Πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο μετά το γυμναστήριο

Είστε από εκείνους που τρέχουν στις ντουζιέρες, αφότου τελειώσουν την προπόνηση τους; Θα σας προτείναμε να περιμένετε, λίγο.

Πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο μετά το γυμναστήριο
123RF

Δεν θα εξετάσουμε (εδώ) το λόγο που σου αρέσει να γυμνάζεσαι. Δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι. Σεβόμαστε τον τρόπο που σκέφτεται ο καθένας. Είτε λοιπόν, κάνεις τα δέοντα για να ξεδώσεις -και να μη σκοτώσεις άνθρωπο-, είτε γιατί σου αρέσει να βλέπεις τον εαυτό σου με six pack, είτε, είτε, είτε, σήμερα θα ασχοληθούμε με το πότε είναι χρήσιμο να κάνεις ένα ντουζάκι, έπειτα από μια προπόνηση. Δηλαδή, πότε είναι καλύτερο για το σώμα και τους μυς σου να μπανιαριστείς.

Για αρχή, μετά την προπόνηση χρειάζεται ένα ντους. Και χρειάζεται όχι μόνο γιατί σε βοηθά να χαλαρώσεις (βάλε έναν αστερίσκο εδώ), αλλά και επειδή μειώνει το ρίσκο να βγάλεις εξανθήματα και σπυράκια που προκαλούνται από τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται στο δέρμα σου όσο ιδρώνεις. Για να καταλάβεις, τα βακτήρια 'πιάνουν' δουλειά μέσα σε λίγη ώρα μετά την προπόνηση, εφόσον δεν πλυθείς, οι πόροι κλείνουν και νιώθεις πως μυρίζεις όπως τα αποδυτήρια.

Παρ' όλα αυτά, κρατήσου και μην μπεις κατευθείαν στην ντουζιέρα. Περίμενε πρώτα τουλάχιστον για 20 λεπτά.

Όταν ολοκληρώνεις την προσπάθεια, έχει σημασία να ηρεμεί ο οργανισμός σου. Αυτό γίνεται στις διατάσεις, που είναι απαραίτητες, για να μπεις σε resting mode και να βοηθήσεις την καρδιά σου να επιστρέψει στους νορμάλ παλμούς -όπως και να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, μειώνεις και τον κίνδυνο τραυματισμών. Να ξέρεις πως βοηθά να περπατάς για λίγο, μετά την εκγύμναση, ώστε να επιστρέψει το σώμα σου σε επίπεδο ηρεμίας. Ενόσω περιμένεις να περάσει το 20λεπτο, μη ξεχάσεις α) να βγάλεις τα ιδρωμένα ρούχα (αλλιώς κινδυνεύεις με μολύνσεις) και β) να ενυδατώσεις το σώμα σου. Πιες νεράκι ή ένα χυμούλη. Το να ενυδατώσεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σημαντικό -σε πρώτη φάση- από το να τον καθαρίσεις.

Πάμε τώρα στον αστερίσκο που βάλαμε πιο πάνω: εάν θες να κάνεις αποθεραπεία στους μυς σου (αν θες να 'νικήσεις' τυχόν φλεγμονές και να βοηθήσεις τους μυς να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν γυμναστείς), προτίμησε το κρύο νερό. Αν θες να χαλαρώσεις για να κοιμηθείς, διάλεξε το ζεστό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK