O Ουνάι Σιμόν έχει κοχόνες και περιμένει την Ιταλία

Ο Ουνάι Σιμόν τα έζησε όλα, μέσα σε πέντε μέρες. Μοιραίος, ωραίος και εν τέλει ήρωας της Ισπανίας στην πρόκρισή της κόντρα στην Ελβετία. Θυμίζει τον Ικερ Κασίγιας που το 2008 είχε αποκρούσει δυο πέναλτι της Ιταλίας, η οποία είναι και αντίπαλος των Ισπανών στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ, την ερχόμενη Τρίτη

Η απόκρουση του Ουνάι Σιμόν στο πέναλτι του Μανουέλ Ακάντζι. Ο ήρωας της Ισπανίας, ήταν ο τερματοφύλακάς της
Η απόκρουση του Ουνάι Σιμόν στο πέναλτι του Μανουέλ Ακάντζι. Ο ήρωας της Ισπανίας, ήταν ο τερματοφύλακάς της AP/DMITRI LOVETSKY

Όσοι έχουν παίξει τερματοφύλακες, από τις αλάνες, μέχρι τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου, ξέρουν ότι το δικό τους λάθος σημαίνει ... γκολ για τον αντίπαλο. Κι έχουν για απόλυτη ονείρωξη, να πιάνουν τα πέναλτι και να κερδίζουν την πρόκριση ή ακόμη καλύτερο τον ίδιο τον τίτλο, σε ένα Μουντιάλ, σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Ουνάι Σιμόν, μόλις 24 ετών, τα έζησε όλα μέσα σε διάστημα 5 ημερών. Μοιραίος, ωραίος και ήρωας!

Η Ισπανία πίνει νερό στο όνομα του Βάσκου τερματοφύλακα, θυμάται τον Ίκερ Κασίγιας και τον περίφημο προημιτελικό του 2008 με την Ιταλία, όταν ο Σαν Ικερ, απέκρουσε δυο πέναλτι και η φούρια ρόχα έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου από τα δυο συνεχόμενα Euro που πήρε, με ενδιάμεσο (το 2010) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ουνάι Σιμόν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο δράμα με την Ελβετία, με δυο (αλά Κασίγιας) αποκρούσεις και πρόκριση της Ισπανίας στους "4" του φετινού Euro, με αντίπαλο την Ιταλία (την Τρίτη 6/7, στο Γουέμπλεϊ)

Θα θυμάται για πολλά χρόνια αυτό το πενθήμερο ο τερματοφύλακας της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ίσως μάλιστα αυτή η διαδρομή από το ναδίρ στο ζενίθ να του εκτοξεύσει και την καριέρα. Αυτό το Euro είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση, που παίρνει μέρος και το όνομά του ήδη έχει γραφτεί ανάμεσα σε εκείνα των μεγάλων πρωταγωνιστών του τουρνουά.

Κι όμως, παρά να είναι ο άνθρωπος που θα καταδίκαζε την ομάδα του σε οδυνηρό αποκλεισμό. Ήταν το 20΄ του πρώτου νοκ-άουτ αγώνα, εναντίον της Κροατίας, όταν ο Πέδρι προσπάθησε να επιστρέψει την μπάλα στον Σιμόν. Ίσως λίγο πιο δυνατά απ' όσο έπρεπε, ίσως με περίεργα φάλτσα, που εν τέλει μπέρδεψαν τον γεννημένο στη Βιτόρια γκολκίπερ. Το κοντρόλ που επιχείρησε, δεν έγινε ποτέ, η μπάλα του ξέφυγε και πήρε το δρόμο προς τα δίχτυα. Σκύβοντας το κεφάλι, κατάλαβε ότι με αυτό το ολέθριο σφάλμα, έδινε ένα προβάδισμα στην Κροατία από το πουθενά...

Αργότερα θα παραδεχόταν ότι 'για να βασανίσει τον εαυτό του, έβλεπε και ξανάβλεπε το βίντεο της φάσης, τρεις και τέσσερις φορές". Ήταν το λάθος, που κάθε τερματοφύλακας δεν θέλει να σκέφτεται. Κι όμως του συνέβη. Θα έπρεπε, στη διάρκεια του ίδιου του αγώνα, να ξαναβρεί την αυτοκυριαρχία του και να ξεπεράσει ένα τέτοιο λάθος. Σε ένα ματς, μάλιστα, που θύμιζε ροντέο, κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Οι Ισπανοί αντέδρασαν, μετέτρεψαν το 0-1 σε 3-1, όλα έδειχναν ότι θα έπαιρναν την πρόκριση για τους "8". Μέχρι που η Κροατία γύρισε ανάποδα το ματς, ισοφάρισε σε 3-3 και πήγε το ματς στην παράταση. Παρότι είχε δεχθεί τρία γκολ (το ένα με δικό του λάθος), ο Σιμόν πήρε μια πρώτη μεγάλη ρεβάνς για το πρώτο γκολ, όταν στην πρώτη φάση της παράτασης έκανε μια τεράστια απόκρουση, σώζοντας το τέταρτο γκολ των Κροατών, από το σουτ του Αντρέι Κράμαριτς. Αν εκείνη την ώρα, η Κροατία έκανε το 3-4, πολύ δύσκολα η Ισπανία θα ξεκινούσε την τελική της αντεπίθεση για το τελικό 5-3.

"Ο Σιμόν μας έδειξε πόσο σκληρός είναι. Πολλοί μπορεί να μην ξεπερνούσαν έτσι εύκολα ένα τέτοιο λάθος. Κι όμως αυτός, κρατήθηκε, έπαιξε πολύ καλά και η απόκρουσή του στην παράταση ήταν αυτή που μας κράτησε όρθιους" δήλωνε ο Μπουσκέτς μετά το ματς. Είχε δίκιο. Και δεν ήταν μια καθόλου εύκολη. Για δείτε

Ο Ουνάι Σιμόν δεν είχε επιλεγεί για να είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ισπανίας. Αν ο Νταβίδ Ντε Χέα ήταν σε καλή κατάσταση, μάλλον θα ήταν αναπληρωματικός. Ο γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ, ωστόσο, δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του, κάθισε αυτός στον πάγκο, ωστόσο, ήταν από εκείνους που φρόντισαν να ανυψώσουν το ηθικό του Σιμόν, μετά το τραγικό λάθος στο ματς με την Κροατία.

Εκείνος, όμως, που τον στήριξε περισσότερο απ' όλους ήταν ο Λουίς Ενρίκε. Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας, δεν σκέφτηκε καν να αλλάξει τον τερματοφύλακά του: "Ο Ραφαέλ Ναδάλ έχει πει ότι στον πρωταθλητισμό πρέπει να έχεις μνήμη χρυσόψαρου, ώστε να μην θυμάσαι και να μην σε επηρεάζουν τα λάθη σου". Η Ισπανία δεν άλλαξε τον παίκτη κάτω από τα γκολπόστ, έστω κι αν το γκολ της ισοφάρισης των Ελβετών, προήλθε πάλι από ένα τραγικό λάθος.

Αυτή τη φορά των δυο σέντερ μπακ, Τόρες και Λαπόρτ, που κουτούλησαν μεταξύ τους, δίνοντας την ευκαιρία στον Φρόιλερ να τρυπώσει ανάμεσά τους, να πασάρει στον Σακίρι και η Ελβετία να ισοφαρίσει σε 1-1. Το ματς παρά τις προσπάθειες των Ισπανών, αλλά και το γεγονός ότι η Ελβετία έπαιζε με δέκα παίκτες από το 78' , πήγε στην παράταση και στα πέναλτι. Αν τελείωνε μάλιστα με πρόκριση των Ελβετών, ο MVP θα ήταν σίγουρα ο δικός τους τερματοφύλακας, Γιαν Σόμερ.

"Νομίζω ότι θα το άξιζε" σχολίασε ο ίδιος Σιμόν, που μετά τη λήξη, πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του αγώνα. Ο Ελβετός είχε σταματήσει όλες τις τελικές των Ισπανών στο τελευταίο καταιγιστικό εικοσάλεπτο της κανονικής διάρκειας του ματς. Έπιασε μάλιστα και ένα πέναλτι. Ο Βάσκος όμως έπιασε δυο. Και αυτές οι αποκρούσεις, στη δεξιά γωνία του, στα χτυπήματα του Σκαρ και του Ακάντζι, συν το σουτ στα ... περιστέρια από τον Βάργκας, έστειλαν την Ισπανία στους "4". Κι όλα αυτά ενώ η Ισπανία είχε ξεκινήσει με δοκάρι του Μπουσκέτς και είχε χάσει το τρίτο κατά σειρά πέναλτι (Ρόντρι).

Ο Σιμόν βρέθηκε πνιγμένος στην αγκαλιά των συμπαικτών του πρώτα και του Λουίς Ενρίκε στη συνέχεια. Ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός: "Κάτι μέσα μου ήθελε να βγει, να ξεσπάσει. Ήμουν πολύ πιεσμένος. Εξερράγη το ηφαίστειο, έφευγε από μέσα μου ο θυμός, το πάθος, η στενοχώρια και η επιθυμία να προκριθούμε..." δήλωνε μετά το ματς. Ο Κόκε, τον αγκάλιαζε και δήλωνε σαν γνήσιος Ισπανός: "Αυτός ο τύπος έχει κοχόνες. Μεγάλες κοχόνες..."

Δυο πέναλτι ο Σιμόν είχε αποκρούσει φέτος στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, κόντρα στην Μπέτις Σεβίλλης: "Αν θυμάμαι, είχα αποκρούσει κι ένα ακόμη πέναλτι, όταν ήμουν μικρός" έλεγε, αν και σύμφωνα με την Opta στην καριέρα του, έχει αποκρούσει 15 πέναλτι. Παίρνοντας στα χέρια του το βραβείο του MVP, το αφιέρωνε στους συμπαίκτες του: "Δεν είμαι εγώ ο ήρωας. Όλοι μαζί το πετύχαμε. Το αξίζαμε στην παράταση, αλλά ήταν γραφτό να προκριθούμε στα πέναλτι. Είναι μια στιγμή ευτυχίας, ένα τεράστιο συναίσθημα. Τα λάθη πρέπει να σβήνεις. Όπως και τις καλές στιγμές, όμως, για το αύριο που έρχεται. Για τον ημιτελικό. Για την Ιταλία..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK