Πώς θα κερδίσεις εκατομμύρια από τη μεταπώληση sneakers

Μεταπώληση sneakers; Όταν ένα ζευγάρι φθαρμένα, συλλεκτικά παπούτσια κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια...

Ο Κρις Μπράιαντ των Σικάγο Κάμπς, σχεδιάζει sneakers για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα τρία ζευγάρια κατ`αρχήν θα φορεθούν από τον Κρις Μπράιαντ και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν για την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Ο Κρις Μπράιαντ των Σικάγο Κάμπς, σχεδιάζει sneakers για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα τρία ζευγάρια κατ`αρχήν θα φορεθούν από τον Κρις Μπράιαντ και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν για την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. RED BULL VIA AP IMAGES

Τα sneakers είναι το απόλυτο μέσο για να δείξεις στους γύρω σου ότι διαθέτεις κάποιο street credit, ότι γνωρίζεις και ενημερώνεσαι για την pop κουλτούρα, ότι υπάρχεις στον πλανήτη Γη το έτος 2019 και γνωρίζεις πως ένα ζευγάρι παπούτσια με σχέδιο, χρώματα και λειτουργικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, μπορούν να πουν πολλά για τοn δικό σου χαρακτήρα και να σε ξεχωρίσουν από τους γύρω σου. Συχνά, τα sneaker brands λανσάρουν περιορισμένες εκδόσεις σχεδίων, όπως αυτό που προήλθε από τη συνεργασία του Κάιρι Ίρβινγκ με τον Μπομπ Σφουγγαράκη, όπως ο θρύλος των sneakers Air Jordan One, που έγιναν ξανά, ανάρπαστα. Αυτές οι περιορισμένες εκδόσεις εξαντλούνται συνήθως σε λίγες ώρες. Αυτή η συνθήκη έγινε μια από τις σημαντικότερες αφορμές για το χτίσιμο της πιο 'χρυσής' μπίζνας των sneakers, τη μεταπώληση.

Τι είναι η μεταπώληση sneakers και πώς μπορείς να γίνεις μεταπωλητής;

Καταρχάς, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, δεν είναι μια δουλειά που μπορείς να την αρχίσεις, βάζοντας πωλητήριο στα φθαρμένα All-Star σου, ακόμα και στα Nike Millennium που μπορεί να κρύβεις στη ντουλάπα σου. Όλα τα θαύματα του sneaker reselling αρχίζουν από την έρευνα σε γιγαντιαία online marketplaces/δημοπρατήρια και mobile εφαρμογές, όπου μπορείς να προσδιορίσεις τη ζήτηση των πιο σπάνιων sneakers παγκοσμίως. Ο σωστός μεταπωλητής γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιο sneaker αξίζει το βάρος του χρυσό και με άγρυπνο μάτι ακολουθεί τις mailing lists όλων των διάσημων brands, έχοντας παράλληλα αποθηκεύσει τις ειδοποιήσεις από τα πιο ενημερωμένα site στο σύμπαν των sneakers, όπως το Kick Game και το Sole Exchange, που τον ειδοποιούν πότε το ζευγάρι που αναζητά, είναι διαθέσιμο προς αγορά.

Ένα μοντέλο που έχει ζήτηση, συχνά μπορεί να αγοραστεί από κάποιον μεταπωλητή σε τιμή που αρχικά θα αγγίξει τα 150-200 δολάρια και στη συνέχεια, στην αγορά του reselling, θα επανατοποθετηθεί με τιμή εκκίνησης τα 300-400 δολάρια. Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη μεταπώληση ενός μοντέλου το ζήτημα του να έχει φθαρεί/φορεθεί. Όταν εμφανίζεται στην αγορά της μεταπώλησης ένας περιζήτητος τύπος sneaker, όπως πχ. τα original Nike Yeezys (sneaker που σχεδίασε ο Kanye West) ή κάποιο Air Jordan από τις original εκδόσεις της δεκαετίας του '90, αυτόματα η αξία του εκτινάσσεται σε πενταψήφια και εξαψήφια ποσά.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος από τον μεταπωλητή ως προς τη γνησιότητα των sneakers, δίνοντας έμφαση σε συναλλαγές με απόδειξη και αγορές από καταστήματα που εμπορεύονται original κυκλοφορίες sneakers. Το StockX και το GOAT είναι οι μεγαλύτεροι ιστότοποι μεταπώλησης παγκοσμίως, με το πρώτο να εμπορεύεται και ρούχα, ρολόγια και εκατοντάδες προϊόντα μόδας, ενώ το δεύτερο να ειδικεύεται αποκλειστικά στα sneakers. Τα συγκεκριμένα sites λειτουργούν πρακτικά ως ένα μεγάλο 'χρηματιστήριο αξιών' για συλλεκτικά sneakers, ως ένα 'σχολείο' για κάθε μεταπωλητή.

Ποια είναι τα πιο ακριβά sneakers στην μεταπώληση;

AIR JORDAN 12 (100.000$ +)

Αν πληκτρολογήσεις τις λέξεις Air Jordan σε ένα google search, τα αποτελέσματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Ο Μάικλ Τζόρνταν υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία του NBA. Σήμερα, μπορεί να μην αγωνίζεται πια, αλλά η σκιά του υπάρχει σε όλο το σύγχρονο NBA, είναι πια μια Ιδέα και ένας αρχέτυπος που εμπνέει κάθε παίκτη και κάθε θεατή, κάθε έναν που Αγαπά το Παιχνίδι. Τα Air Jordan 12 δεν έχουν διαμάντια ή χρυσάφι επάνω τους, όμως είναι τα παπούτσια που φόρεσε ο Τζόρνταν στο θρυλικό 'Flu Game', το 5ο παιχνίδι των τελικών του 1997, όπου θρυλείται πως είχε παίξει με γρίπη. Η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 105.000 δολάρια.

NIKE AIR YEEZY 2 'RED OCTOBER' (6.000$+)

Τα 'Red October' ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Nike με τον Κάνιε Γουέστ το 2009, όταν ο τελευταίος έγραφε το 'Gold Digger' και καθόταν αναπαυτικά στο θρόνο του παγκόσμιου hype. Το μοντέλο αυτό κόστιζε 250 δολάρια τότε. Σήμερα, η τιμή του μπορεί να φτάσει στη μεταπώληση και τα 6.500 δολάρια.

NIKE AIR MAG BACK TO THE FUTURE (10,000$+)

Η ιδέα του να φοράς τα αγαπημένα sneakers σου και να εκτοξεύεσαι στο μέλλον θα συναρπάζει τα παιδιά κάθε γενιάς, κάθε ηλικίας. Πριν από περίπου 6 χρόνια, η NIke κυκλοφόρησε ένα μοντέλο εμπνευσμένο από την ταινία Back to the Future 2, από τα sneakers που φορούσε ο Μάρτι Μακφλάι (Μάικλ Τζ. Φοξ). Περίπου 1.500 κομμάτια είχαν διατεθεί τότε στο εμπόριο. Πρόκειται για έναν τύπο sneaker με φωτάκια που αναβοσβήνουν και αεροδυναμικό σχέδια. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για sneakers με φωτάκια που αναβοσβήνουν.

Πώς να γίνεις ένας καλός (καλός, καλός!) μεταπωλητής sneakers

Ενδεχομένως, μια εύκολη λύση για να αρχίσεις μια ένδοξη καριέρα στην μεταπώληση, θα ήταν το να ξεκινήσεις τις επιδρομές στα παζάρια και στα καταστήματα second hand, επιχειρώντας να προβλέψεις ποιο θα γίνει το επόμενο vintage 'διαμάντι'. Κάπου εδώ θα φρενάρω τον ενθουσιασμό σου, λέγοντας πως κατά πάσα πιθανότητα την ίδια ιδέα είχαν κι άλλοι πριν από σένα, με μικρή επιτυχία. Σε μια εποχή που το eBay και το Amazon γεμίζουν από μεταπωλητές που εμπορεύονται κυριολεκτικά οτιδήποτε, η αγορά των sneakers σε καλεί να είσαι ένα βήμα πιο μπροστά, προκείμενου να έχεις θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Σαμ Κερς, έναν από τους κορυφαίους μεταπωλητές sneakers παγκοσμίως, τα διαθέσιμα εργαλεία ενός καλού μεταπωλητή είναι άπειρα: "Χρησιμοποιώ το instagram, το eBay και αρκετά groups στο Facebook για να πουλήσω το στοκ μου. Μπορεί ο καθένας να βρει σπάνια sneakers με πολλούς τρόπους. Μέσα από τις γενικές κυκλοφορίες, μέσα από events, από την επικοινωνία με άλλους μεταπωλητές. To StockX και το GOAT είναι δυο χρήσιμα εργαλεία για να βλέπεις τη ζήτηση που υπάρχει στα sneakers και τη διαμόρφωση των αξιών για το καθένα. Μεγάλη έμφαση αξίζει να δίνεις σε περιορισμένες κυκλοφορίες δημοφιλών sneakers από το παρελθόν, που με το πέρασμα του χρόνου η τιμή τους μπορεί να εκτοξευτεί. Επίσης, όταν ένα μοντέλο είναι sold out στην επίσημη κυκλοφορία του, ο μεταπωλητής μπορεί να εκτοξεύσει κατά 150% την αξία του".

Όταν λοιπόν έχεις εντοπίσει ένα περιζήτητο ζευγάρι sneaker και είσαι έτοιμος να κάνεις την πρώτη μεταπώλησή σου, μπορείς να επιλέξεις την εξής διαδρομή:

1.  Αποστολή στον μεταπωλητή

Επιλέγεις ανάμεσα σε StockX, GOAT, Fight Club ή το κλασσικό eBay και ανοίγεις account. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει στο StockX, η χρέωση επί της αγοράς είναι ένα standard fee που δεν ξεπερνάει τα 15 δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Σε άλλους μεταπωλητές, επιβάλλεται στον προμηθευτή ένα fee που αγγίζει 20% επί της τιμής του μοντέλου.

2. Δημιουργία site - Social Media μεταπώλησης

Σε αυτή την περίπτωση, μπαίνεις στον ανταγωνισμό μιας τεράστιας βιομηχανίας και 'κολυμπάς' μόνος σου, με διαρκές ψάξιμο σε physical και online καταστήματα, οπουδήποτε μπορείς να εντοπίσεις 'χρυσό' σε μορφή sneakers, αγοράζοντας αρχικά και πουλώντας στη συνέχεια, στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι έμπειροι μεταπωλητές συμβουλεύουν πως πάντα, όταν έχεις ένα σπάνιο μοντέλο στην κατοχή σου, περιμένεις λίγες εβδομάδες ή και μήνες για να διαμορφώσεις την τιμή, ανάλογα με τη ζήτηση. Προς τα πάνω, πάντα.

Σήμερα, η μεταπώληση sneakers είναι μια βιομηχανία, της οποίας η αξία υπολογίζεται στο 1.000.000.000 δολάρια. Η εκπρόσωπος της εφαρμογής μεταπώλησης GOAT επιβεβαιώνει πως η μεταπώληση sneakers είναι ήδη για αρκετούς μια full time εργασία. "Το 2017, οι κορυφαίοι μεταπωλητές που βρίσκονταν στην εφαρμογή μας, είχαν κέρδη της τάξεως των 2.000.000 δολαρίων. Την περασμένη χρονιά, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 10.000.000 δολάρια. Υπάρχει μια τεράστια αγορά ανθρώπων που αναζητούν σπάνια sneakers και διαρκώς μεγαλώνει".

News 24/7

24MEDIA NETWORK