Καλαμάρι γεμιστό, το σαρακοστιανό πιάτο που σε ενώνει με όσους αγαπάς

Επιχείρησα να μαγειρέψω το απόλυτο σαρακοστιανό πιάτο για να συνοδεύσεις ένα ούζο ΜΙΝΙ, κάπου στη Νότια Γαλλία, για ένα αγαπημένο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα κέρδισε όλα τα χειροκροτήματα.

Καλαμάρι γεμιστό, το σαρακοστιανό πιάτο που σε ενώνει με όσους αγαπάς

Η απόσταση συχνά μοιάζει με μια αόρατη απειλή. Μπορεί να σβήσει πρόσωπα, να κάνει φωνές και αγγίγματα να δείχνουν στατικά, παγωμένα. Όταν χάνεις εκείνο το πρόσωπο που αγαπάς γιατί αποφασίζει να κυνηγήσει τα όνειρα του, η απόσταση γίνεται μια αποστολή, ένα κενό που πρέπει με διάφορους τρόπους να γεφυρωθεί. Οι αναμνήσεις, οι γεύσεις, τα αγγίγματα και οι φωνές πρέπει να γίνουν η μαγιά που θα καλύπτει το κενό, τα χιλιόμετρα που σε χωρίζουν από εκείνη.

Κάπως έτσι σκεφτόμουν λίγους μήνες πριν, όταν βρέθηκα στην ηλιόλουστη πόλη του Μονπελιέ, στη Νότια Γαλλία, όταν ξυπνούσα στο κρεββάτι της, αγκαλιά με τις μυρωδιές και τα αρώματα που είχαν γίνει σημεία αναφοράς της σχέσης μας και έβαζα μπρος το πολυμήχανο σχέδιο μου: Λίγες μέρες μετά τη Καθαρά Δευτέρα, θα δημιουργούσα το δικό μας γεύμα Σαρακοστής. Όχι ότι χρειάζεται κανείς πολλά πράγματα για να φτιάξει ένα καλό Σαρακοστιανό τραπέζι: Το Ούζο ΜΙΝΙ είχε ήδη 'ταξιδέψει' μαζί μου από το αεροδρόμιο, η πρόκληση είχε ήδη ξεκινήσει: Πώς φτιάχνεις ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα Σαρακοστής στη Γαλλία; Challenge accepted.

Το Μονπελιέ είναι μια πόλη που μοιάζει με καταφύγιο για όσους αναζητούν ένα τελικό προορισμό, ένα λιμάνι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μέσα στο τράμ που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, μπορείς να δεις Ισπανούς που πήραν το πρώτο τρένο από την Βαρκελώνη και βρέθηκαν στην Καρκασόν και έχοντας διασχίσει τα - Βγαλμένα από σενάριο του Άρχοντα των Δακτυλιδιών- Πυρηναία όρη, βρήκαν εδώ λίγη γαλήνη. Μπορείς να δεις μετανάστες από αραβικές χώρες, από την Αλγερία, από την Αφρική, από τη Γερμανία και πολλούς, αμέτρητους Έλληνες. Η θάλασσα του Μονπελιέ είναι σε μια μόνιμη φουρτούνα, αποτελεί ντεκόρ - δυστυχώς μόνο για τα μεγάλα σούπερμαρκετ και εμπορικά κέντρα της πόλης και παίρνει γνήσια καλοκαιρινή ζωή μόνο από τους αγώνες μπίτς βόλει που διοργανώνονται εκεί κάθε Ιούλιο.

Το πιο δύσκολο και στρατηγικό κομμάτι ήταν να κρύψω από εκείνη το σχέδιο μου. Επιστράτευσα μια δικαιολογία, ότι θα πήγαινα για ρεπορτάζ στο στάδιο de la Mosson, έδρα της ομάδας του Μονπελιέ σε ποδόσφαιρο και ράγκμπι, καθώς εκείνες τις μέρες αγωνιζόταν ενάντια στη Λιόν, σε ένα ντέρμπι ζωής και θανάτου ως προς την έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, βρισκόμουν σε ένα αχανές σούπερμαρκετ και είχα ήδη ξεκινήσει το σαφάρι έυρεσης υλικών για τη συνταγή μου: Το μενού θα περιλάμβανε Καλαμάρι γεμιστό με σπανάκι και νηστίσιμο τύρι, δηλαδή τον ορισμό του πιάτου που συμπληρώνει ένα Ούζο μίνι, τον καλύτερο συνδυασμό γεύσεων για να συμπληρώνει και ύστερα να 'σβήνει' την επίγευση του γλυκάνισου, όπως η θάλασσα ένα μήνυμα στην αμμουδιά.

Περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά αργότερα είχα βρει όλα τα υλικά μου και ήμουν έτοιμος να αφήσω το μαγειρικό μου αποτύπωμα στην κουζίνα της. Φυσικά και κάτι είχε πάει λάθος, σε κάθε πανούργο σχέδιο υπάρχει ο νόμος του Μέρφι που προκαλεί μικρές ήττες. Ανοίγοντας την πόρτα εκείνη, είχε φορέσει ένα τεράστιο χαμόγελο, ενώ διάβαζε το σκονάκι μου για τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος ούζου, που μου είχε πέσει από τις σακούλες του σούπερμαρκετ.

  • Σωστός τρόπο σερβιρίσματος του ούζου

SOS: Προσθέτουμε πρώτα το ούζο

Μετά το νερό

Έπειτα τον πάγο

(Για να μην κρυσταλλώνουν τα έλαια του γλυκάνισου)

Το μόνο που έχω να σου πω για το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου μου είναι ότι έφερε μόνο χαμόγελα, μόνο γνήσια χαρά, σαν αυτή που έχεις όταν κάνεις Σαρακοστή στο σπίτι σου. Και ναι, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως δεν χρειάζονται πολλά για να γευτείς μια γνήσια Σαρακοστή σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, μόνο ένα καραφάκι Ούζο ΜΙΝΙ και ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα. Για σένα που θέλεις να φροντίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα όπου και να βρίσκονται, θα μοιραστώ τη συντάγή για το γεμιστό καλαμάρι, όπως την έμαθα από τον σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδη.

Καλαμάρι γεμιστό με σπανάκι & νηστίσιμο τυρί

Καλαμάρι γεμιστό, το σαρακοστιανό πιάτο που σε ενώνει με όσους αγαπάς
© 2018 DIM VERGIS

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

3 καλαμάρια

500 γρ. φρέσκο σπανάκι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

50 γρ. ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

150 γρ. φέτα

1 πρέζα μπούκοβο

Για το γαρνίρισμα:

Καλαμάρι γεμιστό, το σαρακοστιανό πιάτο που σε ενώνει με όσους αγαπάς
© 2018 DIM VERGIS

2 ώριμα αβοκάντο

μισό ματσάκι μαϊντανό

1 κ.σ. σπασμένο ροζ πιπέρι

Για το αρωματικό λάδι:

100 γρ. ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

μισό ματσάκι μυρώνι

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το δέρμα και το κόκκαλο. Πλένουμε πολύ καλά ώστε να μη μείνει άμμος.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστεί το νερό. Μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε τα καλαμάρια

Για το αρωματικό λάδι:

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε γουδί ή μικρό μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Καλαμάρι γεμιστό, το σαρακοστιανό πιάτο που σε ενώνει με όσους αγαπάς
© 2018 DIM VERGIS

Με πινέλο αλείφουμε τα καλαμάρια με το αρωματικό λάδι. Τα γεμίζουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20'. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καθαρισμένο αβοκάντο και τον μαϊντανό. Μεταφέρουμε σε πιάτο και τοποθετούμε ως βάση για τα καλαμάρια. Τοποθετούμε τα καλαμάρια επάνω και γαρνίρουμε με αρωματικό λάδι και το ροζ πιπέρι.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο minisarakosti.gr.

News 24/7

24MEDIA NETWORK