Ποιος Αντετοκούνμπο έχει το καλύτερο στιλ;

Η απόλυτη αναμέτρηση ανάμεσα στο στιλ των ταλαντούχων αδερφών και σταρ του μπάσκετ, ντετοκούνμπο.

Ποιος Αντετοκούνμπο έχει το καλύτερο στιλ;
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος για μια μεγάλη σεζόν δίπλα στον Γιάννη, με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς AP IMAGES

Υπάρχει μια αναίτια απαίτηση από τους 'μεγάλους' μπασκετμπολίστες αυτού του κόσμου να μη θέτουν μόνο υψηλά σκορ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά αφού βγουν εκτός παρκέ να κάνουν μια εμφάνιση που θα πρέπει να μπει στις λίστες των πιο ενημερωμένων διεθνών fashion sites. Η μόδα είναι της μόδας και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο ακόμα και στο στο στιλ των παικτών του NBA. Αλλά και ιστορικά να το πάρουμε, το λεγόμενο 'NBA style' ήταν, λίγο-πολύ, πάντα συνδεδεμένο με τον χώρο της μόδας, για τον απλούστατο λόγο του ότι επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις μεγάλες fashion επιχειρήσεις.

Τι θα φορέσει, λοιπόν, ο Λεμπρόν Τζέιμς στο γήπεδο, με τι sneakers θα εμφανιστεί, τα ακουστικά που θα ακουμπούν τ' αυτιά του την ώρα που βγαίνει από τα αποδυτήρια, είναι όλα μέρος ενός καλά οργανωμένου marketing που σκοπό έχει να μας πουλήσει το νεότερο μοντέλο των Nike, που φυσικά αν φέρει το όνομα ενός μεγάλου ονόματος, όπως αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι πιθανότερο να πουλήσει περισσότερο από ένα απλό ζευγάρι sneakers του ίδιου brand. Κάπως έτσι, δικαιολογείται καλύτερα η απαίτηση που λέγαμε παραπάνω και η 'λόξα' των μπασκετμπολιστών με τη μόδα βγάζει περισσότερο νόημα.

Φυσικά, το χρήμα δεν είναι η μόνη αφορμή που οι αθλητές ασχολούνται με το στιλ τους, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μαύρους μπασκετμπολίστες των οποίων το στιλ ταυτίζεται αρκετά με την ίδια τους την κουλτούρα, κάτι το οποίο σαφέστατα εκμεταλλεύονται αργότερα για να σπονσοράνουν κάποιο γαμάτο, hi-tech ανδρικό ρολόι.

Πώς σε αυτό τον φαύλο κύκλο του στιλ-marketing και των μεγάλων πωλήσεων, κολλάει ένας αθλητής σαν τον Γιάννη Αντετονκούνμπο, δεν μπορώ να καταλάβω. Και όχι μόνο αυτός, αλλά και όλη η οικογένειατου MVP. Δηλαδή, αν έχεις ξαναδιαβάσει αυτά που έχω γράψει για το στιλ του Γιάννη, τότε θα ξέρεις ότι δεν είμαι η μεγαλύτερη φαν. Όχι από την άποψη ότι αυτά που φοράει ο Γιάννης από τους experts θεωρούνται απαγορευτικά, αλλά αν το πάρουμε με την παραπάνω λογική, της 'απαίτησης' που υπάρχει από τους παίκτες του NBA, τότε ο Γιάννης ή οποιασδήποτε άλλος από τους υπόλοιπους 'Antetokounbros', δεν είναι σίγουρα στην κατηγορία αυτή.

Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ είναι πιο αυθεντικοί σε αυτόν τον τομέα, σε σχέση με άλλους άθλητες. Δηλαδή, η βασικότερή τους έννοια, είναι η μπάλα. Οι αποδόσεις. Η εξέλιξή τους σαν παίκτες. Όχι αν θα φορέσουν το τελευταίο Τ-shirt του 032c με το οποίο θα φωτογραφηθούν και θα φιγουράρουν σε κάποιο άρθρο του Highsnobiety. Και το σχολιάζω αυτό, γιατί η νέα γενιά των NBA παικτών έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική στα ζητήματα της μόδας, μιας και τα deals που θα κλείσει ένας μπασκετμπολίστας αποτελούν σύμβολο κύρους.

Παρ' όλ' αυτά, το να έχουν, ο Γιάννης και τα αδέρφια του, μια παρουσία που να συναντάει τα standards της βιομηχανίας της μόδας στο NBA, είναι σημαντικό για το μέλλον τους. Εξετάζοντας τις επίσημες εμφανίσεις των διάσημων αδερφών, αυτές δηλαδή που έχουν κάνει σε περιπτώσεις όπως τα NBA ή τα ESPY Awards, τα πράγματα ξεδιαλύνονται για το ποιου η αισθητική ξεχωρίζει περισσότερο. Προσωπικά, έχω ήδη βγάλει 'νικητή', αλλά θα σε καθοδηγήσω στην απόφαση μου.

Αν θέσουμε ως παράδειγμα, την εμφάνιση των αδερφών Αντεντοκούνμπο στα NBA Awards, όπου ο Γιάννης βραβεύτηκε με τον τίτλο του MVP, βλέποντας τα looks των αδερφών δίπλα-δίπλα, καταλαβαίνουμε αρχικά το εξής: υπάρχει ξεκάθαρη επιρροή από το λεγόμενο 'Greek Style'.

Οι επιρροές από το στιλ των ανδρών της χώρας μας είναι ένα το οποίο φαίνεται, λίγο-πολύ, να ισχύει για το στιλ και των τεσσάρων, με κυρίαρχους τον Γιάννη και τον Θανάση. Στην παραπάνω φωτογραφία, λοιπόν, γρήγορα ξεχωρίζουν οι Κώστας και Άλεξ, ενώ αν έπρεπε να βάλουμε κάποιον στον πάτο της λίστας, αυτός θα ήταν ο Θανάσης.

Υπάρχει σημαντική διαφορά στο στιλ κοστουμιού που επέλεξε ο Θανάσης, δηλαδή το κίτρινο tuxedo σακάκι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή ως προς το στιλ κυρίως -όχι ως προς την απόχρωση, από τη στιγμή που το συνδύασε με αυτό το πουκάμισο. Ένα όχι τόσο κλασικού ύφος πουκαμίσου, ίσως ένα με μάο γιακά ή ένα κρουαζέ θα πρόσφεραν μια πολύ πιο προχωρημένη διάθεση στο σύνολο, Το πουκάμισο δεν αναδεικνύει σωστά το bold σακάκι, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του κίτρινου-μαύρου, να δείχνει λίγο κακόγουστος. Υπάρχει γενικά αυτός ο τρόπος σκέψης στα πιο 'καλά' σύνολα του Θανάση και κάτι που βλέπουμε συχνά στις κουστουμάτες εμφανίσεις του, οπότε κρίνουμε συνολικά το στιλ του και όχι από την εμφάνιση αυτή και μόνο.

Έπειτα, είναι ο Γιάννης, του οποίου το στιλ και η εν λόγω εμφάνιση, δικαιολογείται για διάφορους λόγους χωρίς αυτό να του δίνει κάποιο ελαφρυντικό ως προς το 'Greek Style' στιλ του. Υπάρχει μια αυθεντικότητα στα looks του -υπάρχει και στον Θανάση και σε όλα τα αδέρφια το στοιχείο αυτό σαφώς-, αλλά ο σκοπός της συγκεκριμένης εμφάνισης του Γιάννη είχε έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να τιμήσει τη χώρα του με το 'σακάκι-μνημείο' που φόρεσε. Επέλεξε όμως, ένα καλύτερο στιλ πουκαμίσου που έκανε τεράστια διαφορά στο σύνολό του. Και αυτό είναι γενικό φαινόμενο στις εμφανίσεις του Γιάννη. Δεν είναι τόσο 'φανταχτερές' όσο αυτές του Θανάση, είναι πιο μετρημένες, σε αντίθεση με το προφίλ του στο γήπεδο.

Αυτό μας αφήνει με τον Κώστα και τον Άλεξ (ο Φράνσις μπαίνει εκτός συναγωνισμού, είναι ακόμη πολύ μικρός για να κρίνουμε το στιλ του), οι οποίοι με αυτά τα looks παίρνουν αμέσως, καλύτερη θέση απ' αυτά των άλλων δύο. Οι εμφανίσεις τους μπορεί να είναι 'bold', ελληνιστί τολμηρές, αλλά βγάζουν περισσότερο νόημα από αυτές του Γιάννη και του Θανάση.

Αν μιλήσουμε για τον Κώστα, το nude/πουδρί (ναι, αυτός είναι ο επιστημονικός όρος) κοστούμι του Κώστα, 'λειτουργεί' για διάφορους λόγους: πρώτον, ταιριάζει στην επιδερμίδα του (και για το κίτρινο σακάκι του Θανάση θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό, αν δεν είχε επιλέξει αυτό το άτιμο μαύρο πουκάμισο). Έπειτα, είναι η oversized γραμμή που αφαιρεί λίγο από την αυστηρότητα ενός κοστουμιού. Ακόμη, το λευκό πουκάμισο εναρμονίζεται φανταστικά με το ροζ του κοστουμιού, μιας και ένα τέτοιο χρώμα μπαίνει κι αυτό στην κατηγορία των 'ουδέτερων χρωμάτων', που συγκαταλέγεται και το λευκό. Τέλος, επέλεξε τα σωστά αξεσουάρ για το σύνολό του, με τα λεύκα Nike sneakers και χρωματιστά, '90s εμπνευσμένα γυαλιά να αποτελούν μια ευχάριστη πινελιά στο outfit. Αντίστοιχα, στην εμφάνισή του στα ESPY Awards βλέποντας το stylish γκρι κοστούμι και το στιλ του συνολικά, καταλαβαίνουμε ότι ο ο Κώστας ξέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιεί 'statement' κομμάτια στις εμφανίσεις του για να ξεχωρίσει, τόσο-όσο, υποστηρίζοντας τελικά, ό,τι κι αν φορέσει.

Και ο Άλεξ, αντιμετωπίζει το στιλ του κατ' αυτό τον τρόπο, λιγότερο τολμηρά από τον Κώστα, όσον αφορά τα everyday looks του. Σχετικά, με τα επίσημα σύνολά του, ακολουθεί κι αυτός τον δρόμο των 'bold εμφανίσεων', απόδειξη ότι τα μοβ και γαλάζια κοστούμια που έχει φορέσει σε βραβεία, επιλέγοντας όμως λιγότερο swag-ικά ρούχα απ' αυτά του Κώστα. Επιλέγει πιο slim γραμμές για τα κοστούμια του, αλλά αυτό που τον διαφοροποιεί από τον Κώστα είναι το styling. Δηλαδή, το στιλ του είναι πιο κοντά στο κλασικό 'basketball style', συγκριτικά με το πιο 'μπροστά' του Κώστα.

Αν, λοιπόν, πρέπει να διαλέξουμε τον πιο καλοντυμένο, ο Κώστας είναι αυτός που ξεχωρίζει πραγματικά, και το στιλ του πιστεύουμε θα αναγνωριστεί σύντομα όσο εξελίσσεται και ο ίδιος σαν παίκτης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK