Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Καλές και οι γαλανόλευκες αποχρώσεις της Εθνικής, αλλά τι να κάνουμε που αυτή της Ακτής Ελεφαντοστού μας έκλεψε την καρδιά; Η αξιολόγηση μιας fashion editor.

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Κοτόπουλο ή ψάρι; Πίτσα ή μπέργκερ; Μπύρα ή κρασί; Φίλιππος ή Νίκος; Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο; Ζούμε σε μια κοινωνία που τα ηθικά και λιγότερο ηθικά διλήμματα μπαίνουν συνέχεια στον δρόμο μας κι εμείς καλούμαστε πάντα να πάρουμε μια απόφαση. Καλή ή κακή, η ιστορία δείχνει αν η επιλογή μας ήταν σωστή ή όχι.

Εγώ, λοιπόν, στο αιώνιο διλήμμα 'μπάσκετ ή ποδόσφαιρο' πάντα διάλεγα το πρώτο. Χρόνια τώρα έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτή ήταν, για εμένα, η σωστή απόφαση, ειδικά όταν στην Στ' Δημοτικού, η τάξη μου -με εμένα αρχηγό- κέρδισε την 1η θέση στο μπάσκετ των κοριτσιών. Ακόμα κι αν παράτησα την 'καριέρα' μου στο άθλημα ήξερα από τότε ότι ανάμεσα στα δύο, θα επιλέγω πάντα το μπάσκετ. Γι' αυτό κι αν με ρωτήσεις αν προτιμώ FIBA World Cup ή FIFA World Cup, κερδίζει πάντα το πρώτο. Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί βρίσκω το μπάσκετ πιο ενδιαφέρον ως άθλημα -αυτό μάλλον γιατί έφαγα τα νιάτα μου στα χολ του Μίλωνα της Νέας Σμύρνης-, και δεύτερον γιατί ξεκάθαρα το basketball style είναι πιο στιλάτο απ' αυτό του ποδοσφαίρου. Δηλαδή και ιστορικά να το πάρεις, δεν έχεις δει ποτέ να γίνεται κανάς κακός χαμός για τα sneakers που έβγαλε κάποιος διεθνής παίκτης ποδοσφαίρου, αλλά με το που βγάζει ο LeBron James αθλητικά, να στηθούμε όλοι στις ουρές από το πουρνό για να προλάβουμε να τ' αγοράσουμε. Μη με παρεξηγείς, δεν σνοπάρω το 'ποδοσφαιρικό στιλ', αλλά είναι θέμα γούστου, απ' όσο καταλαβαίνεις.

Τώρα, λοιπόν, που διανύουμε την περίοδο του Παγκόσμιου Κυπέλλου και που λίγο-πολύ μερικούς αγώνες θα τους παρακολουθήσω μέχρι κι εγώ, συνειδητοποίησα πώς βλέποντας από μικρή αγώνες μπάσκετ, ζητούσα από τους γονείς μου να μου αγοράζουν φανέλες σαν αυτές των παικτών. Άρχισα με το να ζητάω την κιτρινόμαυρη του Άρη (έχω θεσσαλωνικιώτικες ρίζες, οπότε ήταν κάπως αναπόφευκτο να θέλω να φοράω τη συγκεκριμένη), μετά την πράσινη του Μίλωνα (μεγάλο fail, σόρι κι όλας) και έπειτα αυτή των L.A. Lakers, γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, το μοβ και το κίτρινο είναι το πιο τέλειο χρωματικό combo. Kάπως με αυτήν τη λογική, κάθισα και παρατήρησα τις φανέλες των ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και είδα ότι υπάρχουν κάποιες πολύ ωραίες, τόσο ώστε να θέλω να αποκτήσω κι εγώ μια, να τη φοράω σαν φόρεμα με τα αγαπημένα sneakers μου και να το παίζω γνώστρια του σπορ.

Σε αυτό που μπορώ να βασιστώ σίγουρα πάντως, είναι στην αισθητική μου, η οποία βλέποντας τις φανέλες των ομάδων από το Παγκόσμιο, είδα ότι έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δεν υπολογίζω αυτήν της Εθνικής Ελλάδας, το θεωρώ λίγο άδικο να το κάνω, γιατί δεν θα είμαι αντικειμενική. Επίσης, τη φανέλα της ομάδας μας την ξέρουμε, την έχουμε δει και ας πούμε ότι είναι μια χαρά ώστε να μας εκπροσωπεί αξιοπρεπώς. Παρακάτω, λοιπόν, οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη ματιά της fashion editor του Contra.gr. Μπορεί κάπου να συμφωνήσουμε, κάπου να διαφωνήσουμε, αλλά αυτό είναι και το ωραίο με τη μόδα. Ο καθένας έχει τη δική του αισθητική και γνώμη.

Ακτή Ελεφαντοστού

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Κάπως έτσι άρχισαν όλα, με τη φανέλα της Ακτής Ελεφαντοστού, όταν ήρθε ο Ηλίας Αναστασιάδης στο γραφείο μου και μου είπε "δεν είναι πολύ ωραία; Μήπως να γράψεις κάτι γι' αυτό;" Και όντως, είναι πολύ ωραία, ενώ λατρεύουμε τον συνδυασμό του πράσινου με το πορτοκαλί για πολλούς λόγους, αλλά με έναν βασικότερο: οι συγκεκριμένες αποχρώσεις των δύο χρωμάτων θυμίζουν αυτές από τα ρούχα που φορούσαν το 1970. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας αρέσει.

Ιαπωνία

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Είναι πολύ ιδιαίτερη η φανέλα της Ιαπωνίας και μπορούμε ακριβώς να σου πούμε το γιατί: υπάρχει ένα εκπληκτικό ombre εφέ στο πάνω μέρος της, όπου ενώ ξεκινάει σε κόκκινο χρώμα, 'σβήνει' διακριτικά και καταλήγει να είναι μαύρη. Επίσης, ο γιακάς είναι διαφορετικός από τις φανέλες των υπολοίπων ομάδων, κάνοντας ένα ενδιαφέρον γεωμετρικό σχήμα στη λαιμόκοψη. Πολύ ιδιαίτερο, πολύ stylish.

Βενεζουέλα

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Πέρα από το κολακευτικό (ειδικά για τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες) μπορντό χρώμα της φανέλας, το πουά μοτίβο που διαθέτει η στολή της Βενεζουέλας την καθιστά από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε δει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εν τω μεταξύ, το παράλληλο ombre (σβήσιμο) εφέ με το πουά μοτίβο στο πάνω μέρος της φανέλας είναι ένα αναπάντεχο στοιχείο, που δεν περιμέναμε να δούμε σε φανέλα του μπάσκετ. Εύγε στα παιδιά.

ΗΠΑ

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Η πρωτεύουσα της μόδας (μία από τις πολλές, anyway) είναι η Νέα Υόρκη, οπότε δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τους Αμερικανούς. Σε παρόμοιες αποχρώσεις με την ελληνική φανέλα (άσπρο-μπλε), μόνο που στην περίπτωση των ΗΠΑ, το μπλε είναι πιο βαθύ απ' το δικό μας. Το color blocking δε (η τεχνική των δυο ή και περισσοτέρων χρωμάτων χωρίς μοτίβο) του λευκού στο πάνω μέρος της φανέλας, με το σκούρο μπλε, την κάνει ακόμα πιο στιλάτη.

Πουέρτο Ρίκο

Οι πιο στιλάτες φανέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
FIBA.COM

Το φανταστικό μπλε, με το βαθύ κόκκινο που έχει η φανέλα του Πουέρτο Ρίκο είναι ένας κλασικός συνδυασμός που θα είναι πάντα στιλάτος. Το γεγονός, δε, ότι έχουν συμπεριλάβει το ριγέ στοιχείο στο πλαϊνό μέρος της φανέλας που υπάρχει και στη σημαία της χώρας, σαν να δείχνει ότι αφιέρωσαν χρόνο στο να σχεδιάσουν μια στολή που τους αντιπροσωπεύει ως χώρα. Τη φοράγαμε άνετα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK