζεται να έχει κι έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω. Ο Βιγιαφάνες έχει δείξει απίστευτο επαγγελματισμό σε μία εποχή που όλων ο χαρακτήρας κρίνεται και πως είναι δεμένος με την ομάδα. Έχει την ικανότητα να βοηθά τους συμπαίκτες του να δείχνουν καλύτεροι, διαθέτη σίγουρο κράτημα μπάλας σε δύσκολα μέτρα, απελευθέρωση και έχει την δυνατότητα να πλησιάζει τους συμπαίκτες του και να παίζει μαζί τους.

Αν υπάρχει η ποιότητα του Βιγιαφάνες, ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα μπορέσει με φθηνά υλικά και με πολύ ταλέντο να φτιάξει ένα σύνολο που ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα έχει νόημα να παρακολουθεί στο γήπεδο.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το παιχνίδι στα Πηγάδια πρέπει να γίνει μπούσουλας. Είδαμε πως μ' έναν εντυπωσιακό Βιγιαφάνιες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύνολο από χαμηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές που, αν έχει τρεξίματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί να είναι ανταγωνιστικό.

Επίσης πως πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνάει για να ρίξει στη μάχη κάποια παιδιά από την ακαδημία. Στα τμήματα υποδομής γίνεται δουλειά και ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί σε αυτά τα πρωταθλήματα μετά από πολλά χρόνια. Είναι υποχρεωτικό πλέον να εκμεταλλευτεί αυτήν τη φουρνιά.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΛΙΝΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΠΑΣ;

Νομίζω πως είδαμε στην πράξη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπουμε τον Μολίνς στην κορυφή της επίθεσης και να στερεί παιχνίδια από ένα νέο παιδί προερχόμενο από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού που αν βγει θα αποτελέσει και οικονομικό κεφάλαιο για το σύλλογο. Στο γήπεδο υπήρχε αγωνιστικό κέρδος. Ο Πίσπας μπορεί να έχασε δύο γκολ, όμως κινήθηκε σε χώρους που δεν έβγαινε ο Μολίνς, ήταν ελαφρύς και απλός. Σωστός στην σκέψη, με σωστές απλές πάσες και γρήγορες επιλογές.

Επιτέλους κάπου να τελειώσει η κούραση με τον Μολίνς. Ο άνθρωπος σταματά όλες τις επιθέσεις, η μπάλα ακουμπά πάνω του και είναι σαν να παίρνει την απόφαση να μην φύγει ποτέ από τα πόδια του για συμπαίκτη του. Είναι καλό παιδί, βάζει πλάτη, προσπαθεί να πείσει και τους συμπαίκτες του να μοιραστούν τα χρήματα με μέλη από το τεχνικό τιμ και ανθρώπους που δουλεύουν για το σύλλογο ώστε να μην υπάρχει αδικημένος.

Δεν υποτιμώ αυτόν τον παράγοντα τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, όμως στο γήπεδο αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα. Η ομάδα συνολικά ήταν πιο γρήγορη, είχε κίνηση και σωστές επιλογές με τον Πίσπα ως φορ. Αν είναι να χάνει με κάποιον βασικό επιθετικό, ας χάνει με τον Πίσπα.

ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΩΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΩΝ

Όπως αποδείχτηκε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνει ο Παναθηναϊκός τον κάθε Σιλά για την θέση "6". Προσέξτε από κεντρικούς χαφ που δεν ξέρουν μπάλα και κρατούν μόνο την θέση "6" το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο, δεν χρειάζεται να πας στο Σαμπιονά να πάρεις δανεικό. Από τη στιγμή που είσαι σε οικονομική κρίση, θα πας με τον Τζανδάρη των 50 χιλιάδων ευρώ. Προσέξτε, το χρηματιστήριο στο ποδόσφαιρο είναι ευμετάβλητο, δεν λέει όλη την αλήθεια. Ο Τζανδάρης πριν από τρία χρόνια είχε αρνηθεί να ανανεώσει στον ΠΑΟΚ αρνούμενος πρόταση με τριπλασιες απολαβές από αυτές που συμφώνησε στον Παναθηναϊκό.

ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Το πλάνο του Παναθηναϊκού είναι συγκεκριμένο: ηγέτης ο Βιγιαφάνες, που θα παίρνει κάποια χρήματα περισσότερα, αλλά κάνει τη διαφορά και αρχηγός ο Κουρμπέλης. Στον Έλληνα χαφ έχει μεγάλη εμπιστοσύνη Ο Ουζουνίδης και βλέπει πως σ' ένα σωστό σύνολο θα έχει πρόοδο. Σωστή ως προσέγγιση, άλλωστε είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει μόνιμο στην εθνική ομάδα. Οπότε Βιγιαφάνες να προσφέρει ποιότητα και δημιουργία, ο Κουρμπέλης αρχηγός το μυαλό του προπονητή στο γήπεδο και από εκεί και πέρα φθηνοί Έλληνες παίκτες να κάνουν την διαφορά.

Γενναίο ξεσκαρτάρισμα για να γλιτώσει ο Παναθηναϊκός με όσο γίνεται περισσότερα συμβόλαια ποδοσφαιριστών που δεν κάνουν την διαφορά και δεν μπορούν να τρέξουν. Μπήκε στην Ξάνθη αλλαγή ο Χιλιέμαρκ, μπήκε και το παιδί ο Δώνης, νομίζω πως έγινε σε όλους αντιληπτό πως ο ο δεύτερος πρόσφερε περισσότερα. Δεν τα ρίχνω στον Σουηδό, δεν έχει λόγο κανένας δανεικός, κανένας παίκτης μίας χρονιάς, να μείνει σε καλή κατάσταση και να παλεύει την συγκεκριμένη περίοδο γι' αυτήν την ομάδα.

Παιδιά όμως όπως οι Τζανδάρης, Δώνης, Πίσπας, Αυλωνίτης, Κολοβέτσιος και ο Οικονόμου που λογικά θα αποκτηθεί στην θέση του Κουτρουμπή, μπορούν να δουν τον Παναθηναϊκό ως μια ευκαιρία.

ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Το ξαναλέω, τη ζημιά την έκανε ο Αλαφούζος που κορόιδεψε τον Ουζουνίδη και δεν του είπε ποιες είναι οι προθέσεις του. Συμφώνησαν σε μπάτζετ 11 εκατομμυρίων και μόλις το ρόστερ έκλεισε ανακοίνωσε πως σταματά να χρηματοδοτεί την ομάδα. Αν γνώριζε τι θα συμβεί θα λειτουργούσε διαφορετικά. Και θα πήγαινε σε ένα πλάνο που ο ίδιος είχε επιβάλει και δουλέψει με επιτυχία στον Πανιώνιο. Έλληνες ποδοσφαιριστές που θα δουν το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ως μία μεγάλη ευκαιρία να χτίσουν την καριέρα τους και μέσα από την πρόοδο του συλλόγου να μεγαλώνουν και οι ίδιοι.

Η πρώτη κίνηση σε αυτήν την λογική ήταν να μείνει ελεύθερος ο Κουτρουμπής με στόχο να γλιτώσει ο Παναθηναϊκός το συμβόλαιο των 350.000 ευρώ. Άλλωστε ούτε ο Αυλωνίτης των 50 χιλιάδων παίζει χειρότερά του. Υπήρχε εδώ και καιρό πρόβλημα με τον Κουτρουμπή και για όσους έγραψαν πως ο Παναθηναϊκός έκανε λάθος και έπρεπε να τον πουλήσει, η απάντηση είναι απλή: γνώριζαν πως δεν θα έβρισκαν εύκολα ομάδα που και θα έδινε λεφτά στον Παναθηναϊκό και θα πλήρωνε το συμβόλαιο του. Ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία στον Ουζουνίδη να φέρει ελεύθερο τον Οικονόμου με πολύ λιγότερα χρήματα.

Συνολικά αυτό είναι το πλάνο που είναι υποχρεωμένος να κινηθεί ο Παναθηναϊκός και το παιχνίδι στην Ξάνθη, έδειξε πως στο ελληνικό πρωτάθλημα αν έχεις έναν Βιγιαφάνες, νέα παιδιά που να θέλουν να τα δώσουν όλα μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK