Τον Σπανούλη θα τον έδιωχνε;

Ο Τσάρλι εκφράζει τις ενστάσεις του απέναντι στην απόφαση Σφαιρόπουλου να στείλει στα αποδυτήρια τον Παπανικολάου, υποστηρίζει ότι με αυτή την κίνηση που θυμίζει εποχές Ιωαννίδη, είναι εύκολο για έναν κόουτς να "χάσει" τον αθλητή κι όχι να τον "κερδίσει", ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα πως όποιος ξεκινάει καλά τη σεζόν συνήθως δεν έχει ανάλογο φινάλε...

Τον Σπανούλη θα τον έδιωχνε;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για το μπάσκετ. Άλλωστε, θυμίζω πως στις τρεις πρόσφατες σεζόν, η ομάδα που πήρε τα πρώτα ντέρμπι έχασε το πρωτάθλημα. Το 2014 ο Παναθηναϊκός με μία ομάδα που έδειχνε αρκετά αδύναμη, έχοντας πολλές απουσίες, κέρδισε τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα.

Αποτέλεσμα που οδήγησε στα γνωστά επεισόδια στο πάρκινκ του ΣΕΦ και σε αλλαγή προπονητή. Στην συνέχεια, όμως, η χρονιά εξελίχθηκε απογοητευτικά για τον Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν το πρωτάθλημα και έπαιξαν τελικό Ευρωλίγκας.

Το 2015 ο Παναθηναϊκός του Τζόρτζεβιτς, είχε ξεκινήσει τη σεζόν κερδίζοντας αρχικά στο ΣΕΦ για το κύπελλο και στην συνέχεια στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό. Η σεζόν, όμως, εξελίχθηκε πολύ καλύτερα για τους "ερυθρόλευκους" που πήραν το πρωτάθλημα.

Το 2016, ήταν σειρά του Ολυμπιακού να πάρει τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Η βαριά ήττα στο ΣΕΦ τη 2η αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος, έφερε την απόλυση Πεδουλάκη στην συνέχεια οι "ερυθρόλευκοι" κέρδισαν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στις πρώτες ημέρες του Πασκουάλ. Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με ένα 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού στα μεταξύ τους παιχνίδια, ολοκληρώθηκε, όμως, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το νταμπλ με μπρέικ στο τελευταίο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Φέτος, η σεζόν ξεκινάει με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα, να τρέχει ένα σερί τριών νικών απέναντι στους "ερυθρόλευκους" και να έχει με τον Πασκουάλ στον πάγκο ήδη τρεις νίκες στο ΣΕΦ. Χωρίς να είναι απαραίτητο πως θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία, το πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύει πως το κλίμα που δημιουργείται τον Οκτώβριο εύκολα ανατρέπεται μέσα στην σεζόν.

ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Βλέποντας, άλλωστε, και τον αγώνα, ήταν εύκολα αντιληπτό πως η ομάδα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, είχε περισσότερη συνέχεια από την περασμένη χρονιά από αυτή του Ολυμπιακού και το γεγονός αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Στο κομβικό διάστημα που οι παίκτες του Πασκουάλ, έπαιξαν άμυνες που έπνιξαν τους αντιπάλους τους, δεν τους άφησαν σε πολλές περιπτώσεις, ούτε να κοιτάξουν το καλάθι. Το παιχνίδι γύρισε μέσα από τις εκπληκτικές άμυνες του Παναθηναϊκού, με τα μεγάλα σουτ του Ρίβερς και με έναν εντυπωσιακό Καλάθη που έκανε τα πάντα.

Δεν νιώθω λοιπόν πως υπάρχει λόγος να σταθούμε περισσότερο στο ντέρμπι, άλλωστε, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι ως αουτσάιντερ είχε πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να κριθεί από το αποτέλεσμα.

ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΝΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Μου έκανε εντύπωση, όμως, η αντιμετώπιση του περιστατικού με τον Σφαιρόπουλο να διώχνει τον Παπανικολάου, από την πλειοψηφία όσων σχολίασαν το γεγονός. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη του, επειδή, όμως, νιώθω πως τα πράγματα είναι διαφορετικά, μπήκα στην λογική να γράψω. Προσωπικά, δεν πιστεύω στους προπονητές, που επιβάλουν την πειθαρχία μέσα από την τιμωρία. Ο καλός προπονητής είναι αυτός που προλαμβάνει, όχι αυτός που χρειάζεται να τιμωρεί.

Επίσης, δεν θεωρώ πως έχει το δικαίωμα ένας προπονητής, να μειώνει την προσωπικότητα ενός αθλητή του, ειδικά όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος. Μπορεί κρίνοντας από έξω και με ευκολία, κάποιοι να πιστεύουν πως ο αυστηρός προπονητής κερδίζει την πειθαρχία, στην πράξη τέτοιες αποφάσεις οδηγούν στο να χάνει εντελώς τους αθλητές του, εκείνοι την πίστη τους σε αυτόν και συνολικά τα αποδυτήρια. Δεν υπάρχει περίπτωση μέσα του ο Παπανικολάου να πιστεύει πως "καλά μου έκανε και με έδιωξε ο Σφαιρόπουλος", ο άνθρωπος είναι φυσικό να βράζει.

ΘΑ ΕΔΙΩΧΝΕ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ;

Δεν είναι λογικό, για ένα παράπτωμα τόσο συνηθισμένο, που σε αυτό πέφτει το 99,99% των αθλητών σε όλα τα αθλήματα, ο προπονητής, να δείχνει με το δάχτυλο τα αποδυτήρια και να οδηγεί σε αυτήν την υποτιμητική θέση τον αθλητή του. Να πρέπει να μαζέψει τα πράγματα του και να πάει στα αποδυτήρια. Θα μου πείτε, το είχε κάνει και ο Ομπράντοβιτς με τον Μπιέλιτσα.

Εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά, ο Ομπράντοβιτς έδιωξε τον Μπιέλιτσα γιατί καταπάτησε μία από τις βασικές του αρχές για να ανήκεις στην ομάδα του. Του μιλούσε και δεν του έδινε σημασία, υπάρχει κανείς που να πιστεύει, πως όποιος και να ήταν στην θέση του Μπιέλιτσα δεν θα είχε την ίδια τύχη;

Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά και είναι ένα ατόπημα που για έναν περίεργο λόγο πέφτουν συχνά οι Έλληνες προπονητές. Προσπαθούν να κρατήσουν τα αποδυτήρια εξαντλώντας την αυστηρότητα τους, σε αθλητές που δεν θα τους δημιουργήσουν πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.

Δηλαδή εκεί που τους παίρνει, είναι δεδομένο, το γνωρίζουν όλοι πως δεν υπήρχε περίπτωση για την ίδια συμπεριφορά να είχε την ίδια αντιμετώπιση ο Σπανούλης. Και εδώ τελειώνει η συζήτηση για το αν έκανε καλά ο Σφαιρόπουλος η όχι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Αυτές είναι αντιδράσεις που ανήκουν στο παλιό μπάσκετ, στην εποχή του Ιωαννίδη. Στις εποχές που συνολικά οι προπονητές αντιδρούσαν με διαφορετικό τρόπο, έπαιρναν τάιμ άουτ και το εξαντλούσαν στο να βρίζουν τους παίκτες του για τις προηγούμενες φάσεις. Αυτά τώρα δεν υπάρχουν, ο προπονητής είναι ρομπότ, έχει απίστευτη ψυχραιμία και σκέφτεται πάντα την επόμενη φάση, ό,τι και να έχει συμβεί.

Το μόνο που πέτυχε ο Σφαιρόπουλος, ήταν να δημιουργήσει μία αμήχανη στιγμή για τον αθλητή του, που έπρεπε να δεχτεί χωρίς αντίδραση να φύγει από το γήπεδο και στέρησε από την ομάδα ένα σημαντικό όπλο.

Είναι αφέλεια να ισχυριζόμαστε πως με αυτήν την επιλογή θα πετύχει να μην διαμαρτυρηθεί ξανά κανένας αθλητής του, αυτό δεν γίνεται, απλά σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση θα αναγκαστεί να κάνει το κορόιδο.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό χωρίς τους Σπανούλη, Ρόμπερτς. Ο Σφαιρόπουλος για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος και δεν τους κρίνω, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τους Μπόγρη, Αγραβάνη και ξαφνικά χωρίς να υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος στέρησε από την ομάδα του και τον Παπανικολάου. Στην πράξη έκανε πιο εύκολο το έργο για να γυρίσει το παιχνίδι ο Πασκουάλ μέσα από εκπληκτικές άμυνες.

Μπορεί να νιώθει ο Σφαιρόπουλος, πως είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση των παιχνιδιών με τον Παναθηναϊκό να βγει από το μυαλό των παικτών του η συζήτηση για την διαιτησία, ο τρόπος όμως που λειτούργησε με τον Παπανικολάου ήταν λανθασμένος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK