Η πετσέτα δεν είναι προαιρετική στο γυμναστήριο

Η πετσέτα δεν είναι optional, για όποιον γυμνάζεται. Είναι απαραίτητη, αν θες να αποφύγεις μύκητες και ιούς.

Η πετσέτα του γυμναστηρίου είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε διαφορετική ημέρα άσκησης
Η πετσέτα του γυμναστηρίου είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε διαφορετική ημέρα άσκησης 123RF.COM

Θυμάμαι είχα πάει σε ένα γυμναστήριο στη Γερμανία (έχω πάει και στη Ρωσία, την Τουρκία και σε διάφορα άλλα μέρη που 'χω επισκεφτεί -γενικά έχω μια τέτοια παράνοια, αλλά ας την αφήσουμε στην άκρη) και μου είχαν κάνει εντύπωση τα απολυμαντικά που υπήρχαν σε όλους τους χώρους. Παρακολουθούσα να δω τι τα κάνουν. Διαπίστωσα πως αφότου κάποιος είχε χρησιμοποιήσει ένα όργανο, έπαιρνε ένα χαρτί -από τα ρολά που επίσης υπήρχαν παντού-, έβαζε απολυμαντικό και το καθάριζε. Ήταν κάτι που δεν είχα ματαδεί. Και είχε απόλυτο νόημα, γιατί αν δεν σεβαστείς τους κανόνες υγιεινής σε χώρο που κάνουν πάρτι τα μικρόβια, πού θα τους σεβαστείς; Επίσης, δεν υπήρχε άνθρωπος χωρίς πετσέτα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα μας.

Όσο δυνατά και αν είναι τα καθαριστικά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των γυμναστηρίων, μέσα σε λίγες ώρες η δουλειά τους 'ακυρώνεται'. Για αυτό φταίει η κοινόχρηστη χρήση. Τα μικρόβια, οι ιοί και οι μύκητες εμφανίζονται, μαζί με τους ασκούμενους που αφήνουν... λίγο από τον εαυτό τους, όπου αφήνουν και τον ιδρώτα τους.

Όπου ακουμπάμε, αφήνουμε και έναν αριθμό βακτηρίων και να μη ξεχάσω να σου πω για τα νεκρά κύτταρα που αποβάλει το δέρμα. Για το τέλος, σου αφήνω το γεγονός ότι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες αναπτύσσονται σε θερμούς και υγρούς χώρους. Ναι, όπως τα ντους στα αποδυτήρια και τα γεμάτα ιδρώτα όργανα.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά έρευνα που αφορούσε ανάλυση δειγμάτων https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276630/  έδειξε ότι στα όργανα των γυμναστηρίων υπάρχουν μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα. Βρέθηκε και ιός, ο οποίος επιβιώνει ένα μήνα, στην επιφάνεια των οργάνων και προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Μύκητες υπάρχουν και στον πάγκο των αποδυτηρίων. Άρα θα ήταν χρήσιμο να μην κάθεσαι εκεί γυμνός.

Τι μπορείς να κάνεις; Να βάζεις την πετσετούλα σου, όπου υπάρχει επαφή μεταξύ του δέρματος  και της κοινόχρηστης επιφάνειας. Να φτουράει να καλύψει ώμους και σώμα. Μην ξεχάσεις να ορίσεις πλευρές. Θέλω να πω ότι δεν έχει νόημα αν τη βάζεις μια από την καλή και μια από την ανάποδη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τη γεμίσεις μικρόβια. Μια πλευρά λοιπόν, κάτω και μια επάνω, καθ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Α, και για μια χρήση. Εννοώ δεν πας την επομένη με την ίδια πετσέτα. Δηλαδή, πας εφόσον την έχεις πλύνει στο μεσοδιάστημα.

Για να είσαι ακόμα πιο safe, φόρα φαρδιά ρούχα που να απορροφούν τον ιδρώτα -κρατούν στεγνό το σώμα. Αν καθαρίζεις και τα όργανα πριν τη χρήση, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Δεν έχει το γυμναστήριο; Πάρε τα δικά σου. Και μην ακουμπάς το πρόσωπο, έως ότου ολοκληρώσεις και πλύνεις τα χέρια σου, με ζεστό νερό και σαπούνι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK