Τον κέρδισε εύκολα χωρίς να παίξει καλά

Ο Τσάρλυ αναλύει το ντέρμπι της Τούμπας και σχολιάζει την επόμενη μέρα στα "στρατόπεδα" ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Τον κέρδισε εύκολα χωρίς να παίξει καλά

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται ξανά στην ίδια διαδρομή. Πήγαν Πέμπτη να γελάσουν και να νιώσουν ανακούφιση μετά από επιτυχία επί αδύναμου αντιπάλου, ήρθε η Κυριακή και αποδείχθηκε ξανά πως η ομάδα τους είχε τεράστια προβλήματα. Την Παρασκευή διάβασα και άκουσα τεράστιες υπερβολές.

ΛΕΧΘΗΚΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Ένα λάθος του επόπτη βοήθησε στο να πάρει επικές διαστάσεις μία πρόκριση επί του Ατρομήτου. Η πρόκριση επί της αδύναμης ομάδας του Πίντο την περασμένη Πέμπτη πήρε μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που όριζε η λογική. Ακούσαμε υπερβολές και περίεργες κρίσεις.

Τον Ολυμπιακό φέτος τον έχουμε δει πολλές φορές και μόνιμα παρουσιάζει το ίδιο πρόσωπο. Πρόκειται για μία ομάδα που δεν είναι αγύμναστη, αλλά δεν έχει ποιότητα στην δημιουργία και δεν παράγει επιθέσεις. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει ένα απίστευτο ρεκόρ, δεν έχει σκοράρει στα 10 από τα 12 τελευταία ημίχρονα. Χάνει τρίτο παιχνίδι στη σειρά χωρίς να σκοράρει και βγάζοντας μία απίστευτη αδυναμία στο να δημιουργήσει.

Επειδή νιώθει τρωτός υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη στο να πάρουν μεγαλύτερη έμφαση επιτυχίες με αδύναμους αντιπάλους. Για αυτόν τον λόγω υπήρξε και μία υπερβολή μετά τις προκρίσεις με Οσμάλνισπορ και Ατρόμητο. Την περασμένη Πέμπτη, ο Ολυμπιακός κέρδισε μία ομάδα που είχε τριάδα με Ούμπιδές, Τόνσο δύο δημιουργούς που δεν μάρκαραν και δεν είχαν παιχνίδι χωρίς μπάλα και σαν αμυντικό στήριγμα στο κέντρο τον Μανιάτη, που λόγω την έλλειψης αγώνων κλάταρε. Τι πιο φυσικό από το να πάρει απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο την ενέργεια του αγώνα, μέτρα και να επιβληθεί. Ξεκινάω με το παιχνίδι της Πέμπτης γιατί ειπώθηκαν και γράφτηκαν υπερβολές. Ενώ ο Ολυμπιακός μόνιμα έχει το ίδιο πρόσωπο.

ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι μία ομάδα που παίρνει την κατοχή μπάλας, είναι καλά γυμνασμένη, έχει διάθεση και τρεξίματα, συνήθως πηγαίνει τα παιχνίδια στα μέτρα που θέλει, δεν έχει όμως ποιότητα στην δημιουργία, δεν βγάζει συνεργασίες, δεν υπάρχει ατομική ενέργεια, δυσκολεύεται να φτιάξει καθαρές φάσεις, έχει αδυναμία στον τρόπο που αμύνεται η τελευταία τετράδα άμυνας. Αυτά τα στοιχεία εμφανίστηκαν όλα ξανά στην Τούμπα.

Ο Ολυμπιακός είχε 61% κατοχής, βρήκε διαστήματα που κέρδισε μέτρα και κράτησε χαμηλά τον αντίπαλο, απείλησε μόνο όταν έκλεψε μπάλα, δεν έφτιαξε επιθέσεις από δική του δημιουργία, είχε τεράστιο πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Πρίγιοβιτς και του Ενρίκε και να αμυνθεί όταν η μπάλα έφθανε μέσα στην περιοχή του.

Πρακτικά πλήρωσε ότι στα διαστήματα που κέρδισε μέτρα ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αμυνθεί.

ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΑ ΜΠΑΚ Ο ΙΒΙΤΣ

Ας πάρουμε το ντέρμπι από την αρχή. Ο Ίβιτς πήρε δύο αποφάσεις, Χρησιμοποίησε τον στόπερ Κρέσπο στα αριστερά και έδωσε εντολή και στον Μάτος να μην πηγαίνει σε πολλά ανεβάσματα. Δεν ήθελε ρίσκο από τα άκρα του και προσπάθησε να χτυπήσει με τα τρεξίματα του Ενρίκε αριστερά και την ικανότητα του να ταλαιπωρήσει στο ένας με ένας τον Φιγκέιρας και στα δεξιά να ψάξει για συνεργασίες των Κάμπος, Ουάρντα.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΡΙΣΚΟ

Ο Ουάρντα προτιμήθηκε τελικά για να πάρει την θέση του επιτελικού χαφ, στην πράξη τον είδαμε να συγκλίνει συνεχώς από την πλευρά του Κάμπος. Ο Ίβιτς πιθανότατα είχε τσεκάρει πως ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί στα τελευταία του δύο ματς γκολ που ξεκίνησαν στην πλάτη του αριστερού του μπακ και για αυτόν τον λόγο προσπάθησε να ψάξει φάση, όχι με ανεβάσματα του Μάτος, αλλά με συνεργασία των Κάμπος, Ουάρντα. Στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, από αυτόν τον χώρο απείλησε περισσότερο ο ΠΑΟΚ, έχοντας και τις ευκαιρίες στο 34ο και στο 36ο λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε να αμύνεται με πολλούς παίκτες να μην πάρει το παραμικρό ρίσκο η αμυντική του τετράδα, να μένουν χαμηλά οι γραμμές του, αλλά να είναι απειλητικός επειδή οι 3 ποδοσφαιριστές που απειλούσαν κέρδιζαν μάχες και δημιουργούσαν προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού.

ΟΙ 4 ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Την διαφορά για τον ΠΑΟΚ την έκαναν 4 ποδοσφαιριστές. Ο Ένρικε για εμένα ήταν ο κορυφαίος, έπαιξε μόνος του στην αριστερή πλευρά, πήρε τις κίτρινες κάρτες από τους Φιγκέιρας, Ελιονούσι, ανέβαζε τον ρυθμό όταν έπαιρνε την μπάλα, έδωσε την ασίστ στο γκολ του Πρίγιοβιτς. Στην μάχη του με τον Φιγκέιρας τον κέρδισε κατά κράτος.

Ο Πρίγιοβιτς έκανε αυτό που ξέρει καλά. Κέρδισε κεφαλιές μέσα και έξω από την περιοχή, όλες τις μάχες που έδωσε με τους Ρέτσο, Μποτία, έκανε παιχνίδι και έφτιαχνε τους συμπαίκτες του με το κεφάλι και πέτυχε το 2-0 τελειώνοντας όπως έπρεπε μία πολύ όμορφή συνεργασία των Τσίμιροτ, Ενρίκε.

Έκανε σπουδαία δουλειά ο Πρίγιοβιτς, είναι σημαντικό να έχεις φορ που όταν του σηκώνεις την μπάλα, ξέρεις πως θα πάρει την κεφαλιά και θα πασάρει στην κίνηση του συμπαίκτη του. Αυτή την ικανότητα του την εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό ο ΠΑΟΚ.

Ο Τσίμιροτ για ακόμα μία φορά απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε ματσάρα. Είχε τον πιο δύσκολο ρόλο, έπρεπε να συνδέσει μία ομάδα που δεν είχε σίγουρη πρώτη πάσα από τους στόπερ. Ανέλαβε με επιτυχία μετά το 15ο λεπτό να βγάλει αυτός την ομάδα από θέση άμυνας, να κάνει πολλά τρεξίματα και να ανεβάζει όταν χρειάζεται την πίεση λίγο πιο ψηλά. Ήταν κάποιες στιγμές 6άρι κάποιες άλλες 8άρι, είχε σύνθετο ρόλο και ανταποκρίθηκε σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Η πάσα του στο δεύτερο τέρμα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, η σφραγίδα σε μία εντυπωσιακή εμφάνιση.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Ουάρντα. Ήταν η έκπληξη του Ίβιτς, περιμέναμε ένα σχήμα είτε με τρεις κεντρικούς ανασταλτικούς χαφ, είτε με δημιουργό τον Μπίσεσβαρ. Αν έπαιρνε ρόλο, η λογική έλεγε πως θα έπαιζε σε αυτό το παιχνίδι αντί του Κάμπος, ο Ιβιτς, τον έβαλε δημιουργό και τον δικαίωσε. Κράτησε την μπάλα περισσότερο από ότι οποιοσδήποτε άλλος συμπαίκτης του, είχε σίγουρες επιλογές και νοικοκύρεψε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, στο τέλος παραλίγο να σημειώσει και ένα εντυπωσιακό τέρμα.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν εντυπωσιακός, είχε λίγες επιλογές στην ανάπτυξη, μία φοβική επιλογή να μην παίρνει πολλά ανεβάσματα από τις πλευρές, αλλά οι Ενρίκε, Πρίγιοβιτς πήραν πολλές μονομαχίες ο πρώτος από τον Φιγκέιρας και ο φορ από τα στόπερ του ΠΑΟΚ. Γεγονός που έφερε τις ευκαιρίες που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ για να πάρει την νίκη, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε την δυνατότητα να τον απειλήσει.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ Ο ΡΕΤΣΟΣ, ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΕΑΛΙ

Ο Μπέντο σίγουρα θα έχει παράπονα από τον Ρέτσο. Ο μικρός στη θέση που είναι (και βάσει των προσόντων του είναι πιο εύκολο να κάνει καριέρα) έχασε πολλές μονομαχίες και ήταν η αρχή του κακού. Συνολικά η τετράδα του δεν λειτούργησε καλά. Ενώ και ο Λεάλι και στα δύο τέρματα δεν έκανε αυτό που θα έπρεπε. Σίγουρα έχει το άλλοθι πως προδόθηκε από την άμυνα του, αλλά στην κεφαλιά έπρεπε να στείλει την μπάλα στο πλάι και όχι προς τα έξω και στην έξοδο στο δεύτερο τέρμα αντί να πάει στα πόδια του Πρίγιοβιτς, φεύγει ένα κλικ πιο δεξιά, ουσιαστικά αφήνοντας τον να πλασάρει σε κενό τέρμα.

Η αρχική επιλογή του Μπέντο ήταν να ασκήσει πίεση στην αρχική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Στα 15 πρώτα λεπτά το πέτυχε και είχε δύο καλές ευκαιρίες, με τον Ανσαριφάντ. Από το 15 λεπτό και μετά σε αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ σουλουπώθηκε, οι στόπερ του πήγαιναν σε μεγάλες μπαλιές, ο Τσίμιροτ βοήθησε πολύ στο να φεύγει πιο σίγουρα η μπάλα από την άμυνα και οι Ενρίκε, Πρίγιοβιτς, Κάμπος, Ουάρντα κέρδισαν κατοχή και δυσκόλευαν την άμυνα του Ολυμπιακού μετά από μεγάλες μπαλιές απελευθέρωσης της άμυνας τους. Ομολογώ πως μετά το 15 εκτός από κερδισμένες μονομαχίες του Φορτούνη, πλάνο για να επιτεθεί ο Ολυμπιακός δεν είδα.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΙΒΙΤΣ

Να είμαστε ειλικρινείς, ο ΠΑΟΚ δεν επιβλήθηκε γιατί έκανε κάτι εξαιρετικό Αλλά γιατί κατάφερε νωρίς να λύσει το πρόβλημα του στην πίεση του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να απειληθεί εκτός από δικό του λάθος και μπορούσε να γίνει απειλητικός με μεγάλες μπαλιές. Έπαιρνε και τις κεφαλιές στα στημένα στην άμυνα του Ολυμπιακού και με αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκε. Ο Ίβιτς προς τιμήν του στο τέλος του παιχνιδιού έδειξε σοβαρότητα και παραδέχτηκε πως η ομάδα του δεν έπαιξε καλά, το θεωρώ αυτό ένδειξη καλής νοοτροπίας και εκεί φαίνεται πως στον ΠΑΟΚ κάτι αλλάζει.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

Μετά από αυτή την νέα ήττα του Ολυμπιακού, βλέποντας την βαθμολογία αλλά και την εικόνα της ομάδας του Μπέντο μπορεί κάποιος να πει πως το πρωτάθλημα παίζεται. Οι ερυθρόλευκοι όμως έχουν εύκολο πρόγραμμα μπροστά τους και είναι απίθανο να το χάσουν. Όμως το καλοκαίρι η διοίκηση πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα, η οποία είναι άδεια από ποιότητα δεν υπάρχουν παίκτες με νοοτροπία νικητή και φυσικά πρέπει να επιλέξει έναν προπονητή που να ξέρει να διδάξει συνεργασίες και να έχει σύγχρονο επιθετικό πλάνο. Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ο Παναθηναϊκός με την ΆΕΚ αγωνιστικά προοδεύουν, ο Πανιώνιος έχει πλάνο και δημιουργείται συνολικά από φέτος ένα σκηνικό αμφισβήτησης για την επόμενη όμως χρονιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK