Τα 'παπούτσια των ρεκόρ' που φόρεσε ο Κιπτσόγκε προκαλούν αντιδράσεις

Τα παπούτσια που φόρεσε ο Ελιούντ Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο έχουν φτιαχτεί για να καταρρίπτουν ρεκόρ. Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει απόλυτα τον παραπάνω ισχυρισμό.

Τα 'παπούτσια των ρεκόρ' που φόρεσε ο Κιπτσόγκε προκαλούν αντιδράσεις
NIKE

Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδρομή του μαραθωνίου σε λιγότερο από δύο ώρες. Το πώς μπορεί να τρέξει κάποιος 42.195 μέτρα σε τέτοιον χρόνο αναλύθηκε πρόσφατα από προπονητικής άποψης, από τον συνεργάτη του Contra.gr, Βαγγέλη Πολυμερόπουλο. Ήδη, αυτό το επικό κατόρθωμα του Κιπτσόγκε έχει δημιουργήσει τον δικό του θόρυβο, ξεκινώντας από τα πόδια (!) του Κενυάτη αθλητή και πιο συγκεκριμένα από τα παπούτσια που φόρεσε σε αυτήν τη θρυλική διαδρομή.

Ο Κιπτσόγκε επέλεξε μια παραλλαγή των 'Nike ZoomX Vaporfly', που ονομάζεται 'AlphaFLY'. Τα συγκεκριμένα παπούτσια τύπου running διαθέτουν ενσωματωμένη μια αφρώδη σόλα, πάνω στην οποία έχει κατασκευαστεί μια απορροφητική επιφάνεια ινών άνθρακα, που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ώθησης του αθλητή. Η πιο πρόσφατη έκδοση των 'Vaporlfly', τα 'Next', διαθέτουν έξτρα αφρώδη υλικά, που συνεισφέρουν μεταξύ άλλων στην καλύτερη υποστήριξη του αστραγάλου και στην πιο αποτελεσματική 'αναπνοή' των πελμάτων του αθλητή. Η τιμή των 'Vaporfly' ανέρχεται στα 250 δολάρια.

Το συγκεκριμένο μοντέλο της Nike λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2016, με το σλόγκαν "τα παπούτσια που καταρρίπτουν ρεκόρ". Σύμφωνα με έρευνα των 'Times', αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια την πρόσφατη αθλητική ιστορία. Το ρεκόρ του Ντένις Κιμέτο στον μαραθώνιο με 2:02.57 καταρρίφθηκε 5 φορές. Κάθε φορά, ο ρέκορντμαν-αθλητής φορούσε 'Vaporfly'. Ο Κιπτσόγκε ήταν ένας από τους 5 αθλητές, ενώ και η ρέκορντγουμαν Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ, που αγωνίστηκε την επόμενη μέρα από τον Κενυάτη, φορούσε... ξέρετε τι.

Η επίσημη θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου στο θέμα αυτό είναι πως η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί πλέον να γίνει ισχυρός 'βοηθός' στις επιδόσεις του αθλητή και πως τα όρια αυτής θα πρέπει να διερευνηθούν. Τα δικά μας two cents είναι πως σε ένα άθλημα που προκαλεί την αντοχή του ανθρώπινου σώματος και της ψυχής, όπως ο μαραθώνιος, η παρουσία ενός μοντέλου παπουτσιών προηγμένης τεχνολογίας μοιάζει μικρή λεπτομέρεια, μπρος στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει ο κάθε αθλητής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK