Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'

Όταν είσαι αθλητής στα '90s και βάφεις τα νύχια και τα μαλλιά σου μπλε, κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Σήμερα όμως, ο Ντένις Ρόντμαν θεωρείται πρωτοπόρος της 'μόδας χωρίς φύλο'.

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/BETH A. KEISER

Στις 30 Μαΐου του 1431, η Γαλλίδα επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων, Ιωάννα της Λωρραίνης, καταδικάστηκε με θάνατο δια πυράς, με την κατηγορία της αιρετικής, επειδή φορούσε κατ' εξακολούθηση ανδρικά ρούχα. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τον θανάτό της, αθωώθηκε και αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, με αποτέλεσμα κάθε 30η Μαΐου, η Ιωάννα της Λωρραίνης να τιμάται ως προστάτιδα της Γαλλίας. Ο Ντένις Ρόντμαν, σαν ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές του NBA τη δεκαετία του '90, έπρεπε να αντιμετωπίζει την κατακραυγή του κόσμου κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι του για τις 'ανορθόδοξες' ενδυματολογικές του επιλογές που συχνά περιελάμβαναν γυναικεία ρούχα. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, θεωρείται ο Ο.G. (original gangster), ο πρωτοπόρος, το απόλυτο style icon, αυτός που περήφανα φόρεσε πρώτος γούνες και κοντά, σατέν μπλουζάκια, ενώ έβαφε τα νύχια του μπλε.

Είναι γνωστό πλέον ότι η ανθρωπότητα θέλει τον χρόνο της μέχρι ν' αποδεχτεί το οτιδήποτε δεν συναντάει τα standards της, πράγμα που επιβεβαιώνεται και στις δυο αυτές περιπτώσεις. Πρέπει άνθρωποι να καούν στην πυρά για να δεχθεί η κοινωνία κάποιομ διαφορετικό και ακόμα κι αν τα πράγματα σήμερα, δείχνουν να αλλάζουν, υπάρχει ακόμα χώρος για εξέλιξη. Ο Ρόντμαν είναι ένα ζωντανό παράδειγμα, ότι η κοινωνία το '80 και το '90 δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί έναν άνδρα που έβαφε τα μαλλιά του πράσινα και που φορούσε δαχτυλίδια και μακιγιάζ. Και ενώ τώρα, ο πρώην παίκτης των Σικάγο Μπουλς, από πολλούς μπορεί να θεωρείται μια ξεπερασμένη προσωπικότητα, στον κόσμο της μόδας παραμένει μια σημαντική παρουσία που συνέβαλε στο ν' αλλάξει, έστω και τόσα χρόνια μετά, ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε την ανδρική μόδα ή όπως θα σήμερα θα την αποκαλούσαμε, 'μόδα χωρίς φύλο'.

Ένας Ντένις Ρόντμαν σαν μπασκετμπολίστας του NBA τη δεκαετία του '90 ήταν κάποιος που έπρεπε να παλέψει περισσότερο από τους υπόλοιπους για να αποδείξει τη θέση στην ομάδα του, λόγω των ενδυματολογικών του επιλογών και της αμφιλεγόμενης, για την εποχή, προσωπικότητάς του. Για έναν αθλητή, ακόμα και σήμερα, τα πράγματα είναι δύσκολα, πόσο μάλλον 30 χρόνια πριν. Παρ' όλα αυτά, ο Ρόντμαν παρέμεινε πιστός στην ταυτότητά του που τον παρότρυνε να πειραματιστεί με τις εμφανίσεις του, ακόμα κι αν αυτό έκανε πολλούς να αμφιβάλλουν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αν και outcast, κατάφερε να επιβιώσει και κυρίως να μη συμβιβαστεί ούτε στο ελάχιστο για το αν ήταν ΟΚ ή όχι να φορέσει ένα γυναικείο ασημένιο τιραντάκι με τα φαρδιά τζιν Fubu παντελόνια του.

Αυτό και οι παρακάτω 5 λόγοι είναι αρκετοί για να θεωρηθεί το απόλυτο style icon, για άνδρες και γυναίκες, και ο άνθρωπος που μας απέδειξε πρώτος, ότι η μόδα δεν έχει φύλο.

#1. Δεν 'θυσίασε' το στιλ του εντός γηπέδου

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/BETH A. KEISER

Είτε ήταν στο γήπεδο, είτε εκτός, ο Ντένις παρέμενε πιστός στο στιλ του. Αν και προφανώς δεν μπορούσε να φορέσει ό,τι ρούχα ήθελε την ώρα του αγώνα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην περάσει απαρατήρητος. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εμφανιζόταν με ροζ μαλλιά, φωσφοριζέ πράσινα ή κίτρινα, ενώ το '95 τα είχε βάψει κόκκινα και στο πίσω μέρος είχε ψεκάσει με μαύρο χρώμα το λογότυπο των Σικάγο Μπουλς. O.G.

#2. Βαφόταν και ταίριαζε το μακιγιάζ με τα ρούχα του

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/MIKE FISHER

Δεν ήταν λίγες φορές που ο Ρόντμαν φορούσε μακιγιάζ και κάθε φορά που το έκανε φρόντιζε να το ταιριάζει με τα ρούχα και φυσικά, με τα μαλλιά του. Αυτό σήμαινε ότι θα φορούσε και τα κατάλληλα αξεσουάρ για να 'δέσει' όλο το σύνολο, όπως σε μια εμφάνισή του το '96 όπου είχε ταιριάξει τα ασημένια του μαλλιά, με το κραγιόν και τα σκουλαρίκια του.

#3. Φόρεσε νυφικό και περούκα και το χάρηκε (ακόμα κι αν το έκραξαν όλοι)

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/MARK LENNIHAN

Το 1996, ο Ντένις έγραψε την αυτοβιογραφία του 'Bad as I wanna Be'. Σε εκδήλωση υπογραφής βιβλίων αποφάσισε να εμφανιστεί με νυφικό. Αυτό σημαίνει ότι φόρεσε πέπλο, περούκα, μακιγιάζ τα πάντα. Ακόμη κι αν δέχθηκε άπειρες (αρνητικές) κριτικές για την εμφάνισή του αυτή, εκείνος την απόλαυσε ακόμα και σήμερα δεν μετανιώνει για το look αυτό. (σ.σ. το καλύτερο μάθημα αυτοπεποίθησης από τον Ντένις).

#4. Υποστήριζε ακόμα και το πιο τρελό αξεσουάρ

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/STEPHAN SAVOIA

O Ρόντμαν αγαπούσε τα αξεσουάρ, ειδικά τα καπέλα και αποτελούσαν συχνά μέρος των εμφανίσεών του. Ακόμα και το πιο τρελό καπέλο είχε μια θέση στα looks του Ντένις. Είτε ήταν το λεοπάρ, oversized fedora που φόρεσε στο show του Jay Leno το 1999, είτε τα βελούδινα bucket hats που συνδύαζε με τα πιο 'καθημερινά' του σύνολα. Φυσικά, έπαιζε και με άλλα αξεσουάρ, όπως μαντήλια, ακόμα και με μπόα. Είδωλο.

#5. Φορούσε κοσμήματα

Γιατί τα '90s δεν αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο της 'μόδας χωρίς φύλο'
AP PHOTO/ADAM NADEL

Ο Ντένις Ρόντμαν ήταν γενικά φαν του μαξιμαλισμού, πράγμα αναπόφευκτο αν σκεφτείς ότι έζησε στο πετσί του '90s άρα και το κίνημα των ρέιβερς που σε απλά ελληνικά, φορούσαν ό,τι έβρισκαν πάνω τους. Τα κοσμήματα ήταν must, λοιπόν, στις εμφανίσεις του Ρόντμαν κάτι που βοήθησε το στιλ του να αποκτήσει ταυτότητα αλλά και να υποστηρίζει αυτό τον μαξιμαλισμό που λέγαμε προηγουμένως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φορούσε κρίκους, statement σκουλαρίκια, πολλές αράδες κολιέ που άλλα ήταν μεγαλύτερα και άλλα πιο μικρά και δαχτυλίδια. Αν σκεφτείς, ότι λίγα χρόνια μετά άρχισαν να φοράνε όλο και περισσότεροι άνδρες κολιέ και βραχιόλια, μπορεί να πει κανείς ότι το έβαλε κι εδώ το χεράκι του, ώστε να απενεχοποιήσει το ανδρικό ντύσιμο και τα 'do's' και τα 'don'ts' που ίσχυαν τότε. Legend.

News 24/7

24MEDIA NETWORK