Οι 4 'χρυσές' διατροφικές αλήθειες της Μπαρτσελόνα

Η διατροφολόγος της Μπαρτσελόνα έχει γεμίσει το προπονητικό κέντρο του συλλόγου με αφίσες που καταγράφουν τους 4 'χρυσούς' κανόνες της διατροφής των Καταλανών.

Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της προπόνησης στο 'Σιουτάτ Εσπορτίβα', Σαντ Τζουάν Ντεσπί, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019
Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της προπόνησης στο 'Σιουτάτ Εσπορτίβα', Σαντ Τζουάν Ντεσπί, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ένας σύλλογος επιπέδου Μπαρτσελόνα δεν αφήνει κάτι στην τύχη. Το αγωνιστικό είναι μια έκφανση του οργανισμού, το διοικητικό μια άλλη, το οικονομικό μια τρίτη και μέσα σε όλες αυτές υπάρχει και η πτυχή της προετοιμασίας και πιο συγκεκριμένα της διατροφής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο.

Ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται κάθε εβδομάδα (ή και κάθε 3 ημέρες) στο 'κόκκινο' θα πρέπει να προπονείται σε συγκεκριμένους ρυθμούς και με ειδικά προγράμματα, ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονεί τα καύσιμα του οργανισμού του, δηλαδή τις τροφές.

Η δρ. Τόνια Λιθάραγα, επικεφαλής διατροφολόγος της Μπαρτσελόνα, έχει καταρτίσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα ώστε ο Λιονέλ Μέσι κι η παρέα του να αντέχουν τις εξαντλητικές σεζόν των 50 και 60 αγώνων. Στόχος της, σε αγαστή συνεργασία με τον επικεφαλής σεφ Αντριά Πόνσε, να διασφαλίσει ότι οι παίκτες δεν δυσκολεύονται με το διατροφικό πρόγραμμά της και ότι αυτό δύναται να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα τους.

Στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Σαντ Τζουάν Ντεσπί, οι ποδοσφαιριστές τρώνε από μπουφέ που περιλαμβάνει προϊόντα επιλεγμένα από την ομάδα διατροφής. Στους τοίχους των κτιρίων, μάλιστα, φιγουράρουν αφίσες με 'χρυσές' διατροφικές συμβουλές προς τα μέλη όλων των ομάδων, μικρών και μεγάλων, καθώς και στους λοιπούς υπαλλήλους. "Τα περιεχόμενα του ψυγείου σου μαρτυρούν πολλά για σένα. Γέμισέ το με καλό φαγητό", αναφέρει μία εξ αυτών, ενώ μια άλλη αναφέρεται στην προετοιμασία για έναν αγώνα: "Πριν από το παιχνίδι, σιγουρέψου ότι οι μύες και το στομάχι σου λειτουργούν με υγιεινά σκευάσματα".

Ένας τρίτος 'χρυσός' κανόνας, που αποτυπώνεται σε νέα αφίσα, πρέπει να εφαρμόζεται πιστά ακόμα και στην καραντίνα, με τους παίκτες να είναι εν πολλοίς υπεύθυνοι για την παρασκευή των τροφών που καταναλώνουν, αφού δεν περνούν πολύ ώρα στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. "Το μπλέντερ πρέπει να είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά: ενέργεια, ζωτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά". Η... βίβλος της διατροφής των 'μπλαουγκράνα', που περιλαμβάνει ροφήματα γεμάτα βιταμίνη και πρωτεΐνη, κλείνει με μια τέταρτη αφίσα, η οποία συνοψίζει όλα τα μηνύματα με την εξής φράση: "Γίνε η υγιής εκδοχή του εαυτού σου".

Λιθάραγκα και Πόνσε έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα για τη σημασία της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής και απαγορεύουν επεξεργασμένα γλυκά και κέικ, αλλαντικά και τηγανητό φαγητό. Όσο οι παίκτες αποφεύγουν αυτά τα πράγματα και ακολουθούν τους 4 'χρυσούς' κανόνες που διαβάζουν κάθε μέρα στις αφίσες του προπονητικού κέντρου, δεν έχουν πρόβλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK