Ο Αναστασίου τα έκανε όλα λάθος

Ο Τσάρλυ ανατρέχει στο "ξεσκαρτάρισμα" του ρόστερ που έκανε ο Αναστασιάδης το 2001 στον Παναθηναϊκό και που δεν έκανε ο Αναστασίου το καλοκαίρι του 2014 και εξηγεί ότι εκτός των λαθών τακτικής, η αποτυχία των "πρασίνων" οφείλεται και στη νοοτροπία του προπονητή τους.

Ο Αναστασίου τα έκανε όλα λάθος
INTIME SPORTS

Έχω κάποιους κανόνες που συνηθίζω να ακολουθώ, που η πορεία της ζωής, η αξιολόγηση όσων έχω παρακολουθήσει ή βιώσει, με έκαναν να τους σέβομαι. Ένας από αυτούς, είναι πως τον καλό προπονητή τον βλέπεις από το ξεσκαρτάρισμα που κάνει στο ίδιο του το ρόστερ. Παραδείγματα πολλά.

Είναι κανόνας πως ο μεγάλος κόουτς τη δεύτερη χρονιά του διορθώνει τις ατέλειες που υπάρχουν στο ρόστερ που έχει παραλάβει. Δείτε τον Μουρίνιο στην Ίντερ, τον Μουρίνιο φέτος, τον Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό, τον Ομπράντοβιτς ακόμα στην Φενερμπαχτσε, που τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι συγκλονιστικά, αλλά η ομάδα του την δεύτερη χρονιά είναι εμφανώς μαζεμένη.

Το ξεσκαρτάρισμα του Άγγελου και το "Θάνατος"

Σέβομαι τον Αναστασιάδη, γιατί είναι μακράν ο καλύτερος Έλληνας προπονητής στο να ξεσκαρτάρει το ρόστερ του. Τον θυμάμαι στον Παναθηναϊκό να αφήνει στο περιθώριο και να αναγκάζει να ψάξουν για ομάδα τους Αλεξόπουλο, Κιάσο, Φλίπσεν (που μετά από τον τραυματισμό του στο γόνατο γύρισε αγνώριστος), Ολιβάρες και Σιπνιέφσκι. Ο άνθρωπός είχε κάνει το ιδανικό ξεσκαρτάρισμα.

Στα μέσα της σεζόν, ο Παναθηναϊκός απέκτησε 3 παίκτες (Σεϊταριδης, Ολισαντέμπε, Μπόατενγκ) και σε συνδυασμό με την δουλειά που είχε κάνει ο Άγγελος κι ο προκάτοχος του, Γιάννης Κυράστας, δημιουργούσαν το μέλλον του Παναθηναϊκού.

Εκείνη την εποχή, ο ελληνικός Τύπος έβλεπε αρκετά επιφανειακά το ποδόσφαιρο και αντί να αντιληφθεί τι δημιουργείται, στάθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του Αναστασιάδη, το περίφημο "θάνατος". Εννοούσε πως όσοι βρίσκονται στην ομάδα έχουν σαν μοναδικό δρόμο τον δικό του, αλλιώς γι' αυτούς υπάρχει ο Θάνατος. Θα μπορούσε να πει η έξοδος, αλλά αυτό σήμερα δεν έχει σημασία.

Τα χρόνια πέρασαν, οι Κυράστας, Αναστασιάδης, Μαρκαριάν, δεν πήραν τίτλο αλλά έμειναν στην ιστορία σαν προπονητές που προσέφεραν πολλά στον Παναθηναϊκό και τον βοήθησαν να φθάσει μία χρόνια στους 16 του Champions League, μία στους 8 και μία στους 8 του Κυπέλλου UEFA.

Κομβικός ο ρόλος του Αναστασιάδη

Ο λόγος που πήγα πίσω στη σεζόν 2000-2001 ήταν διότι και τότε υπήρχε πίσω μία χρονιά που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού άρχισε με την εκπληκτική χρονιά του Κυράστα, τη σεζόν 1999-2000, όταν έμεινε στην ιστορία ως η μοναδική ομάδα που σάρωσε όλα τα βραβεία και δεν πήρε τίτλο. Για την ακρίβεια, δεν την άφησαν να πάρει τίτλο, όπως και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έδωσε το δικαίωμα να πάρει εγχώριο τίτλο η πιο ανταγωνιστική -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- ομάδα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Τα θεμέλια τα έβαλε ο Κυράστας, το αναγκαίο ξεσκαρτάρισμα όμως το έκανε ο Αναστασιάδης. Ο Άγγελος πήρε την απόφαση με ποιους πρέπει να συνεχίσει και ποιους να αφήσει να κατέβουν από το τρένο. Επίσης, επειδή είναι απαιτητικός άνθρωπός κατάφερε να μεταδόσει στους παίκτες του το μικρόβιο να κοιτάνε στόχους που φαίνονται δύσκολο να κατακτηθούν.

Άξιοι συγχαρητηρίων για την περσινή χρονιά

Για να έρθουμε στο σήμερα, εντελώς απρόβλεπτα, πέρα από ό,τι θα πίστευε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του συλλόγου, πέρυσι ο Παναθηναϊκός έτρεξε μία εκπληκτική χρονιά.

Άρχισε μία προσπάθεια με πολύ χαμηλές προσδοκίες και κατέληξε στο να κατακτήσει το κύπελλο και από τις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Παναθηναϊκός ήταν με συνέπεια η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Για τη δουλειά που έκαναν όσοι ήταν γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού την σεζόν 2013-2014 είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Αξίζει να παρασημοφορηθούν.

Το επόμενο βήμα που δεν έγινε

Δημιουργήθηκε μία ομάδα η οποία στις αρχές του Ιουλίου, με την έναρξη της προετοιμασίας, άρχιζε με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές από ό,τι τα περασμένα χρόνια. Υπήρχε μία μαγιά από την περασμένη χρονιά και μία προσμονή που είχε δημιουργηθεί από την εκπληκτική δουλειά που έγινε, τόσο στην καθημερινότητα με τους ποδοσφαιριστές, όσο και με τις επιλογές παικτών.

Η ομάδα χρειαζόταν προσθήκες εκεί όπου πονούσε, χρειαζόταν ξεσκαρτάρισμα και να αποκτήσει την νοοτροπία, που θα της έδινε τη δυνατότητα να κάνει το επόμενο βήμα. Το ταβάνι σίγουρα δεν ήταν όμοιο με την ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας που αναφέραμε ως παράδειγμα, αλλά θα μπορούσε, τουλάχιστον εγχώρια, να βάζει σαν στόχο έστω το πρωτάθλημα και να αρχίσει να μαζεύει βαθμούς στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα νοοτροπίας πηγάζει από τον Αναστασίου

Ο Αναστασίου τα έκανε όλα λάθος τη σεζόν που διανύουμε. Έβαλε φρένο στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Μιλάει για τη νοοτροπία των παικτών του, όταν το πρόβλημα της νοοτροπίας της ομάδας πηγάζει από τον ίδιο. Αυτός είχε 5 χρόνια μεγαλύτερο μέσο όρο από τους αντιπάλους του στην Ευρώπη και μετά από ταπεινωτικές ήττες, στεκόταν μισόχαμογελαστός και μίλαγε για συλλογή εμπειριών και για εκπαιδευτική χρονιά. Ο ίδιος ήταν που, όταν τελείωσε το παιχνίδι με την Ξάνθη, περίμενε τον ρεπόρτερ για να διαμαρτυρηθεί που οι παίκτες των ακριτών αντιμετώπισαν το παιχνίδι σαν τελικό. Ο ίδιος δεν διάβασε καλά τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας του, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

Η αλήθεια είναι πως του έχει ξανασυμβεί. Μετά από τη... φυματική νίκη με 1-0 απέναντι στη Νίκη Βόλου, αντί να ενοχληθεί που η ομάδα του κέρδισε με δυσκολία έναν αντίπαλο που αγωνίζεται σαν ερασιτεχνική ομάδα, δήλωσε ευχαριστημένος από τη δημιουργία αρκετών ευκαιριών. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η ήττα από τον ΟΦΗ...

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζει να δει στις νίκες την πραγματική εικόνα της ομάδας του, την πλήρωσε και στη ρεβάνς με την Ξάνθη.

Τελειώνει το παιχνίδι με την Καλλονή. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από δύο δύσκολες εντός έδρας νίκες με 1-0, σε παιχνίδια όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη και στο τέλος αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει για να κρατήσει τα αποτέλεσμα. Μετά από το τελικό σφύριγμα του διαιτητή δηλώνει "το ποδόσφαιρο που παίζουμε εμείς είναι τελείως διαφορετικό". Κέρδισε με το ζόρι, δημιουργώντας ελάχιστες φάσεις με την Καλλονή και αντί να προβληματιστεί, αυτοαποθεώθηκε.

Αποτέλεσμα της νοοτροπίας του, λοιπόν, ήταν να ξανακάνει τα ίδια λάθη. Ο καλός προπονητής καταφέρνει να περάσει αυτά που θέλει στην ομάδα του στις νίκες που έρχονται με δυσκολία, έχοντας το αβαντάζ της καλής ψυχολογίας που φέρνει το αποτέλεσμα. Ο Αναστασίου δεν άλλαξε τίποτα. Επανέλαβε το ποδόσφαιρο που ο ίδιος ονόμασε διαφορετικό. Και η αλήθεια είναι πως όντως είναι διαφορετικό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αναπτυχθείς.

Τακτική που είναι αδύνατον να αναπτυχθείς

Χρησιμοποιεί για ακόμα μία φορά τον Πέτριτς πίσω από δύο φορ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δημιουργία από τον άξονα. Όπως έγινε και με Λεβαδιακό και Καλονή, ο αντίπαλος προπονητής είχε φροντίσει να υπάρχει χαφ πάνω του. Ο Κροάτης επιθετικός είναι καθαρός φορ σε κακή κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να κάνει κίνηση προς τα πίσω για να πάρει την μπάλα σαν επιπλέον χαφ, με συνέπεια να "καθαριστεί" ο Παναθηναικός από τον άξονα.

Στην τακτική δεν υπάρχει εξτρέμ και δεξί μπακ παίζει ο Μπούρμος. Δεν μου φταίει ο άνθρωπός. Θεωρώ και ο ίδιος θα αιφνιδιάστηκε που προτιμήθηκε το καλοκαίρι και που τον Ιανουάριο δεν φρόντισε ο προπονητής του να βρει αντικαταστάτη του. Αυτά που κάνει δεν μπορούν να μπουν σε ποδοσφαιρικό άρθρο. Οπότε "καθαρίστηκε" και από δεξιά.

Αριστερά, εσωτερικός αριστερός χαφ έπαιξε ο Δώνης. Το παιδί προσπαθεί, η ακαδημία δεν έχει βγάλει και κάτι καλύτερο, αλλά οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Ειδικά με την Ξάνθη, στην ανάπτυξη δεν προσέφερε. Για ένα περίεργο λόγο το τελευταίο διάστημα, ο Αναστασίου χρησιμοποιεί ως βασικό τον Χουχούμη και έχει σπάσει την ψυχολογία του Νάνο. Ο Ισπανός, που έχει αποδείξει πως έχει την πλευρά, έχει χάσει τον ρυθμό του για να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια ο Χουχουμής και να επιχειρεί αλά... Μπρέμε 20 άστοχες σέντρες με στιλ σε κάθε παιχνίδι. Ο Ισπανός έδειχνε σε άσχημη ψυχολογία, δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό και ήταν φανερά μαγκωμένος. Οπότε και από αριστερά "καθαρίστηκε".

Όλα αυτά δεν παρουσιάστηκαν με την Ξάνθη, αλλά είχαν διαφανεί και στις εντός έδρας νίκες με Λεβαδιακό, Καλλονή. Όμως ο Αναστασίου δεν τα είδε και δεν τα διόρθωσε...

Μέντες πάνω στον Κλέιτον

Όπως δεν αντιλήφθηκε ότι στο πρώτο παιχνίδι με την Ξάνθη αποδείχθηκε πως βολεύει πολύ τον Κλέιτον να έχει απέναντι του τον Μέντες. Ο Βραζιλιάνος πλέον παίζει με την ποιότητα του, κινείται σε συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα και δεν επιτρέπεται να τον αφήσεις να πάρει εύκολα την μπάλα. Αν τον παίξεις παθητικά και του επιτρέψεις να έρχεται σε επαφή μαζί της, τη μοιράζει γλυκά στους διπλανούς του και τους βάζει όλους στο παιχνίδι. Και όμως, του έβαλε ξανά 6άρι τον Μέντες...

Δεν κατάφερε να ξεσκαρτάρει το ρόστερ του

Και εδώ ερχόμαστε εκεί από όπου αρχίσαμε. Τόσο από τις επιλογές της αρχικής ενδεκάδας, όσο και από το ρόστερ που συνετέθη το καλοκαίρι προκύπτει πως ο Αναστασίου δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπός για να κάνει το ξεσκαρτάρισμα που θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να δημιουργήσει μία ομάδα υψηλού επιπέδου.

Δεν κατέβασε κανέναν από το "τρένο" και το χειρότερο ήταν πως φρόντισε το καλοκαίρι να μπει και επιπρόσθετο άχρηστο φορτίο. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να απαλλαγεί από τους Μέντες, Πράνιτς από το περασμένο καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να βλέπεις τη γυάλινη σφαίρα για να αντιληφθείς πως ό,τι είχες να πάρεις από αυτούς, το πήρες την πρώτη χρονιά. Δεν υπήρχε άλλη βενζίνη. Διάβασα πως θέλει ο Αναστασίου να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Πράνιτς. Νομίζω πως είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά....

Δεν μου αρέσει να μιλάω ή να γράφω πράγματα τα οποία δεν είναι χειροπιαστά, δεν είναι δεδομένα και προκύπτουν από υποθέσεις. Θα κάνω μία εξαίρεση και θα τολμήσω να γράψω κάτι που μοιάζει με πραγματικότητα και προκύπτει κυρίως από την αίσθησή που σου αφήνει η ομάδα. Νοιώθω πως στον Παναθηναϊκό θέλουν την ομάδα μακριά από κάθε πίεση. Τον θέλουν να μικρύνει για να μπορούν να τον διαχειρίζονται. Και γι' αυτόν τον λόγο, η ρητορική που χρησιμοποιούν δεν απευθύνεται σε έναν σύλλογο που εκπροσωπεί 2.500.000 κόσμο, αλλά σε μία συνοικιακή ομάδα 5.000 οπαδών. Των λίγων χειροκροτητών που πηγαίνουν στο γήπεδο...

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Καραΐνδρος: Γιάννη, χάσαμε...

Θέμης Καίσαρης: Αν φταίει η νοοτροπία, αυτή είναι του κόουτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK