Το φιλί της ζωής από Ουζουνίδη και οργανωμένους

Μετά το εύκολο 2-0 του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΣ και την επίδειξη συσπείρωσης του κόσμου στο "Απόστολος Νικολαϊδης" ο Τσάρλυ βγάζει το καπέλο στον Μαρίνο Ουζουνίδη και στους οργανωμένους οπαδούς γιατί αυτοί είναι τα δύο πραγματικά στηρίγματα των πράσινων.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το είχε ανάγκη ο σύλλογος αυτό το απόγευμα, είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός ένα πάρτι συσπείρωσης, μία εικόνα στο γήπεδο αλλά και στις εξέδρες που να δείχνει πως ακόμα υπάρχει ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην ομάδα που συνεχίζουν να δουλεύουν επαγγελματικά και με συναίσθημα και οπαδοί που καταλαβαίνουν πως είναι ώρα ευθύνης και δεν έχουν σκοπό να τον αφήσουν παραδομένο στη μοίρα του.

Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που φαντάζουν οι οργανωμένοι ως η ύστατη ελπίδα σωτηρίας του συλλόγου. Και σε πρώτη φάση έκαναν ακριβώς ό,τι έπρεπε. Προστάτευσαν την ομάδα από κίνδυνο τιμωρίας, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε δύο συστάσεις για άνοιγμα καπνογόνων, τόνιζαν με τα συνθήματα τους πως θα είναι εκεί για την ομάδα, δείχνοντας διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι του για να σωθεί ο σύλλογος.

ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΧΑΖΕΙ "ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη να σταματήσει η οποιαδήποτε διχαστική συζήτηση. Η αξιολόγηση των ευθυνών είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή. Πρώτα πρέπει να μην "πεθάνει" ο Παναθηναϊκός και μετά να γίνει οριστικό ταμείο για τις ευθύνες της κάθε πλευράς.

Ο σύλλογος έχει ανάγκη μόνο τοποθετήσεις και πράξεις που να είναι ικανές να δημιουργήσουν συσπειρωτικες δυνάμεις και προτάσεις ικανές να προσφέρουν μικρές και μεγάλες λύσεις. Οτιδήποτε άλλο μόνο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει. Ο Παναθηναϊκός, προς το παρόν, απέδειξε στην πράξη πως έχει ακόμα σφυγμό.

Είχε σφυγμό στις εξέδρες, είχε και στο γήπεδο. Ήμουν σκληρός με τον Μαρίνο Ουζουνίδη την περασμένη εβδομάδα. Έχω μάθει από τους ανθρώπους που θεωρώ ικανούς να έχω υψηλές απαιτήσεις. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι δύσκολη, αλλά στο Αγρίνιο υπήρχε μία εικόνα παράδοσης, τόσο στο γήπεδο όσο και από τις τοποθετήσεις του στο τέλος, όταν και αρνήθηκε να ασχοληθεί με τα όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο προβάλλοντας ως δικαιολογία τα διοικητικά προβλήματα.

Είχα τονίσει πως για να έχει νόημα η παρουσία του πρέπει, όσο δύσκολο κι αν είναι, να καταφέρει να ξεχωρίσει τα δύο θέματα και ο ίδιος με τους συνεργάτες του να κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξει ένα αξιοπρεπή πρόσωπο στο γήπεδο η ομάδα. Μία αξιοπρεπή παρουσία στο γήπεδο μπορεί να βοηθήσει και την επόμενη ημέρα. Αν δημιουργηθεί και αγωνιστικά χάος, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το ρόστερ, στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, ανάφερα ότι δεν ταιριάζει η περσινή λογική που παρουσίασε ο Ουζουνίδης, στους ποδοσφαιριστές που έχει αυτή την στιγμή στα χέρια του. Μετά και από τα τρία παιχνίδια με Κέρκυρα, Απόλλωνα και Παναιτωλικό τόνισα πως ο Χίλιεμαρκ είναι πρόβλημα σε σύστημα με δύο χαφ , καθώς δεν βγάζει τα μέτρα που απαιτούνται και είναι υποχρεωτικό να αρχίσει να δουλεύεται σύστημα με τρία κεντρικά χαφ.

Ο Ουζουνίδης την εβδομάδα που πέρασε πήρε γενναίες αποφάσεις που τον αναδεικνύουν ως ένα είδος θεματοφύλακα του συλλόγου. Άλλαξε στιλ ποδοσφαίρου, πηγαίνοντας σε διατάξεις και λογικές που ταιριάζουν περισσότερο με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του να διαχειριστεί και πάνω απ' όλα έμεινε στον Παναθηναϊκό, παρά το "άδειασμα" που δέχτηκε από τον Γιάννη Αλαφούζο. Έδειξε σεβασμό και προς το σύλλογο αλλά και προς τους ποδοσφαιριστές που ο ίδιος έπεισε να έρθουν στον Παναθηναϊκό.

ΤΟ 4-3-3 ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Στο τέλος του παιχνιδιού έδειξε να έχει βρει τον πραγματικό εαυτό του, λειτουργώντας όπως τον έχουμε συνηθίσει, ως έναν προπονητή με απαιτήσεις που δεν κρύβεται. Δεν προσπάθησε να κρυφτεί από το τελικό 2-0, τόνισε πως το προβάδισμα ήρθε περισσότερο από τη θετική ενέργεια που έφερε ο κόσμος παρά από τη δημιουργία της ομάδας του. Η αλήθεια βέβαια είναι πως βοήθησε και η νέα διάταξη, να μην υπάρχουν τόσο πολλά αμυντικά κενά και δρόμοι προς αξιοποίηση για τον αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός πράγματι δεν ήταν καλός, ήταν όμως μαζεμένος. Έχοντας έναν χαφ παραπάνω στον άξονα μίκρυναν οι χώροι για τον αντίπαλο και ήταν πιο εύκολο να υπάρχουν καλύψεις στην κατοχή του ΠΑΣ απ' όσο στα προηγούμενα παιχνίδια και μπόρεσε ο Χίλιεμαρκ έχοντας 6άρι στην πλάτη του και ακόμα ένα χαφ κοντά του να είναι περισσότερο ωφέλιμος από ότι πρόβλημα.

Ο Χίλιεμαρκ είναι ένας χαφ που παίζει κάθετα πατάει περιοχή, στοιχείο που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε στον άξονα του Παναθηναϊκού, έχει την ικανότητα να έχει σωστές επιλογές με την μπάλα, αλλά δεν έχει μάθει να βοηθά χωρίς την μπάλα στο ανασταλτικό κομμάτι. Είναι αργός, δεν λειτουργεί σωστά τακτικά και δεν βάζει ένταση στις αμυντικές αντιδράσεις του.

Ακόμα και σε τριάδα το πρόβλημα του φάνηκε και ο ΠΑΣ από το δικό του χώρο προσπαθούσε να βγάλει επιθέσεις. Ο Ουζουνίδης ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια από τον Σιλά, έκανε παρατηρήσεις στον Σουηδό και αναγκάστηκε στο τέλος να τον κάνει αλλαγή. Συνολικά όμως το ταμείο ήταν θετικό και οι χώροι που πρέπει να μάθει να λειτουργεί στο 4-3-3 είναι λιγότεροι.

ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ

Το 4-3-3 τονίζω σε όλα τα τελευταία μου κείμενα πως είναι μονόδρομος, η αλλαγή τακτικής και η ταυτόχρονη παρουσία των Βιγιαφάνες, Κουλιμπαλί, Χουλτ έδωσαν μία εικόνα βελτίωσης. Δεν έπαιξε καλά ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως λειτούργησε ως σύνολο.

Ο δρόμος είναι δύσκολος, η απαίτηση όμως είναι να συνεχίσει να υπάρχει μία αξιοπρέπεια και την εβδομάδα που πέρασε ο Μαρίνος Ουζουνίδης έκανε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έγραφα, αλλά αυτή τη στιγμή τον Παναθηναϊκό τον κρατά ο Ουζουνίδης και οι οργανωμένοι. Ναι έχουν κάνει λάθη οι οργανωμένοι και μάλιστα πολλά.

Όμως όταν κάποιος πεθαίνει, βοήθεια μπορεί να ζητήσει και να λάβει μόνο από αυτούς που έμειναν κοντά του, αν πάει σε ιστορική αναδρομή πάει να πει πως έχει αποφασίσει να μην αλλάξει την μοίρα του.

Όσοι έχουν μείνει, όσοι δημιούργησαν αυτό το όμορφο πάρτι στην Λεωφόρο κρατούν ζωντανή την ιδέα που λέγεται Παναθηναϊκός, είναι αυτοί που θα παλέψουν για να μην έρθει το τέλος και πρέπει να αφήσουν πίσω οτιδήποτε αφορά το παρελθόν και να ψάξουν μόνο λύσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK