Το λάθος με Ροντρίγκες, τα αστεία χρήματα και ο Βιεϊρίνια

Το κεφάλαιο Κλάους, υπόθεση Ροντρίγκες, ο Αλαφούζος που κόβει ξανά μισθό στον άνθρωπο που τον κατέστρεψε και ο Λάμπρου στην λογική των συμμαχιών.Γράφει ο Τσάρλυ.

Το λάθος με Ροντρίγκες, τα αστεία χρήματα και ο Βιεϊρίνια

Για τον ΠΑΟΚ αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικό που ξεκίνησε την νέα χρονιά με νίκη. Θα ανοίξουν πολλές συζητήσεις και θέματα αν αρχίσει ξανά να χάνει βαθμούς. Η αλήθεια είναι πως και στην Λιβαδειά ο Δικέφαλος υπέφερε από τις παθογένειες που έχει το ρόστερ του. Έφτασε κοντά στο να μείνει στο 0-0 με μία ομάδα που δεν είναι σε θέση να πάρει αυτό το αποτέλεσμα.

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ξεκινάμε την κουβέντα για το παιχνίδι στην Λιβαδειά με την παραδοχή πως ο Λεβαδειακός είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ο Ντόστανιτς δεν την έχει καλά την ομάδα και μετρά μέρες. Επιθετικά στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποια έμπνευση του Μάντζιου και ήταν εμφανές πως δεν υπήρχε καμία πίεση στον άξονα. Να θυμίσω εδώ πως ο Λεβαδειακός προερχόταν από τρεις συνεχόμενες 4άρες.

Ο λόγος γινόταν ολοφάνερος βλέποντας την ελάχιστη πίεση που υπήρχε στην κατοχή μπάλας του ΠΑΟΚ. Έδινε την δυνατότητα για πολύ εύκολη και άκοπη μεταφορά, χρόνο και χορό στον αντίπαλο για να αποφασίσει πως θα δημιουργήσει.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΛΑΟΥΣ

Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν πως δεν μπορούν να κερδίσουν μέτρα και να ακουμπήσουν την μπάλα ψηλά σε επιθετικό ποδοσφαιριστή. Ο Αθανασιάδης, για ακόμα μία φορά αόρατος. Θυμάμαι και γελάω που το καλοκαίρι έδωσε μάχη για να μην χαθεί το κεφάλαιο Κλάους.

Αυτή η απίστευτη σπουδή για να μην αποκτηθεί φορ, που δεν ήταν το περασμένο καλοκαίρι η πρώτη φορά που την βιώναμε αλλά που αυτή την φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που έπεσε στην παγίδα η διοίκηση με την συμβολή του τεχνικού τιμ στον ΠΑΟΚ. Το γκολ άργησε στην Λιβαδειά να έρθει και ο ΠΑΟΚ κέρδισε μία ομάδα που ήταν έτοιμη να δεχθεί ακόμα μία 4άρα με 1-0 στο τέλος για τρεις λόγους. Οι όποιοι δείχνουν και πως πρέπει να κινηθεί η διοίκηση.

ΦΟΡ, ΕΞΤΡΕΜ, ΔΕΚΑΡΙ

Α) Ούτε ο Αθανασιάδης, ούτε ο Κουλούρης που μπήκε στην θέση του μπορούσε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να κερδίσουν μέτρα και να βάλουν την μπάλα μέσα στην περιοχή, παρότι ο αντίπαλος τους το έκανε πολύ δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ από τους δύο του φορ έχει πάρει μόλις 3 γκολ και 2 ασίστ.

Τα 3 γκολ από τον Κουλούρη, οι 2 ασίστ από τον Κλάους. Προς θεού μην πάρουν φορ αυτές τις ημέρες και χαθεί το κεφάλαιο Κλάους.

Β) Ο Μπίσεσβαρ είναι γλυκός ποδοσφαιριστής, έχει καλό κοντρόλ, καλή επιλογή στον χώρο του άξονα, μόνιμα όμως μπλοκάρει όταν πρέπει να πάει σε τελική δημιουργία η εκτέλεση. Σίγουρα ο ΠΑΟΚ παίζει καλύτερα με τον Μπίσεσβαρ αντί του Σάκχοφ στην θέση του επιτελικού χαφ, αυτό δεν μπαίνει στην συζήτηση, όμως δεν πρόκειται για κλάση. Ο καλός ο επιτελικός το δεκάρι που αξίζεις να κρατήσεις θέση για αυτόν, πρέπει να έχει τελική, να προσφέρει ασίστ και γκολ.

Ο Μπίσεσβαρ δεν το κάνει, δύο γκολ και 1 ασίστ έχει δώσει στον ΠΑΟΚ και αν συνυπολογίσουμε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν γκολ και ασίστ οι Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και πόσο αναγκαστική είναι η απόκτηση ποδοσφαιριστή στον άξονα που θα προσφέρει σε νούμερα. Από Κάνιας, Τσίμιροτ, Χαριση, Σάκχοφ ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει γκολ και ασιστ.

Γ) Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να επιτίθεται με την ταχύτητα που βγάζει στα άκρα ο Ροντρίγκες. Η απουσία του ήταν αισθητή. Η ομάδα του Ίβιτς γκολ και ασίστ παίρνει κυρίως από τους ακραίους. Με βάση τον αριθμό των επιθέσεων που βγάζει είναι λιγότερα από ότι πρέπει, αλλά τουλάχιστον από τους Ροντρίγκες, Μάτος, Κάμπος, Μυστακίδη, έχει πάρει 8 γκολ και 6 ασίστ συνολικά. Με την επικείμενη αποχώρηση του κύριου όπλου του, είναι δεδομένο πως πρέπει να αποκτηθεί εξτρέμ που να κάνει την διαφορά.

Έτσι κι αλλιώς ο ΠΑΟΚ χρειάζεται κάτι πιο αποτελεσματικό από τον Κάμπος, που η πολύ χαμηλού επιπέδου τελική απόφαση έχει στοιχίσει και θα ξαναστοιχίσει, τώρα που έφυγε ο Ροντρίγκες, δεν χωράει συζήτηση ότι χρειάζεται μεταγραφή βαρβάτη. Ο ΠΑΟΚ με λίγα λόγια θέλει δημιουργικό χαφ, ακραίο επιθετικό και στράικερ που να κάνουν την διαφορά. Όχι ψαγμένες και καλά λύσεις που αποδεικνύονται της πλάκας. Χρειάζεται όσο λιγότερο ρίσκο.

Ας μην πάρει και τους 3 αλλά όποιον φέρει, να κάνει πλάκα στην Ελλάδα. Μόνο με μεταγραφές τέτοιας λογικής θα καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει για να πετύχει τους στόχους του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Στον ΠΑΟΚ δεν έχει βρεθεί ένα πλάνο πάνω στο οποίο να υπάρξει εξέλιξη της ομάδας. Η υπόθεση Ροντρίγκες μαρτυρά το πρόβλημα που υπάρχει στις αποφάσεις που παίρνει ο σύλλογος. Σε μία εποχή που ψάχνει την εξέλιξη του και το ρόστερ φωνάζει πως χρειάζεται ενίσχυση χάνει τον μακράν καλύτερο της ποδοσφαιριστή, χωρίς τα λεφτά να είναι τέτοια που να δικαιολογούν την αποχώρηση του.

Είναι αδικαιολόγητο. Ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρό ιδιοκτήτη, δεν έχει χρέη και χάνει τον καλύτερο του ποδοσφαιριστή εισπράττοντας καθαρά γύρω στα 3 εκατομμύρια. Η υπόθεση Ροντρίγκες αποτελεί απόδειξη πως κάτι δεν καλά, υπάρχει έλλειψη οργάνωσης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ΠΑΟΚ πουλάει τον Ροντρίγκες.

Στην εποχή που βρισκόμαστε οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να πουλάνε, πρέπει όμως να γνωρίζουν να το κάνουν στην σωστή τιμή. Στην εποχή βέβαια που βρισκόμαστε για τον ΠΑΟΚ το ζητούμενο είναι να δημιουργήσει ομάδα και όχι να μάθει να πουλάει σωστά, γιατί από άποψη υλικού βρίσκεται πολύ κάτω από το απαιτούμενο, για να υλοποιηθούν οι στόχοι του.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Από τα ρεπορτάζ που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες προκύπτει πως η διοίκηση του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι είχε πρόταση την οποία απέρριψε για τον Γκάρι Ροντρίγκες. Είναι περίεργο πως γίνεται και την ίδια ώρα που η διοίκηση του ΠΑΟΚ έκανε συμβόλαιο για να εξασφαλίσει την ζωή του Τζαβέλλα, σε ποδοσφαιριστή δηλαδή που δεν κινδύνευε να τον χάσει, δεν έκανε το ίδιο με τον Γκάρι Ροντρίγκες που είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που υπήρχε στο ρόστερ και μπορούσε να απασχολήσει την αγορά.

Υπάρχει ένας νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις που οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν. Όταν αρνείσαι μία πρόταση για έναν ποδοσφαιριστή που οι απολαβές του θα αυξανόταν κατά πολύ σε σχέση με αυτές που λαμβάνει, υποχρεούσαι να του κάνεις αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο του. Αν δεν το κανείς είναι δεδομένο πως θα έχεις έναν χαλασμένο άνθρωπο που θα ψάχνει πώς να φύγει και πολύ σύντομα θα πιέσει για να πάρει μεταγραφή.

ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΑΣΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Στον ΠΑΟΚ η λογική έλεγε πως αντί να ασχοληθούν με τον Τζαβέλλα θα έπρεπε απευθείας να φωνάξουν τον Ροντρίγκες για αύξηση αποδοχών και να πάρουν από τον ποδοσφαιριστή νέο συμβόλαιο με ρήτρα που να ικανοποιεί την διοίκηση. Συγνώμη, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο τα λεφτά που προσφέρει η Γαλατά στον σύλλογο για 26 ετών εξτρέμ, με την ταχύτητα του Ροντρίγκες και με 6 γκολ και 8 ασίστ σε 22 επίσημα παιχνίδια είναι για γέλια.

Πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη πως τα πράγματα στον ΠΑΟΚ δεν λειτουργούν ορθά. Δεν υπάρχει σωστή πολιτική στον σύλλογο και χάνει το καλύτερο παίκτη για ψίχουλα, γιατί τα χρήματα που θα πάρει ο ΠΑΟΚ για το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου είναι ψίχουλα. Και όλα αυτά σε μία εποχή που είναι υποχρεωμένος να δυναμώσει το ρόστερ του και ο κόσμος του περίμενε και περιμένει με ανυπομονησία να έρθει ενίσχυση στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουάριου.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ Ο ΜΙΧΕΛ, ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Από την στιγμή που θα χάσει τον Ροντρίγκες για λιγότερα από 5.000.000 ευρώ και ο σύλλογος με τα βίας θα πάρει 3.000.000 ευρώ, έχει διαπραχθεί ένα μεγάλο σφάλμα. Και αντιλαμβάνομαι από το κλίμα που εισπράττω πως ο Μίχελ είναι μετέωρος. Στον ΠΑΟΚ έχει γίνει αντιληπτό πως δεν χρειάζονται άλλους Σάκχοφ και Σάμπο. Δεν λέει τίποτα να γεμίζει το ρόστερ με μέτριους, που δεν κάνουν την διαφορά. Είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί το έμψυχο υλικό που υπάρχει ήδη στην ομάδα, με πολλούς ποδοσφαιριστές που αδικαιολόγητα δεν υπολογίζονται και η ενίσχυση να γίνει με μεταγραφές που το όνομα τους να μιλάει από μόνη τους.

Με την κατάσταση που επικρατεί είναι υποχρεωτικό να κάνει τα πάντα ο Ιβάν Σαββίδης για να επιστρέψει ο Βιειρίνια και όσες μεταγραφές κάνει, πρέπει να λύνουν πρόβλημα. Πρόσφατα η διοίκηση έκανε μία κίνηση με την απόκτηση Λάμπρου που δείχνει πως κινείται ο ΠΑΟΚ στα πλαίσια των συμμαχιών που έχει δημιουργήσει, αλλά και το πόσο λανθασμένα αξιοποιεί ο Παναθηναϊκός της ακαδημίες του

ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ

Μια μικρή παρένθεση μόνο, στον Παναθηναϊκό πρόσφατα άλλαξαν διευθυντή στις ακαδημίες. Έδιωξαν τον Σαμαρά και έδωσαν την θέση του στον άνθρωπο που επέλεξε κατά σειρά τους Βέμερ, Εσιέν, Στραματσόνι. Ο Φύσσας στοίχισε σαν τεχνικός διευθυντής πολύ χρήμα στον Γιάννη Αλαφούζο και απορώ πως γίνεται να κόψει ξανά μισθό σε έναν άνθρωπο που του έκανε τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά.

Παίρνει διαφορετικό πόστο όμως, ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του, απλά σημειώνω πως κανονικά ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θα έπρεπε να ήθελε να βλέπει τον Φύσσα ούτε ζωγραφιστό.

Προσωπικά τον Γιάννη Σαμαρά δεν τον γνωρίζω, μαθαίνω πως ο άνθρωπος δούλευε πολύ. Πληρώνει το γεγονός πως δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής αυτή την στιγμή που μπορεί να προσφέρει άμεσα στην πρώτη ομάδα από την ακαδημία.

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΑΙΚΤΕΣ

Αν δούμε όμως τι έχει συμβεί, το πρόβλημα ανήκει στο πως αξιοποιεί αυτά τα παιδιά ο Παναθηναϊκός. Η ακαδημία έχει βγάλει παίκτες. Ότι στον Παναθηναϊκό άφησαν ελεύθερο τον Ρισβάνη, έδωσαν για ψίχουλα τον Καπίνο και τώρα ο πρώτος είναι κλεισμένος από τώρα για το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό και ο Καπίνο είναι ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και στον Παναθηναϊκό ψάχνουν απεγνωσμένα για γκολκίπερ είναι πρόβλημα που δεν αφορά κανέναν.

Όπως είναι απαράδεκτό να βγάζει έναν επιθετικό η ακαδημία που να είναι σε θέση να παίξει βασικός σε μικρές ομάδες της πρώτης κατηγορίας και να μην έχεις φροντίσει να έχει τα δικαιώματα του μέχρι τα 23 του. Στην συνέχεια βλέπεις αν μπορείς να πάρει κάτι από αυτόν. Δεν γίνεται όμως να διατηρείς ακαδημίες, να περιμένεις με το που φθάνουν οι παίκτες στο 17 τους χρόνια να είναι έτοιμοι για να πάρουν ρόλο στην πρώτη ομάδα και αν δεν είναι να τους αφήνεις ελεύθερους.

Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να βγάλει ποδοσφαιριστές και πρέπει να χειριστεί διαφορετικά τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται σε αυτά τα παιδιά όταν θα περάσουν στο στάδιο του επαγγελματισμού. Είναι ντροπή, που σήμερα δεν έχει ούτε έναν χρήσιμο ποδοσφαιριστή που να έχουν βγάλει οι ακαδημίες του και την ίδια ώρα να έχει ο Ολυμπιακός τερματοφύλακα, το καλοκαίρι και στόπερ και ο ΠΑΟΚ επιθετικό που έχεις βγάλει εσύ.

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ

Ο ΠΑΟΚ με την απόκτηση Λάμπρου δείχνει και μία στρατηγική απόφαση που έχει πάρει. Δεν τον παίρνει τον Λάμπρου για να παίξει, δεν είναι έτοιμο το παιδί να πάρει χώρο και χρόνο στον ΠΑΟΚ.

Λειτουργεί στην λογική των συμμαχιών που μέχρι πρόσφατα ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο, ο ΠΑΟΚ έχει δείξει το τελευταίο καιρό πως μπαίνει γερά στο παιχνίδι και κάνει φιλίες. Αποδεικνύεται όμως πως χρειάζεται να κάνει και ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άσφαιροι στράικερς με "χρυσά" συμβόλαια!
Γκάρι, Γκάρι είσαι εδώ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK