Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

Η φωνή, η ιστορία, η μάχη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αποτυπωμένη σε ένα trademark παπούτσι.

Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

29 Νοεμβρίου 2017: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο περνάει το ρεπό του στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της Nike με ένα ταχύρυθμο μάθημα για τα υποδήματα με υπογραφή. Οι συναντήσεις αποτελούν την αφετηρία για το Air Zoom Freak 1 της Nike, το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του Αντετοκούνμπο, και πλαισιώνονται από τις νύχτες που σκόραρε 32 πόντους στο Σακραμέντο και 20 στο Πόρτλαντ. Λίγο πριν τελειώσουν οι συσκέψεις, ο Αντετοκούνμπο, που καθόταν με μια στοίβα Zoom Air μπροστά του, χαμογελάει πλατιά και λέει, «Δεν είχα ιδέα για αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα».

Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

Flash Forward, περίπου 18 μήνες αργότερα, στο Ζάππειο, στην παρουσίαση του Air Zoom Freak 1, του πρώτου παπουτσιού του MVP της κανονικής διάρκειας του NBA από την Nike. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα γήπεδα των Σεπολίων, από εκεί που ξεκίνησαν όλα. Τα Air Zoom Freak One είναι ένα μοντέλο παπουτσιού που μαρτυρά το χαρακτήρα, τη ψυχοσύνθεση, την ιστορία της ανέλιξης του νεαρού σταρ των Μιλγουόκι Μπακς.

Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

Η επίσημη ανακοίνωση της Nike για την συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τη διαρκή μελέτη της αποτύπωσης του χαρακτήρα του αθλητή στο σχεδιασμό ενός αθλητικού παπουτσιού, μαρτυρά μια πολύπλοκη έρευνα και απαντά σε ένα ερώτημα: Μπορείς να σκιαγραφήσεις τη ψυχή του Greek Freak σε ένα παπούτσι;

 "Το Air Zoom Freak 1 της Nike είναι μια άσκηση επίλυσης της άνετης κίνησης του Αντετοκούνμπο. «Χρησιμοποιεί τον χώρο με εξαιρετική επάρκεια», λέει ο Ρος Κλαιν, Senior Creative Director, Basketball Footwear. «Χρησιμοποιεί το μήκος για να εκτοπίσει τον αμυνόμενο από τη θέση του. Με ένα eurostep, για παράδειγμα, μπορεί να παρασύρει τον αμυνόμενο στη μία πλευρά και επειδή το αριστερό του βήμα — το μοναδικό αυτό βήμα — είναι τόσο μεγάλο, κερδίζει ένα τεράστιο προβάδισμα, σχεδόν δύο βημάτων".

"Οι επιδέξιες κινήσεις των ποδιών που διακρίνουν το παιχνίδι του Αντετοκούνμπο συνδυάζονται με ένα σχέδιο κρατήματος πολλαπλών κατευθύνσεων που βοηθά την τοποθέτηση στα άκρα του πλευρικού διασκελισμού του — στο μεγάλο και το μικρό δάχτυλο του ποδιού — καθώς επίσης και το συνδυασμό με περισσότερο παραδοσιακές ανάγκες για στιβαρή αμυντική στάση. Όλα αυτά υποστηρίζονται από ένα εσωτερικό σύστημα συγκράτησης που βοηθά το πόδι να παραμένει στη θέση του, και από πλευρική στήριξη με τη μορφή ενός κλιπ από καουτσούκ που εκτείνεται από την εξωτερική σόλα μέχρι τη μεσαία σόλα."

άποψη μοντέλου Air Zoom Freak 1
άποψη μοντέλου Air Zoom Freak 1 ΑΠΟΨΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ AIR ZOOM FREAK 1

"Αυτά τα σχεδόν ανεπαίσθητα στοιχεία είναι θεμελιώδη για την υποστήριξη του παιχνιδιού του Αντετοκούνμπο. Αυτό που προσδίδει έναν ιδιαίτερο οπτικό χαρακτήρα στο Air Zoom Freak 1 είναι η αξιοποίηση των διπλών μονάδων Zoom Air κάτω από τη σόλα, τα οποία προσφέρουν εκρηκτική ισορροπία μεταξύ απόκρισης και προστασίας. Ένα μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι φόρος τιμής στην αγάπη του Αντετοκούνμπο για μια άλλη σειρά υποδημάτων με υπογραφή"

άποψη μοντέλου Air Zoom Freak 1
άποψη μοντέλου Air Zoom Freak 1 ΑΠΟΨΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ AIR ZOOM FREAK 1

"Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε οπτικές μορφές που να ταυτίζονται άμεσα με τις αξίες του αθλητή», λέει ο Sean Butterly, Art Director, Product Graphics. Για τον Αντετοκούνμπο, αυτό σήμαινε να ισορροπήσουμε την ιστορία της οικογένειάς του με τις μυθικές διαστάσεις της περιπετειώδους ανάδειξής του σε μοναδικό σύμβολο. Για να το πετύχει αυτό, το Nike Graphic Identity Group, αναζήτησε έμπνευση στην αρχαία Ελλάδα και βρήκε μια χρήσιμη μορφή στα διακοσμητικά σχήματα της εποχής εκείνης. Από πλευράς ιστορίας της τέχνης, το σχήμα είναι γνωστό ως μαίανδρος και συμβολίζει την αέναη ροή. Για τον Αντετοκούνμπο, αυτό έχει διπλή σημασία. Σε πρώτο επίπεδο, υπάρχει μια σαφής σύνδεση με την αισθητική της αρχαίας τέχνης της Αθήνας, της πόλης που γεννήθηκε. Σε δεύτερο επίπεδο, συμβολίζει τη διαδρομή της οικογένειάς του από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, και έπειτα από την Αθήνα στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ."

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δοκιμάζει το Air Zoom Freak 1
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δοκιμάζει το Air Zoom Freak 1 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ AIR ZOOM FREAK 1

 "Το σχέδιο στήνεται με επανάληψη του βασικού λογότυπου του Αντετοκούνμπο, ένα G που πλέκεται με ένα A και δίνουν ιεραρχικό προνόμιο στο όνομα της οικογένειας. Απεικονίζεται η μαιανδρική πορεία που είχε το ταξίδι του ήρωα, ενώ η κομμένη γωνία του G αναπαριστά τα ασυνήθιστα αθλητικά ταλέντα του Αντετοκούνμπο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το παρατσούκλι του είναι «Greek Freak» λόγω του μοναδικού τρόπου με τον οποίο συνδυάζει ύψος και ευκινησία. Το βασικό λογότυπο σχηματίζει ένα σύστημα εκτεταμένης ταυτότητας που προσδίδει στον Αντετοκούνμπο τα προσωπικά του τυπογραφικά στοιχεία καθώς και μια τριάδα από συμπληρωματικά λογότυπα — μαζί με ένα «34» το οποίο συνδυάζει την ελληνική σημαία, που εμφανίζεται στη φτέρνα του Air Zoom Freak 1."

Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

"Tο εμβληματικό shorts με υπογραφή το βασικό λογότυπο του Αντετοκούνμπο αποτελεί έμπνευση για μια κομψή διακοσμητική τρέσα που παραπέμπει στα πιο πληθωρικά και πολυτελή αθλητικά ενδύματα της Ευρώπης. Η φανέλα του χρησιμοποιεί το βασικό λογότυπο ως ανάγλυφο μοτίβο σε ολόκληρη την πλάτη, και το «34» με την ελληνική σημαία χρησιμοποιείται για να τονίσει τις τσέπες στο μπουφάν της φόρμας του."

Τα Zoom Freak 1 είναι η ψυχή του Γιάννη

Επιστροφή στην 28η μέρα του Ιουνίου, μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα στην παρουσίαση του Zoom Freak 1 στο Ζάππειο, του πρώτου παπουτσιού του MVP της κανονικής διάρκειας του NBA από την Nike. Ο πρωταγωνιστής αυτής της παρουσίασης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν είχε μια τυπική παρουσία αθλητή σε συνέντευξη Τύπου, προτίμησε να ανοίξει την καρδιά του και να αφηγηθεί τη ζωή του, με ρεαλιστικές, σκληρές λεπτομέρειες. Να μιλήσει για την έμπνευση πίσω από κάθε φορά που βγαίνει έξω για να παίξει μπάσκετ:

"Είμαι άνθρωπος που σκέφτομαι πάνω απ' όλα την οικογένειά μου. Ακόμη και όταν παίζω μπάσκετ δεν παίζω για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά για τη μητέρα μου και τ' αδέρφια μου. Αλλά και τον πατέρα μου που έφυγε από τη ζωή. Αισθάνομαι περήφανος που βρίσκομαι στη χώρα και θέλω να σας εξομολογηθώ ένα περιστατικό που έγινε χθες όταν επέστρεφα σπίτι μου."

 "Ένας φίλαθλος με σταμάτησε και μου είπε 'Γιάννη, σ' αγαπάμε γιατί είσαι αληθινός, αλλά κι αυτοί που δεν σε αγαπούσαν τώρα σε αγαπούν'. Θέλω τα παιδιά μου να μιλούν ελληνικά, το ξέρω ότι το πιθανότερο είναι να γεννηθούν στις ΗΠΑ, αλλά θα τα μάθω να μιλούν τη γλώσσα μας".

Πρόσφατα ρώτησαν τον Γιάννη επί αμερικάνικου εδάφους ποιος θα νικούσε σε μια αναμέτρηση του με τον Μάικλ Τζόρνταν. Εκείνος απάντησε γελώντας: "Ελάτε τώρα, εννοείται ο Τζόρνταν". Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του Γιάννη μοιάζουν με εκρήξεις, με πολύχρωμα πυροτεχνήματα που ούτε εκείνος μπορεί να πιστέψει τη λάμψη τους. 

 «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε στο όνειρο μου δεν είχα δει ότι θα αποκτήσω παπούτσι με υπογραφή. Όσο μεγάλωνα, ο στόχος ήταν να πάω στο NBA· να παίξω καλά και να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει. Αυτό είναι μπόνους», λέει.

Το Air Zoom Freak 1 και η σειρά ενδυμάτων του Αντετοκούνμπο κυκλοφορούν στις 29 Ιουνίου

News 24/7

24MEDIA NETWORK