8 superfoods που δικαιώνουν το όνομά τους

Τι είναι superfoods; Βρήκαμε οκτώ τροφές που αξίζουν το 'super' ως προσδιορισμό και μπορούν να σε τονώσουν πραγματικά.

8 superfoods που δικαιώνουν το όνομά τους

Ποτέ μου δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο Ποπάυ άδειαζε ολόκληρες κονσέρβες με σπανάκι ώστε να δυναμώσει: Αυτή η εικόνα κατάφερνε να μου προκαλεί θαυμασμό και μια μικρή αηδία ταυτόχρονα. 'Μα σπανάκι;' απορούσε ο εθισμένος στα γαριδάκια οκτάχρονος εαυτός μου. Ο Σούπερ Γκούφι προτιμούσε τα φιστίκια σαν δυναμωτικό, ενώ ο Αστερίξ και οι Γαλάτες έπιναν λίγο από μια ζεστή σούπα, έναν 'μαγικό ζωμό' και γίνονταν υπέρ-δυνατοί. Τα superfoods των κόμικ θυμίζουν λίγο τα 'δυναμωτικά' πριν από κάθε προπόνηση που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου, τα superfoods δεν ανήκουν στην μυθοπλασία του σκίτσου, υπάρχουν εκεί έξω και όντως, δικαιώνουν τον τίτλο τους.

Μούρα

ποικιλία από μούρα
ποικιλία από μούρα ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΠΟ ΜΟΥΡΑ

Τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα, μαύρα μούρα) περιέχουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι από βιταμίνες, μέταλλα, ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι ένα πολύτιμο γρανάζι στην διατροφική άμυνα του οργανισμού, που θωρακίζει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών συμπτωμάτων. Μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου, σαν επιδόρπιο στο βραδινό σου γεύμα, σαν κολατσιό στη δουλειά, ακόμα και να φτιάξεις ένα παγωμένο ρόφημα με αυτά.

Αυγά

αυγό πάνω σε φέτες μαύρου ψωμιού με αβοκάντο
αυγό πάνω σε φέτες μαύρου ψωμιού με αβοκάντο ΑΥΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΑΥΡΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Είναι παρεξηγημένη τροφή τα αυγά, λόγω της υψηλής χοληστερόλης που περιέχουν. Κάπου εδώ όμως, έφτασε η στιγμή να διαλύσουμε τον μύθο αυτό: Τα αυγά είναι μια 'βόμβα' θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο συστατικό, καθώς περιέχουν βιταμίνη B, χολίνη, σελένιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, σίδηρο, φωσφόρο και και αρκετά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Τα αυγά ανεβάζουν την λεγόμενη 'καλή' χοληστερόλη, η οποία είναι ασπίδα του οργανισμού σε καρδιακές παθήσεις.

Όσπρια

ποικιλίες οσπρίων
ποικιλίες οσπρίων ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΣΠΡΙΩΝ

Μπορώ να θυμηθώ άπειρες στιγμές της παιδικής μου ηλικίας όπου το πιάτο με τα φασολάκια ή με τον αρακά που είχα μπροστά μου, υπέφερε από μοναξιά, υπέφερε από εμένα, που δεν καταδεχόμουν να το πλησιάσω. Κι όμως τα όσπρια δικαιώνουν και με το παραπάνω τον χαρακτηρισμό superfood, καθώς περιέχουν ίνες, βιταμίνη Β, μέταλλα και πρωτεΐνη, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στον ανθρωπινό οργανισμό.

Ξηροί καρποί/σπόροι

ξηροί καρποι
ξηροί καρποι ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ίνες, χορτοφαγική πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα και ως 'λιπαρά της καρδιάς', είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει αυτό το μικρό, θαυματουργό μπολ που βρίσκεται δίπλα στην μπύρα σου, μια πραγματική γραμμή 'μαζίνό' ενάντια σε στρεσογόνες καταστάσεις και σε καρδιακές παθήσεις. Αφήνοντας στην άκρη την μπύρα, θα τονίσουμε ότι και οι σπόροι κολοκύθας, ηλίανθου, σπόροι τύπου 'chia' μέσα σε ένα παγωμένο ρόφημα, μπορούν να γίνουν ένα δυνατό αντι-οξειδωτικό 'φάρμακο' και παράλληλα ένα ποτό που θα σε δροσίσει περισσότερο απ`όσο μπορείς να φανταστείς.

Σκόρδο

σκορδο
σκορδο ΣΚΟΡΔΟ

Ο μεγάλος ήρωας, που κατασκήνωσε στην αναπνοή σου και έγινε ο κατηγορούμενος από όλους εκείνους που ήθελαν να σε φιλήσουν αλλά δεν μπορούσαν τη μυρωδιά. Στην πραγματικότητα, το σκόρδο μπορεί και πρέπει να γίνει ο MVP της καθημερινής σου διατροφής, καθώς περιέχει μαγγάνιο, σελένιο βιταμίνη C και Β6 και μπορεί να μειώσει χοληστερόλη και πίεση, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ελαιόλαδο

ελαιόλαδο
ελαιόλαδο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ίσως η πιο πλούσια τροφή της μεσογειακής δίαιτας σε μονακόρεστα λιπαρά οξέα, ο καρπός των ελαιόδεντρων είναι η πιο διαχρονική, αμετακίνητη αξία στην ιστορία των superfoods. Μια ισορροπημένη διατροφή, μια πιεστική άμυνα σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρών σωματικών και ψυχοσωματικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και το έντονο στρες.

Γλυκοπατάτες

γλυκοπατάτες
γλυκοπατάτες ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

Από τη στιγμή που θα 'μυηθείς' στο φαινόμενο που λέγεται 'γλύκοπατάτες΄ θα αλλάξει αισθητά η καθημερινότητα σου. Δεν είναι μόνο η ιδέα της πατάτας, που ξαφνικά γλυκίζει (και είναι αφάνταστα νόστιμη), αλλά και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λαχανικό είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ποτάσιο, ίνες, βιταμίνες Α και C και αντίοξειδωτικών όπως καροτενοειδή. Η συγκεκριμένη αντί-οξειδωτική ουσία μπορεί να γίνει 'όπλο σε πιθανότητες εκδήλωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Μανιτάρια

μανιτάρια
μανιτάρια ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Δεν είναι μόνο ότι η γεύση τους ύστερα από ένα καλό σοτάρισμα θυμίζει κρέας: Τα μανιτάρια είναι πρωταθλητές στην κατηγορία 'αντί-οξειδωτικά πολυτελείας', είναι μια ποιοτική τροφή που μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά το διαιτολόγιο σου με λαχανικά, είναι πλούσια σε ποτάσιο και βιταμίνη Α. Και το σημαντικότερο, είναι το ιδανικό υλικό για να φτιάξεις μια τέλεια σπιτική πίτσα!

ΠΗΓΗ: 

ΠΗΓΉ: HEALTHLINE

News 24/7

24MEDIA NETWORK