ΕΟΚ: Για πρώτη φορά θα γίνουν κανονικές εκλογές στο μπάσκετ

Οι εκλογές της ΕΟΚ δύσκολα θα διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που έχουν τόσο ενδιαφέρον και τόσους υποψηφίους. Όλη η χαρτογράφηση των υποψηφιοτήτων από τον Γιάννη Φιλέρη σε ένα... προεκλογικό Ζαν Πρες.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα και σε αυτές τις εκλογές, έστω κι αν έχουν μπει ηλικιακά όρια
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα και σε αυτές τις εκλογές, έστω κι αν έχουν μπει ηλικιακά όρια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η προεκλογική περίοδος στην ομοσπονδία μπάσκετ συνεχίζεται και κατά πως φαίνεται θα είναι... μακράς διαρκείας. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις τροποποιήσεις του αθλητικού Νόμου, όπως έχει υποσχεθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταθέτουν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών προφανώς μετά τον Σεπτέμβριο. Αυτό δίνει σε όλους τους υποψηφίους την άνεση χρόνου να προετοιμάσουν τις κινήσεις τους.

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το πως τελικά θα γίνουν οι εκλογές. Αν δηλαδή θα προκύψουν διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα κοινό ή ξεχωριστή ψηφοφορία για τον πρόεδρο και μετά για το ΔΣ. Θεωρητικά ισχύει ό,τι συνέβαινε και στις προηγούμενες εκλογές με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και εκλογή των πρώτων 17 που θα έχουν συμπληρώσει το 50+1 των ψηφισάντων.

Ακόμη ένα ερωτηματικό αφορά στο πού θα γίνουν οι εκλογές. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα επαναληφθεί το σκηνικό των προηγούμενων αρχαιρεσιών με μια εκλογο-απολογιστική συνέλευση, όπου συνδυάζονται τα πάντα όλα. Και έγκριση του ισολογισμού και ανάδειξη νέου ΔΣ. Υπάρχει διατυπωμένο αίτημα για δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών, ανά ένωση, κάτι που θα εξασφαλίσει και την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, αποκλείοντας το... σύστημα των αντιπροσώπων.

Από την άλλη, η σύσταση εθνικού μητρώου σωματείων είναι ένα καινούργιο δεδομένο, το οποίο στην επικείμενη εκλογική μάχη δημιουργεί τις δικές του ξεχωριστές συνθήκες. Γενικά η εκλογική διαδικασία είναι καινοφανής για όσα ξέραμε όλα αυτά τα χρόνια, όπου οι αρχαιρεσίες της ΕΟΚ είχαν ελάχιστο ενδιαφέρον και σασπένς. Μέχρι και η σειρά με την οποία ψηφίζονταν οι εκλεγέντες σύμβουλοι, ήταν σχεδόν επαναλαμβανόμενη.

Τα πράγματα, πλέον, είναι διαφορετικά. Η ύπαρξη πολλών υποψηφίων, οι οποίοι μάλιστα δεν προέρχονται από την απερχόμενη διοίκηση, δημιουργεί μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, που το ελληνικό μπάσκετ έχει να ζήσει πολλές δεκαετίες. Την ύπαρξη, δηλαδή, οργανωμένης αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα έχει συμπαραταχθεί σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η τελευταία προσθήκη στους υποψηφίους, εν τω μεταξύ, προκάλεσε αίσθηση καθώς πρόκειται για πρώην (;) ατζέντη παικτών, και μάλιστα εκ των κορυφαίων του χώρου. Του Τάσου Δελημπαλταδάκη.

Ο Βασιλακόπουλος κατεβαίνει...

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η απερχόμενη διοίκηση θα έχει επικεφαλής τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ο 81χρονος πρόεδρος της ΕΟΚ είναι αποφασισμένος για την εκλογική μάχη, παρότι η πρώτη παρέμβαση Αυγενάκη για τις εκλογές των ομοσπονδιών αφορούσε τα όρια ηλικίας. Με βάση το Νόμο, ο Γ. Βασιλακόπουλος δεν έχει δικαίωμα να ξαναβγεί μέλος του ΔΣ και κατ΄επέκταση πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, όπως είπε και στους συνεργάτες του, θα είναι υποψήφιος, ζητώντας την ψήφο του εκλογικού σώματος και θεωρώντας ότι έτσι θα έχει ένα πλεονέκτημα παραπάνω να πετύχει την αναίρεση της σχετικής απόφασης, μέσω της δικαστικής οδού. Λέγεται ότι πριν από λίγες μέρες, σε συνάντηση με τους στενούς συνεργάτες του, δόθηκε το σύνθημα για μια 'νίκη"'που θα διαψεύσει και τα προγνωστικά για αλλαγή σελίδας στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Ακόμη, όμως, και για την συγκεκριμένη διοίκηση οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαιτερότητες. Τα κουκιά έχουν πάψει να είναι μετρημένα.

Η επιρροή Φασούλα

Από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσε την πρόθεση να βάλει υποψηφιότητα, ήταν προφανές ότι ο Παναγιώτης Φασούλας θα προετοίμαζε μεθοδικά το έδαφος. Η συμπαράταξη μαζί του όλων σχεδόν των συνοδοιπόρων του στο Ευρωμπάσκετ '87 και όχι μόνο, οδηγούν στην εικόνα που περιμέναμε. Μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, που συγκεντρώνει τη γενική αποδοχή, συσπειρώνει πολλές γενιές αθλητών (Φάνης Χριστοδούλου, Μέμος Ιωάννου, Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καράγκουτης, Αναστασία Κωστάκη) και όχι μόνο αυτών.

Ο Παναγιώτης Φασούλας ηγείται της πιο οργανωμένης ομάδας με επιρροή σε όλη την Ελλάδα
Ο Παναγιώτης Φασούλας ηγείται της πιο οργανωμένης ομάδας με επιρροή σε όλη την Ελλάδα EUROKINISSI SPORTS

Δηλώσεις υποστήριξης της όλης προσπάθειας έχουν κάνει άνθρωποι όπως ο Κώστας Πετρόπουλος ή ο Νίκος Λινάρδος σε μια επιβεβαίωση της επιρροής που έχει η ισχυρή ομάδα του άλλοτε διεθνή σέντερ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δηλώσεις. Πρόσφατα συμπαρατάχθηκε μαζί του και ένας πολύ έμπειρος παράγοντας. Ο Κώστας Νικάκης, που πρόσφατα επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση στις εκλογές της ΕΣΚΑΒΔΕ

"Αποδέχθηκα την πρόσκληση της ομάδας του Παναγιώτη Φασούλα και έγινα μέλος και συνοδοιπόρος στην επανίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης", δήλωσε ο κ.Νικάκης. Η Ένωση Σωματείων Βορειοδυτικής Ελλάδας, της οποίας είναι πρόεδρος, έχει στη δύναμή της 59 σωματεία. Με τον Hall of Famer της FIBA έχει ανοιχτή γραμμή και ο Βασίλης Ντάκουρης, που έτσι κι αλλιώς θα είναι υποψήφιος, όπως άλλωστε έκανε και στις προηγούμενες εκλογές, μοναδική αντίθετη φωνή στην διοίκηση Βασιλακόπουλου.

Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Παναγιώτης Φασούλας έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών σε όλη την Ελλάδα, μιλάει με τους εκπροσώπους των ενώσεων και των σωματείων, σε συνεχείς περιοδείες, τις οποίες θα τις συνεχίσει. Η πρόσφατη διάταξη που προστέθηκε στον Αθλητικό Νόμο και αφορούσε τα κωλύματα για την συμμετοχή στις εκλογές των ομοσπονδιών, του έδωσε και τυπικά το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Ο Λιόλιος παίζει μπάσκετ με τον... Αυγενάκη

Η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Λιόλιου μοιάζει να έχει την στήριξη της κυβέρνησης. Ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πατρών δεν κρύβει τις καλές σχέσεις του με τη ΝΔ, συμμετείχε σε μια σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης για το μέλλον του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ, ενώ πρόσφατα φιλοξένησε τον Λευτέρη Αυγενάκη στην Πάτρα με τον οποίο φωτογραφήθηκε να παίζουν μπάσκετ.

Ήταν αρκούντως δυναμικό το ξεκίνημα Λιόλιου, με ιστοσελίδα που φιλοξένησε τις προγραμματικές θέσεις του υποψηφίου. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι τελικά θα βρεθούν στο πλευρό του επιχειρηματία-παράγοντα, ο οποίος έχει εξαγγείλει ήδη ένα διαφορετικό σύστημα διοίκησης με το εκλεγμένο συμβούλιο να διοικεί και μια σειρά επαγγελματιών τεχνοκρατών να αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της ομοσπονδίας και τις υπόλοιπες θέσεις.

O Βαγγέλης Λιόλιος και το δικό του "μοντέλο" διοίκησης για το μπάσκετ
O Βαγγέλης Λιόλιος και το δικό του "μοντέλο" διοίκησης για το μπάσκετ EUROKINISSI SPORTS

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό ο Βαγγέλης Λιόλιος είχε αναφέρει τα ονόματα των Κώστα Τσαρτσαρή, Δήμου Ντικούδη, Θοδωρή Παπαλουκά αλλά και του Παναγιώτη Γιαννάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει την στήριξη και των τεσσάρων. Ανοιχτά πάντως υπέρ της υποψηφιότητας του έχει ταχθεί ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Είναι ένα ερωτηματικό η απήχηση που έχει η υποψηφιότητα Λιόλιου συνολικά στα σωματεία, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί μόνο στην τελική εκλογική διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι μέσω του Contra.gr είχε επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα του και ο Γιάννης Σγουρός, ενώ όπως είπαμε προστέθηκε και ο Τάσος Δελημπαλταδάκης, ο οποίος μάλιστα εκπόνησε σχέδιο 50 κινήσεων-θέσεων για το μπάσκετ, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό ντραφτ, για τους παίκτες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ναι, είναι ίσως η πρώτη φορά που σε μια εκλογική μπασκετική διαδικασία έχουμε τόσους πολλούς υποψήφιους. Ακόμη και πριν από την πρώτη νίκη της παράταξης Βασιλακόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του 80! Μάλιστα εκείνη την εποχή η απόχρωση των διαφορετικών στρατοπέδων είχαν και έντονη πολιτική (κομματική) διάσταση. Όχι ότι δεν υφίσταται και τώρα κάτι τέτοιο, σε πολύ λιγότερο βαθμό ωστόσο και μάλλον με πολύ μικρότερη σημασία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK